Fórum témák
» Több friss téma |
GYakorlatilag így néz ki,elsőként 6db.csúcsot majd 8at,ha ez is műk.k 10.-et 12.-et kell beállítani külön-külön is,0,1tized mm.pontossággal.Ne csattogjon ha ráfújunk akkor sem.1-2csúcsal kár kísérletezni nem változik + a levegő.
Tegnap raktam össze 5db.krómlemezből 30x14cm.E.sztatikus szűrőt 9Kv.ot mértem elötéten keresztűl áram 0,6mA,tehát nem üt agyon senkit.A pozitív szélsőlemezek ki vannak emelve 1cm.re bakelittávtartók,a neg.le van vágva 1,5cm.re két végéből ez csak 27cm.A lemezek távolsága 16mm.igy alakul ki a max.sztatikus térerő.Az össz lemez felűlet 3,8négyzetméter,elég hatékony sok szálló port tud begyűjteni
kép1 kép2
Megpróbálom felrakni +egyszer,Nokia E51et nem szereti a rendszer.E-mail.be elmegy kép+rajz Pdf.is mindig.
Most látom csak, hogy mást is érdekel a téma (szeptember óta már nem is reméltem) Lényeg: én anno addig jutottam, hogy biztosítani kéne az ózonmentes működést. Végül nem igazán sikerült részletes leírást találnom az ózon keletkezéséről, emiatt aztán nem lett a dologból semmi. Addig jutottam, hogy azért használnak a bemeneten + feszt az ionizátornál, mert - fesznél alacsonyabb feszültségszintnél indul meg az ózontermelés, a kimeneten viszont van egy negatív ionizátor, mert a negatív ionoknak van pozitív élettani hatásuk (szép mondat ) Tehát érdekelne részletesebben engem is a téma. Ionizátorként egyébként én 0,05mm-es rézdrótot terveztem tűcsúcs helyett, meg gondolkoztam a "vizes" kivitelezésen is (egyik fémlemez helyett vízfelület, talán jobban megtapadna a por rajta)
Nem tudom mit akarsz a 0,05mm rézhuzallal +injekcios tűvel,+felelő számú 300-400ez./sec.iontermelésre nem alkalmas.Olyanokat írtok mintha 1traktor gumi helyett jó lenne a trabant elsőkereke is.3as sárgaréz pálcából kell készíteni végén menetes,másik végén tűhegyes csúcsot 12mm.hosszú darabonként.Ezeket 12-14db.lapos vasba becsavarozni kell,menetet fúrni majd tized mm.pontosan beállitani 2lemez között,1.ik.szorólemez,másik ionizálló lemez csúcsokkal.Gyári is igy működik,nem hibba oly drága
Szoktak vékony huzalt használni elektrosztatikus porleválasztókban, ezt nem én találtam ki, a görbület sugara azért ilyen vékony huzaloknál elég kicsi a megfelelően nagy térerő létrehozásához, előnye , hogy nem egy pontra koncentrálódik az iontermelés. Azt nem vitatom, hogy van jobb megoldás, ezért is írtam a fórumba, hogy akinek vannak tapasztalatai, az ossza meg másokkal is, láthatóan többeket érdekel a téma. Engem kifejezetten a "lemezes" porleválasztó érdekel, ez szokott úgy működni, hogy ventillátor levegőt beszív -> pozitív ionizátoron keresztülhalad, porszemcsékre rárakódnak az ionok -> keresztülhalad a töltött lemezek között, rátapad az ellenkező töltésű lemezre -> végül jön egy negatív ionizátor, és kifújja a levegőt. Ha jól értem, nálad csak a lemezek vannak, a levegő pedig természetes áramlás útján mozog benne? Előionizátor nélkül? Erre lennék kíváncsi.
ja értem e.sztatikus szűrőt is akarsz csin.ni.Amit készítettem 5lemezből áll. 9-10Kv.ról működik,ionizátor rész végén lessz berakva 14csúcsos +doboz ís gond mert 40cm.x22cm kell,beférjen az elektronika is .Az ionizátor nagyfesz.külön modul csak 5Kv.ot kap.Ventillátor 18cm.átmérő 12Voltról megy az egész 1,4Amp.adapter.Érdekes de a por+füst feltapad az összes lemezre neg.-poz.+egyaránt.Lisztel szoktam tesztelni elsőként lemeztáv.beállításnál.7es bakelitlapra szer.tem +szig.gyűrűk csavarokra mindenútt.
Egyébként krómlemez nagyon drága,30x14cm.5db.és 10x14cm.4db.6ez.ft.volt hajlitva.A kamrákat lemezeket nem nehéz összeállítani,a szigetelésre nagy gondot kell forditani,lemezek alá szigetelősávok is kellenek 3-4réteg szig.szalag.Lemeztáv 7Kv.nál 11-12mm.legyen,10Kv.nál 16mm.és a térerő garantált lessz.10Kv.felé menni nemérdemes mert +a vastagabb bakelitlap is vezetővé válik.Átfolyó áram 0,4-0,6mA.Jól működik úgy serceg mint a 120Kv.os távvez.csak halkabban.Ionizátor csúcsokkal több melo úan.
Egyébként a e.sztatikus térerő amit 120Kv.240Kv.nagyfesz.távvezetékek alatt bárki +tapasztalhat szeles időben főleg,függ nagyfesz.g mértékétől és a lemezek felületétől és távolságától is.Az ionizátor rész kilépő oldalon lessz függőlegesen beépítve,a már előszűrt levegőt dúsítja majd neg.ionokkal 400ez./s.igy működnek a gyáriak is.
Találtam közben néhány leírást, pl egész részletes. A problémám viszont maradt a régi. A gyári készülékek is termelnek ózont, ez a módszer nagy hátránya. Esetleg ha ionizátor nélkül, csak a töltött lemezekkel próbálkoznék (inhomogén térerősségeloszlással?) Már gondoltam a "vizes " légtisztítókra is, de azok meg fölöslegesen párásítják a levegőt. A gyári készülék meg drága. Ez van.ez
Valami nem stimmel a linkkel, módosítottam a hozzászólást, erre a végére csúszott, most már az első mondatom is értelmetlen
www.vet.bme.hu/okt/korny/nt/ltvd/tananyag/esp.doc akkor megadom így
Nem tudom mitöl féltek,7Kvolt alatt minimális ozontermelés van,ívkoronák tűhegy méretűek.Én már 5hónapja használok -ionizátort jókat alszom nincs por a szobámban,reggel étvágyam is megvan.Az 03 az oxigén allotrop változata,Szobai ionizátor nem termel káros ozont,nem tévesztendő össze a nagyvárosi forgalom levegőjével,délutáni napos időben,amikor a légkőri ozon találkozik a gépkocsik nitrogén dioxidos és Co2 mérgező rákkeltő trutyijával na ez káros kismennyiségben iqq
Valamikor, -úgy 25-30 éve, az Ezermesterben láttam hasonló elven működő porcsapdát, de csak annyi rémlik, hogy függőlegesen álló műanyag csőben voltak huzalok elhelyezve, és persze nagyfessszel működött.
Próbáltam az Ezermesterben honlapján rákeresni, de csak modern, gyári készülékek, általános leírását találtam.
Vékony drót fémcsőben,ez nagyon kicsi felület nem sok port szedne össze mint ahogy az RT.be leadott injekcios tű is csak néhány ezer iont tud leadni.Iskolás gyerekeknek jó lehet működést demontstrálni.Inkább maradok az 5lemezes 30X14cm.kamrás e.szűrőnél,elég nagy felűlet 3,7méter.Fűstkmrában is teszteltem ott is hatékony íonizátorral 1beépítve,és soha nem kell szűrőt cser.ni mint a hepa esetében.Neg- ionokat 3-400ez.koronaívkisűléssel tudtok előáll.ni 5-6Kv.szükséges hozzá +sárgarézcsúcsok.
555-ös Ic.t mindenki ismeri ez hajtja +17khz négyszögjellel BUT12 kapcs.tranzisztort,és kapcsolgatja a nagyfesztekercset pl.junoszt kis Tv.sorkimenő,régi Grundig sorkimenő tekercs amelyknél nincs beépítve sokszorozó +2db.Hv.05.HVRx.nagyfeszdióda 2db.2,2nf. 6Kvolt tárcsakondi és kész.Lehet kisérletezni agyonütni nem fog senkit mert az áram csak 1-1,5mA.kimeneten.230Volt hálózatról diódás villard sokszorozót nem ajánlom senkinek,veszéllyes és semmit nem állit elő.
Vannak nagyfeszültségű dc-dc konverterek is, bár nem túl gyakran lehet találkozni velük. Ha be lehetne szerezni, és az ára sem lenne túl magas, érdemes lenne kipróbálni ezeket is. Ez lenne a legegyszerűbb, kicsi és stabil feszt ad.
Amit fénycsővekhez pl.Uv.cső 5-6Watt az csak 400-600Voltot tud.Nem tudok 5-6Kv.ról,te igen?hol láttad?Mibe kerül 1modul?
Valaki itt a fórumon említette régebben, hogy szikragenerátorként használ ilyen konvertert (rf jelforrásként), tett is fel egy adatlapot, de már nem emlékszek melyik topikban volt. Google-> dc-dc high voltage, első néhány találatot megnézheted, létezik, bár amit itt találtam az nem az a kategória lehet (az árakat nézve...), többet most nem tudok, ha lenne sok időm talán meg tudnám keresni.
Tegnap +találtam egy nagyfesztekercset,nagymenetszámú rész 94ohmos 0,20as huzalból kb.2000menet,még nyáron tekertek kis Tv.sorkimenő vasmagra.Nagyon jó nem melegszik kétutas kétszerezővel Hv-03diódával 6500Volt tud leadni.Iváram 16csúccsal szerelve 0,8mA.Kicsi az ív kb.2,5mm elfújni nem tudom,tized mm.pontosan beállítva.
Hibás melléklet: Vagy linkeld, vagy tölsd fel a KÉPET, ne a linket! Kösz: deguss
Budai41 személyeskedő OFF-TOPIC hozzászólása törölve. Kéretik az ilyesmit a fórumon kívül intézni!
Köszönöm.
hello.megepitettem egy ionizatort,azt amelyik direktben megy halozatrol,levalaszto trafo nelkul.Ahogy latom mukodik,mert van egy halk sisterges csendben,meg nagyon pici kek feny is a tu vegen,Kerdesem az lenne hogy jo a 20mm hosszu,1.2mm vastag injekcios tu,vagy jobb lenne a vekonyabb,pl 0.6/0.7 mm,es mennyire aljon ki a lemezbol?
A hálózati 230V~direct üzemü kísérletezés nagyon veszélyes,ráadásul nem sokat ér .Csakúgy mint az injekciós tű,ami pár ezer iont tud kibocsátani mindössze.Én már 4es-5-ös sárgarézcsúcsokat használok,mióta lehet kapni felénk.Ez csúcsonként 50-80ezer neg.iont tud produkálni ncm.ként 7,2KV=ról.Egy 12-15nm.szobában 18db.tű hegyes csúcs elegendő.Nem véletlenül használom/kísérleteztem ki,merthogy allergiás vagyok a porra pollenekre.Amióta használom jókat alszom és nem prüsszögök fulladok mint tavaly szeptemberben.Ráadásul a 0,02mikrontól 50-100mikronos porokat is hatékonyan összeszedi a porgyűjtő lemezre.Ha érd.a kapcsolás nagyfesz.g sorkimenővel topic-ban rajzot is találsz.Sárgaréz pálca ára:4mm=380Ft.,5mm.=570Ft/m.
Nálam a rézcsúcs mérete 85mm.hosszú 9mm.re van az ellen elektródától/lemeztől,a lemezen furatok 8as átmérőjűek.Csúcs-lemez táv 9mm.kék pont a hegy végén,halk sziszegés+ionszél akár 50-80cm-ről érződik.Meghajtó ák.12V=ról 7,2KV=állít elő,impulzusüzemben,kapcsoló tranzisztorral nf.tekercsel.18,6KHz.Ionizátor szerelvény 5mm.vastag textil bakelit alaplapra szerelve 3,5mm.szig.gyürűkkel.
Köszi.Valóban veszélyes a direkt hálózatos megoldás,gondolom érintés esetén,meg a dugaszon is kisül miután kihuzom,egyszre már jól megcsapott.Jelenleg 0,7 es tűvel,kb150mm hosszal működik,érzékelhetően,a sistergés is megvan,meg pici kék pont a végén.
Meg tudnán úgy oldani hogy felhasználva a megépített áramkört,máskép oldjam meg a táplálást,valami viszonylag egyszerű kapcsolással?21dióda,és kondi van téve,ezutóbbi 30 nanosok
Mi a véleményetek a mellékelt alkatrészről,érdemes-e használni,vagy ez is csak olyan kinai gy.kamú?Tű nem kellene legyen a végén?
Helló!
Hehe,ilyenem van. Dugaszos ionizátorban van+3 flux led,éjjeli fénynek.Azóta a ledmeghajtó tönkrement,de érdemes lett volna betárazni belőle......2500 ft volt,rá 3 hétre meg 500ft/db. Nem téptem a hajam NAGYON Tű ofkoz kell,ebben is van,illetve kis vezető pamacs a végén (jó sok csúcs),de nagyon harmatos.Talán 10-20 ilyen egy dobozba szerelve,de akkor megint ott a költség problémája. Ha meglelem,teszek róla fel fotót. Bye!
Az éjjeli fény ledjei,nállam sem égnek,bár alig használtam pár percet össszesen,szerintem az áramkörében van baj.
Ennél is pamacsos a magasfeszültségű szál vége,én azonban szúrtam bele egy 10mm-es tűt.vajon nem kellet volna?Működése gondolom kielégítő mert 2cm re közelitve egy glimmet már világít,akárcsak az általam készített verzió. |
Bejelentkezés
Hirdetés |