Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   409 / 2208
(#) Moszkvai válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 14, 2009
Köszi az infot és a biztatást!
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 14, 2009
Persze segítek hatudok , levélben küldtem ...remélem átmegy .
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 14, 2009
Ezért mondom , hogy a négyszöges mérések sokat mutatnak.
Ha megnézed a 10KHz négyszöges méréseid , abból is jól látható volt a kiemelés , visszacsatolva és nélküle is , csak már alacsonyabb frekin jelentkezett visszacsatolás nélkül .
Már az 1KHz "púposodása" NFB nélkül , mutatta az erős kiemelést , már középtartományban is.
Gyakorlatilag a négyszög teteje (10KHz) visszafelé nézve megmutatja frekimenet egyenetlenségeit magasabb tartományban.
(#) CIROKL válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 15, 2009
Nos máris jelentkeztem , mert az eggyik helybéli fórumtárs olvasta a hozzászólást és ma reggel megjelent fotózni nálam ? Tehát az építkezés folyamatáról lehet már valamit sejteni , talán a külalakról ? A belvilág majd még a dobozba tétel után rendezésre kerül ! Értem én azt a vezetékek elrendezésén , és a folytó illetve a segéd trafó elhelyezésén. Most tehát még ilyen stádiumban vagyok, szerintem a hétvégére elkészítem még a dobozolás maradék részét , és a trafó takarók festését .Ha esetleg valakit érdekel az építkezés folyamata akkor ITT megtudja tekinteni?
(#) sturbi válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 15, 2009
Hát megmondom neked őszintén, olyan hatással volt rám a galériád, mint annakidején CHZ képeinek nézegetése. Ma már pusztán attól jó napom van, hogy láthattam. Mindig magával ragad, ha azt látom, hogy valaki hajlandó az elképzeléseihez mellérakni a szükséges erőfeszítést, plána ha az elképzelés már maga is érték. Gyönyörűek és alaposak a munkáid (a tó is).
(#) lpcollector válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 15, 2009
Amit elfeledtem írni, hogy nem csöves egyenirányítást alkalmaztam, csak a szűrést vettem Bonavoltától. Bőven elég a 420V-os szekunder tekercsből egyet megtekerni. Én BYV26C diódákat használtam az egyenirányító hídban, párhuzamosan velük 22nF/1500V-os kondikkal. A nagy elkókkal pedig 220nF/630-as kondikat kötöttem párhuzamosan. A fűtéstápban BYV28/200-as diódák vannak. A 12v-ot LM317 megfejelve egy 2N3055-el szolgáltatja lassú felfűtéssel.
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Feb 15, 2009
Valóban sokat segítettél Te is és a Többiek is. Köszönet érte. Az biztosnak látszik, hogy a kimenő okozza a kiemelést, de hogy ezt a vas, ahogyan
Fülöp Lajos vagy a tekercsek, ahogyan Te feltételezted, nem tudom. Az ötleteddel viszont lehetett kezelni a problémát és úgy tűnik fülre is, hogy megérte foglalkozni vele. Köszi.
Most amíg nincs dobozolás, ismét előveszem a Hiraga RIAA-t és megpróbálom a tápját elfogadható méretre zsugorítani, hogy az is valamilyen szebb dobozt kaphasson. Amikor készült nem az esztétikum volt a fő szempont ezért egy sima mattfeketére festett jókora aludobozban kapott helyet, még a csövek sem látszanak. Ezen a fórumon viszont sok szép munkákat láttam, megpróbálok ezekből merítkezve valami tetszetősebbet kialakítani.
A Te képgalériádra is hivatkoznak, nem linkelnéd be legalább azt a hozzászolásodat, ahonnan elindulhatnék a felkeresésére. Köszi!
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Feb 15, 2009
Örülök , hogy alakul és tudtál javítani rajta.

Vas nem okozhat ilyen kiemelést , az alcsonyabb frekiken okozhat torzulást , szintesést .
Néhány KHz -től felfelé vasmag nélkül is létrejön a csatolás . Mértem kimenőt (10KHz) és mérés közben kivettem a vasat , alig észlelhető változást okozott csak . Tekercsek szórt kapacitásai és a szórt induktivitásai nagyon befolyásolják a trafó magasátvitelét . Tekercsek osztása és a rétegek közötti szigetelés vastagsága meghatározó tényező .
Még a vezeték vastagsága is sokat számít ( nem az áramerősségre gondolok).

Képek Link
(#) CHZ válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 15, 2009
Nagyon szépek a képek .
Látom nem csak az erősítő építésben vagy igényes és precíz .
(#) Müszi hozzászólása Feb 15, 2009
Ha szép öreg rádiókat akartok látni, kattintsatok ide!

Ezeket a képeket én készítettem amikor jártam a keszthelyi rádiómúzeumban.

üdv
(#) llaci56 válasza Müszi hozzászólására (») Feb 15, 2009
Ebből (is) látszik, hogy nem látogatod a Muzális topikot!
(ezt ott mind megtalálod!)
(#) mark.budai hozzászólása Feb 15, 2009
Sziasztok! Ma voltam JZoli-nál, adott 2 PCL86-os, 2 kimenőt, egy varázsszemet, meg 3 kondit. Bontottam egy újabb (nem csöves) TV-t 2 MM kondi van abban is. Kaptam egy rádiót, amit talán a 2. világhábórúban hallgattak . Ma talán egy mono-t tudok építeni, holnap meg a másik felét. Sztereó potit nem találok itthon, 2 potis lesz a hangerőszabályzás.
(#) CIROKL válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 15, 2009
Idézet:
„Sztereó potit nem találok itthon, 2 potis lesz a hangerőszabályzás.”
Nincs is ezzel semmi gond , már alapból megoldja a balanszot ? Ha venni akarsz sztereo potit sajnos az olcsó potiknak nagyon rossz az eggyüttfutása !Ha meg jobb minőségűt veszel akkor meg az ára az ami elriaszt ! Ez sajnos ígyvan amikor nincs othon a fiók mélyén rejtett tartalék.
(#) Ricsi89 hozzászólása Feb 15, 2009
tegnap és ma délelőtt tesztelgettem a PCL85-öt. Először simán a 86-os áramkörébe igazítottam be egy kis katódáram állítás után. Hát elsőre nem volt valami szép hangja. Most már jobb a helyzet, de kisebb az erősítése, mint a 86-os csőnek. Találtam egy 220/valamilyen trafót, át se lemezeltem csak simán rákötöttem és sokkal jobb hangja lett. Most félretettem, mert más dolgom akadt, de amint kész leszek ezzel újra előveszem és még alakítok rajta. Remélem lesz még jobb is.
(#) l48 válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 15, 2009
Sztereó potit én sem találtam itthon igy vettem 2db egy olcsobb Pihert és egy másikat úgy az ötszöröséért. Bár ne tettem volna szinte mindkettő használhatatlan, tekerés közben változik a térleképzés mintha valami modulálná. Most keresek egy ellenálás hálozatból valami passziv "volume controlt".Amiket idáig találtam nagyon helyigényesek voltak. Ha esetleg tudnátok segiteni
(#) Action2K válasza l48 hozzászólására (») Feb 15, 2009
Van rá megoldás, ép várom. Ha megkapom, megosztom veletek.
(#) l48 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 15, 2009
Köszönöm előre is
(#) Moszkvai válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 15, 2009
Tyűha!
Már megint nagyot alkottál!Gratula!
Remélem egyszer meghallgathatom mindet.

Meg lenne egy kérdésem, ha valaki ránézne az alábbi kapcsi rajza.Oda nem kéne egy kondi?
(#) sturbi válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 15, 2009
Nem kell oda kondi.
(#) mark.budai hozzászólása Feb 16, 2009
Sziasztok! Az EL84-nek a fűtése 6,3V. Mekkora ellenállással tudok 13,5V-ból 6,3V-ot csinálni?
(#) llaci56 válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 16, 2009
Ha sorosan teszed elé, akkor 9,1 Ohm / 5W (min)
(#) EcoPityu válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 16, 2009
Ha oda kondit tennél, akkor az utolsó /felső/csőnek semmiféle rácsáram beállító eleme nem lenne, és a kondin túl lógna a levegőben.
Itt az első fokozat állítja be a munkapontját!
Ez egy eléggé DC csatolt cucc, a vége is egy igen kitekert SRPP, az alsó cső földelt rácsú üzemmódban...
(#) EcoPityu válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 16, 2009
Csináld 2db csővel, és kötsd sorba a fűtéseiket!
Ne akard ellenálláson elfűteni azt, ami munkát is végezhet...
(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Feb 16, 2009
Sajnos, ez a cső nem jó igazán hangfrekire. El...tam vele két napot, és a végén mégis elégedetlen voltam. Nem lehet tudni, mekkora az illesztő ellenállása, a gyárak szigorúan titkolják (inkább, ők is tudták, hogy nem igazán jó, mert ez feladat orientált cső).
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Feb 16, 2009
Nekem inkább aktív munkaellenállásnak tűnik. A földelt rácsú fokozat hivatalosan a katódra kapja a vezérlést, az meg itt nem áll kapcsolatban senkivel. Az anódfesz változik, ezáltal változik az anód (katód) áram is, így egy nonlineáris ellenállásként viselkedik. De valószínű, hogy kompenzálja a másik cső(fél) hibáit.
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 16, 2009
Igazad van ez nem SRPP , az alsó trióda áramgenerátornak van kötve , ez a katódkövető munkaellenállása .
(#) lpcollector válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 16, 2009
Nekem nincs, és mérve sem hiányzik.
(#) lpcollector válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 16, 2009
Irigylésre méltó munkák, nagy kedvet adnak a dobozoláshoz. Elárulnád, milyen anyagból és milyen módon készíted a trafóburkolatokat, mert számomra ez jelenti a legnagyobb gondot, ha a bedobozolásra gondolok.
(#) mark.budai válasza EcoPityu hozzászólására (») Feb 16, 2009
Szia! Egyenirányító csövem nincs, 2 varázsszem nem kell bele, előfok nem kell stb... Van egy 12/24V-es trafóm, de a 24-es részre ha 13V-ot adok, akkor a 12-es részén csak 4V van, meg amúgy is, azzal együtt már 5 trafó lenne benne(230-13, 13-230,2db kimenő van már benne így is). 5W-os ellenállásom nincs itthon, azért nem veszek, mert a szállítás többe kerülne, mint a ellenállás.
(#) Action2K válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 16, 2009
Idézet:
„5W-os ellenállásom nincs itthon”

5W-os trabant izzó (6V-os)? Az sincs? Vagy két 12V/2,5W-os párhuzamosan kötve? Bár fogalmam sincs mekkora az ellenállásuk, de csak összehozható próba erejéig valami. Én nem hagynám annyiban.
Idézet:
„meg amúgy is, azzal együtt már 5 trafó lenne benne”

Az enyémben 6db lesz.
Következő: »»   409 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem