Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Wand Clock
 
Témaindító: zoly15, idő: Okt 29, 2008
Lapozás: OK   21 / 67
(#) janocsi válasza proli007 hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Szia Proli007!
Nagyon jó az a DOS-os program, ha ilyet tudsz vele alkotni. Rákerestem a neten, és a 3.68a Demo már meg is van. Foglalkozom majd vele. Köszönöm, szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy kicsit átgondoltam, és átalakitottam a Wand Clock egyik változatát. Miért ne, "fejre" állítottam. Eddig mind ilyen "talpas" órák készültek, most egy igazi faliórát akarok épiteni, ahol a kijelző igy alul helyezkedik el. (Lehet hogy rugólemez sem kell?). Ezt igy is fogom majd bekötni. Olyan lesz majd, min egy ingaóra... A kitermelt mechanikából és elektronikából lesz az új kis projektem. Jónéhány dolgot kell beszereznem, de ahogyan haladok majd, miderről készitek fotókat is részletesen. Sziasztok.
(#) pittyu válasza janocsi hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Holnap megyek Egerbe.Ddélután mehetsz a lamezekért,de sajnos gyenge a felhozatal.
(#) lidi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Nézem ezt a rajzot, de nekem fura rajta egy-két dolog. Pl az 5V stab mintha fordítva lenne berajzolva. A másik meg az npn meghajtó tranyók. Nem lenne jobb a ledek testeléséhez rakni ? Így sokkal nagyobb árammal lehetne felvillantani a ledeket. És a tranyók se melegednének annyira.

npn.png
    
(#) janocsi válasza pittyu hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Szia Pittyu!
Nagyon köszönöm a lemezeket, nem baj ha
Idézet:
„"gyenge a felhozatal"”
, ennek is igazán örülök. Érte fogok menni időben, szia.
(#) janocsi válasza lidi hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Szia Lidi!
Az észrevételed jó, valóban forditva lett bekötve 78L05. Ez még egy "ellenőrzésre" készült rajz, lehet néhány hiba benne. Pl.: az 1M Ohm, az 10 M Ohm lenne, de itt már végre minden a helyére került.
A LED-eket azért raktam az emitter körbe, mert igy földponton vannak a közös végek. Nem melegszik egyik tranyó sem, hiszen,
Idézet:
„"impulzus"”
űzenben dolgoznak. Van olyan verzió is, ahol az általad megrajzolt ábra szerint működnek a LED-ek, de nem tapasztaltunk jelentős külömbséget az áramfelvételekben, ezért itt igy találtam célszerübbnek. ( A prop.clokban pl.: vegyesen vannak nálam bekötve a LED-ek). Az összes áramfelvétel 230mA/11V most, és a lengetésé ebből 180mA!
Megjegyzem, itt semmi sem végleges megoldás, minden elképzelés vagy jó ötlet, gondolat, ami előbbre viszi az óra tökéletesítését, beépíthető ebben a projektben. Ez a LED-meghajtás már csak azon múlik, hogy készül-e ilyen kapcsolási rajz is ehez az órához.
(#) proli007 válasza janocsi hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Módosítás!
(#) janocsi válasza proli007 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Szia Proli007!
Nagyon gyors vagy. A módosítások rendben. Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Sziasztok!
Megvan a "deszkamodell" a Fali_Wand_Clock-ról. Várakozáson felüli lett a működése, ezt kell majd tovább építenem valami "dizájnos" formában. Találnom kellene dekorit anyagot hozzá. Néhány fotó róla, sziasztok.
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Tegyél a takaró dobozra egy tükröt. Szerintem feldobná.
(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Feb 14, 2009 /
 
Szia Vicsys!
Remek ötlet, valóban jól nézne ki a felülete. Ez még csak 12-14Hz-en dolgozik, mert túl hosszú lett a kar. (18-20Hz-re akarom majd beállítani a rezgést). Nem akarom rövidebbre sem venni, inkább majd erősebb rugólemezzel szerelem fel. Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy falióra készítése volt a cél, de mindegyik tipusú Wand Clock építéséhez jók lettek a változtatások. Az asztali és fali kivitelből raktam ide képeket is.
( Semmi sem végleges a megoldásokban! )...
- Kihagytam a kapcsolási rajzból az LM317-es IC-t, itt most nem kell, ugyanis a teljes lengetési intervallumra szükségünk van a rezgési freki miatt. (16-20Hz).
- Változtattam a tekercsmeghajtó áramkör néhány elemén is. Az R23 18K Ohm, az R24 8.2 K Ohm lett. Igy a meghajtó áramkör működése melegedés nélkül tudja a lengetést végezni, nem kell hűteni! (Visszaraktam az eredeti BD139-es tranyót is a BD241 helyett.)
- A NYÁK-ot átterveztem a módosításokhoz, csatolva a .lay és az alkatrészoldali JPG is egy archivumban.
Egyelőre más változás nincs a kapcsolástechnikában. Sziasztok.

(#) titi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Hali!
Nagyon jól fest a falon!
Grat!
(Lehet, én is belefogok majd egybe...)
(#) janocsi válasza bbatka hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Szia Bbatka!
Meg tudnád-e oldani, hogy a "MagicWandClock" 131072/6Digites, programját PIC16F84-röl átírni PIC16F628-ra. Ha volna annyi időd, energiád, nagyon jó lenne. (Nemigen foglalkozik ilyen dolgokkal itt senki).
Nem sürgős, csak fontos lenne. Ha nem megy az sem olyan nagy tragédia, hiszen a *84A-val semmi gond nincs, csak 3x olyan drága. Szia.
(#) bbatka válasza janocsi hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Nem hiszem hogy lesz rá mostanában energiám. Mindig vannak nálam projectek , amik viszik az időt, sokszor szinte feleslegesen. A 8. gitárjeladóm vasárnap landolt a szemetesbe. Most az oszcilloszkópom analóg részének kapcsolási rajzán dolgozom.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Sziasztok!
Csak tovább fejlesztettem a fali Wand Clock -ot, mert nem igazán tetszett az a tény, hogy nem lehet növelni kellőképp a lengetés amplitudóját. Egy korábbi kisérletemben kialakitott optikai vezérlésű H-hid lett a megoldása, a lengetés intervallumának szabad megválasztása. Igy most, 6V/0.1A-nél, már kétszer akkora az amplitudó, mint az "egykapus" optikai vezérléssel, (12V/0.2A). Egyetlen hátránya egyelőre az, hogy most 3 db résoptikai kaput kell használni. (2 db a résoptikai H-hid vezérlésé)!. Ide rakom az új H-hid rajzát, néhány szemléltető képet, és egy archivumot, a kész működő modellről. Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Sziasztok!
A frekvenciát mostmár bátran tudom emelni a karnál, igy az most 20-22Hz! (0.5mm vastag acéllemezzel van szerelve). Ennél a frekinél már kezd "saját" hangja lenni a szerkezetnek, az asztalhoz le kell fogatni, főleg, ha nagyobb amplitudóval járatom a lengetést.
Néhány kép erről az összeállításról. Szisztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Sziasztok!
Leszűrve a két utóbbi hozzászólásomban a kisérletek tanulságait, a kövezkezőkre jutottam:
- Csak kompromisszumokkal lehet nagyobb frekvenciával, (hosszabb kar, /200-250mm/, plusz a laprugó), és nagyobb amplitudóval hajtani a kart, mert a rugólemez sajna hamar elhasználódik, eltörik! (Itt 48 óra alatt!). Ezt nagyon sajnáltam, mert igazán tökéletes kijelzést láttam ezzel az eszközzel.
- Elegendő a 15-18Hz-es frekvencia, és az "egykapus" optikai vezérlés is, max. 145mm kar, plusz rugólemezzel. Itt még jól tűri a 0.3mm vastag acéllemez a rezgést.
Van olyan működő órám, (asztali, távírányitós), amely január elejétől tökéletesen megy éjjel-nappal, 16Hz-es rezgési frekivel. Sziasztok.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni az itt egybegyűltektől , hogy ez a fajta karos megolás mennyire zajos? Mert hallottam már propeller clockot, de az rendesen süvített, és elment a kedvem tőle hogy belevágjak.
(#) janocsi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Szia MaSTeRFoXX!
Ez az óratipus egyáltalán nem zajos konstrukció, ha betartjuk az ajánlott mechanikai méreteket és rezgési frekvenciát. Elég sokfajta módban építettem meg, de csak akkor kezdett saját hangja lenni, ha 16-18Hz fölé, és "nagy" amplitudóra növeltem az értékeket. Normális beállításokkal "süket" az eszköz.
- U.i: Ha nagyon közelröl hallgatjuk és figyelünk, gyenge "suhogást" lehet hallani. Szia.
(#) MaSTeRFoXX válasza janocsi hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Köszi, ez jó hír. Ezek után tényleg megtetszett
(#) janocsi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Szia MaSTeRFoXX!
Ha egyszer belefogsz, szivesen segítek minden problémával kapcsolatban. Szia.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Sziasztok!
Itt van a fali kivitelből a jó megoldás, készre szerelve. Hamarosan be fogom dobozolni, és mehet a falra. (Találtam olyan diódát, amelyen csak 0.2 V esik. 1N5817! Igy a telepes megoldás is megjavult.). Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Sziasztok!
Azt tapasztaltam az újabb Wand Clock verzióknál, amelyben az elemet is beterveztem, hogy a PIC-et és a 4060-as IC-t, a 100 mikrós elkó telep nélkül is legalább 45 mp-ig táplálja, és nem felejti el az időt az óra. Igy a pillanatnyi áramszünetekhez egyáltalán nem fontos a telep. Ezt a bekötési megoldást a Propeller Clock -ban is alkalmazni fogom. Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Sziasztok!
A távírányitós Wand Clok egy újabb prop.asm átírt változatával működik, egyik kedves fórumtársam, Hp41C jóvoltából. Pontosan leírta, mit kell megváltoztatni a programban, hogy az itt "felesleges" kiírások ne jelenjenek meg. Mostmár csak az óra jenenik meg bekapcsoláskor!
Ezuton is köszönöm, a gyors és hatékony segítségét. Az átírt Wand_prop.asm filét melléklem. Sziasztok.

Wand_prop.asm
    
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Én ugyan propeller órát fejlesztek, de az az érzésem, hogy a wand órába egy csomó olyan funkció bekerül a prop.asm -ből, aminek semmi haszna sincs.

Analóg óra kijelzés, osztásainak kijelzése, dátum számítása, demo, szöveges üzenet kiírása, ezek vezérlése a távirányítóval, stb....

Ezeket nyugodtan ki lehetne venni a programból - helyére valamit írni, ami hasznos lehet.

RTC kezelés, ébresztés, óraütés (hangjelzés egész órakor), fényerő szabályzás, stb.....


(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Valóban, ezek a fejlesztések jelentenék a projekt végleges kialakitását. Mechanikusan már nemigen lehet sokat módosítani. Ha egyszer ráérsz ilyen komoly munkát befektetni, talán ez az óra is elnyerné helyét a hobbyelektronikai rangsorban.
- Az viszont jó lenne, ha a dátumot is ki tudná írni az óra helyett, ha úgy akarjuk, vagy automatikusan, időnként. Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Szia!

A módosított órám 4 másodpercenként cseréli a digitális kijelzésű dátumot a hét napja kijelzésével.

A prop.asm -ben van két rutin a kiíratásra

DTime: az idő kiíratása a felső részen,
DDate: a dátum kiírása az alső részen (fordított sorrenben, vízszintesen és függőlegesen tükrözött karakterekkel)

Amennyiben a LoadBCDDate subrutint átalakítjuk a LoadBCDTime mintájára a dátum kijelzés is a felső rész formátumában áll elő.

A váltogatáshoz csak annyit kell még tenni, hogy a second2 változó valamelyik bitjétől (nálam 3) függően a LoadBCDDate vagy a LoadBCDTime rutint kell meghívni.


Sok sikert...
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Szia Hp41C!
Az idő és a dátum mostmár működik, de a véltogatását még távival csinálom... Nem tudom, hogyan, vagyis mit kellene még beírni, és hová? (Second2 ?). Néhány kép az új Wand_Prop_clock-ról, és egy AVI. Szia.
(#) Hp41C válasza janocsi hozzászólására (») Feb 26, 2009 /
 
Szia!

A MainLoop program hurokban lehet megvalósítani.


A lUppdateDislpay címke után van két hívás:

btfsc ShowDTime ;
call DTime ; Display digital Time

btfsc ShowDDate ;
call DDate ; Display digital Date

Amennyiben a következőre alakítjuk:
btfsc Second2,3 ;
call DTime ; Display digital Time

btfss Second2,3 ;
call DDate ; Display digital Date

a kijelzés 4 másodpercenként fog váltani..

Következő: »»   21 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem