Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   24 / 227
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Abba amúgy neon van áramoltatva egy palackból a koronához. A palackig világított egészen, és rázott is a palack
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Bővebben: Link
Rövid videó.
(#) HV72 hozzászólása Feb 28, 2009 /

Üdv!

Sikerült működésre bírnom a teslám kb: 30 cm-s szikra és levegőnyűszítés! Csak egy problémám van a szikra nem a toridból jön, hanem a szekunderen szaladgál össze-vissza. Mi lehet a baj? Szigetelés,toroid? Küldök egy képet róla.

Köszi

DSC00420.GIF

(#) belganarancs válasza HV72 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Valószínűleg a szekundereddel lesz a baj.A kép alapján szigetelési problémára tippelnék.Ködös nekem az a 30cm..
(#) belganarancs hozzászólása Feb 28, 2009 /

Félreértés elkerülése végett írom,csak azért ködös,mert nem láttam működés közben.Tegyél fel képet róla,miközben szikrázik,úgy könnyebben segítünk.
(#) HV72 válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

a szekunder alján csak egy nagyobb átmérőjű PVC cső van, gyakorlatilag itt semmi funkciója nincs, csak egy előbbi konstrukció miatt maradt rajta
(#) HV72 válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

ok. Holnap teszek fel róla képet működés közben is.
Köszi a segítséget
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Mit tekertél a szekunderre? Bármi is az, szedd le róla.
Az a 4 menet primer így elsőre szerintem kevés is lesz. Ha a kondibankod nem fog felrobbanni hamarosan, akkor szerencsésnek mondhatod magad.
Mik a számított paraméterek?
(#) HV72 válasza Collector hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

a csévetestet lakkoztam majd a tekercselés után megint lakkoztam, illetve vastag cellux réteget tekertem rá, amit mára megerősítettem, de a szikra elsősorban maradt az oldalán, ha a toroidhoz földelt fémpálcát közelítek akkor a toroidból is szikrázik. Miért robbanna fel a kondibank?
(#) belganarancs válasza HV72 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Kérdés ilyenkor az,hogy a vastag celluxréteg alatt,vagy felett szikrázik-e?Szigeteléssel tuti baj van.Tipp:ellenőrizd,hogy a toroidod rendesen érintkezik-e a szekundereddel.Nem tudom,hogyan oldottad meg,de gyanítom,hogy ott is lehet valami bibi.

Cellux nagyon rossz ötlet volt. Azt szedd le. A kondibankod kicsinek tűnik, jóval többet kellene sorbakötni a kis fóliakondikból szvsz.
Ha a toroidon nincs szikra, azt jelenti valamit elszámoltál.
Mik a számított paraméterek?

a kondibank 21db 1000V-s 220 nF-s fóliakondi sorbakötve a wintesla szerint a trafómhoz (6 KV 25 mA) pont elegendő, mert a csúcsfeszhez képest kb:2,5-szer van túlméretezve illetve a wintesla olyan 12 nF-t számolt a kondiknak nekem most kb: 10,4 nF a kondibank. Amekkora szikra kijön az oldalán az tökéletesen mutatna a toroidon a celluxnak mi a szerepe abban hogy az oldalán szikrázik azt hittem szigetel. Növeljem a primer menetszámot?
(#) HV72 válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

a toroidot műanyag szorítóbilincscsel rögzítettem és az egyik lyukon bevezettem a toroid belsejébe a szekunder végét majd ott rögzítettem. szerintem a cellux felett szikrázik de alig hagy nyomot. mára rátekertem mégegy réteg szigetelőszalagot is. úgy teszteltem, hogy egy laposelemet és egy Ledet használtam és világított a Led az RF föld és a torid között

1kV és AC vagy DC-ben? Az 1kV-os fóliakondik AC-ben csak 630V-ot bírnak. Celluxnak az a szerepe, hogy tönkreteszi a szigetelést. Sztatikusan feltöltődik, és orrba-szájba szikrázik a szekunder. Előbb utóbb a tekercselést is kinyírja. A másik dolog, ami okozza a felületi szikrákat a túl szoros csatolás. De geometria alapján nálad szerintem nem kell számolni ezzel, hacsak a szekunder alját nem raktad a primer tekercs síkja alá. A primer menetszámot a csatolást miatt kellene növelni, de csakis azután, hogy a celluxot leszedted.

értem, megyek és leszedem a celluxot
(#) HV72 hozzászólása Márc 1, 2009 /

leszedtem a celluxot, most csak lakkréteg van rajta továbbra is szikrázik az oldalán kicsit most más jellegű a szikra vannak egyes pontok ahol erőteljesebben, megsérűlhetett a huzal szigetelése? vagy apró cellux maradványok ha így folytatja lehet hogy tekerek egy új szekundert

Emled feljebb a szekundert, el fog múlni.

kicsit feljebb emeltem sajnos minden, maradt a régi, szerintem tekerek egy új szekundert, :no:

Addig kell emelni, míg el nem múlik. Ha mindenhogy szikrázik, akkor tényleg rossz a szekunder szigetelés.
(#) belganarancs hozzászólása Márc 1, 2009 /

Emelés közben lakkozd..
(#) HV72 hozzászólása Márc 1, 2009 /

honnan lehet letölteni a magyar WinTeslát?
(#) belganarancs hozzászólása Márc 1, 2009 /

Hali!
Collector!Láttam,hogy próbálkoztál lefordítani a VTTC FAQ-részt a stevehv.4hv.org oldalról.Mire jutottál?engem a VTTC-matekja rész izgat a leginkább.Van egy csomó számítás,a szöveg egyenlőre homályos.Lassan el kell kezdenem méretezni a cuccost.

HV72 van magyar WinTesla?
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Ez volt egy 3 éve talán? Nem emlékszem már nagyon rá.
(#) HV72 válasza belganarancs hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

valamelyik fórumon találkoztam vele be volt linkelve egy kép róla, de sajnos már nem tudom hol volt
Villértnél milyen árak vannak? (Tekercselőhuzal)
(#) belganarancs hozzászólása Márc 2, 2009 /

Ricsi!Mizu?
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Manapság a réz kilónkénti ára 3700 forint körül mozog. A villértnél is.
(#) Collector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Nem is olyan régen még 500forint volt kilója.
(#) Collector hozzászólása Márc 6, 2009 /

Ma gazdagabb lettem egy jópofa 50kW-os trafóval. Teslához talán jó, beüzemelni itthon nincs sok esély, csak töredék teljesítményen.

Súlyzózni is lehet vele, 270 kiló, aki bírja..
(#) Collector válasza Collector hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Utólag megnézve, súly, és felépítés alapján inkább 75kW lesz ez.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Kíváncsi lennék a belsőségre..Ez egy röntgentrafó akar lenni?Elfelejtettem szólni,bár pontos egyeztetés híjján remélem nem vártál a Hévnél.(csak nem)
Ez a hetem ilyen,megígértem Zellernek is,hogy megkeresem,egyenlőre abból sem lett semmi.Annyi dolgom van,hogy nem jutok a projecthez.Már nem is egy MOT kell,hanem kettő,de azt meg hogyan hozom el kézben...
Ahhoz a 270kg-hoz nem árt egy kisebb targoncát installálni a gépszörny alá.Vagy ipari görgőket,és lehet tologatni.
Na jó,azért pár cuccot sikerült beszereznem VTTC-hez,gyártottam tartókat is a nagyfesz kondiknak,méregettem,beszerváltam 4db pofás kereket VTTC alá,lehessen tologatni..de erre a hétre kb ennyit tettem le tesla ügyben..
Következő: »»   24 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem