Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lehet, hogy vonalkódot kellene ragasztani a kocsik aljára?
![]() Mindenképp hasznos volna, ha megoldást lehetne találni arra, hogy kocsinként csak egy "ojjektumot" detektálj, a lelógó ütközők, egyebek jeleit pedig ki lehessen szűrni!
Én is ezen gondolkoztam ,de.......
Ezek értékek ,nem lehet ragasztgatni sajnos ! Másrészről meg nagyjából mindegy is lehetne ,hogy mennyi a jel ,vagy nem ? Ez a kérdés foglalkoztat délután 5 óta ![]() Idézet: „Másrészről meg nagyjából mindegy is lehetne, hogy mennyi a jel, vagy nem?” Úgy vélem, hogy nem, mert a szabályos struktúra a jelben felismerhető (ha nagyjából egyenletesen halad a vonat).
Ragassz a vagonok aljara magnest es azt figyeld
Reed-relé, vagy hall-ic alkalmas lehet erre a feladatra, ha elég alacsonyan van a kocsik allja. Igaz így preparálni kell oda kis mágneseket, cserébe viszont impulzus/kocsi.
Ezt gondoltam en is
A kerekeket jobb lenne számolni. A sínbe egy apró (2-3 mm) lyukat kéne fúrni, amit a kerék eltakar, ha átmegy egy szerelvény. itt látna át az egér optokapuja (egy tokba kettő van).
Ha egy szerelvény elhalad, a kerék először az első kaput, aztán mindkettőt, utána csak a másodikat takarja el, és utána egyiket se. Ezt a jelsorozatot kell figyelni. A számlálót csak akkor kell növelni/csökkenteni, ha mind a négy állapot megvolt ( hiszen mi van, ha már a második kaput kitakarta, és elkezd tolatni a szerelvény?) Tehát akkor 1,0 1,1 0,1 0,0 sorozat lesz a növelő, a 0,1 1,1 1,0 0,0 meg lesz a csökkentő. Bármilyen más jelsorozat érvénytelen, és nem kell semmit se csinálni. Így szépen lehet egy szakaszt figyelni, és jó a vasuti átjáróhoz is.
Köszi ,köszi ,de.....
Ragasztgatás elfelejtve ,nem lehet ! Sínt fúrni nem kéne ,ráadásul 1,5 mm kb.... A sebesség tökmindegy ,mondom az alapkapcsolás tökéletes csak ennél a tolaásos dolognál akadtam el,ahol nem érinti a második kaput a szerelvény ![]()
A sebesség-és irányváltás hogy történik? Mert ha a sínre adott feszültséget szabályozod, akkor azt is figyelheti az áramköröd, s akkor a tolatásról is tudni fogsz.
Elmés !
Ezen is túl vagyok sajnos ,digitális és analóg pályára is alkalmasnak kell lennie ![]()
Figyeld milyen iranyban folyik az aram a sinben es ha megfordul (tolat a vonat ) akkor visszafele szamolsz
A vágány foglaltság jezést az adott szakaszon felvett áram mérésével szokták megoldani. Ehhez az kell hogy a vagonok is fogyasszanak picit. (kerekekre forrasztott ellenállás, világítás, stb). Vagy lehetne még a sinek közé 5cm -enként (vagy a legrövidebb vagonáll sűrűbben) egy-egy optikai érzékelő. Így akármelyik fölött is áll valami, akkor foglalt a vágány. De ez amúgy mehetne a TTL logikai szintek átvitele tápon - Digitális modellvasút topikba is.
Kérnék még egy kis segítséget.
Egy pic18f4550-est kezelgetek, aminek usb-s kapcsolattal kellene a számítógéphez csatlakoznia, és egy GPS vevőtől kapott adatokat kellene első körben ami soros adat továbbítanom a pc-be. Az usb már megy, itt a fórumban volt hozzá segítség. A soros port rutinjait, ahogy tudtam beleraktam a main.c és user.c állományokba, de nem jó. Megtudná valaki mondani, hogy mit rontok el? C-ben ez az első igazi nagy dolog amit készítek, ezért ha lehet konyhanyelven kellene valami segítség. ![]()
Milyen frekvencián megy a PIC? Fosc = 48 MHz feltételezésével ez a 103 érték a Baud rate = Fosc / (16 * (spbrg + 1)) képlet alapján elég furcsa adatátviteli sebességet ad... Vagy 0x103-at akartál írni?
Ezt tényleg nem írtam át, mert most nemtudom melyikkel kell számolni, mert a panelen az oszcillátor 20MHz-es, de elvileg 48MHz-en jár a pic vagy mi. Akkor most melyikkel kell számolni?
Én ott leakadtam, hogy miért nem jó a két érzékelő egymás után? Ha egy működik, akkor kettő is! Csak a sorrendet kell figyelni, és kész. Az egér is így működik(görgős).
A 48MHz-el kell számolni. Ha megnézed az oszcillátorról szóló részben levő blokksémát, akkor kiderül, hogy a 20MHz csak a PLL előosztójáig megy.
(Egyébként nem értem, hogy miért mindenhol 20MHz-es kvarcot használnak 5-ös előosztóval, amikor akár 4MHz-es kvarccal is mehetne direktben a PLL).
Pont ezen gondolkodtam el én is... Az egér érzékelő ilyen célra szerintem jó, és akárhol állhat a vonat, ha egy kerék a szakaszba belóg, az foglaltnak minősül, és nem kell buherálni a nagyobb értékű vagonokkal, mozdonyokkal, csak a ~150ft-os sínre kell ragasztani az érzékelőt. A kerekeket számolásával pedig sokkal korrektebb értékhez lehet jutni, mint a szerelvény alján a barázdák számolásával
Watt :
Az a baj ,hogy egy vagon nem = 1db jellel ,hanem sok jel ,mindenféle alkatrésze jelet jelent (ami az opto felett halad el). Namármost ha épp az opto felett áll meg a vagon és elindul vissza ,akkor melyik opto kapcsol előbb ? nem biztos ,hogy az ,amelyik felől indul a vagon ! pixels : milyen ragasztás ? vagy mit ?
Két vagon között van szünet, erre kéne hangolni az érzékelőt.
Az érzékelőt úgy kéne a sínre ragasztani, vagy bármilyen módon rögzíteni, ahogy az egérben van. Ha elmegy a vonat a sínen, akkor a kerék takarja el az infraled fényét, ami az érzékelővel szemben van. Innentől csak a jeleket kell figyelni, mert a két érzékelő egy tokban van, elég közel egymáshoz. A kerék kitakarja az egyiket, utána mindkettőt, aztán csak a másikat. Így lehet érzékelni, hogy merre megy a vonat. Egy vagon annyi jellel egyenlő, amennyi tengelye van, fix a szakasz bejáratánál, és kijáratánál is. Kell egy ilyen dupla érzékelős cucc a szakasz elejére, és végére. Innentől értelemszerűen csökkenteni meg növelni lehet a regisztert. Szerintem egy próbát megér a dolog.
Mit szólnátok, ha ezt az inkább modellvasutas, mint PIC-es témát áthelyezném egy modellvasutas topikba?
Igazából mindegy is ,de nem a modellvasút a téma ,hanem az opto meg a PIC !
Az hogy hova lesz felhasználva ,ne tévesszen meg.
Nincs (szinte nincs) ,mert ott meg a "csatlás" van
![]()
Már két PIC16f877-et hazavágtam
![]() ![]() ![]()
Sziasztok!
Segitseget szeretnek kerni a PICAXE28X kapcsolatba. Tudtok valamit rola hogyan kell beprogramozni stb. Elore is koszonom a segitseget! Udv. Thomas ![]()
Azt elfelejtetted leírni, hogy milyen programozó-áramkörrel próbálkoztál...
Nulláról a robotokig - PIC Mikrovezérlők I rész-ben az első változatot.
Használj 78L05 tápot, kétoldalról egy-egy 100nF-os kerámiakondenzátorral szűrve, attól biztos nem megy tönkre a PIC. A PC táp jól viselkedik, ha a PC-ben van, de ott meg van rakva az alaplapon kondenzátorokkal, ami minden tüskét elnyel.
Sajnos rosszul választottál
![]() Inkább ezt építsd meg első körben: LINK Szükséges hozzá párhuzamos (azaz LPT) port. |
Bejelentkezés
Hirdetés |