Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Sokkal kisebbel nem, mert ott még nincs nagyon erőteljes korona.
Kondiról ment pü.
Ezek szerint akkor már kicsivel 300kV fölött már egy méter hosszan is átível?
Igen, ha valamilyen szigetelő anyag van a két elektróda közt, akkor még csúcs nélkül is legalább 15 centit átvisz 60kV. Levegőben olyan 8-9 centit. Majd talán hétvégén bedobom olajba, és akkor jöhet a 100kV
![]() ![]()
Elképzelhető, főleg, ha hirtelen impulzusszerűen változik a térerő. De inkább 400kV körül, szerintem. Itt meg lehet nézni 160kV-os sokszorozót, 400J energiát tárolnak a kondik. Ha azt sütögetné ki, szerintem a dobhártyája nem maradna épen senkinek a környéken. 60kV-on sütögettem ki 50J-t, csak egyszer hallgattam meg fülvédő nélkül, de abba beleszédültem.
Ja, még egy kis baleset nála: Bővebben: Link A kondik maradéktöltése megcsapta kicsit. Azt írta, hogy néhány másodpercig nem látott semmit, és a földön ébredt fel.
Szóval akkor ezzel már illik szogorúan fülvédővel játszadozni? Esetleg napszemüveg vagy heggesztőpajzs? Vagy a szemet ez még nem bántja?
Az itt, az itt van
![]()
Hát igen! Ügyelni kell arra hogy ne maradjon töltés a kondikban, különben könnyen baj lehet!
A fülvédőt úgyis betartod, ha egyszer meghallod közelről
![]()
Já milyen pofás tornyokat csinált a kondiknak! Teccik
![]()
Nekem azért jó az összeállítás, mert a mikrosütő kondikban alapból van egy 10Mohm kisütő ellenállás, így 10 másodperc alatt a töltésük több, mint felét elveszítik.
Igen ez ismerős! Ezzel már játszadoztam, pedig az csak 16µF volt! Elég jó kis hangja van!
Az a baj, hogy olaj nélkül kb. 5x akkora lesz az egész építmény.
Na, látod, az 0,8J. Zene füleimnek 50 meg 100J-hoz képest
![]()
Nembaj van ismerősöm aki dobol, és van neki fain márkás fülvédője! Asszem nem árt akkor ha kölcsön kérem
![]()
Ami 27dB-t csillapít, az már jó. 1000 forintért lehet venni ilyet.
Na az jó! Akkor be is fogok ruházni egyre!
Egyébként az hogy lehet hogy, ilyen nagy feszültségeknél mint a 400kV is csak 1 métert húz át, a 750kV os távvezetékeknél meg már 7 méteres szigetelők vannak? Esetleg az áramerősség miatt nagyobb távot képes áthúzni?
Nem, gondolj az időjárásra is. Esik az eső, patakokban folyik le a víz a szigetelőről. Meg ha felmászik egy ember rá, akkor sem lesz baja, mert sokszorosan túl van biztosítva. Volt már erre példa. Meg néhány idióta fémrudakat hajigál rá, akkor szintén baj lenne, ha csak 3 méteres lenne..
Értem! Szóval túl van biztosítva! Végülis ez lett volna a másik tippem
![]()
Valaki tudna segíteni hogy a Marx-generátorban az ellenállások értékét hogyan lehet számolni? Van erre valami képlet, vagy összefüggés?
Tudnod kell a kimeneti feszültséget, és a lépcsőfeszültséget, valamint azt, hogy az impulzus várhatóan milyen időtartományba esik (10ns, 1us stb), és úgy méretezni az RC tagot (tehát R-t), hogy az időállandó ezen jóval túlmutasson. Másik dolog, hogy itt az ellenállások nem disszipálnak nagy hőt, de mégis 5W-osból kell sorosan kössél jónéhányat, mert átüt rajtuk (tapasztalat). Nálam az első ellenállásokat mindíg kinyírta, bármit csináltam. Szóval az, hogy összeadódjanak a lépcsőfeszültségek elég nehéz megoldani. Nagyon nehéz. De szerintem ne építs marxot, helyette a normál sokszorozóba fogj bele, ott is kell számolni, de legalább működni fog.
Egyenlőre Max-generátorban gondolkodom! Csak néhány lépcsőt szeretnék, próbából! 10kV lenne a lépcsőfesz, amit sorkimenővel állítanék elő! Akkor a soros RC kapcsolásnál használatos képleteket kell alkalmaznom?
Időállandó kell csak. Látszólag egyszerű számolások ezek, csak ha egy valami változik, minden változik.
És az baj ha a kondenzátorok értéke csak közel egyforma? Egy sorkimenő milyen frekvencián üzemel? Láttam hozzá kapcsolási rajzot, két ellenállás és egy tranzisztor asszem vagy vhogy így, és akkor magától beáll egy frekire ha jól értelmeztem! Esetleg egy képlettel fel tudnád írni az összefüggést? R=????
Nincs hozzá képlet. Sorkimenős dolgohoz meg van külön topik, keress rá googlével, hogy zvs flyback, és egy remek kapcsolást fog kidobni neked.
Nade ha nincs képlet akkor mégis hogyan számolom ki?
Jah.. Ilyen egyszerű? Nem is hittem volna! Nem semmi a linked! Fain kis tesla tekercs
![]()
Sziasztok ,van egy 30 mikrós 6000V-os kondenzátorom és hozzá még elektronika--kérdésem milyen "okos"dologra lehetne használni vagy mit lehetne építeni vele?
Most akkor nem adod el? Terminálon beszéltünk csere ügyben, persze a te döntésed.
Lehet használni sokmindenre. |
Bejelentkezés
Hirdetés |