Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   449 / 4006
(#) joco81 válasza watt hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

A BC442-vel szeretném megoldani, hogy a LED a tranzisztor és a GND közé essen, ha lehet.
Nem szeretnék plussz vezetéket befűzni.
(#) watt válasza joco81 hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Ez nagyon egyszerű, kiveszed felülről és beteszed az ellenállás és a test közé. Ha a LED parázslana kikapcsolt állapotában, akkor egy 10k-s(ill. ha szükséges, akkor kisebb) felhúzó ellenállás kell a tranyó bázisa és az emitere közé. A tranyó emitere közvetlenül megy az 5V-ra.
(#) Abukodonozo válasza proli007 hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Kösz! Ja és bocsánat... :peace: , üdv.
(#) péter70 hozzászólása Márc 17, 2009 /

Sziasztok lenne egy kérdésem!
Kb.:20 éve vásároltam a Hobbielektronikától egy 100W-os erősítőhöz alkatrészeket és nyákot akkoriban megépítettem de sajnos elveszett a kapcsolási rajz ha valaki tudna segíteni,hogy hány V -os tápfeszültség kell ennek az erősítőnek?
Szívességeteket előre is köszönöm
(#) watt válasza péter70 hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Kereső használata nem jutott eszedbe? Van egy komplett topic ennek(igaz, csak az első oldalon, de van egy rajz, tápfeszültség értékekkel):
100W-os végfok építése -
(#) csipkebogyó hozzászólása Márc 17, 2009 /

Hello!
Én nagyon kezdő vagyok , de lenne egy kérdésem. Már próbáltam telefonvezetékre hangszórót kötni , ez sikerült is , szóval kihangosította , csak akkor a telefon néma volt. Van erre valamiféle megoldás , hogy rá van kötve , de azér' lehessen telefonálni is?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!
(#) gydanee válasza brato hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Hali!
Megsikerült csinálni az ötleteddel a nyákomat.
Bár hozzáteszem nekem nem volt még túl gyors.

Köszi a segítségedet!
(#) gg630504 válasza csipkebogyó hozzászólására (») Márc 17, 2009 /

Köss a hangszóróval sorba egy kondenzátort. Ne elektrolit vagy tantál legyen, de minél nagyobb ( 1 .. 5 mikrofarad ). És legalább 100 voltos.
(#) Georgee hozzászólása Márc 18, 2009 /

Hali mindenkinek!

Akadt egy kis problémám, vettem 6db 2500mAh-s ceruza akkut az airsoft fegyverhez, fel lett töltve 250mA al 11 órán keresztül, de a fegyverben lévő motort nem hajtja meg, viszont a fényképező gépbe beletettem 2-t és lassan egy hónapja, hogy hajtja. Van valakinek ötlete, hogy a motort miért nem hajtja meg?
(#) Action2K válasza Georgee hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

A ceruzaakku 1,2V-os, míg a ceruzaelem 1,5. Ha 6 darab kell, akkor 1,8V-al kevesebbed van. Lehet, hogy ez már épp elég ahhoz, hogy ne menjen. Van benne esetleg egy szabályozó áramkör, ami ezt már kimerült elemnek érzékeli.
(#) Antesz8482 hozzászólása Márc 18, 2009 /

Sziasztok! lenne egy kérdésem: hogyan tudnám meg,hogy egy 16v-os 1000 mikrós kondi jó-e? érdekesnek tünik mert az aljában lévő gumi olyan mintha kijjebb jött volna,de a tetején nincs púp. sajnos nincs másom,csak egy gagyi multiméterem ami 20 mikróig mér.
(#) Georgee válasza Action2K hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Tudom, eddig is akksival ment az is 6db, semmi elektronika nincs benne. És én se jöttem rá mi a gond
(#) Sir-Nyeteg válasza Georgee hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Ha olcsó neve sincs márkájú az akksid, akkor lehet hogy a feszültség megvan, de áramot nem ad le.
Motornak kell az áram, míg a fényképezőgép tud várni a vaku feltöltésére, ekkor sötétiti el a képet is.
(#) csipkebogyó válasza gg630504 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Nagyon szépen köszönöm!

Sziasztok! lenne egy ujjabb kérdésem, bár az előbbit sem sikerült megoldani. Van nekem egy autóerősítőm, aminek ki kéne deríteni mi baja van.Meg sem nyekken, lehet,hogy "végfok". Kerestem google-ban, nem lehet már kapni ilyet (NEC Japan uPC1318AV) van esetleg megoldás?
(#) watt válasza Antesz8482 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Persze, el kell vinned egy hozzáértő embernek!
(#) Antesz8482 válasza watt hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Köszi watt igazad lehet,de ettől a hozzáállástól nem fog nőni az elektronikarajongók tábora. Tudom tök analfabéta vagyok,de reméltem,hogy ez az oldal nekem is segithet.
(#) watt válasza Antesz8482 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Mégjobban tönkretenni a cuccot igen. Egyébként nem feltétlenül kell mindenkinek elektroval foglalkoznia.
(#) Antesz8482 válasza watt hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Fő a pozitív gondolkodásmód! Aztán meg fő a cucc méghozzá szó szerint .Azért álltam volna neki,mert -ingyé vót- nem kár érte.
(#) Imi65 válasza Antesz8482 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Az a baj, Antesz, hogy amíg az alapokkal nincs tisztába valaki, a távsegítségadás szinte lehetetlen. A legjobb szándék ellenére sem.
Egy ilyen erősítő 2 részre tagozódik. A táprészre, ami megemeli a 12V-ot (és +- -t "csinál belőle), a másik rész a tulajdonképpeni erősítőrész. Ezeket csakis önálló egységként vizsgálhatod, ha együtt nem mennek. Általában a végtranyók zárlatosak, de lehet táphiba is. Ezt a távolból nem tudjuk eldönteni.
(#) Antesz8482 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Köszönöm szépen Imi65! Ez igy sokkal kellemesebb a lelkemnek. AZT HISZEM hogy akkor ez is megy a jó öreg süllyesztőbe, sajna csak az,hogy nálunk nincs veszélyeshulladék gyüjtő. még egy kicsit azért nézegetem, hátha attól megjavul...

Én pedig AZT HISZEM, hogy ez így sokkal jobban néz ki, és AZT is HISZEM, hogy legközelebb ezért warn jár! Frankye
(#) Imi65 válasza Antesz8482 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Szerintem ne dobd ki (ha van helyed, pl. a padláson). Lehet, hogy 1-2 év múlva már a "meg tudom javítani" kategóriába kerül. Akkor újra elővéve......
(#) Action2K válasza Antesz8482 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Idézet:
„még egy kicsit azért nézegetem, hátha attól megjavul...”

Még ez is megeshet! Nézegeted, milyen alkatrészek vannak benne, majd ezekről, s a működésükről olvasgatsz, tanulsz róluk, és egyszercsak megérted a most kusza hulladékkupacot. S aztán fogod, kicseréled benne a biztosítékot, s láss csodát... működik.
Így vagyok én az elekrtoncsöves erősítőkkel. Újévkor csak azt tudtam róluk, hogy piszok szépen szólnak, meg, hogy piszok drága a bolti. Azóta összeszedtem a padláson porosodó 30 éves tévék maradványait, sokat olvastam, tanultam róluk. Ma meg már itt dübörög egy kísérleti darabom a szobámban. Igaz fiúk?
(#) Antesz8482 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Nem hiszem,mert már most sem kapni hozzá végfokot, de elteszem.

Kép 006.jpg

Sziasztok! Megint én. A következő problémám: vettem egy távirányítós kisautót a kisfiamnak. az autóhoz adtak egy 10v 1100mA -es akksit (valami lead acid van ráirva meg hogy pb) és ehhez egy 9.6v 200mA-es töltőt. Akármennyit is van töltőn 0.5 - 2 percnél tovább nem birja. Vajon miért? Mi lenne,ha egy sima 12v 500mA -es hálózati adaptert kötnék rá?
(#) bbalazs_ válasza Antesz8482 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Mondjuk az nem csoda. Azokat azert magasabb fesszel kellene tolteni. Ra tudsz merni a toltore, hogy hany volt van rajta, amikor ra van kapcsolva az akkura?
Annak legalabb 12V korul illene lennie.
Az aramertekeknek csak annyiban van szerepe, hogy a toltesi idot hatarozza meg.
(#) Antesz8482 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Megmértem, és csodák csodája 12V, igy még érthetetlenebb a dolog....!
(#) moltam válasza Antesz8482 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Lehet hogy terhelésre áll be a fesz.Terheld le izzóval vagy ellenállással és úgy mérj.
(#) Antesz8482 válasza moltam hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Köszönöm,holnap megprobálom azt is. Most egy tapskapcsolót probálok értelmezni. Megvettem zacskóban,összeraktam működött, kinthagytam a melóhelyemen kolléga piszkálta most halott.
(#) bbalazs_ válasza Antesz8482 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Tehat ugy 12V, AHOGY KERTEM, hogy rajta az akku?
Mert akkor valoszinuleg az akksi rossz.
Mennyi ideig hagyod rajta a tolton?
Következő: »»   449 / 4006
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem