Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 286-os turbo kijelző

Témaindító: CsorvaGep, idő: Feb 26, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) CsorvaGep hozzászólása Feb 26, 2009 /

Nemrég kiszereltem egy régi 286-os gépből az órajel kijelzőt. Elvileg 2 különböző állapotot kéne neki kijeleznie, mert ugye ha be van nyomva a turbó gomb akkor kicsit gyorsabb volt van rajta 2 tű a tápellátásnak (5V és G felirattal) és 3 tű amire a turbó kapcsoló egyik körének 3 lába van kötve (TSW felirattal), bekötve a tápot égnek a ledek, eredetileg 166-ot jelez ki, a kapcsolót is bekötve semmi változás egyik állásban se.. Mi lehet a probléma? hogy lehet megoldani hogy a 2 érték között váltson?
Még van rajta sok tű amivel a számjegyeket lehet kiírni, ebből minden második működik, gondolom ami nem az a 2. érték állítója.
Valakinek ötlet hogy lehetne működésre bírni? Esetleg valaki aki már aktívan foglalkozott ilyennel ennek a hőskorában?
(#) lidi válasza CsorvaGep hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Ez 486 vagy P1 gépben lehetett, mert 286 nem ment ilyen órajelen az tuti. Próbáld visszafejteni a kapcsolási rajzát, akkor talán ki lehet találni hogy hogyan működik.
(#) googa válasza CsorvaGep hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Te már tökéletesen megfejtetted, hogy miként működik. Állítsd a két értéket eltérőre és találomra zárj rövidre két TSW lábat. Talán a középső a közös.
(#) Action2K válasza CsorvaGep hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Ha a rövidzárak nem segítettek, akkor adj 1,5V-ot oda, polaritások cserélődhetnek. Volt amelyiknél a turbo led jele váltotta át.
(#) CsorvaGep válasza lidi hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Lehet P1 volt, de nem hiszem hogy számítana.., viszont a kapcsolást nem tudom visszafejteni mert a kijelzőn nem látok keresztül.., találomra próbáltam már zárni de úgy se, feszt is próbáltunk a suliban, de azt itthon is megnézem mert elég nagy szenvedés volt
A tápot vajon honnan kapta? mert kábelt nem találok hozzá. Lehet következőnek meg kéne jegyezni hogy is volt bekötve..
(#) googa válasza CsorvaGep hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Megkerestem, mert nekem is van egy ilyen kütyüm. Nálam a felső sorban lévő tüskékkel az egyeseket lehet beállítani, az alsóval meg a tízeseket. Ezt most ne kérdezd, mit jelent, de oda van írva. Középen meg van még egy marék tüske, mindenféle apró rövidítéssel. Szóval ez merőben más, mint a Tied
(#) CsorvaGep válasza googa hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Azért kösz, még gondolkozok a rejtélyen...
Közben megpróbáltam egy 1,5-es elemmel a TSW lábaket érintgetni de nem segített semmit..
(#) proba válasza CsorvaGep hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Gondolom a G a test az 5 felirat az 5V a tsw három pontja a turbó kapcsolóra mehetett gondolom a középsőt kapcsolgatta ide oda .A jumperekből meg gyanítom hogy a szegmenseket határoznák meg.
Ha az 5V táppal sorba kötsz egy ellenállást (kb 30-40 ohm) akkor azt az alábbiak szerint bekötve igaz halványabb kijelzővel de működnie kellene.(ezután bármit csinálhatsz egy rövid ideig biztosan nem lesz baja) Miután mindent kitapasztalsz ez akár el is hagyható.
(#) CsorvaGep válasza proba hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Hát igen, erre én is rájöttem, de hiába kapcsolgatom a tsw-t nem változik az érték... (5V-ot USB-ről lopom, ellenállás nélkül és úgymond semmi baja, ég rendesen, csak egy állásban)
(#) proba válasza CsorvaGep hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Esetleg nem lehet meglesni hogy a tsw tüskéi hova mennek? Ohm mérővel kimérni hogy a jumperekhez van-e valami köze.Esetleg a tápokhoz.Mivel az egész panelen egy ellenállást látok nem hinném hogy túlbonyolították.
Most hogy gondolkodom rajta,lehet ez nem is tudott két független értéket kiírni.Úgy gondolom hiányoznak a diódák amik a másik állapotban megakadályoznák a szegmensek áthatását.
Az oldalán lévő jumperekre mit csinál ?
(#) Skuld86 hozzászólása Feb 26, 2009 /

Elvileg a turbo gomb 1 váltó kapcsoló volt ami ezesetben TSW(turbo switch) középső bázisponjához képest nevezzük 2 es lábnak kapcsolt 1,2 vagy 2,3 állást. szal elvileg ha minden jumper a helyén van elvileg működni kéne.
Amúgy semmi bonyorultat ne képzeljetek róla a jumperek el tudod állítani mit írjon ki a felső sor elvileg a TSW egyik állásában aktív az alsó meg a másikban.
(#) CsorvaGep válasza Skuld86 hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Nah igen de mégse akarja.. amúgy párokban vannak a tűk, azaz minden másodikra nem változik, így gondolom hogy az a második állás, Próbáltam a feszültséget mérni a tsw lábakon de nem volt egyáltalán, gondolom ha kapcsoló akkor kéne neki lenni..
Ötletek? Lehet én értettem félre a működését?
(#) proba válasza CsorvaGep hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Akkor kezdhetsz durvulni.
Ha minden másodikra változik a kijelzés akkor a közbensők lehetnek a másik állás.
A TSW lábakra elkezdeném ELLENÁLLÁSON keresztül kötözni az 5 meg a 0 voltot.
Előbb utóbb csak mutat valamit.
Esetleg a nem működő jumpereknek ohm mérés szerint van valami köze a tsw jumperhez ,ha igen akkor a működő jumpereknek mihez van köze...
Egy max 5 bemenetű eszköz tetszőleges pontjaira áramkorláttal adott feszültséggel gyorsan felderíthető szerintem.
(#) ciw válasza CsorvaGep hozzászólására (») Feb 27, 2009 / 4

Nekem úgy rémlik, hogy a jumpereket vízszintesen is lehet rakni, nem csak függőlegesen.
Azt hiszem a tüskesor végein azért is van pluszban egy-egy tüske.
(#) CsorvaGep válasza ciw hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Én is furcsálltam, majd megnézem, hogy melyik vezet valamire..
(#) googa válasza CsorvaGep hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Jó az a panel? Nem sütötte már meg valaki azokat a kijelzőket? Pl. ellenállás nélkül hajkurássza...
(#) Danaman válasza CsorvaGep hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Nos nekem van egy olyan gyanum hogy működik az a kijelző csak mind a két állapotnak ugyan az a szám van megadva, a felső sor Jumper az 1. álapot (mondjuk 133) az alsó meg a másik (mondjuk 166) próbáld meg hogy az egyik sorba átvariálod a jumpereket és utánna a tsw középső lábát az egyik szélsővel hidald át.
(#) CsorvaGep válasza Danaman hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Persze próbáltam ezeket is és nem változott, de kipróbáltam vízszintesen is és így mostmár megy.

ui: csak jumpert kéne még szerezni
(#) Magic válasza CsorvaGep hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Bizony ez jó dolog.
Egy régebbi gépen én is belemerültem, bár a turboswitch semmi teljesítményváltozást nem okoz, csak az ember lelkének tehet jót a látvány, ha nagyobb számot lát a kijelzőn.
Szóval ez a kis panel két vezetéken megkapja a testet és a +5V-t. A kapcsoló 3pólusát kitárgyaltátok, a jumperok mehetnek vizszintesen, függőlegesen egyaránt, ez már a gyártótól függ, ki kell tapasztalni. Jó munkát!
(#) proba válasza CsorvaGep hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Bontó alaplapokon megv egyébb régi szemétben landolt kártyákon van.Gondolom venni sem olyan sok.
(#) didyman válasza Magic hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Nem igaz, sok, erre alkalmas alaplapon a CPU órajelének közvetlen állítását végezte, ami például régebbi programok órajeltől függő kompatibilitási, futási problémáit oldotta meg az órajel alacsonyabb értékével.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem