Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   9 / 563
(#) Zerocross válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Hali!

A ferrit hűtésénél nem kell nagy hókuszpókusz. A magok többségénél (még az RM sorozatnál is) van valamekkora sík felület. A ventillátor jó, kell, de a ferritmag felülete kicsi. Az előbb említett sík magfelületekre alu hűtőborda darabokat kell ragasztani, vagy a megfelelően vágott és fúrt alu hűtőbordával lehet (kell) összefogatni a magot.
Ha kell majd kerítek egy célfotót. Lényegében ez is a legfontosabbak közé tartozik, mivel a ferrit ha túlmelegszik, akkor elreped, elveszíti mágneses vezetőképességét (amíg meleg) és a trafóból csak a drót marad az áramkörben, így aztán füst a vége.
(#) p_istvan válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 2, 2009 /
 
Kösz a tippet!
(#) jati hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Csak sikerült sületlenséget írnom: "a tekercsveszteség jó közelítéssel a AC ellenálás négyzetével arányos"
Pontosabban: az effektív áram négyzete szorozva Rac-vel ami a váltóáramú ellenálás ohmos összetevője és ez sajnos nem egyezik meg az egyenáramon mért tekercselenállással, hanem nagyobb annál, szerencsétlen esetben többszörös is lehet ami erősen korlátozhatja a tarfóból kivehető teljesítményt.
(#) Zerocross válasza jati hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Szép belépő!

Hol akasztottad le ezt a linket? Olykor órákat matatok a neten ilyenekért, sikertelenül...
(#) Zerocross válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Tévedni szakemberi dolog...
Bevallani... mutatja a fejlődés irányát.
(#) p_istvan válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Ja, így jár az ember ha az indulatai vezérlik...
Ha tudsz feltenni a képet ferrit hűtéséről azt megköszönném, bár jól leírtad a módját.
(#) Zerocross válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Nade uraim!

Elvégre ugyanabban a ladikban lapátolunk!

Majd készítek fotót, min. holnap.
(#) Pásztor István válasza Zerocross hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Szia!

Pedig nincs elrejtve. Én már régóta onnan rendelek alkatrészt. Most is várok néhány IGBT-t meg több apróságot. Van magyar képviselet és mindig segítenek.
Viszont előre kell fizetni banki átutalással. Regisztrálsz, kapsz egy vevőkódot és rendelgetsz. Na de ott minden levan írva magyarúl.
Üdv Pista
(#) erdgab hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
Nézzétek meg a linket,sok érdekességet láthattok!
A felső kék sorra kattintgatva,balról a második,majd a megjelenő nyílra,a többi is érdekes!

http://vadne1.narod.ru/
(#) Zerocross válasza erdgab hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Hujjaj jönnek az oroszok...
(#) jati hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
Nos Gábor, ehez mit szolsz? Megcsináltam a paneleket Layout 4 -ben, ugyan az mint a tiéd csak van ahol egy kicsit alakítottam. Remélem jó lesz, átnéznéd, hogy nincs e benne valahol hiba, nem néztem el semmit? A 320V-os panelt még nem csináltam meg, de rajta vagyok, szivtam is vele a tegnap eleget . Meg lenne még egy olyan gondom, hogy az E25-ös magot sem tudom beszerezni!!! Éléggé sza... a helyzet itt ukrajnában, ha van valahol akkor is egeket verő az ára kb olyan 6-8000 Forintba átszámolva. Nem lehetne PC tápból E33-as vagy hasonló????
Üdv.
(#) jati hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
Egy még lemeradt!!!

ui.: Én meg a TiszaBecsi határátkelőtől légvonalban kb 15km-re lakom Fekete-Patak-on! Csak érdekességnek írom én is, hogy eléggé messze lakunk egymástól és mégis tudsz segíteni.
(#) p_istvan hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
Ha valakit érdekel a nagyfrekvenciás trafókkal kapcsolatos számítások, a vas és rézveszteséget elég részletesen tárgyalja:trafó
(#) p_istvan válasza jati hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Ha nem kisebb (kicsit lehet nagyobb is) a vasmag keresztmetszete, akkor jó más is a megadott légréssel.
Üdv: P István
(#) imjuhasz hozzászólása Márc 4, 2009 1 /
 
Sziasztok!
Szeretnék bekapcsolódni. Én is nekifogtam megépíteni ezt a hegesztő invertert. A vezérléssel és a táppal vagyok kész amit egy panelre építettem, egészen az IGBT gate jáig. Azokat külön panelre fogom építeni amely egy 300x118 mm-es hűtőbordán lesz. A vezérlés NYAK-ja is pont akkora. A 12V-os segédtáppból 2 db-ot csináltam, külön egyet a ventilátoroknak. Ma indítottam be elősször. A 13V-os zéneren digitális voltmérővel 5,3 voltot mértem.
Az oszcilloszkópon az alábbi jelalakokat figyeltem meg.
Az IRF 540-es FET gatején A TP1 trafó III.-as tekercsén, és a 13V-os zéneren, vagyis a kimeneten.
Minden nagyon szép, csak a potméter nem csinál semmit. Szerintem a kitöltési tényezőt kellene változtatni. Vagy lehet, hogy csak akkor változik ha a TR1 toroid valamilyen jelet szolgáltat?
Ha valaki Tud válaszoljon nekem. előre is köszönöm.
(#) imjuhasz hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
A következő kép
(#) imjuhasz hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
A jelalak a BZX zéneren
(#) imjuhasz hozzászólása Márc 4, 2009 /
 
És az IRF 540-es FET gatején
(#) p_istvan válasza imjuhasz hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Igen, a Tr1 áramváltón keresztül van visszacsatolva, és az áramot igyekszik stabilizálni, kimenőáram nélkül nincs oka csökkenteni a kitöltési tényezőt.
De majd valaki, aki már megépítette majd megerősít. (vagy nem)
(#) ati72 válasza imjuhasz hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Gratulálok, szépen kivitelezett panel. A jelalakokhoz annyit hogy még mindig nem tudtam egy normális fotót készíteni, de nekem az IC 6. lábon nem ilyen tiszta négyszög van.(Pedg az a gyanúm hogy ez a jó.) Neked milyen frekvenciájú a jel? Nálam -egy többé-kevésbé pontos, házi készítésű frekimérővel- 37 kHz.
(#) imjuhasz válasza ati72 hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Szia!
Ha minden igaz ez 50 Khz. mert 20 us-os állásban volt az időalap.
(#) dara válasza imjuhasz hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
A kimeneten ugyan annak a négyszögjelnek kell lennie mint az ic 6-os lábán torzitatlanul.Valahol torzul a jel.Szerintem a gétmeghajtó trafónál.A fetnél még jónak tünik a jel bár ott is van egy kis tüske.Nézd végig és kiderül hol torzul el.
(#) ati72 válasza imjuhasz hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
A rajzon 30 kHz van. Azt hiszem én megpróbálom lejjebb vinni a megadott értékre. Ha jól tudom a 3,3 nF - 8,2 k páros felelós ezért a paraméterért.
(#) p_istvan válasza imjuhasz hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
A jelalakok szépek, az 50 kHz viszont sok lesz ha a Gábor kapcsolásaiból építetted meg valamelyiket, állítsd be a kapcsolásokon levő értékekre (30 illetve 40 kHz) mert a méretezésnél nagyobb frekvencia jobban melegíti az IGBT és a trafó tekercset, főleg ha az IRG4PC50U-t akarod beépíteni, mert annak a 40 kHz is határeset.
Üdv: P István

Az első képen tényleg jelents túllövés van!
A IV. lemágnesező tekercs és dióda jól van bekötve és a tekercsek (mind a négy)) egymás főlé kerültek egyforma hosszban (a minimális szórás érdekében)
(#) erdgab válasza jati hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
A panelok jók,nem találok hibát!Az a nagyobb ferritmag is jó lesz (E33).Jó ide még az E I ferrit mag is.A kistrafó kivezetései oda is kerüljenek ahova a panelon rajzolva van,figyelj rá és a sorrendre is!A főpanel oldalanként 3-3 IGBt -hez készült,de lehet 2-2 is,ebben a megoldásban az IGBT-k a forrasztási oldalra kerülnek.A rajzon látható borda hátára SZIGETELTEN felcsavarozott állapotban kell beforrasztani,nem egyszerű,de megoldható.A PC tápban találsz sárga egy oldalon fehér kb. 23mm átmérőjű ferrit (porvas) gyűrűt,ebből meg lehet csinálni a Tt trafót,a tekercselés segítésére mellékelek egy moricka rajzot.A kis fa lapra kb. 2-3 méter drót van feltekerve,vigyázni (!) fűzéskor nehogy megtörjön a drót!
(#) imjuhasz válasza p_istvan hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
40 Khz-re terveztem 2,2 nf os kondival 15 k mint ahogy az orosz rajzon van. 200 amperesre szeretném készíteni 4 db IGBT-vel 4 db diódával a végén. Holnap újra megmérem a frekit, mert nem tudom mennyire volt kalibrálva a szkóp.
(#) imjuhasz válasza dara hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Nézd meg mégegyszer a képet.
Ahol nagy tüske van a négyszögjelen az a tekercs.
A kimenet majd nem olyan mint az IC lábán
(#) erdgab válasza imjuhasz hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Az élesztés mostani formájában a potméternek nem is szabad semmit csinálni!A zéneren mérve és a potit tekergetve a rezgés nem változhat,nem állhat le egyik vég vagy közbenső helyzetben sem!A feszt mérve sem változhat semmi!Ha magán a potin mérsz akkor a leosztás arányában látsz változást,de ez azt mutatja ahogy a poti a ref. feszt módosítja,na ezt jól megfogalmaztam ,de talán érted mire gondolok. 5,3 voltot mértél,a 200 ohmos ellenállás vagy a 13V zéner nem melegszik,kézzel érezni lehet?A szkópon látható tüskék nem a tápból jönnek?
(#) imjuhasz válasza erdgab hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Nem melegszik semmi. A hőkioldót kapcsolóval szimuláltam nagyon szépen dolgozik. Ha lekapcsolom abban a pillanatban eltünik a jel. Visszakapcsolva Kb 4 másodpercre visszajön.
Ha esetleg meg tudod mondani milyen jelet ad az áramváltó, megpróbálom szimulálni. Esetleg egyenárammal lehet e hejetesíteni az IC lábán. Értem a ref feszt.
Következő: »»   9 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem