Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
" valamit elszurtak" a szerelesnel , osszeallitasnal , anyagminosegnel.Nem a hangszoro tervezesnel van a hiba , azt profik ceg megtervezte es atol veszik altalaba a tobbiek .Ha nem tartjak be a minosegi kovetelmenyeket a megadott turesi hataron belul a gyartasi folyamatban akkor mindegy hogy hogy volt tervezve.
Na meg ott az anyag sporlas , vagy nagyon roszminosegu minnel olcsobb nyersanyag felhasznalasa hogy minnel olcsobb legyen az eloallitas ....
Szoval mar irtam , nincs mar regen szo a tervezesrol .
Vagy tulhaladjuk a hangszorora raengedheto impulzust , vagy a hangszoro minosege nem jo. renngeteg hangszorot javitottam 80% a felso 1/3 tekercsresz van megporkolodve a melynyomoknal. A kozep es a tweeterekne a teljes tekercs szokott szepen atporkolodni . A tobbi 20% -nal meg nem jut oda mert levalik a tekercs a csevetestol mielott porkolodne .Vagy elferdul az egesz tekercs e elreszelodik a magneshez erve mukodes kozbe. Kiakadas es magnes szeteses az ritkabb volt , az is igaz hogy mar egy par eve nem javitok hangszorot mert nem erdemes anyi olcso hangszoro van hogy az emberek vasarolnak ujat . Na meg az uj fele " bemeres" szerinti maximalis terhelhetoseg amit minden ceg ugy csinal ahogy akar az SF irodalom . Kitettek a Hiphonic GOLIATH hangszorot a kirakatba igy lekaptam , nem megyek mar be az uzletbe mert kb 700$ az ara az hobbynak nekem kicsit sok , majd valami olcsobbat es eleg lessz 200W nem 3200W mint amit ezen ir. Pedig kivancsi lettem volna hogy szol ez baszusgitarral. Raakadtam a gyartora a "talkaudio" forumon : Shaddowworks Goliath Subwoofer Review ..erdekes .
Most a tervezésmentes kínai hangszórókról írsz?
Üdv!
Összehasonlításképpen Sal PA-40100 vs. Eminence Omega 15Pro. Ha jól látom eminence 100Hz-nél éri el a 95decibelt a sal meg kb 60Hz-n
Koztudott hogy a kinaiak egyes dolgokat "licence" alatt gyartanak es az hogy ezeket problema nelkul lekopirozzak eg az egybe es mindenfele "brand"-el elontik a piacokat.nemelyik minosege gyenge , vagy ugyanaz a minoseg de nagyon olcson adjak es konkuraljak az originalis "brand"-es cuccokat.Egy hangszorot igazan nem nagy problema lekopirozni , az mar mas hogyha kisporoljak belolle a draga es minosegi hozzavalo nyersanyagot vagy a draga megmunkalast igenylo tehnologiat.
Kulonben en mar csak kinai hangszorot latok mindenfele ,meg kinai elektronikus cuccot . Megent leirom , hiaba tervezed a hangszorot ha en azt nem a megengedett hatarokon belul mukodtetem.Evvel a sok tundermesevel amit az adatlapokban talalsz nem is lehet mast csinalni mint tonkretenni a hangszorot mert tavolrol se valosak. Te megtervezed a hangszorot es en a gyarto- forgalmazo rairok mindenfele hulyeseget ,hogy lehengereljem a konkurenciat es hogy az elvonalba legyen , amit a vasarlok elhisznek es akkor kiegetik tonkreteszik kozbe azt hiszik szegenyek hogy nem jol szereltek fel a csavarokat vagy esos ido volt .. Nezegettem azt a Goliath-ot kozelrol ( ez ugyanaz amit par nappal elotte fenykepeztem es ramondtad hogy a nagy magnes ami latszik csak "esztetikai" fogas. Haaaat igazad volt , a nagy magnes nem is a magnes hanem egy muanyag "doboz" a magnes az Neo. es kicsi nem latszik .Na de hol a hutes ???? 3200W ?? ha 10% lenne a hatasfok (?????) akkor 2880W kene futse a tekercset+magnest ???? haaat ez nem nagyon lehetseges.van a kozepen lyuk a hutesnek de ??szerintem az sehol semmi 2880W-ot diszipalni hatasossan , talan egy ventilatort szerelve a lyukba ? jobb lenne .Ez igy szerintem fenyszoro vagy fustgep ?Arra bazirozva hogy a nepnek nincs 1KW-os erositoje se lehet rairni amit csak akar a gyarto ?? De ugyis ha veszek egyet olyat veszek aminek a portalanitojan vilagito betukkel van felirva a "logo" gondolom kek LED-ek vilagitjak hatulrol az atlatszo muanyag a betuket. Az mar valami .
Aztán mikor volt valóságalapja a SAL méréseinek? A PA50100-ra is 98dB-t írnak, valójában meg kb. 89dB@1W.
EZ DURVA,de így van.Végülis a számjegyek stimmelnek,csak a sorrendjük... Ha jót akartok,csakis a SAL...
Még nem láttam kínában készülő jól lemásolt hangszórót. Annyi igaz, hogy saját feljesztések helyett mások ötleteit próbálják lemásolni, de egyelőre rendes papírmembránt sem tudnak gyártani arrafelé. Nem az alapanyag miatt nem tudnak jó hszt készíteni, és főleg nem az anyagok ára miatt, sokkal inkább ott a probléma, hogy nem jól használják azokat az anyagokat.
Más. Jó példa, hogy két éve a Vifa is kínába költözött, és változott a nevük Peerless V-line-ra, nno attól a naptól kezdve megváltoztak a hangszórók is, nem hozták már ugyanazokat a paramétereket, mint amit anno a dánoknál.
Én jót szeretnék
Továbbra is fennáll a lérdésem kb 15L-es doboz, kb. 130mm-es hangszóró jó minőségben.
Bemérted már ezt a hangszorót hogy tudod hogy 89 decibel? Na meg hány herzen, és annak hol volt valóság alapja ? Eminencéket honnan tudod hogy csalnak a mérések során ? Nem azért,hogy védjem a somogyit...Mert nem a legjobb tudom.
Szia.
Érzékenységméréssel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Monacor sm-4 hangnyomásmérővel lehet ilyet mérni? (ilyet tudok kölcsönkérni) Hogyan kell használni? Szivacssal vagy anélkül? Lehet erre kalibrálni a saját mérőcuccomat? Zajjal mérjek, vagy egy adott frekivel? (2,83V-os zajjal, 1m-ről, 94.7 dB-t mértem a 40100-on, a gyárilag megadott 96.6 helyett :no: ) Norbbie! A SAL Pa 40100, nálam és a saját méréseim szerint, 70 Hz-nél kezd el rendesen szólni, 60 Hz-en -3dB. 70 és 600 között majdnem egyenes.
Az Em. is 1-2dB-vel többet ír az adatlapra, de a SAL más kategória.
A hangszórók érézkenységét sosem mérték 1kHz-en, ez csak a SAL hang"fal"építő füzetek "áldásos" nyoma a magyar nyelvterületen, egyébként hatalmas butaság. A referencia érzékenységet mindig mélytartományban nézzük, 300Hz alatt, és ez a T-S adatokból jól számolható, a mért paraméterek alapján pedig a PA50100 89dB körüli hangnyomásra képes. Ennyi a történet kb.
De azt olvastam hogy az se mindegy hogy mérjük, hol helyezkedik el sa hangfal a szobában pl szoba közepén vagy a sarokban mert akkor már az egyik fal befolyásolni fogja a mérést... Ha jól tudom.
Látszik ,hogy még a Thiele -Small paraméterek alap kérdéseivel sem vagy tisztában.
Azzal meg a legkevésbé sem ,hogy hogyan kell kiszámítani egy hsz érzékenységét T-S alapján. Szerintem előbb kezdjél az ajánlott téma alapos tanulmányozásával ,és utána ,már lehet ,hogy meg sem szültnek a vitának tűnő kérdéseid. A másik meg az ,hogy ki mondta ,hogy az eminence 89dB? Senki sem szidta az eminencet! Nagyon figyelmetlen vagy!
Én nem mernék hozzá kalibrálni annyi biztos, de valami támpontnak jó lesz.
más egy hangszóró érzékenysége, és más a szobában mérhető átvitel, a kettő nem összekeverendő.
Ahogy pl13 is mondja az erzekenyseg es a terhelhetoseg meg kell legyen ( kozelteri monitor) hogy torzitas nelkul siman leadja kb 85 dB -el a zenei anyagot .Ha nem halgatod megfelelo hangnyomassal a "loudness" gorbe miatt mas hangszin egyensulyt allitasz be mint ami kene.
Arrol mar nem is erdemes szolni hogy linearis kell legyen az egesz hangsavban ,a ket csatorna perfekt egyforma kell legyen ugy az erositok mint a ket hangfal.] Ha ketutas hangfal ugyanezek a kovetelmenyek megmaradnak es pluszba nem szabad fazis torzitas se legyen a magas/mely resz kozott se .Ez utobbi fontos a sztereo miatt is nem csak a hangszin miatt. Bemert osszeparositott hangszorok kellenenek es jomonoseguek amik tejesitik a fent emlitett kondiciokat. Ez kell legyen az etalonod maskepp hiabba dolgozol. En pld. vettem uj hangkartyat a PC-be es nem vettem eszre csak keson hogy a kimenete nincs illesztve a fulhalgati erosito bemenetevel .Ahogy a hangero potit allitottam a fejhalgato erositon ugy valtozott a hangszin ,....na most odateszem egy "linearis pontra" es allitom a hamgerot a PC-bol a hangkartya mixerebol . De melyik a jo beallitas ahol biztos linearis ? igy ztan epitettem egy FET-es illesztot most OK , beallitom a megfelelo mjdnem tul hangosra mikor a "master" munkanal vagyok , nagyon jo studio fulhalgatoval ami 100% biztossan linearis . Mindenre lehetne kompenzaciot csinalni DE! ezt sztereoba egy profi labor nelkul nem megy , plusz oriasi tapasztalat amit igazan nehez megszerezni meg ha a legprifibb cuccud is van..
Szia !
Valamely korábbi oldalon olvastam (ha jól értettem), hogy szinpadra hifi minőségű oldalmonitor dobozt szeretnél, élőzenéhez. Csak jelezném, hogy kissé értelmetlen, és nem szokás, mert a szinpadon gyakorlatilag 14-15 kHz felett zenei hang nem keletkezik , ahogy érdemben 50-60Hz alatt sem. Ráadásul a "stage" olyan erőteljesebb középtartományi jelenlétet kiván, amitől otthon sikitva megszabadulnánk. Bocsi hogy későn írok, de most jutott rá idő (kissé elboritottak az árváltozási értesítők). P.
Szia!
Köszi a jótanácsot, de nem én akarok hifi PA dobozt csinálni. Ez egy másik fórumtárs ötlete volt. A monitorozásról nekem is hasonló a véleményem. Oldalmonitort azért szeretnék, mert egyszerűen sokkal jobb egy kicsit messzebbről hallani a sztereó összhangot mint a padlómonitorokról. (szerintem)
Akkor gyakrolatilag mindegy mit hallgatnak, csak elég hangos legyen? Tudtam én mindig is.
Valami 105dB körüli max. hangnyomásról van szó, ha jól rémlik, nem 85-ről (bár közeltérinél gondolom nem kell ennyi). Ez a része nehezen kivitelezhető. Az egyenes átvitel és együttfutás viszont annyira nem lehetetlen követelmények.
Köszön,hogy megosztottad a tapasztalatodat és a véleményed,nagyon szakszerű volt.Ezek után szerintem veszek egyet majd ,ha össze spóroltam rá a zsetont ....egy ilyenre 6"
üdv Zsolti
Sziasztok.A netet böngésztem és találtam egy ilyen szub micsodát ...hátha érdekl valakit Bővebben: Link
Sziasztok építettem egy subwoofert és nem volt más kábelem csak egyeres árnyékolt vezetékem és azzal kötöttem össze a hangszórót és az erősítőt úgy, hogy az egyik eret és az árnyékolást használtam fel a két szálnak. De ez így elég vékény ezért nem tudom, hogy engedi e a hangszórót kibontakozni?És ez nagyon befojásolhatja a hangszóró teljesítményét?
Nem arra való az árnyékolt kábel tehát röviden tömören nem jó megoldás
|
Bejelentkezés
Hirdetés |