Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
:gumicsirke:
Ebben igazad van , ez már 92,5 dB érzékenységű hangsugárzóval bőven elég is lehet .
Csúnyát mondok. Hiába a nagy teljesítmény, a precíz, részletező hangkép, egy jól sikerült SE után az ember gyermeke csak arra használja a 10-20-30 W-os PP-jét, hogy időnként megnézze, mi mozog a szobában, ha odanyomja a kakaót és egyáltalán működik-e még az erősítő, hogy ha buli lesz legyen graft.
Mégha csak egy 2 W os SE volt is előtte a rendszerben, akkor is vissza fogja kötni, mert az a kis plusz zeneiség, az a kis plusz jelenlét (a hasonlóan precíz, részletező hangkép mellett mint a PP-nél) már SE függővé tette. Hogy mennyire hangos 2W egy pár 98 dB-es hangszórón, azt csak az tudja, aki már hallott ilyet, elmondani nehéz lenne. 90-91 dB-es hangsugárzókon már 5-6 W-os erősítővel (és itt még javában érdemes SE-ben gondolkodni) szimfónikusokat lehet hallgatni egy 25 nm-es helyiségben és nem hiszem, hogy hangerőproblémák jelentkeznének bárkinél. Bármilyen erősítőt is épít vagy szerez be az ember, a hangsugárzó problematikája megkerülhetetlen lesz (mint legfontosabb elem, aminek ráadásul illeszkednie kell a rendszerhez).
1 hét... sincs.
Ezt szerintem rossz helyre címezted ? De ebben azért nagyon eggyet értek veled !Amiket felsoroltál szerintem is így van .Bár még nekem PP-s erősítőm nincs de a mi késik az talán nem múllik , viszont az SE -ét azt tudom hogy hogyan és mit teljesít. eddig még a csöves tevékenységemből csak SE -ék re futotta? Viszonylag gyorsan egymás utánba csináltam 4 darabot , volt aki ezért már ki is .... de ez már más történet .SE-ék
Sziasztok! Tudom, nem ideillő kérdés talán ....de
Tud valaki segíteni AUDIO ANALOGUE MAESTRO CDjátszó kapcsolási rajzával? Az egyik kimentei erősítő elszállt valószínűleg, el van billenve a kimenete! kösz!
Persze, hogy nem ideillő... Kapcsi rajz keresőben szoktuk.
Hmmmmm.
Amikor én a 88dB-es KODA hangfalaimon összehasonlítottam a 6AS7G-s 5w-osat, és a 6L6 40w-osat, azt fedeztem fel, hogy a 6L6-ot is csak max 2x10w-on hallgatom, mert fölötte már hangos bármi! Az asszonynak az 5w-os SE is hangos volt! De mégis összerakom a 2x100w-ot! GG! Még meggondolom, előbb tekerj rá 6,3v 4A-t
Szétszedtem a jó öreg Mv3-at és felírtam hogy milyen csövek vannak benne:
- ECC83 - ECC83 - EL84 (erről sok jót halottam) - 03-81 (ezt nem tudtam ennél jobban leolvasni) - EF-86 A kondenzátort is felírtam: - CF-8402 A kérdés a következő volna: Kell-e jobb, újabb cső vagy kondenzátor bele és ha kell akkor mien típusú legyen? Szépen szól a 85/50W-os 8 Ohm-os hangfalaimat max hangerőn rángatja csak van egy elég zavaró üresjárati alapzaja és nagyobb hangerőn le is torzít. Azt tervezem az erősítővel hogy feltuningolom.(Festés, hűtés beszerelés, plexi tetőlap beépítése és előlapátalakítás.) Csak előtte kellene egy normálisan üzemelő elektronika bele. Nagyon kell a segítség a tuninghoz mert kissebb házibuli erősítő lessz belőle.
Itt a rajza, a z üresjárati búgás a tápegység kondijai, vagy meg a fűtés nincs közepelve, vagy bármi.
Ott a legfőbb gond hogy eddig nem volt túl sok dolgom kapcsolási rajzokkal úgyhogy lehet hogy ezt inkább nagyon szájbarágósan kellene elmagyarázni nekem hogy megértsem.
Bizony, jól mondod! Igenis nagyon számít, hogy mekkora a hangfal érzékenysége! Erről dbase cikke nagyon jól informál: Link
Akkor kerítsél valami segítséget, anélkül ne fogj hozzá, mert igen-igen ráz. Engem épp most rázott meg egy kisütetlen kondi 384 voltal.
A kapcsolási rajzon ki tudod keresni azt a csövet amit nem tudtál kiolvasni. Az az egyenirányító cső
Nemhinném hogy jó rajzot adtak mert ez nem az eredeti mv3-as hanem egy marsall motyó. Nekem van egy ugyanien erősítőm és az 50 W os 8 ohmos hangfalon hatalmasat szól.. 1/4ed hangerőnél feljebb még nem mertem teketni. A búgás valószínűleg nem a kondik okozzzák bár lehet hogy rájukférne a csere. Nálam a fűtésközepelés volt a megoldás. Mellékelem a rajzot és a beültetést. A beultetési rajzon a p7-es trimerrel lehet állítani a fűtésközepet. H már konditcserélsz akkor az elektrolitkondikat kell pl az 50+50 Uf os helyett egy 100+50-es van bent. Egy deka maci nincs benne,pedig mikor megkaptam akkor micimackó barlanjga volt a hangszóró Egyébként érdemes vele foglakozni mert szinte tönretehetetlen és emellet igen jóhangú készülék. De ha még működött a készülék akkor nem feltétlenül kell csöveket cserélni( 2X el 84,2X ecc83,ef86).Nekem még az eredeti wermona csövekkel nyomul, és teljesen megvagyok velük elégedve. De gha csövehet cserélsz akkor az el84 eket párbaválogatva vedd mert különben förborul a szimertia.
Bocsi a hosszú hozzászólásért,remélem érthető vot.. Üdv:korgs2
Ja és ha kicsi a teljesítmény először méregess, ha a feszültségek stimmelnek vagy kicsit nagyobbak akkor a végcsövek cseréje szükséges(2x el84)
Semmi baj csak nehogy véletlen férrevezessük..
Utána számoltam, az eredmény , azaz hajmeresztő!
Ha az átlag (olcsó, 4-5000Ft) hangszórókból épített hangfalak (88dB) 4W-on 94dB-t eredményez. Míg egy szuper jóból (drágább, 15-20000Ft körül), aminek 99dB az érzékenysége, 105dB-t produkál. 8W-on az olcsó hangfal még mindig csak 97dB-t produkál, ami jóval halkabb, mint a 4W-oson a 99dB-s hangfal. Az olcsó hangfalnak majd 64W-os erősítő kell, hogy produkálja a 105dB-t. Konklúzió: Négyszer drágább hangfalhoz elég tizenhatod akkora erősítő. Jól számoltam? Meggyőző voltam?
Ha kapcslási rajzot sem tudsz olvasni, akkor attól tartok nem lehet innen eléggé szájbarágósan levezényelni a dolgot (meghát gondolom semmilyen műszerezettséged sincs akkor, és az éltveszélyes többszáz voltokhoz sem tudsz biztonsággal közelíteni).
Ha hozzá akarsz nyúlni az erősítőhöz elkerülhetetlen keríteni valakit aki rendelkezik a szükséges minimális ismeretekkel és némi gyakorlattal.
Hát igen, egy 98 dB-es hangsugárzó 1 W-on kb. akkorát szól, mint egy 89 dB-es (ami nem rossz érték többutasoknál) 8 W-on.
Látható, hogy egy pár W-os erősítővel is nagyon jól el lehet lenni, ha az jól meg van csinálva (képes a hangszóró impedanciamenetével, visszahatásaival megküzdeni, lehetőleg jelentős horok visszacsatolás nélkül (pl. triódás SE-k)).
Mikor hozzám került - ipari tanulóként - az 1. Elektroncső Atlasz, mint afféle fiatal, rögtön a határadatokat vetettem össze, főleg a végcsövek tekintetében. Akkor már jól ismertem az EL84 képességeit, mert egy Pacsirta volt a szobámban. Viszont sehogy nem értettem, hogy a telepes végcsövek - enyhén szólva is harmatos - határadataival hogy lehet egyáltalán hallani a műsort. Vidéki nagyapám birtokolt akkoriban még egy telepes rádiót, amihez a Solti Adónál dolgozó szomszédjával előtte csináltatott teleppótlót. Megdöbbentem, hogy a telepes vevő kb. fele hangerőt produkált, mint a relatíve nagy teljesítményű Pacsirta. Mindenesetre nem kellett fülelni, az egész helységben tökéletes hangerőt szolgáltatott avval a pár 100 mW teljesítménnyel.
Williamson-hoz kell 2db fojtó oldalanként.
Hány Henry legyen az iduktivitása? Ezt mi határozza meg?
Próbáld meg 5H-vel.
Központi fojtónak 10H-t ír az előfokozathoz 5H-t. A különbség az, hogy csöves egyenirányítást akarok majd...
Nem lényeges, hagyd úgy (10H-5H).
Megint börze van?
Igen. Azért nincs itt senki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |