Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok, van a címben feltüntetett erősítő, gondolom nem egy ismert márka. A probléma az, hogy az egyik oldal torzít. Ha megcserélem a két végfokot akkor a torzítás megszűnik, tehát valószínűleg a végfok a hibás. Lemértem minden egyes tranyót, diódát, mind ugyanazt az eredményt adta a két oldalon. Nem tudok már mire gondolni. Egyik tesztelés alatt nem kötöttem hangszórót a jó oldalra és frankón elfüstölt a két tranyóm, nem tudom hogy az normális-e. Van valami ötletetek, hogy tudom kideríteni, hogy miért torzít az egyik oldal?
a bal oldal recsegve, nagyon gyengén szólja a zenét, a jobb oldal hibátlan, eddig nem volt semmi baja, egyszer csak nem kapcsolt be, kiderült hogy a graetz hid beszart, azt kicseréltem, és utána jelentkezett ez a probléma. Sztem nem gerjed, mert halkabb és recsegősebb a hang.... vagy nemtom.. mitől gerjedne?
Eléggé szokatlanul fejezed ki magad ezen a fórumon!
![]() Szerintem a graetz, nagyon ritkán száll el, s ha igen akkor valami lényegesen több áramot fogyaszt, mint amire tervezve volt. Tehát ki kellene cserélni azt a tranyót is a bal oldalon ami elromlott, mielőtt elront még kettőt! A tranyókat ebben az esetben ki kéne egyenként forrasztani és kimérni, de semmiképpen sem megoldás a menet közbeni mérés, mert ehhez egy szkóp kell, hogy lásd a hibát...
Bocsi, kicsit siettem. Szóval egyszercsak nem kapcsolt be az erősítő. Szét lett szedve, méregettem és kiderült, hogy a graetz hídja nem jó, az egyik dioda rövidre zárt volt. Kicseréltem. Működött, tehát bekapcsolt és látszólag nem volt baja. Bekötöttem a hangfalakat, de a bal oldal halkan recsegősen, torzítva adott ki hangot. Szétszedtem, megcseréltem a két végfokot, de akkor a bal oldal szépen szólt, és a jobb recsegett. Tehát feltételeztem, hogy a bal oldali végfokkal van a baj. Rámértem, hogy mennyi fesz-t kap, de teljesen ugyanaz volt mindkét oldalon. Amit már írtam összehasonlítottam a két oldalon a diódákat, tranyókat, de mind ugyanazt mutatta. Érdekes módon a jobb oldalra egyszer nem kötöttem hangszórót, csak a bal oldalt probálgattam, és a jobb oldali terheletlen végfok elszállt. Megjegyzem hogy nagyon kis hangerőn szólt a rendszer, és a bal oldali tranzisztorok nem is melegedtek szinte. Nos, amit én tudtam leírtam. Innen kérném segítségeteket, ha valamit rosszul gondolok, teszek... Mit lehet tenni?
azt írtátok hogy a két tranzisztort először cseréljem ki, a héten megyek és veszek. Nem vagyok műszerész, legfeljebb hobbi szinten megnézek pár alkatrészt ha elromlik... Köszi a segítséget, remélem már érthetőbben fogalmaztam! Üdv: T
Nem biztos, hogy a két végfoktranyó a ludas! Lehet, hogy az azt meghajtó, kisebb ment tönkre! (bc182,212, illetve bd139-140, vagy a nekik megfelelő) Ezért mérsz közelítőleg azonos feszültségeket. A különbség lehet, hogy csak egy jelgenerátorral látható!
Pesze lehet, hogy azóta már tönkrementek. Ha külön panelon van a végfok akkor kösd le róla a tápfeszt, meg a jeleket, vegyél egy ohm-mérőt, dölj le a fotelba, és méregesd a tranyókat. Amelyik a kollektor-emiter között 0-a azt már forraszthatod is ki! Ha azok kint vannak, akkor már talán lehet a többi bentlévőt is nagyobb biztonsággal mérni, illetve azokat is kiorrasztva megmérni! Ellenállásokat megnézni égettek-e, rámérni, nem szakadt-e stb... Kell ott lenni legalább egy rossz tranzisztornak! Egyébként eddig ügyesen csináltad, csak óvatosan mert költséges a sok feleslegesen elpukkantott végtranyó
Köszönöm a segítséget, ahogy tudok nekiállok, és mindenképp jelzek ha bármi van. Addig is a legjobbakat!!
szia, úgy tűnik minden jó, kivéve az ic-t!!
egy upa68h NEC típusú ic van benn, és más értékeket mutat a két ic. viszont hq-nál már nem forgalmazzák. hol lehetne hozzájutni? vagy megtudni mivel helyettesíthető, valahol annyit írtak róla, hogy két fettel lehet helyettesíteni. De hogy mit hova azt nem tudom. Köszönöm a segítséget. Tomi
Eddig nem nagyon volt szó Ic-ről
![]() Tegyél fel egy két képet a cucról, főleg azon a részen ahol a végfok van, illetve az ic. A neten azt hiszem n csatornás fetes erősítőnek írják, de doksit nem nagyon találok, viszont rengeteg linken szerepel, tehát lehet, hogy előbb utóbb sikerülne szerezni infót az ic-hez, ha tudjuk mit csinál, tudjuk pótolni is. Abból, hogy hűtőbordára szerelhető arra következtetek, hogy ez lehet a végfokicéd. Ha ez igaz, próbálhatsz rendelni külföldről, vagy megépíteni, valamelyik, a fórumokon ajánlott erősítőt, és berakni a hangátviteli láncba stb.
Egy tranyó el tud szállni szakadással, vagy C-E között dióda jellegű üzemmel is. Ohmmérővel ez nagyon nem alkalmas mérés.
Várj az IC-vel. Ilyen recsegős valamit szokott okozni a nyugalmi áram túl alacsony értéke, vagyis a végfok munkapontjának durva elmászása. Az áramot lehet ellenőrizni egyszerűen, 200mV-os állásban mérni a végtranzisztorokkal soros ellenálláson DC feszültséget, műsorjel nélkül. Célszerű a kimeneti DC_t is megmérni, és a kapott adatokat összevetni, beírni nekünk. Öreg végfokban gyakori, hogy kondenzátor (főleg elkó, ritkábban kerámia, nagyon ritkán fólia) száll el, vagy ellenállás "nyúlik meg", szintén gyakori, hogy a forraszok körbetörnek, vagy ami nehezebben látszik, az alkatrész lábától elválik korrózió miatt. Tehát nem mindig a félvezető bűnös.
De ha 0 ohm, akkor nyugodtan kiforraszthatja! Ha meg azok kikerültek, lehet, hogy a bentlévők is mérhetők, mert a kivett tranyók nem zavarnak be. Tartom a véleményem, átgondoltam amit leírtam!
(Én pár évtizede, hogy ellenállásmérővel mérek, persze minden lábat minden lábhoz, és eddig bejött. És szerintem ez a C E közötti diódaüzemet is mutatja, sőt jó tranzisztornál azt is látod melyik a collektor illetve emmiter, persze ezt már kiforrasztva, és ez műszerfüggő is lehet)
De egy mai teszkósműszeren is van diódamérés, ami sokal megbízhatóbban mutatja a helyzetet, mint a 100kOhm-os állás, akár áramkörön belüli mérésre is messze alkalmasabb. Miért ne használnánk akkor azt?
Mellesleg volt dolgom olyan tranzisztorral is, ami éppen diódamérésben remekelt, csak nem óhajtott áramvezérelt áramgenerátorként üzemelni. Műszerrel minden rendben volt, amikor beraktam az egy-IC-s (4093) tranzisztor-polaritás vizsgálómba, akkor nem akarta eldönteni, hogy ő PNP vagy NPN.
"Műszerrel minden rendben volt, amikor beraktam az egy-IC-s (4093) tranzisztor-polaritás vizsgálómba, akkor nem akarta eldönteni, hogy ő PNP vagy NPN"
Talán én is jártam egyszer-kétszer úgy hogy a bétáját sehogy sem tudtam megmérni, pedig elvileg jónak mértem... Én 2000Ohmos állásban mérek. Ha 640körül van, egy irányban b-c és b-e között (stb.), akkor jó a tranyó... De ez most nekem mindegy, mert talán ha látnánk egy-két képpet az erősítőről, akkor okosabbak lennénk.
sziasztok, köszi a sok elmélkedést, most Pesten vok, de pénteken megyek haza, és ígérem teszek fel képeket az erősítőről. Elvileg minden tranyót kimértem, végignézegettem az összes kondit, ellenállást. Természetesen nem mindent ohm-mérővel, nem tudom mire írtátok, de persze diódaállásban a diódákat, és a kondikat is farádos állásban... De sajnos semmi nagyobb különbséget nem vettem észre. Egyedül az ic mutogatott más értékeket. A bemenő fesz-t is lemértem és a két ágon megegyezett a bemenő fesz. Igaz az áramerősséget nem mértem, csak feszt. De pénteken mindenképp megprobálok képekkel szolgálni. Remélem akkor okosabbak leszünk. Addig is mindenkinek köszönöm a segítségét.
Üdv: Tomi
Sziasztok, lefényképeztem az erősítőt, nézzétek meg, remélem a képekből kiderül valami. Köszi!!
Nem olyan nagy a baj! Ahogy én látom ez nem egy hibrid ic, csak valami előerősítőféle. Kár, hogy nincs meg az adatlapja
![]()
Gugli első között adott egyet hozzá. Ez egy kettős FET, vélhetően a bemeneti fokozat differenciálerősítője.
Igen eddig én is eljutottam, de sehol egy rajz róla. És nekem az sem egyértelmű, hogy csak egy egyszerű műveleti erősítő, vagy valami speciális fetes előfok...
Sziasztok srácok, mit gondoltok akkor, van valami tippetek, ötletetek mit tegyek?
"N-Channel Silicon Dual Junction FET", "differential amplifier". Ezek alapján mi az, ami nem egyértelmű? Kettő N-csatornás FEt lakik benne, differenciálerősítőként felhasználható módon (azaz talán közösített source-szal, illetve nyilván hívható diff erősítőnek). Ezalapján meg lehet rajzolni, mi van benne, ha a panelterv látható.. Mi a kérdésed?
Mérj
![]()
UPA68H helyettesítő: klatty
Lábkiosztást célszerű ellenőrizni, de jó eséllyel egyezik, ha azonos tok, kortársak.
csak azért kérdezek mert nem vagyok én műszerész...
![]() csak ilyen otthon barkácsoló, és jól jön ha van egy kép, és le van rajzolva hogy mit hogy kell a helyére betenni.. ezért értetlenkedtem ááám ![]() ![]()
Szia, tehát akkor elvileg ugyanaz a lábkiosztása, betehetem a helyére? vagy ha nem ugyanaz lenne, hogy tudom meg, hogy hogy kell bekötnöm? még ennyi segítséget kérnék. köszi
Sziasztok, valaki esetleg el tudná vállalni az erősítő megjavítását, nincs időm szórakozni vele. No meg nem vagyok az a nagyon tapasztalt emberke. Köszi!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |