Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Bontásból szereztem egy Max-4L tipusú riasztóközpontot (Visonic Ltd.), mozgásérzékelővel és ajtónyitás érzékelővel. Mivel a papírjai már rég nincsennek meg, ezért anélkül kellene megoldanom a bekötését. 3 db jumper van a központ nyákján. (Auto Shunt, EOL, Follo.). Ebből az "EOL"-t ha rövidre zárom, akkor a zóna csatlakozó rövidre zárásakor riaszt, a jumper bontásakor pedig a rövidzár megszűnésekor. A másik két jumper funkciójára nem tudtam rájönni. ??? Jelenleg a garázsba van bekötve az ajtónyitás érzékelővel és egy házi vékony vezetékes hurokkal, ami a tetőcserép alatti fóliára van erősítve és nem lehet bejönni annak elszakítása nélkül (EOL nyitva) Szeretném a mozgásérzékelőt is felszerelni, viszont annak a reléje mozgás érzékelése esetén zár. Az ajtónyitás érzékelő nyitásra bont (a vékony drótos hurok is!). Most nem tudom, hogyan kellene jumperolni (EOL), ha az egyik ilyen, a másik meg olyan. Ami miatt gondolom, hogy megoldható, hogy együtt voltak felszerve az előző helyen. A négy zónából egyedül a négyest sikerült rávenni a késleltetett riasztásra, jó lenne mégegy zóna késleltetve, mert a mozgásérzékelő is ott lenne, ahol az ajtó van. A négy zóna bekötése is érdekes, mivel az első-másodiknak az egyik pólusa közös. A hármas-négyes külön-külön két pár csatlakozós. Ami segítség esetleg jól jönne: egy bekötési/ kapcsolási rajz, utasítás, illetve ha nincs ilyen, akkor némi tanács a bekötéshez, illetve a jumperok szerepe. Köszönettel: Attila
Üdv.A mozgás érzékelőben van relé(figyelőben)?Ha van,akkor a relé másik pólusában kell kötni,amikor a relé behúz,akkor nyit.mert általában a relé 2álású
Szia,
Sajnos a relének csak egy pár kivezetése van, ami alaphelyzetben nyitott. Gondoltam, hogy szétbuherálom és megfordítom, de fel van forraszva a nyákra és úgynézem, hogy ha szétszedem, nem lesz belőle többé semmi. A mozgásérzékelőn 6 csati van: (+12V-), (NC két csati) (TAMP 2 csati). A TAMP egy mikrokapcsoló, ami akkor zár, ha leveszem a fedelet.
Csak a 4-es zónája lehet késlelteve, ha többet akarsz, erre a zónára kell sorbakötni.
A központ roppant egyszerű, megbízható jószág, arra a célra, amire kitalálták. Elvileg van hozzá dokumentációm, mert valamikor szereltem pár ilyet, megkeresem és elküldöm email-ben. Már nem emlékszem, de nem teljesen szokványos a zónák bekötése (talán a szabotázsnál van valami kavar).
Nem vacakolok az emaillel, itt a kapcsolási rajz.
Amit még tudni kell a központról. 4+1 zónás, amelyekből a 4. zóna a be- kijárati zóna, ennek kijárati késleltetése fix 1 perc, bejárati késleltetése a panelen lévő trimmerpotival állítható 0-45 mp-ig. A többi betörés zóna (az 1-2-3 zónák) azonnaliak, kivéve ha leveszed a panelen a "follo"(follower=követő) jumperekről az átkötést. Ilyenkor ha a bejárati zóna sérül (4-es), akkor ezeknek is ugyanakkora késleltetése van (ami a trimmer potival lett beállítva). Ha az 1-2-3 zóna sérül először, akkor az azonnali riasztást okoz. Az 5.-ik zóna 24 órás (mindig éles), a panel 5-ös és a 11 lábához van huzalozva és sajnos csak akaphelyzetben nyitott (no) kontaktust fogad, kijelzése a 3. zónaleden történik. Ha a panelen az EOL (end of line=vonalvég) lábak össze vannak kötve, akkor 10 Kohm-os lezáró ellenállás kell a betörés zónák végére (1-4 zónák). Ekkor szabotázskisérletre (rövidzár vagy elvágás) riasztás történik. Ha a jumpert leveszed nem kell vonalvég ellenállás, ilyenkor, ha a zóna alaphelyzetben zártra (nc) van huzalozva, akkor értelemszerűen a vezeték röcidrezárása nem okoz riasztást, ha alaphelyzetben nyitottra (no) van huzalozva, akkor pedig a vezeték elvágása nem okoz riasztást. Nyilván, a preferált üzemmód a vonalvéges (bár átlag halandónál ennek nincs tul nagy jelentősége). Az "auto shunt" jumper felrakása esetén élesítéskor a nyitott zónák kiiktatódnak és nyugalomba kerülésükkor automatikusan élesednek.
Látom, nagyon homályos lett a kép, beteszem mégegyszer, mert nem tudom már módosítani.
Ha valami nem világos, kérdezz nyugodtan. Természetesen, ha a vonalvég jumper (EOL) fennt van, akkor az nc-sre felépített zónák végére is kell a 10 K-s ellenállás (ha esetleg a rajzból ez nem egyértelmű). A sziréna kimenetre közvetlenül köthető passzív hangszóró (pl. egy 4 ohmos 5-8 W-os nyomkamrás, vagy 2 db. 8 ohm 5W-os nyomokamrás hangszóró párhuzamosan). Más megoldáshoz relé egység kell (pl. önműködő szirénákhoz).
Nagyon szépen köszönöm a kimerítő tájékoztatást, azt hiszem magamtól ezekre sosem jöttem volna rá.
Üdvözlettel: Attila
Szívesen, ha valamiben megakadnál, kérdezz nyugodtan.
Lenne nekem is ilyen model visonic max-4l es és ahoz kellene a kapcsolási rajzok mert szédszedtem mert akkumlátorrol volt rá kötve ésa mozgás érzékelők megkivoltak vágva a kapcsolások és össze vissza volt nem is volt bekötve végülis a mozgásérzékelők.de csak azért kellene a riasztó kapcsolási rajza vagy valamilyen ilyesmi kellene hozzáés kössz előre a válaszokat.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |