Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangváltók (készítése)
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Kicsit zajos a mérés talán. Még erre nem tenném a nyakam, hogy jó.
sziasztok!
nos nemréhiben én is hangváltó gondal küzködtem egy rendszerben amig megnem találtam a hk audio egyik fantasztikus hangváltóját remélem tudok vele segiteni valakinek! amit tudni kell róla! x- over Frequency 950 Hz passive, 12 dB / octave én egy P.audio BM-D750 es 2" os drivert és egy accus 12"os középhangszorot használok hozzá!
akkor meg 1 x!!!
a hangszoroim parametereit megadtam!!!! a dobozt is mibe kerulnek a hangszorok es ,hogy milyen celra szertnem hasznalni,milyen zenei mufajra,elo vagy playback..(altalaban) ,MEGADTAM!
Pl13> Amig a gyartok ,gyartjak ezeket a hangvaltokat,van ra engedelyuk meg mi kell,addig hadjuk!(biztos meg kellett feleljenek,bizonyos kovetelmenyeknek)
..emlitettem! ha tudsz jobbat,mutasd!!! Azzal,hgy az illetonek megprobaltam segiteni,eloszereltem a katalogusokat,ezzel en nem vetettem!Hogy haszontalan info,az ok! De megprobaltam! Hogy te azt mondod,az egesz S.A.L es M.N.C hasonlo gyartok ,gyengek,semmire nem felelnek meg,az a te velemenyed! Meg mindeg jobb egy 200w os S.A.L vgy M.N.C hangvalto mint ami amatorkodest otthon veghez lehet vinni! Igy,kisebb teljesitmenyre..200w ra! En meg nem igazan lattam,olyat se otthon ossze rakott cuccra gondolok,mint pld ul a S.A.L Hv228 modelje! A romanokrol meg...lehet ,hgy velemenyezel igy forumban,de lasuk eloben a szerkot,estleg 2 ev utan!Vagy 3 ev utan! Megneznem,a Bennic hangvaltomat a full range dobozomban 2-3 ev utan ,de meg a tiedet is..amit jobbra becsulsz. Muti valamit..barmit ,mit hasznalsz..a tied! Vagy ha nem is te sajat magad,legalabb te tervezted,te gyartattad le..Nos?
50euroert most vegyem meg azt amit pld ul a Thomann arul? Toltsek fel par kepet-infot,egyet viszonyitsunk? Lassuk,mik is a kulombsegek,valojaban.. keresel egy ilyen hangvaltot,mi tud vetekedni azzal,mit felpostaztam ide? Nem azert,hogy itt tundokoljek, emlitettem mar,nem reklamozni akarom sem a Bennic ceget sem egyebet..
! rosszindulat OFF ! koszi Varnek akkor par technikai adatot,fotot, akar "home made" kivitel akar gyartoi,markasabb ceg termeke!
Akárhány felkiáltójelet is teszel, így, ennyi infromáció alapján akkor sem lehet váltót tervezni, még akkor is kérdéses, ha megméred a szükséges adatokat a hangsugárzódon. Persze gondolom ez nem történt meg.
Akkor segítene, ha tudnád hogyan működik együtt a bizonyos csodahangváltó az adott hangszórókkal.
Addig nem veszélyesek a hárombetűs kínai gyártók uni váltói, amíg a boltok polcain vannak, vagy amíg be nem építed, és otthon a fiókban fekszenek. A probléma ott kezdődik, amikor megszólalnak.
Mit mutassak jobbat? Ez egy fórum, nem a mutogatásról, vagy képekről szól. És egy váltóról egy fotó kb. semmilyen használható információt nem ad. Mint ahogy a wattok is teljesen lényegtelenek. Nem is értem igazán mit szeretnél. Idézet: „Azzal,hgy az illetonek megprobaltam segiteni,eloszereltem a katalogusokat,ezzel en nem vetettem!Hogy haszontalan info,az ok! De megprobaltam!” Nade segíteni nem úgy kéne, hogy végiggondolod, és ha sikerül elfogadható megoldást találnod, akkor követhető formában, pontosan, megindokolva leírod? Idézet: „Hogy te azt mondod,az egesz S.A.L es M.N.C hasonlo gyartok ,gyengek,semmire nem felelnek meg,az a te velemenyed! Meg mindeg jobb egy 200w os S.A.L vgy M.N.C hangvalto mint ami amatorkodest otthon veghez lehet vinni! Igy,kisebb teljesitmenyre..200w ra!” 1. Kit érdekel a 200W? 2. Az pedig hogy a SAL vagy MNC hangszóró-váltói-hangsugárzótervei használhatatanok, nem az én véleményem, ez sajnos a valóság, öt éve figyelem a fórumokat, hozzászólásokat aktívan, ettől régebben mérem-javítom ezeket a hangszórókat is, több bizonyíték nem kell. 50%-tól magasabb gyártási szórással, és ezekkel a paraméterekkel egyszerűen nem nevezhetők hangszórónak sem. Ettől otthon, "amatőrködéssel" és némi odafigyeléssel csak jobbat lehet készíteni. Idézet: „En meg nem igazan lattam,olyat se otthon ossze rakott cuccra gondolok,mint pld ul a S.A.L Hv228 modelje!” Nah, ezt a mondatot pl. alig értem, így nem tudom pontosan mit akarsz a HV228-al, de ha találsz olyan hangszórópárost, amivel működőképes, akkor folytathatjuk. Idézet: „A romanokrol meg...lehet ,hgy velemenyezel igy forumban,de lasuk eloben a szerkot,estleg 2 ev utan!Vagy 3 ev utan! Megneznem,a Bennic hangvaltomat a full range dobozomban 2-3 ev utan ,de meg a tiedet is..amit jobbra becsulsz. Muti valamit..barmit ,mit hasznalsz..a tied! Vagy ha nem is te sajat magad,legalabb te tervezted,te gyartattad le..Nos?” Akár 20-30 év után is megnézheted. De ez a téma sztem egyáltalán nem arról szól, hogy mutogassuk, kinek mije van. Amúgysem jelentene semmit, mert a hangszórók, hangsugárzók nem ránézés, vagy képek alapján működnek, hanem pontos jól leírható évtizedek óta ismert szabályrendszer szerint.
Majd akkor, ha rendelkezésedre állnak a viszonyításhoz-értékeléshez szükséges adatok/információk.
Látom kezd alakulni :yes:
A "Smoothing"-ot állítsd 1/24-re és ha szobában mérsz, a mikrofon mögé tegyél 20-30 cm-re ívesre hajlított piramis szivacs táblát. Mivel esetedben csak az átviteli görbe a lényeges, így csak annyi hangerőt kell adni rá a méréskor, hogy ne vezérelje túl a mikrofont. A mikit kb 1m-re rakd a hangsugárzó elé. A környezeti zajszint és a mérés szintje között jó ha van kb 50 dB különbség, tehát csendes körülmények között mérj. Ha még a későbbiekben is fogsz ilyesmivel foglalkozni, akkor javaslom, készíts egy mérőmikrofont. Én egy ilyet csináltam. WM-61A kapszula van benne (lineáris átvitelű), 1 db RCA dugó a végén, 18cm -es alucsőben, kvarchomokkal feltöltve. Elkészítési ideje kb 20 perc
azért a WM-61-et sem árt kompenzálni van vagy 3dB kiemelése a felső oktávban.
Mi a véleményetek a Visaton hangsugárzókról és a WinISD progiról. Van most "ingyé" frankó faanyagom 23mm-es préselt lap, jó tömör. Építenék belőle két 3 utas reflex dobozt, olyan 50-60 litereseket. Az alábbi sugárzókat néztem ki nekik, 4 ohmos erősítőhöz:
Visaton W 250 S/4 mélysugérzó Visaton CMC 12 HIFI 4 ohhm hátul zárt kónuszos közép, ezt csak a Conrad-nál láttam Visaton DT 94 4 ohm magassugárzó Hol lehetne ezeket jó áron beszerezni?
Igen, így van. :yes: Használom is a kompenzációt.
A kapszula gyári diagrammján kb 1.5dB a legnagyobb eltérés, 8-10 kHz között. Nekem ez már nem számít olyan sokat. Keresztfreki meghatározásra kompenzáció nélkül is jó lehet (szerintem). Egyébként a különféle kapszulákkal kb 4-7 kHz ig szinte ugyan azt a görbét lehet mérni egy adott hangfalról, észrevehetőbb eltérések effölött jeletkeznek. Nálam inkább a mérés akusztikai körülményeire kellet nagyobb gondot fordítani
Egy kétutas doboz váltójával is rengeteget lehet szenvedni, mire sikerül egy jónak mondhatót csinálni. Háromutasnál hatványozottan jelentkeznek a nehézségek, hacsak nem egy jól bevált minőségi hangfal pontos mását építed
Nem a gyári adatlapot kell nézni, az nem érvényes rá.
Visaton hszek többnyire nem érik meg az árukat, én nem ragaszkodnék hozzájuk.
A WinISD meg jó, csak tudni kell használni.
Azért gondoltam erre a márkára és mélynyomónál erre a típusra, mert benne van a WinISD-ben, árban elfogadható és a gyátó megadja a T-S paramétereket. Ezeket összevetettem a program paraméterivel és csak kevésben tér el. Ennél a doboznál már nem én készíteném a hangváltót, hanem szakira bíznám. Eger mellett Felsőtárkányban van egy kis vállalkozás ami ilyenekkel foglalkozik. Elég profik. A sun-os hangfalakat is elvittem oda, csak nekem nem éri meg. Készítettem még méréseket a sunflower-ről. Csatolom a diagrammokat.
Ok, de hangszórót nem ez alapján kell választani. Ahogy láttam mérve azért náluk is van eltérés az adatlaphoz képest, olyan 15%, de a probléma inkább az, hogy alapból sem igazán jók azok a hszek. Annyira biztos nem, amennyire drágák.
Béta sound van Felsőtárkányban, de ők inkább csak PA dolgokat csinálnak, és nem olyan szinten hogy érdemes lenne belemenni sztem. Egy normális váltó megtervezése úgyis hónapokig tartó folyamat, pár óra alatt nem lehet túlesni rajta, akármilyen "szaki" is csinálja. Nézem a méréseket, de kissé bizonytalan vagyok. mit jelent a számozás, 01-02? És még mindig zavaró sztem, hogy 25dB a dinamika. De ha tényleg ilyen a hsz, méretezhetjük ehhez is a váltót.
Tudnál küldeni hozzá megfelelő kompezációs file-t?
Köszi
Ebben az árkategóriában mit tudnál ajánlani, mármint hsz. szettet?
A méréseket megismétlem majd WM-61 mikrofonnal csak idáig nem sikerült szereznem, nem tudod honnan lehetne rendelni? Egerben vettem kondenzátor mikrofont 180Ft-ért, de az szerintem gagyi. Csak ilyen volt. A 01 és 02 csak a mérések száma, első mérés, második mérés, mert egy mérés nem mérés, tanították az iskolában.
Amíg mindkettő ugyanazt nem mutatja, addig nem. A Modulban ne is keress WM-61-et. A Panasoninc márkaszervíznél lehet venni, inkább rendelni.
Mi is lenne a hangsugárzó felhasználási célja?
Azt hiszem ebben van a file.
Üdv.!
Gondolom Te is Eger környékén laksz, ha ismered a Beta-Soundot és a Modult is. Írtam debreceni haveromnak, hogy rendeljen nekem WM-61-et, remélem hamarosan meglesz. Ott van Pana márkaszervíz. A hszek reflex HIFI dobozhoz kellenének, szép erőteljes basszussal leginkább rockzenéhez. A dobozméret kb. 50-60 liter lenne, ennyit ad ki a faanyag.
Aham, az első munkahelyem az eged-elektro volt.
Hangszórók viszonylag olcsón: a HA17-634 4 vagy 8 ohmos változata, esetleg a HA22-599.
Hali!
Van nekem 1 4 ohmos hangváltóm LF2-100.Ez 2 utas, és max 100W bír. Mit lehet róla megtudni? Milyen az áteresztő képessége? Erről a cuccról megy egy 8 ohmos sr2010 mély, és dtf 10-es magas. Vélemények róla? Előre is köszi. Üdv. Esetleg rajzot tudna adni róla valaki értékekkel?
Szeretnék egy egyszerű aluláteresztő szűrőt építeni. Nekem van egy régi itthon, tekercsek vannak sorba kötve és ezt a hangfallal is sorba kell kötni. Ez jó is lenne csak nincsenek pontos adatok
Akit tud segíteni az írjon! Mellékelek egy képet... Bocs a képért de a digitális fényképezőnk nem jó, így csak mobillal tudtam lefényképezni...
Hangváltó néven keresd. Televan a net kalkulátorokkal.
Üdv
Köszi "zenegép ", de azt elfelejtettem odaírni, hogy passzív váltó revezőt keresek. Most "Tina"-val csinálom, csak ott eléggé macerás a valós értékeket megadni, mivel ideális alkatrészekkel számol.
Küldtem egyet az Emilkédre.
Szerk: Nem hajlandó elküldeni a G-mail. No majd így. Üdv. Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |