Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   252 / 1385
(#) elektromos válasza tepertő hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Szia !
Ha megnézed ezt a 490 oldalt kb 450 erről ír!
Remélem segítettem!
(#) elektromos válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Nekem csak a saját egészségem a legfontosabb, de azért ne legyenek mások sem tüdő betegek, mert sokan azt hiszik, hogy nem számít az a kis porocska, és majd 50-évesen,( ha megélik) köhögnek mint állat! Persze aki nem csinál sok nyákot annak meg mindegy, vagy mégsem? Mindenki a saját egészségéért felel. Persze míg nincs baj addig oda sem figyelünk rá! Amugy nem szeretem az álványos fúrógépet, mert nekem az a kényelmetlen, és volt mikor megkarcolta az alját a nyáknak egy kicsi alászorúlt réz darabka. De ki mit szokott meg! Én kézi furógépet használok ProsKit márkájut, melyel könnyen lehet dolgozni, csak ugy lyukadnak a kis furatok, és mégy gyorsabb is mint az oszlopos! És még a panel sem lesz karcos
(#) elektromos válasza tepertő hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
tepertő!
Itt minden megvan!
http://pa-elektronika.freeweb.hu/nyak_keszites.htm
(#) Norberto válasza elektromos hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Az asztal, amire rögzítve van a dekopír, nem remeg be túlzottan munka közben?

Egyébként ötletes megvalósítás
(#) gulasoft válasza elektromos hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Dekopíros ötlethez még annyit, hogy pont ezért a havi pár nyákért nem éri meg még az a fél óra sem amit a felszerelése okoz, hát még az egy órása anyagbeszerzés, mert nem mindenki lakik vízvezeték szerelő bolt szomszédságában. Most komolyan, egy egy panel levágása 1 perc reszeléssel. 30 perc összeszerelés az 30 nyák 90 perc anyagbeszerzéssel az 90 nyák. Nem látom be mitől lenne ez hasznos, és a sima fűrészelésnél nem ömlik a por a levegőbe, nem úgy mint a dekopírnál.
Szóval nem baj, hogy segíteni akarsz, csak nem éri meg a vesződséget ha csak ténlyeg havi pár nyákot csinálsz.
A többiről annyit, hogy én a sufniban dolgozom, egyedül a fúrásnál való fújdogálás lenne hasznos, de ha már ennyire lusta lennék, tennék egy ventilátort, oszt le van tudva, arról meg hogy kézi fúróval fúrod már hozzászólás született, csak annyit, hogy fúrj légyszi egyenes 30 lukat, 0.5-ös fúróval és számold az eltört fúrókat.
(#) elektromos válasza Norberto hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Amennyire berezeg, azt észre sem venni vágásnál. Tökéletesen használható, de szerintem mások is használnak ehhez hasonló megoldásokat, de azok komolyabbak. Ez meg egyszerű. Nyugodtan megcsinálhatod, kb 20 perc alatt kész, és csak egyszer kell megcsinálni, és utánna csak 2 perc ha kell felrakod 2 csavarral akkor már használhatod is.
(#) Norberto válasza elektromos hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Köszi, de én speciel megmaradok annál a megoldásnál, ami esetemben a legkedvezőbb. LINK

Ettől függetlenül sokaknak lehet jó megoldás a tiéd!
(#) Attila86 válasza Norberto hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Hmmm... Mennyiért osztogatják az ilyet?
(#) Norberto válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Szerintem 40-50 ezer Ft körül lehet.

Plusz még kell hozzá egy gyémánt tárcsa is, feltéve, ha NYÁK-daraboláshoz szeretné valaki elsősorban használni. Az még pluszban egy 5-6 ezer lehet.
(#) elektromos válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Sokan nem sufniban, hanem bent a lakásban kénytelenek barkácsolni. A Te helyzeted akkor más, és ha neked a fűrészelés a jó, akkor tedd azt. Most nézte meg egy ismerősöm, de ő is mikor látta, milyen egyszerű és milyen praktikus , holnap ő is megcsinálja,
2percet kibír míg felrakja a 2 csavart Ha vágtál már bakelit alapu nyákot fűrésszel, akkor tudod, hogy milyen büdös, és a lehulló fűrészport is takarítani kell. Itt nem kell szinte semmit takarítani, és a bakelit szag is alig érezhető. Mindez 2perc-ért és 500ft a vizvezeték szerelvény áráért, melyet csak egyszer kell megvenni. Ha sok nyákot gyártasz, akkor meg nem kell szerelgetni sem, mert bekapcsolod, és élvezed! A 0,5-ös fúróra meg annyit mondok, hogy csak 0,7-est használok, de még egy sem tört el. Ma is fúrtam kb 300 lyukat, nem takarítottam semmit, és nem törtem el egy fúrót sem! Már írtam, ha nem próbálod ki nem is fogod tudni!! Én kipróbáltam,és a vasfűrészt, és a lemezollót el is felejtem!
(#) Sir-Nyeteg válasza elektromos hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Idézet:
„Büdös nyákszag”

És te még elektronika-kedvelőnek vallod magadat?
Ne próbálj meg lenyűgözni és átformálni olyan betonfejeket, mint én is. Nem kell bizonygatni, hagyd rájuk a dolgot, akit érdekel, azt már meggyőzted.
(#) zotya169 hozzászólása Márc 6, 2009 /
 
értem találtam ilyen egyszerű kapcsolási rajzot de ahhoz nincs meg a NYÁK de a NYÁKot hogy lehet megtervezni valami programmal? különben a kapcsolási rajz egy egyszerű rádió volna
tehát a kérdésem: hogy lehet NYÁKot tervezni?
(#) zotya169 hozzászólása Márc 6, 2009 /
 
vagy is nem is olyan egyszerű
(#) elektromos válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Büdös nyákszag”! Nem nekem, hanem az asszonynak! Utálja ha ilyeneket csinálok! De hát ezt is csinálni kell valahol. Az udvaron hideg van!
De mostantól a téma lezárva!!!!! Senkinek nem válaszolok! Igazad van, aki érti az kommentár nélkül is megérti!
(#) Electricboy hozzászólása Márc 6, 2009 /
 
Szeretnék kérdezni egy,két dolgot a fototechnikás nyák készítéssel kapcsolatban.
-milyen előhívót használjak kb.mennyi az ára és hol pl:H.E STORE-n
-az előhívást UV izzóval meg lehet csinálni
-miután előhívtam és megszárítottam kifúrtam akkor még kell valamit csinálni mint például valamiféle védőlakk vagy külön ónozni a sávokat?

A segítséget előre is köszönöm


(#) Sir-Nyeteg válasza Electricboy hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Üdv!
-Előhívó: sziti lefolyótisztító, NaOH, hideg zsíroldó... sokminden, keress vissza. Ezeket higítani kell.
-Bármi, ami a megfelelő UV fényt ad ki. Megfelelő erősséggel.
-Előhívod, !maratod!, szárítod, kifúrod. És lehetőségek: rajtahagyod a lakkot(simán, vagy ráégeted.), avagy leszeded. De ekkor vagy forrasztható lakkot használsz, vagy kémiai ónozót. Érdemes oxid elől védeni

Vateráról sokat szoktam rendelni, ott van fotónyák, UV led, NaOH is, sztem elég olcsón. Bár sziti árát semmi sem veri, én valahogy mégis maradok a NaOH-nál

Privátban kereshetsz, ha vmi nem volt világos, de mindenképpen keresőt is használd, rengetegszer le lett már tárgyalva ez.
(#) kanoc86 hozzászólása Márc 6, 2009 /
 
Véleményem szerint elektromos ötletei nagyon is jók!
Én is épp a napokban gondolkoztam egy hasonló dolgon mint a dekopiros cucc csak azzal a különbséggel hogy én nem NyÁk-hoz akartam összerakni hanem alulemezt akartam (akarok) vele vágni, mert ugye elvileg a dekopirral el lehet vágni 2-3 mm-es lemezt és az már igencsak jó mondjuk egy műszerdobozhoz.

Na de mindegy nem ez a lényeg hanem az hogy inkább örülnünk kéne annak hogy van valaki aki megossza az ötleteit másokkal... (ezzel nem akarok megbántani senkit mivel mindenki úgy csinálja ahogy neki bevált).

A kis kézi-fúróval pedig igen is lehet akár több száz lyukat is fúrni, anélkül hogy eltörne a fúrószár. Nekem is van egy hasonló kézi-fúróm csak az nem ilyen komoly, hanem az a régi piros hengeralakú (ha esetleg ismeri valaki).

Minden elismerésem elektromosé!!!

Valószinűleg megpróbálom én is összerakni ezt a kis okosságot csak az a baj hogy az én fűrészemen nem lehet sebességet állitani. Szerintetek ezt meg lehetne valahogy oldani?
(#) lidi válasza kanoc86 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
A sebesség nem gond, nekem is egy régi Black&Decker van, semmit nem lehet állitani rajta, finom fogazatú fémfűrész lappal használom. Viszi a nyákot mint a vajat.

Ja, és nekem is van ilyen pici piros fúróm. Szegény, mennyit nyúztam, de most vettem egy komolyabbat, egy dremel-t. Az már nagyobb darab, kiváncsi leszk állvány nélkül hogy lehet majd kezelni.
(#) bgsf válasza Frodo94 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Attól függ mire is akarod használni az áramkört. Hangfrekis és egyenáramú tartományban a sima textilbakelit is OK! Nagyobb frekvenciára az üvegszálas a jobb, bár láttam már GHz-es dolgokat sima bakelit nyákon is és kerámián is...
Az üvegszálas előnye hogy nagyobb teherbírású, de van amelyik elég vacakul van fóliázva és forrasztáskor pukkan. Ezáltal leválik a rézfólia a hordozóról.
A legfontosabb szempont hogy mekkora áram folyik a fólián! Ha nagy akkor vastagabb kell, és mikrométerben van megadva a fóliavastagság. Bár jártam olyan boltban (nem is egy helyen) ahol az eladónak gőze nem volt a rézfólia vastagságáról...! csak azt tudta hogy ezer Ft/db akármelyik és akármekkora van a kosárban.
A nagyáramú részeket ónozással lehet erősíteni.
Nagyfrekis tartományban meg "próba szerencse"!
(#) Frodo94 válasza bgsf hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Kösz a választ! Mondjuk webáruházban rendelem a nyáklemezt mert azt helyben nem tudom beszerezni, és a webáruház sztem olcsóbb is. (de a webáruházban legalább minden információ pontosan le van írva róla ) Most fogom az első nyákomat készíteni, és nem nagyon tudom, hogy melyiket rendeljem, árban tényleg minimális a különbség:
EPCU 160x100 NYÁK, 1-old., EPOXID
HPCU 160x100 NYÁK, 1-old., CELLU

Szerintetek melyik legyen?
Előre is köszi
(#) zotya169 hozzászólása Márc 7, 2009 /
 
de még a nyák tervem sincs meg úgy hogy nem tudom kinyomtatni a nyáklemezre lehet hogy most hülyeségeket mondtam de nincs minden elektronikai berendezéshez nyák igaz-e?
(#) bgsf válasza Frodo94 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
az epoxigyantás tökéletes neked. én is ilyet használok.
gyakorlatilag törhetetlen bár el lehet törni, de igen nagy erő kell hozzá! jól munkálható akár lemezollóval, akár fűrészlappal. aksis fúróval tudod fúrni nagyobb fordulaton, de jobb hozzá olyan fúró ami legaláb 10000-et pörög percenként.
Ha vasalással készíted és a vasalás nem sikerül akkor higítóval (aromás) le lehet mosni, nehogy kidobd a nyákot. A vasaláshoz jótanács: lézernyomtatóval 110-130g-os fényes műnyomóra, forró vasaló, és a nyák körben nagyobb legyen fél centivel a mérettől.
Maratáshoz vasklorid oldat vagy hidrogén-peroxidos sósav. Az utóbbi nálam jobban bejön mert 3-4 perc alatt végez egy tenyérnyi kétoldalas nyáklemezzel. Viszont BÜDÖS! :eek2:
Nyákgyártásról bővebbenITT
(#) zoly15 hozzászólása Márc 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Nem igazán nyák készítés téma de hozzátartozik a fúrás, úgy gondolom...
Szóval: Azt szeretném kérdezni, hogy valaki ismeri-e ezt a típusú panelfúrót..
Érdeklődni szeretnék hogy mennyire jó döntés ez?
Meddig bírja?
Ilyesmi dolgok érdekelnének..

Üdv!
(#) Frodo94 válasza bgsf hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Nagyon szépen köszönöm a választ, már szinte az összes fórumot és leírást elolvastam a neten a témáról. Mégegyszer köszi! :eljen:
(#) Sir-Nyeteg válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Ez nagyon jó márka, tartós, minőségi, de igazából egy 1500ft-s fúróval is ugyanolyan lyukat csinálsz a nyákra, mint ezzel. Ha ilyen kategóriában akarsz vásárolni, akkor érdemes lehet a flexibilis szárat is választani hozzá, van akinek az bejön, van akinek nagyon nem.
(#) zoly15 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Ez jó hír!
Most kaptam névnapomra egy ilyet ezért érdeklődtem..
Akkor készülhet az álvány illetve csak egy hüvely kell bele és kész a felfogatás...

üdv!
(#) Sir-Nyeteg válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Ebben az esetben:
Boldog névnapot!
Gratulálunk az új fúródhoz, használd ki ahogy csak tudod!
És sikeres fúrógörbítgetést
(#) zoly15 válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Köszönöm... Igaz a névnapom csak holnap lesz
Igyekszem majd kihasználni..
Fúrót görbíteni?
Amióta fúrok (kb 1 év) azóta még egyetlen fúrót sem törtem el, sőt még el sem koptattam (lehet hogy azért mert a 0.8mm-es fúróim darabja 500HUF) elhajtani sem hajtottam még fúrót

Üdv!
(#) Action2K válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
A mázlista! Stabíl, masszív álvány legyen, mert különben sok lesz a reccs.
(#) zoly15 válasza Action2K hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Stabil, masszív?
Ezek megvannak az állvány csak 4-5 kiló
Az alap "lemeze" oylan 10mm-es lemez..
Úgy gondolom hogy ez jó

Üdv!
Következő: »»   252 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem