Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7293 végerősítő
 
Témaindító: m.joco, idő: Szept 12, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 75
(#) gb197 válasza zoka hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
A 93 as ic aplikációja szerint a bootstrap kondit a 12-es pinről hajtja és ez bizony tény! Attól független még mehet a kimenetről ,mert a funckiója ua. , csak ez a láb direkt erre van kialakítva. Tehát a 22µF -os kondi biztos, hogy a 12-es re megyen.
Elkészültek a saját paneljaim is , hamarosan összerakom és tesztelem.
Képek a nyákról:
(#) Flatlander válasza gb197 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Már mind1 holnap kap még1 esélyt 7294-el ha nem akkor részemről ennyit ezekről az ic-kről és soha többet.
(#) gb197 válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Ezekkel az ic-kkel számtalanszor - mondhatni nagyüzemileg- készítettem már erősítőket és még soha nem ment tönkre 1 darab sem...
(#) Flatlander válasza gb197 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Végülis most se magátol ment tönkre véletlen rövidre lett zárva a kimenet.Nemlenne vele bajom hogy áh egye fene kicserélem az ic-t és megy tovább békében.De így még nemjártam soha.Valami mindig volt akárhányszor cseréltem ic-t soha nemment az újjal.Örülök hogy a jó öreg vidi erősítőm ilyenkor ittvan a bajba Igaz csak 1 végfokkal megy de ugyis csak mélyhez kell.
(#) zoka válasza gb197 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Ha azt mondod hogy tény, akkor biztos úgy van :yes:
Kicsit több erősítőt raktál már össze, mint én
Valószínű, akkor mégis csak máshol van a hiba, ezért is javasoltam, hogy a legelső bekapcsolásnál ne eressze rá az egész tápot, hanem tegyen be valami ellenállásokat, hogy azok robbanjanak, ne az IC.

Nagyon tetszik a nyák. Házilag lett készítve ? mert igen profi . Az a szép zöld bevonat az nagyon tetszik, meg látom be vannak ónozva a forrasztási pontok.

Kérdésem: az után, hogy megtörtént a maratás, tehát megvannak a csupasz réz vezetőpályák, mit kell csinálni vele, hogy ilyen legyen ??? És az a zöld lakk honnan "tudja", hogy a forrasztási pontokat ne fedje le. Tudom nagyon butaságokat kérdezek, de kíváncsi vagyok

Ja és sok sikert az élesztésnél, bár tuti működni fog

Ui.: esetleg a clip detectorról van valami véleményed, működne ?
(#) gb197 válasza zoka hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Igen, az nagyon fontos, hogy valami ellenállást kell a tápba rakni idításkor. Ha nincs gond, akkor kell direktet adni neki.
(#) gb197 válasza zoka hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Jah, a nyák:gyártatom őket általában. A teljes nyákfelület ónozott egyébként, de ez a gyártástechnológia miatt van. A zöld lakkot ugyanúgy egy filmről fotozzák, amit nyáktervező hoz létre.
(#) zoka válasza gb197 hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Egy alapvető hibát elkövettem a nyák készítésénél: a felületet megcsiszoltam vasalás előtt 1000-es vizes csiszolóval, mert egy videón láttam, hogy meg kell csiszolni. Valószínű, ez kb felére vékonyította az amúgy is nevetségesen vékony vezetőpályát, hát nem csoda, hogy leszabta az áram.

Elég sok meló ez a vasalásos akármi, meg most amit csináltam, belevágom a kukába kondenzátorokkal együtt. Ezért elgondolkodtató a "csináltatás". És úgy akár lehet tartalékot is kérni

Ha nem gond, majd kérdeznék ezzel kapcsolatban, priviben
(#) KTobi válasza zoka hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
Én csiszolom előtte a NYÁKot, nem is 1000csiszolóval, hanem 200körülivel, még sincs gondom. Az erősebb áramú vezetőket átónozom. Amit vékonyodik, főleg olyan finom kezeléssel, amit Te használsz, annál ha nem is csiszoltad volna ledopta volna, a tápáramkört mindenképpen erősíteni kell.
(#) gb197 válasza zoka hozzászólására (») Márc 9, 2009 /
 
A nyákoddal nem volt semmi gond, csupán a hatalmas zárlati áram. Lehetett akár 50A felett is, az ellen pedig nehéz védekezni. Viszont néhány nyákosnál lehet kérni 70 vagy 105 mikron vastagságot is.
(#) anonym1s válasza gb197 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Bocs hogy beleszolok ugy hogy nem is ertek hozza, de te valoszinuleg nem olvastad el az adatlapot, mert az adatlapban olvasottak szerint ez nem igy van. A 7294-et lehet helyettesiteni 7293-al, csak forditva nem, illetve akkor kell a kis modositas. Csatoltam egy kepet, azon van a magyarazat.

bootstrap.png
    
(#) gb197 válasza anonym1s hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Én pont ezt írtam "Attól független még mehet a kimenetről ,mert a funckiója ua. , csak ez a láb direkt erre van kialakítva.", bocs ha ez nem így jött le.
(#) didyman válasza zoka hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Forrasztásátló lakk. Mérsékelen ellenáll a forrasztáskor keletkező hőmérsékletnek és az ónnak/nedvesítőanyagnak. Ezt is maszk alapján késztik.
A kémiai ónozás pármikronos vastagsága pedig kevés egy rendes, áramjárta vezetősáv megtámogatására.
A 7294 témában már beszéltünk pár sarkalatosságról, ami ezeknél a monolit nagyteljestményű, nagy tápfeszű IC-knél probléma, de összességében ha ilyen nagy mértékű az elhalálozás, akkor ott annak oka van. Egy tisztességes végfoknak nem lenne szabad belehalnia akár tartós földzárlatba sem, ezt nyilván egészséges túlméretezéssel lehet elérni és pár apró tervezési lépés betartásával. Ezeknél az IC-knél meg már maga a tokozás komoly korlátot szab ilyen események tervszerű kezelésére, ezért nem meglepő, hogy nem igazán viselik jól.

Kis apróság: 50A ott az IC felé, amíg egészséges, biztosan nem tud elfolyni, ezt a végfokozat FET-jeinek áramkorlátozása biztosan megakadályozza, lévén a monolit kialakítás miatt nagyon jól együttfutnak, így a névlegest számottevően meghaladó áram nem valószínű. A gond, ahogy leírtam odaát is, hogy a kb. 10A körüli értékhez ilyenkor 40-50V marad a végeszközökön és teljesítménylimitet az IC nem hajt végre, amíg nincs melege. A végfok kialakítása miatt ez a kb. minimum 400W egyszem FET-en akar eldisszipálni. Ez még egy MJ2119x-nek is sok lenne. A clip láb nyilván felhasználható a célra, de mivel egy relé működtetésére nincs idő a végeszközök SOA tartományának feltételezhetően agresszív meglépése miatt, így a clip kimenettel a bemeneti jelet kellene levezérelni, lehetőleg minél gyorsabban (integrátorral gondolkozok, így időfüggővé tenni a bemenet "lefuttatását" földközelbe, az IC ekkor már tud mit kezdeni a zárlattal). A SOA korlátja utalhat arra is, hogy a 93-nak a RZ védelmét csak műsorjel nélküli üzemre garantálja a gyártó.
(#) anonym1s válasza gb197 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Ja, akkor bocs, en ertettem felre. Jobb ha olvasok mint irok, az hasznosabb
(#) zoka válasza gb197 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Hát ha a 15Hz-es zoka-féle folyamatos sinus tesztet kibírta, és 23V kimenő feszültségen hagyva 10 másodperc után kezdett belépni a védelem, akkor nem valószínű, hogy leszakad az a vezetőpálya a 8-15 láb között, akár milyen hangosítás során sem.

A PB7293 amiről tettél képet, ott is csak egy cérnaszálon megy a negatív táp a 8-as lábra, de biztos nem lesz gond vele.

Az inkább valószínű, hogy az IC belsejében lejátszódó folyamatok kissé fejre állították a normális kerékvágást
Vagyis a Föld és Negatív között zárlat jöhetett létre, és a leggyengébb láncszem ezúttal a 8-as lábon lévő vezetőpálya volt. Ha pedig nem lett volna a trafó biztosítva, akkor lehet akármilyen ónozás a panelon, szinte 100% hogy ott durran le valami vezetőpálya, ugyanis a tápkábelek kibírnának még 100 Ampert is, ugyanis az vastag
(#) zoka válasza didyman hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Egy kicsit vastagítok a 8-as láb vezetőpályáján is, lehet, hogy bekötöm a Vs- kondilábra. Valamint a bootsrap kondit messzebb rakom a bordától, mert szinte hozzáér, és hiába 105°C-os kondi, azért a hő nem jó neki
Az erősítő nyákját nem én készítem legközelebb. Mert túl sok meló
Ha 400W hővé alakul az IC-ben, néhány tizedmásodperc alatt, az bizony:
De hogy 1-2 V kijövő feszültséget rövidre zárva is így meg tud növekedni az áram, az nem semmi

A rövidzár védelmet valóban jel nélkül garantálja a gyártó WITH NO INPUT SIGNAL APPLIED
Ilyen szempontból jobb a 94 ! de szerintem egy "igazi" rövidzárlatnál azt is meg lehet...
(#) gb197 válasza zoka hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Az új nyákon minden vezetőfelületet duplán lehet érteni, mivel 70-es alapanyagra készült, az általános pedig 18 és 35 mikron.
(#) Flatlander válasza anonym1s hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Már mind1 beleuntam az egész tda-ba.Már 10ezrembe van és mostse jó és akkoris csak egy kis 100w-os végfokocska.Ennyi pénzből lazán 800w-os panelt vehettem volna már amit akarok majd de örültem volna h ez kihúzza addig.De most újra vagyek nyákot+ic-t valahogy kezdem unni ennyi pénzt kidobni az ablakon.
(#) zoka válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Nekem pl.: a "100w-os végfokocska" nagyon sok mindenhez elég, otthonra meg bőven sok, zenét nem lehet vele hallgatni még fél hangerőn sem, mert kellemetlenül hangos tud lenni
Persze, gondolom nem otthonra kellene 800W
(#) didyman válasza Flatlander hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Valami mégis nálad hibázhat, mert alapvetően működő valami... Én sem akarok ilyet otthonra, a monolit IC-k hangzásvilága nem nekem való, meg ott igazán semmihez sem tudok nyúlni. És a diszkrét végfokom az olyan, hogy kibír akármilyen zárlatot (bár nem az a jellemző, hogy a kábelek táncát hallgatom a zárlati áram alatt).
(#) Dj TSM válasza zoka hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
üdv A TDA7293 5 ös lábán ha az ic clippel akkor gnd van,elég egy 4K7 es ellenálást és egy ledet rákötni és müködik.Amikor a tda maximum teljesitményét eléri és a kimenö jel már betorzit,vagyis a szinuszos jel csúcsát vágja,akkor idönként bepislant a led.En megépitettem azt a bekötést kiváncsiságbol,de csak annyiban tud többet,hogy valamivel talán tovább világit a led,amugy ugyan az a célja.
(#) zoka válasza Dj TSM hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Üdv!
Ezt most nem értem, ha az 5-ös lábra a jel betorzításakor GND kerül, és a LED-et az 5-ös láb valamint GND közé kell bekötni, akkor nem felvillan, hanem inkább elalszik, nem ?
De nekem úgy kellene, hogy torzításkor felvillanjon és tartsa kicsit a fényét.

Vagy a másik lábat nem a gnd-re kell kötni ? :eek2:
(#) Dj TSM válasza zoka hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
A másik lábat egy 4,7kilos ellenáláson keresztül a plussz táp ágra kell kötni és megvan a kivánt eredmény.
(#) zoka válasza Dj TSM hozzászólására (») Márc 13, 2009 /
 
Na, így már értem
De szerintem az 5-ös láb és a GND között is kinyerhető a szükséges feszültség, csak akkor van az, hogy ha clippel, akkor alszik el a LED, egyébként folyton ég
(#) Dj TSM válasza zoka hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Hát ez is lehetséges,én még ugy nempróbáltam.Sok ilyen végfokot épitettem én is és szerettem volna kihasználni a clip funkciót is.Nemcsak azért mert jó ha tudjuk meddig bir az ic,de azért is mert jól néz ki ha ott van az akis led az erösitö elölapján Mellé meg beszoktam tenni egy zöld ledet is ami a kimenetre van kötve egy 2k2 es ellenáláson kersztül,és igy villog szépen zenére.
(#) zoka válasza Dj TSM hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Sajna nem lehetséges, igazad volt
Csak úgy köthető be, ahogy írtad :yes:

De a torzítás mértékétől függ a "clip-ből kijövő" feszültség.
Azt kellene még kideríteni, hogyha az erősítő a szinusz jelet "nekiáll" levágni, akkor a clipből vajon mi jön ki: négyszögjel ? Mert én azt tudom elképzelni, bár nincs szkópom.

Amikor egy LED-et kondenzátoron át kötöttem be, hogy tartsa kicsit a fényét, az nem működött, egyre halványabb lett.

Nincs ötleted, hogy lehet meghatározni vele a 10% torzítást, hogy addig ne égjen a LED, az elérve villanjon fel, és tovább növelve szinte folyamatosan égjen ?
(#) Bassmester válasza zoka hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
A clip jelző működésbe lépése a tápfeszültségtől és a kimenő feszültségtől függ. Ha a kimenőjel feszültsége a mindenkori tápfeszültség közelébe ér, akkor felvillan a LED. A 10%-os torzítás jelzésére nem igazán használható.
(#) zoka válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 23, 2009 /
 
Amikor torzítás nélkül szólt, és ezen a hangerőn lekapcsoltam, ahogy elfogyott a puffer, valóban felgyulladt a LED, tényleg a mindenkori tápfesztől függ.
Tehát előfordulhat, hogy 10%-nál mondjuk 8V mérhető, máskor 12. Értem már

Viszont, mivel ingadozik a fesz a cliplábon, a torzítás mértékétől függően, nem biztos, hogy jó, ha csak egy ellenálláson át berakok egy LED-et, mert alacsony torzításnál alig villog, magasnál, meg kiég.

Egy olyan megoldás lenne célszerű, hogy a LED mindig azonos fénnyel villanjon fel, de ahogy a torzítás növekedik, egyre nagyobb legyen a kitöltés, és a végén folyamatosan égjen.

Bár ezt nem igazán tudom, hogyan oldjam meg, mert a Vs+ ugye adott, a másik meg a clip, amin torzításkor GND van, de akkor mondjuk egy komparátornál a GND-t nem köthetem rá a clip-re, mert akkor folyton jelez, akkor meg hogyan (remélem érthető a problémám )

köszi
(#) Dj TSM válasza zoka hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
A led nemfog halványabban villogni,csak röviddebb ideig lessz llátható a fénye,ezért van az a másik bekötés az NE555 idözitövel,ez értékeli az 5 ös láb kimenetén lévö gnd jel erösségét,mivel az 5 ös láb gnd re kapcsol egy fet tranzistoron keresztül,viszont ez a bekötés az én esetemben csak annyit tett,hogy talán picit tovább ég a led maximális kimeneti jelnél,ez kb nálam +-45 volton 40-41 ig tesz ki,ekkor jól világit a led,de a zene már nem hallgatható mert nagyon torzit.Nekem megvan épitve az az 555 idözitös kapcsolás,de csak kisérletre,hogy tudjam mivel jobb mint az egyszerü ellenálás.De nemszereltem be,maradtam az ellenálásnál.De ha kiváncsi vagy,megéri megcsinálni,nemsokból jön ki.bár igaz én az itthon tallált bontott alkatrészekböl épitettem.
(#) zoka válasza Dj TSM hozzászólására (») Márc 27, 2009 /
 
Elvégeztem néhány tesztet, és arra jutottam, hogy az a határ, ahol még nincs cliping=0V, és ahol már több voltot jelez a műszer ezen a lábon, az a kimenet szempontjából mindössze 0,1V-on múlik. Magyarul 28,8V kimenő fesznél még clip=0V és 28,9-nél pedig már "több" voltot mutat, amitől felvillan a LED. Szerintem ez nagyon precízen jelzi, ha jel levágás jön létre, ezt nem helyettesíthetné semmiféle kivezérlésjelző.
Van ilyen időzítőm, meg mindenféle kellék, de nincs időm most ezzel vacakolni. Ez a nagy fényű fehér LED már egy 10k-s ellenálláson keresztül is elég figyelemfelhívó, azonnal látni a legkisebb torzítást is, szerintem így hagyom.
Nem tudom a 7294-be miért nem tettek ilyen funkciót, pedig a láb meg van neki (n.c.). De most már nem is érdekel, ebbe van, az a lényeg
Következő: »»   7 / 75
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem