Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műszerfal világítás - tuningolás
 
Témaindító: toMI-DBT, idő: Feb 10, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) didyman hozzászólása Márc 16, 2009 /
 
Én is csináltam ilyesmiket, egyelőre nem vagyok hajlandó pénzt kiadni fehér LED-ekért, mert van itthon annyi, mint a szemét . De azok sajnos mind 3,5-ös, erősen irányítottak. A műszerfalvilágítás meg nagyban épít az oldalfalakról visszavert fényre-ami közvetlen az izzó körül van. Hely nem nagyon van, így ez az út kevésbé járható. A fekete alapon rajzolt ikonoknál viszont semmi probléma nincsen, azok mögött príma a hatás!
Pár észrevétel, tapasztalat:
-Nagyobb ellenállás is untig elég, nem érdemes ordító fényerőt hagyni, mert éjjel nagyon zavaró tud lenni, veszélyesen elviszi a látóképességet! Ez főleg a fényszórókat visszajelző, állandóan üzemelő kijelzőnél lényeges.
-A műszerfalban pláne fűtéskor, napsütésben nagyon meleg van, 60-70 fok simán előfordul, ezt nem árt tudni tervezéskor
-Nekem a meleg fehér színű LED-ek kalapját is festenem kellett színre, mert nagyon tré képet adott az ikonokkal (hiába, az 1-2W-os rizsszem színhőmérséklete alacsonyabb ennél is sokkal). Némi kék/zöld/narancs filc és az eredmény szemnek is egészen kellemes lett, erős, de mégsem hivalkodó, kellemes színű fények, a rizsszemmel hagyott teljes képes ikonokhoz jól illenek.
A LED-eket előtétellenállásukkal egy iylen rizsszem kivehető foglalatába forrasztottam, ha akarom, kiveszem és ismét izzó kerül a helyére.
(#) attika válasza ReFi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Hát nem tudom neked milyen google-d van de az enyém mindent kidob,csak a led adatlapját nem,ha tudod linkeld be ide nekem léccives.
(#) ReFi válasza attika hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Akkor segitek.
Google első találata: http://www.google.hu/search?q=HB320 Ráklikkelsz a képre és ujablakba nyit egy oldalt a pdf-el.
(#) attika válasza ReFi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Köszönöm,való igaz így már ott is van megtaláltam.
(#) attika hozzászólása Márc 17, 2009 /
 
Még 1 kérdés találtam 1 rajzot áramgenerátoros led meghajtásról ez jó lehet műszerfal villágításnak????A Fet-re mennyi ledet köthetek rá???(Kép mellékelve)
(#) attika hozzászólása Márc 17, 2009 /
 
Még 1 kérdés az áramkőr megépítése nem okoz gondot,de olyat szeretnék,hogy ne potival keljen a fényerőt állitani hanem 2db nyomógombal azt,hogy és mivel lehetne kivitelezni???
(#) attika hozzászólása Márc 17, 2009 /
 
Most,ha az én ledem tud (Nyitófesz3,8v,Áram 40ma akkor hova milyen ellenálást kell tennem???)Ellenálást ki tudom számolni(gondolom a fetnél kell kicserélni,de a nagy kérdés,hogy a potit is cserélnem kell vagy az maradhat 47K?.És a dioda után az a 4k7ellenállás maradhat e annyi,vagy cserélni kell azt is????Remélem érthető voltam.
(#) ReFi válasza attika hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
LED előtét ell. számolás. Link itt
Ha 2gombosra akarod poti helyett akkor en egy ATTiny AVR-el csinálnám. Szigoruan azert mert azzal tudom hogy lehetne megoldani. Lehet van speci LED driver IC erre, de en azokat nem ismerem.
Ket lab bemenet a gomboknak, egy harmadik PWM kimenet a LED(ek)nek. Ja es egy 5v-os stabicn meghajtva az egész.

Amnugy a fenti kapcsolas az 9.6V-ra van meretezve, azt vedd figyelembe.

(#) attika válasza ReFi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Ok köszi szépen,esetleg nagy kérés lenne ha küldenél 1 kapcsrajzot Avr-el jah meg a progit,hogy mit kéne beleteni,mert sajna a programozásba nagyon kezdő vagyok(Lehet ugy is mondani,hogy semmit nem értek hozzá)
(#) ReFi válasza attika hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Van AVRhez programozod?
(#) chunter válasza ReFi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Bocsi, csak most tévedtem megint erre.
Összesen 3 db flux led van a gyári izzók helyén. És kettőt tettem felülre (100Km/h-nál kb. és az RPM oldalon 4000-nél). Ezen helyekhez átfúrtam a műszerfalat 10mm-es fúróval és csiszolt 10mm-es ledet tettem bele. (Érdemes azért körülnézni, hol fúrod át!) Szerencsére megegyezett a színhőmérséklete a fluxéval. Így lett közel teljesen homogén.
(#) chunter válasza didyman hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Annyit tennék hozzá ehhez, hogy sztem érdemes nagyobb fényerőt hagyni a ledeknek. Nappal, borús időben kifejezetten kellemes. Este se zavar, de tettem egy kapcsolható ellenállást elé, így az is megoldható, hogy halványítsam. (Esetleg egy optoérzékelős megoldás is kivitelezhető lenne, de nekem bőven elég a kapcsoló)
(#) attika válasza ReFi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Igen van,egyszer már használtam avr valamihez van is avr-em asszem attiny13 talán a célnak megfelelne ez is.
(#) ReFi válasza attika hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Böven elég az ATTiny13.
Kezdésnek nézd meg ezt a cikket.
Cikk
Ebben le van irva a PWM rész.

Össze lehet ollozni a programot a cikkekbol.
Eepromba el tudod tarolni a fenyerot pl
(#) attika válasza ReFi hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Hát ez nekem kinai,de nagyon ha ennek most nekifogok jó esetben jövő ilyenkorra talán lesz belőle valami.Lehet inkább maradok a potinál.
(#) pedrock hozzászólása Márc 17, 2009 /
 
Sziasztok! Röviden tömören, ha új számlap kell, akkor a www.szamlapok.hu máshol nem nagyon találsz, és jó áron dolgoznak. Megfelelő led pedig a www.percept.hu-n találtok (120 fokos flux led). Nem utolsó sorban a szamlapok.hu oldalon technikai infókat bőven tudnak adni, és sok autós oldalon néhányszor már kivesézték ezt a témát. Nem egyszerű, de egy biztos, ha csak annyi ledet raksz be amennyi izzó eredetileg volt, akkor sose fog összejönni.
(#) rmis hozzászólása Márc 17, 2009 /
 
HY!
Én nagyon egyszerűen oldottam meg a dolgot: van lehetőségem homokszóróhoz jutni, fogtam, megszórtam, és szórta a fényt, mint a kisangyal
Finom csiszolópapírral talán meg lhetne oldani bárkinek.
(#) chunter válasza rmis hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Úgy könnyű. Én vagy 5 percig reszelgettem egy finom fémreszelővel!
(#) didyman válasza chunter hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Egy Pug205-ben elég jól árnyékolt a lőrés, ott nappal is kiválóan látni mindent, semmi extra fényerőről nincs szó pedig, 5mA körüli azt hiszem a LED-ek árama, már nem tudom, mekkora ellenállat került bele, túrtam valami akárhányegész kOhm-ot.
(#) didyman válasza attika hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Ez a kapcsolás nem áramgenerátor! Fix kitöltési tényezővel operál, ami még a tápfesztől sem fog függeni, ráadásul a párhuzamos kötés eleve elveszi az értelmét, hiszen ha csak egy LED nem világít, akkor ugrott a fix áram. Az állandóan üzemelő részekhez jó, de bonyolult. Áramgenerátort norton áramtükörrel+2-3 alkatrésszel meg lehet építeni, nem folynak akkora áramok, hogy kapcsolóüzemre érdemes legyen gondolni, amúgy az 555 alkalmaz lenne a feladatra, csak a kimenet felől az 5-ös lábra vissza kell csatolni.
Nyomógombos vezérlésre az attiny ágyúval verébre dolog, remekül és egyszerűen használható céláramkörök, elektronikus potméterek léteznek ilyen célra, de egy kétirányú számláló+DAC párossal is lehet előállítani változó DC feszt, amivel az 555 említett CV lába kezelhető a visszacsatolással együtt is.
(#) Feri007 hozzászólása Márc 18, 2009 /
 
Egy kis fizika a müszerfal moddoláshoz.
A színes előtét az izzók előtt úgy működnek, hogy a izzóból kiszűri a saját színének megfeleő hullámhosszú fényt. Tehát nem "megfesti" a fényt.
Az izzólámpánál ez megy, mert minden látható hullámhosszú fényt kisugároz.
Ám a fehér led spektruma nem folytonos. Gyakorlatilag egy kék led, amihez sárgát adnak. (A kék fény gerjeszti a fényport). Ezért olyan ronda/semmilyen a fehér LED színezése, mert nincs mit kiszürni (piros, zöld esetén a legrosszabb). Legjobb a megfelelő színű fényes LED-et használni. Ha ugyanaz az izzó tobbféle színű előtéttel/számlappal van, háát ahogy sikerül.
(#) ReFi válasza didyman hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Nyomógombos vezérlésre az attiny ágyúval verébre dolog
Sejtettem, ezert irtam en is hogy biztos van valami célhardver ehez.
(#) attika válasza didyman hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Köszönöm a hozzáértő válaszokat,de akkor most mi lenne a jó megoldás számomra????.Végülis nem ragaszkodom a nyomógombos fényerőnövekedéshez,csak az a problémám,hogy sajnos annyira nem vagyok benne az elektronikába,hogy felismerjem melyik kapcsolás mit csinál.Rajz alapján szinte bármit összerakok,csak utána hibát ne keljen rajta keresni(ha működik akkor jó ha nem akkor sose jövök rá mi a baja)Ha megkérlek összedobnál nekem egy működő rajzot??.Annyit szeretnék,hogy van ez a ledem(HB320)ennek a nyitófeszültsége4v árama 40ma ebből lenne 10db nem szeretném csak ellenálásról hajtani őket,mert olvastam,hogy hosszútávon nem tesz jót a ledeknek,max lenne benne még 1 poti amivel tudom állítani a fényerőt.Elöre is köszi mindenkinek.
(#) semetka hozzászólása Márc 18, 2009 /
 
Ledesíteni akarom a kocsiba a háttérvilágítást de ma szétszedtem a kilóméterórát és megnéztem hogy kell csinálni.
De van egy kis baj. Azt hittem h fix 12V-ot kapnak a háttérvilágító ledek.
De nem 11,5 és 13 közt ingadozik, attól függően hogy adtam a gázt.
Melyik értékre méretezzem a ledeket vajon?
(#) ReFi válasza semetka hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Én stabilizálnám a feszt pl 5V-ra vagy 3,3V-re.
De majd a tapasztaltabbak megmondjak a frankot.
Lm7805?
(#) Stefan válasza semetka hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Az biztos jól néz ki, ha gázt nyomsz és változik a fényerő
Én legrosszabb esetre méretezném:
A legnagyobb fesz-re rászámolsz még X voltot és azt úgy méretezed hogy a ledek még pont kibírják. > adatlap

Szerk: de persze ha nemakarsz fényeffektet akkor 9V ra stabilizálj

üdv
(#) chunter válasza semetka hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Örülj neki, ezek szerint valamit tölt a generátorod! Én 14.8-ra méreteztem. A legszebb megoldás egy feszstab talán, de én nem szórakoztam vele ennyit.
A led fényereje nálam láthatóan nem érzékeny pár voltos ingadozásra.
(#) didyman válasza semetka hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Ha visszaolvasol, láthatod, hogy nekem is ellenállással van egyenként megoldva, mert így egyszerűbb, nincs jelentős ingadozás. valahol kifejtettem már, hogy az előtétellenállás nagyságrendileg minél nagyobb a LED rdiff értékéhez képest, annál kevésbé lesz hatással a bemeneti fesz a fényerőre, annál közelebbi lesz az áramgenerátoros jelleghez.
(#) ReFi válasza didyman hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Mióta használod így?
(#) semetka válasza didyman hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Nekem a 4 háttérvilágító izzó párhuzamosan van kapcsolva a műszerfalban.
Ha meg hagyom párhuzamos kapcsolást és mind a 4 ledhez ugyanakkora ellenállást rakok úgy jó lesz ugye?
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem