Fórum témák
» Több friss téma |
Nemrég kiszereltem egy régi 286-os gépből az órajel kijelzőt. Elvileg 2 különböző állapotot kéne neki kijeleznie, mert ugye ha be van nyomva a turbó gomb akkor kicsit gyorsabb volt van rajta 2 tű a tápellátásnak (5V és G felirattal) és 3 tű amire a turbó kapcsoló egyik körének 3 lába van kötve (TSW felirattal), bekötve a tápot égnek a ledek, eredetileg 166-ot jelez ki, a kapcsolót is bekötve semmi változás egyik állásban se.. Mi lehet a probléma? hogy lehet megoldani hogy a 2 érték között váltson?
Még van rajta sok tű amivel a számjegyeket lehet kiírni, ebből minden második működik, gondolom ami nem az a 2. érték állítója. Valakinek ötlet hogy lehetne működésre bírni? Esetleg valaki aki már aktívan foglalkozott ilyennel ennek a hőskorában?
Ez 486 vagy P1 gépben lehetett, mert 286 nem ment ilyen órajelen az tuti. Próbáld visszafejteni a kapcsolási rajzát, akkor talán ki lehet találni hogy hogyan működik.
Te már tökéletesen megfejtetted, hogy miként működik. Állítsd a két értéket eltérőre és találomra zárj rövidre két TSW lábat. Talán a középső a közös.
Ha a rövidzárak nem segítettek, akkor adj 1,5V-ot oda, polaritások cserélődhetnek. Volt amelyiknél a turbo led jele váltotta át.
Lehet P1 volt, de nem hiszem hogy számítana.., viszont a kapcsolást nem tudom visszafejteni mert a kijelzőn nem látok keresztül.., találomra próbáltam már zárni de úgy se, feszt is próbáltunk a suliban, de azt itthon is megnézem mert elég nagy szenvedés volt
A tápot vajon honnan kapta? mert kábelt nem találok hozzá. Lehet következőnek meg kéne jegyezni hogy is volt bekötve..
Megkerestem, mert nekem is van egy ilyen kütyüm. Nálam a felső sorban lévő tüskékkel az egyeseket lehet beállítani, az alsóval meg a tízeseket. Ezt most ne kérdezd, mit jelent, de oda van írva. Középen meg van még egy marék tüske, mindenféle apró rövidítéssel. Szóval ez merőben más, mint a Tied
Azért kösz, még gondolkozok a rejtélyen...
Közben megpróbáltam egy 1,5-es elemmel a TSW lábaket érintgetni de nem segített semmit..
Gondolom a G a test az 5 felirat az 5V a tsw három pontja a turbó kapcsolóra mehetett gondolom a középsőt kapcsolgatta ide oda .A jumperekből meg gyanítom hogy a szegmenseket határoznák meg.
Ha az 5V táppal sorba kötsz egy ellenállást (kb 30-40 ohm) akkor azt az alábbiak szerint bekötve igaz halványabb kijelzővel de működnie kellene.(ezután bármit csinálhatsz egy rövid ideig biztosan nem lesz baja) Miután mindent kitapasztalsz ez akár el is hagyható.
Hát igen, erre én is rájöttem, de hiába kapcsolgatom a tsw-t nem változik az érték... (5V-ot USB-ről lopom, ellenállás nélkül és úgymond semmi baja, ég rendesen, csak egy állásban)
Esetleg nem lehet meglesni hogy a tsw tüskéi hova mennek? Ohm mérővel kimérni hogy a jumperekhez van-e valami köze.Esetleg a tápokhoz.Mivel az egész panelen egy ellenállást látok nem hinném hogy túlbonyolították.
Most hogy gondolkodom rajta,lehet ez nem is tudott két független értéket kiírni.Úgy gondolom hiányoznak a diódák amik a másik állapotban megakadályoznák a szegmensek áthatását. Az oldalán lévő jumperekre mit csinál ?
Elvileg a turbo gomb 1 váltó kapcsoló volt ami ezesetben TSW(turbo switch) középső bázisponjához képest nevezzük 2 es lábnak kapcsolt 1,2 vagy 2,3 állást. szal elvileg ha minden jumper a helyén van elvileg működni kéne.
Amúgy semmi bonyorultat ne képzeljetek róla a jumperek el tudod állítani mit írjon ki a felső sor elvileg a TSW egyik állásában aktív az alsó meg a másikban.
Nah igen de mégse akarja.. amúgy párokban vannak a tűk, azaz minden másodikra nem változik, így gondolom hogy az a második állás, Próbáltam a feszültséget mérni a tsw lábakon de nem volt egyáltalán, gondolom ha kapcsoló akkor kéne neki lenni..
Ötletek? Lehet én értettem félre a működését?
Akkor kezdhetsz durvulni.
Ha minden másodikra változik a kijelzés akkor a közbensők lehetnek a másik állás. A TSW lábakra elkezdeném ELLENÁLLÁSON keresztül kötözni az 5 meg a 0 voltot. Előbb utóbb csak mutat valamit. Esetleg a nem működő jumpereknek ohm mérés szerint van valami köze a tsw jumperhez ,ha igen akkor a működő jumpereknek mihez van köze... Egy max 5 bemenetű eszköz tetszőleges pontjaira áramkorláttal adott feszültséggel gyorsan felderíthető szerintem.
Nekem úgy rémlik, hogy a jumpereket vízszintesen is lehet rakni, nem csak függőlegesen.
Azt hiszem a tüskesor végein azért is van pluszban egy-egy tüske.
Én is furcsálltam, majd megnézem, hogy melyik vezet valamire..
Jó az a panel? Nem sütötte már meg valaki azokat a kijelzőket? Pl. ellenállás nélkül hajkurássza...
Nos nekem van egy olyan gyanum hogy működik az a kijelző csak mind a két állapotnak ugyan az a szám van megadva, a felső sor Jumper az 1. álapot (mondjuk 133) az alsó meg a másik (mondjuk 166) próbáld meg hogy az egyik sorba átvariálod a jumpereket és utánna a tsw középső lábát az egyik szélsővel hidald át.
Persze próbáltam ezeket is és nem változott, de kipróbáltam vízszintesen is és így mostmár megy.
ui: csak jumpert kéne még szerezni
Bizony ez jó dolog.
Egy régebbi gépen én is belemerültem, bár a turboswitch semmi teljesítményváltozást nem okoz, csak az ember lelkének tehet jót a látvány, ha nagyobb számot lát a kijelzőn. Szóval ez a kis panel két vezetéken megkapja a testet és a +5V-t. A kapcsoló 3pólusát kitárgyaltátok, a jumperok mehetnek vizszintesen, függőlegesen egyaránt, ez már a gyártótól függ, ki kell tapasztalni. Jó munkát!
Bontó alaplapokon megv egyébb régi szemétben landolt kártyákon van.Gondolom venni sem olyan sok.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |