Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Csöcsike
Szóval nem ilyen szép állapotúak, szakadt rajta a bőrhuzat, sajna, tehát azt újra kell húznom. Áááá mindegy, majd a képek. Szerintem az lesz a legjobb, ha otthon szétszedem, és minden fontosabb részletről egy katt, akkor biztos jól ki tudjuk vesézni az egészet. Hali
Ha van hozzá füled, akkor meg fogod hallani, mit bír még el a hangszóró és mit nem. Én speciel a TDA7294-es végeimet soha nem tekertem maximumig, mert már előtte valamennyivel hallottam illetve láttam, hogy már elégé a képességeik határán dolgoznak a 17-esek, és nem volt szívem megölni őket. Előerősítőm is volt hozzá, szóval ki tudtam vezérelni rendesen.
Egyszer azonban leteszteltük egy módosított Videoton Corona D 258-cal (az eredeti mélyek helyén valami régi öntött alu kosaras textilszéles mélyek voltak).. azok bírták a maxot
Ez lenne az.
Akkor már nem is kérdek semmit. Még jo, hogy csak 1 darab van belöle. Mikor ezeknek a mániája voltam, akkor pénz probléma miatt csak eggyet tudtam venni. Meg magasnak vettem dtf-10-eset. De mig a gyári videoton 3 utas hangfallal össze nem raktam, addig nem hallottam a különbséget. A vidi hangosabban szol mint ez, és jobban nyomja a mélyet is. Na mindegy. Ezt is most tudom meg, hogy nézegetem a fórumot.
Most szeretnék egy olyan mély ládát csinálni, hogy a kleonak a végfokait hídba összekötni, ha lehetséges, és arról menne egy mélyláda.
Arra gondoltam, hogy van egy leégett vidi ha 20/10 k mélyem,azt megtekertetném 8ohmosra. Plusz egy kettő utas gyári vidi ládám. Na most, ha a magasnak a helyét lefedem, és csak a mély megy majd, úgy lehetne valamire használni? Szerintetek jó ötletnek tűnik? Elképzelésem szerint azért abba, mert gyárilag is ahhoz a hangszóróhoz mérték a térfogatot. Mellette ott van 1 vidi erősítőm gyári ládákkal. Ez csak a mély hatás kedvéért lenne. Mint 2.1 rendszer A szobámba akarom, ami nem nagyobb 4x5 méternél, és csak némi film, vagy zene hallgatás miatt. De ha kell nagyobb hangzás néha azért ott legyen. Ötleteket várom, ki mit tudna nekem ajánlani? Előre is köszi a válaszokat, és bocsi a sok mese miatt.
A 84 az még csak az átlag.. 60-700Hz-ig az adatlapja szerint 80-at tud. És 200mm-es hangszóró.. yeah.. Pedig ismeretségi körömben is sokan vettek eddig SR-t, mert az volt olcsó.. és sok helyen kérdezgetnek is róla.
Szerintem ezzel a tervvel nincs gond.
Jól eldugod valami sarokba egész hallható lesz.
Sal szempontjából teljesen mindegy hogy próbáljuk szépíteni...
Én alig bírtam T/S paramétereket mérni rajtuk,nemhogy még szépet is lehessen mondani. Jobban szól,mint a paraméterei mutatják,de semmi több. Egy egyező méretű hangszórónak készített dobozba biztos rosszabbul fog viselkedni,de valamivel nagyobb ládát készítve neki használhatók. Én talán mélyközépnek használnám ezeket,ha kellene. Ott annyira nem rossz a karakterisztikája,ha azokat el lehet hinni. (100Hz+++)
Szia!
Ez mit jelent a reflexcső szempontjából?Milyen hosszú és átmérőjű reflexcső kell? v. állíthatót tegyek bele?
HY
Állíthatót igen. Azzal sokkal több sikerhez juthatsz. A méret...olyan 6cm átmérő az elterjedtebb (vagy 8,pontosan nem emlékszek)
Nem csak ennyi gondja lehet egy membránszélnek, a gumi hajlamos felkeményedni, a textil pedig elvesztheti a központosságát.
Középen az én tapasztalataim szerint ugyanolyan rosszak, rezonánsak, mint mélyben. A mérésekkel az adatlapon nem sokat kell foglalkozni 2dB vastag vonallal, és ilyen simítás mellett.... Az impedaciamenet és a táblázatban leírt T-S is sokszor ellentmond egymásnak.
Legalább 80mm-es átmérőjű cső kell, olyan 80mm körüli hosszt jelent a 40Hz-es hangolás, de pontosan csak impedanciaméréssel deríthető ki.
Értem. Amit én írtam vateráról,azokkal ezt nem tapasztaltam.
Szerintem egy évente szilikon spray-es fújás ezt megakadályozhatja,amit tapasztalsz.
Ok. A kukába kidobás helyett (ha már megvette) mondtam,hogy talán mélyközépnek elmegy.
A mérésre a saját mérésemet értettem. A netes adatoknak megtanultam nem hinni. Amúgy köszönöm,jó a mérési leírás. Megtanulható és a hiányzó kételyeket elég jól eloszlatja/megmagyarázza.
Még az SR2030-as átvitele (ha igaz ami az adatlapon van, és csak az átvitelt nézve most, a TS paraméterekről köztudott, hogy nem túl használhatók ennél a sorozatnál) úgy ahogy használható lenne, de a 2010-es átvitele egy rossz középsugárzóra emlékeztet.. én is hallottam már pár SAL-t, és bár azoknak sem túl jók a paraméterei, meg szórnak, de van pár olyan tipus, ami egy jó váltóval hallgatható. Egy kis mod után az én DTF12-m is egész hallgatható, még hosszabb távon is.. 13kHz fölött igaz esik, de azért lehet vele élni (de azért jó lenne már ha lejjebb gurulna az euro, és jönne a DX-25-ös ). Viszont ez a 2010.. ha sok pénzem lesz már csak azért is veszek egy ilyet, hogy meghallgassam.. már csak az átvitele alapján is szörnyű lehet.
Idézet: „de van pár olyan tipus, ami egy jó váltóval hallgatható. Egy kis mod után az én DTF12-m is egész hallgatható, még hosszabb távon is.. 13kHz fölött igaz esik” De lehet azért mondom ezt, mert romlik a fülem (Bal fülemre egy jó ideje tényleg kevesebb magasat hallok, mint a jobbra )
Egy ideig én is azt hittem,hogy kevesebbet hallok arra az oldalra,de aztán vettem új IC-ket az aktív hangváltómba és lám csodát
Szerintem ne vegyél. Bár én is úgy vagyok,hogy ha lesz sok pénzecském,akkor veszek én is minden finomat....rh sound-tól kezdve reflexig....valószínűleg párocskákban,de a pénztől függ. Sok hangszórót kipróbálnék én is,de lehet addigra megszűnik a legtöbb gyártó
Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordultam hozzátok,hogy két hangszórót lehet egy ládába tenni? És zárt ládába?!
Persze hogy lehet! Főleg ha teljesen egyformák
Ekkor a dobozt is ennek megfelelően kell méretezni.
Az én esetemben valóban a fülemmel lehet baj, ugyanis itt a koliban egy db hangfalam van, szóval mono kapcsoló bekapcsolva, mert eléggé szűkös a hely a koliszobában, másrész (a fő ok): nem volt még kedvem becipelni a másik hangfalat is Amikor befogom a jobb fülem, kevesebb magasat hallok, mint amikor a balt fogom be.
Ha zárt ,akkor kel bele sok hangcsillapító szivacs? És nem zavarják egymást?
Sziasztok ha subwooferemre 70hz-et küldök akkor nagy hangerőnél az íróasztalomra ráteszem a telefont és jobban rezgeti a hangszóró mintha rezgő üzemmódba lenne kapcsolva a telefon.Ez azért már lehet káros berendezésekre vagy nem?
Inkább legyen süket valaki,mint vak!
Érezni lehet a zenét,de ha nem látod miaz,könnyen lehet egy pattogó vonat,ami éppen feléd gurul
Legtöbb helyiségnek saját rezonancia frekvenciája van. Így a 70Hz az nem fontos.
De igen....a legtöbb készülék nem szereti,ha rezeg alatta a talaj. Nálam a tv-nek a DY tekercse mozdult el a hatalmas basszus ütésektől. De még mindig működik a TV. Szal azért kell cucc,hogy valami tönkremenjen. De bakelit lejátszók fejegysége nagyon nem szereti,ha így "cseszegetik". Egyébként,ha csak a fejedre nem esik valami a szekrényről,akkor nagy baj nem lehet. Másik vázát lehet kapni a boltban. Mondjuk a telefonok talán nem jól bírják,de ez is attól függ milyen széria. Nokia5110....kidobod a bezárt ablakon és még a vonal sem szakad meg....
Nekünk az álmenyezet OSB Lapból van és azon hungarocell és az így eléggé rezeg. Hallottam olyat is, hogy Angliában egy zenekar összedöntött egy Stadiont.Bár ki tudja mi igaz belölle.
Mire gondolsz?
Az egyik úgy túlkiabálja a másikat ,hogy a saját szavát sem érti ? Egyébként hangerőben nem lehet sokat nyerni két azonos hsz beépítésével. A csillapítóanyag mennyiségét dobozméretezéskor már beleveszik a számításba. (nincs, kevés,normál,sok)
Kellő rezonanciával mindent lehet.
Nekem is több helyen elrepedt a kégli....de csak gyorsítja a talajmozgást a cucc,mintha döngölővel járnál a ház azon része körül. Egyébként összeomlasztani igen csak nagy hangerő kéne. Egy koncertnek már van akkora,de én csak magyar stadionról hinném el,hogy összeomlik |
Bejelentkezés
Hirdetés |