Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mélynyomó erősitő
 
Témaindító: creative, idő: Márc 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 8
(#) zsoltee0001 válasza m.joco hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Értem, elméletben ki kellene bírnia a hídat is (ha 4 ohmos lenne akkor nem) de én 2 külön erősítőre gondoltam, egyik erösítő -1ik hangszóró, másik erősítő -másik hangszóró, így ha az egyik végfok elszáll még a másik attól megy.
amúgy ez a tápegységkapcsolás gyors és egyszerű, de ha valaki hangerőt akar kiszedni az erősítőből oda izmosabb táp kell, próbaképp megcsináltam ezt, terhelésnél le is rántotta a feszt vagy 20-25 voltal.
(#) fongab válasza m.joco hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
A trafóra graetz tennék.
A erősítő bemenetét, középre vinném, ~20V(DC eltolás) a testhez képest. Mielőtt rákötöd a hangszórót, nézd meg hogy a kimenet fél tápon van –e, mind a két erősítőnél.
Ha nem a híd mellett döntesz, akkor mind a két bemenetre a DC eltolás, a kimenetre kondenzátor.
És működni fog a trafóval. Tejes kivezérlésnél a hangszóróra kerülő jel trapéz formájú lesz, torzítani fog. De amig meglesz a feszültséged addig szépen szól. ( kb.3/4 hangerő )
(#) Kovidivi válasza m.joco hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
"Azt meg tudná mondani valaki, hogyha sorbakapcsolnám a hangfalakat, és úgy rá a TDA7294-re, működhetne. Mert az IC adatlapján csak 4 és 8 Ωos terhelés van emlegetve, 16 Ωos csak ha hídba van kettő kötve," - nem hiszel nekem... pedig nem akarlak félrevezetni... itt írtám már... de mindegy.így nincs értelme ötleteket osztanom.(lehet hülyeség, de sztem nem) Az oké, ha megkérdezed másoktól is ,hogy amit kovidivi írt az megoldható lenne-e (mert kételkedni lehet,sőt, kell), de így olyan, mintha nem is írtam volna, hanem magadtól találtad volna ki.és azért így másodjára nem esik olyan jól ez a bizalomhiány.
(#) m.joco válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Hiszek neked, ne érts félre.
Szóval te az én helyemben úgy csinálnád, hogy sorba a hangszórókat és aztán rá az IC-re??? És csak egy IC-re, vagy 2 IC-t kösssek hídba??? Mert jó volna, ha a teljesítmény kb 80W körül lenne(persze a két hangszóró teljesítményeiknek összegeként értem, nem külön)

Hja és még valami. Azt meg sem kérdeztem, hogy szerintetek ezek a hangszórók megfelelnének mélynyomónak, szóval bírnák az alacsony frekit?
(#) Pafi válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Idézet:
„+-35voltnál 8ohmon 70-75wattot ad le az ic. tehát 16ohmon ennek fele (35-40watt, ami még mindig bőven elég lehet a hangszórókhoz-ki kell próbálni)”


Nem elég. (Legalábbis nekem nem lenne elég.) Ezek nem túl érzékeny hangszórók, muszáj rendesen kihasználni őket, ha tisztességes mélyre van szükség.
(#) Kovidivi válasza Pafi hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
igen.nekem is kevés.de két választás van: vagy 35-40watt, vagy pedig 170watt... első egyszerűbb, és olcsóbb. de nem magamnak lesz, csak tanácsot adtam.
(#) Pafi válasza fongab hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Bocs, de ezt nem igazán magyarul írtad, sok rag hiányzik, nem tudni, hogy melyik mondat hol ér véget, és mire vonatkoznak egyes állítások. Nagyjából látom, hogy miről írsz, de hogy pontosan mit, azt nem.

Egy biztos: egy hidalt erősítő kizárólag szimmetrikusan képes terhelni a tápot. Egyszerűen fizikailag képtelen különbözni a két tápáram.

A jócskán túlméretezett elkók kiegyenlítik a rövid idejű aszimmetriákat, de sokkal olcsóbb hídba kötni a két végfokot. Nem mindegy, hogy az erősítő 6 A-t vesz föl 1 elkóból, vagy 3 A-t kettőből!
(#) Pafi válasza m.joco hozzászólására (») Aug 23, 2007 /
 
Idézet:
„szerintetek ezek a hangszórók megfelelnének mélynyomónak, szóval bírnák az alacsony frekit?”


Erre nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni. Biztos, hogy adnak valamennyi mélyet, de nem fognak lemenni 30 Hz-ig. Kb. 50 Hz-en már elég jól szólnak, de itt még nem szabad a max. teljesítményt ráereszteni.

Azt azért tudni kell, hogy az IC adatlapján közölt teljesítmények kizárólag akkor érvényesek, ha a táp atom stabil! Neked viszont nem lesz az, így a közölt teljesítmények csak zenei teljesítmények, RMS-ben jóval kisebb várható! Szóval én simán rákötném erre a tápra vagy hídban, vagy 1 fázisfordítóval egyenként az erősítőket.

De vigyázat! Ha negyedakkora erősítőre kötöd a hangfalat, azzal is simán le lehet égetni, ha ész nélkül tolod a hangerőt! Lehetetlen úgy méretezni, hogy tuti biztonságban is legyen a hangszóró, de ki is tudd használni a képességeit! Egyetlen biztos módszer az intelligencia! Halld meg a torzítást, lásd meg a túlzott membránmozgást, és ne nyomd tovább!

Profi hangosításban tapasztalat, hogy kisebb erősítővel legalább ugyanolyan gyakran égetnek le hangfalat, mint túl naggyal! (Ez részben pszichológia, részben fizika, de most ne menjünk bele!)

Zsoltee!

Idézet:
„Én ezt a hangszóró védelmet úgy oldanám meg, először megcsinálnám az erősítőt (maradnék a TDA7294 hídnál)és a ládát, aztán szignalgenerátorral megkeresném a z Fs-t, és egy egy trimmerpotit iktatnék az erősítő bemenetére és azt úgy állítanám be, hogy csumahangerőn se lépje túl a hangszóró az Xmaxot,”


Tönkremenni így tényleg nem fog, viszont szólni is alig. Kb. 15 W-tal elérhető az Xmax rezonanciafrekin. Ráadásul sok zene nincs tökig kivezérelve (főleg ha csak a mélytartományt vesszük), ezekkel simán 1 W alá is korlátozódhat a mélynyomóra jutó teljesítmény max hangerőn! Akkor meg mi értelme az egésznek?

1500 Ft-os hangszórókat ennyire nem szabad félteni! ha leég, hát leég.
(#) m.joco hozzászólása Aug 29, 2007 /
 
Na sikerült megszereznem a hangszórókat. Szerintetek akkor a két hangszóró milyen elrendezésben legyen majd a faládában/dobozban. És kell subcső? És hogyan helyezkedjenek el?
(#) Pafi válasza m.joco hozzászólására (») Aug 30, 2007 /
 
Reflex láda kell. Nem tudom ezt neked pontosabban körülírni. Az alak értelmes határok között nem számít, csak a térfogat. A reflex cső meg az eredetivel megegyező hosszúságú, kétszeres keresztmetszetű legyen! Inkább hátul mint elől, de ez sem szentírás.
(#) m.joco hozzászólása Aug 30, 2007 /
 
A subcsövet hívják reflexcsőnek? És ilyet hangszerüzleteben lehet kapni. A hangfalokban nem volt subcső, hanem a hangszóró körül voltak nyílások. Próbáljam akkor nagyjából kiszámítani a nyílások felületét és azt szorozzam meg 2-vel(mivel két hangszóró lesz) és kb. akkor területű/keresztmetszetű subcsövet vegyek?
És szerinted úgy jó volna az elrendezés, ha mind a két hangszóró a láda elején - elülső lapon - lenne, egyik a másik alatt? És a cső pedig hátulra, vagy esetleg alulra kerülne???
Üdv.
(#) m.joco hozzászólása Szept 10, 2007 /
 
Sikerült szereznem szimmetrikus trafót
Csak az a baj, hogy 2x34V-ot ad váltóban, a kapcsolásnak meg +-35V kell. Szóval gyök2 * 34 = 48V.
Az meg már sok volna az IC-nek. A trafóból letekerni nem tudok. Hogy lehetne a megfelelő értékre csökkenteni a feszt? Van valamilyen erősebb stabilizátor???
Esetleg nincs erre valakinek valamilyen kapcsolási rajza?

És a feljebb mutatott szűrőben mire való a mono poti???
(#) m.joco hozzászólása Szept 10, 2007 /
 
És ha nem csökkenteném a feszt, hanem TDA7293-ast használnék? Az bírná 8 ohmos hangszóró mellett a 45-48V-ot?
(#) bandikala hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Tudom,hogy nem nagyon ide tartozik,de a20Hz alatti
hangok az Ún.SZUBSZONIKUS hangok,amelyeket az emberi fül nem érzékel.
(#) tomeee hozzászólása Aug 19, 2008 /
 
itt látom megy a hertzezés!lehet hülyevok!!de nekem van egy g-power ládám!németoba lett vásárolva meg van egy autós erősítőm igy szobába mellé!szedtem le innen az oldalrol egy jelgenerátor lehet az nempontos vagy nemtom de nekem 17-18hz en még szólt naon halkan meg naon fájdalmassan!!de a hangszóró majdnem szétesettez igaz lehet hogy 18hz vagy csak valami nem kóser?
(#) monarovauxhal hozzászólása Dec 22, 2008 /
 
Helósztok. Volna egy olyan kérdésem, hogy van mamánál egy kiment képcsövű tv, adás is van meg minden, csak kép, na én annak a saját beépített erősítőjét és hangszóróját szeretném külön használni mint mélynyomó, mivelh mono a cucc, szerintetek megéri kókányolni vele mire kiszedem vagy inkább verjem szét az egészet? ja meg a tv tápja kb hány volton üzemel és hány wattos? 72 cm-s tv kb 90 watt fogyasztással, ennek a gyári trafóját szeretném h hajtsa a mélyládát, illetve nem tudtok valami hangfalméretező progit ajánlani?
(#) swstefano hozzászólása Jan 29, 2009 /
 
Szijasztok lenne egy kérdésem van egy pár 100W 8 OM hangszoróm és egy 80W erősitőm siemens RV685-modell a hangláda házi készitésű az lenne a kérdésem,hogy milyen hangerőt adhatok neki,hogy ne égjen ki a hangszóró elvan látva filterel is ha kap túl erős hangerőt akkor kiég a filter a hangszóró helyett? Az erősitőnek van 5 villogója ami mutatja az erőkifejtést még nem tekertem olyan erősre,hogy villogjon mind az öt csak mind a négy az ötödik meg csak kezdett villogni és szólt tisztán torzitás nélkül bassus erőt lehúztam. De nem hallgattam úgy sokáig me féltem hogy ez már sok a hangszórónak.
(#) lobbooo válasza monarovauxhal hozzászólására (») Jan 31, 2009 /
 
Hát szerintem felejtsd el,annak a tv-nek max 6-7W a végfoka,amihez egy kb 15W - os hangszóró párosul,ha kevés pénzt szeretnél költeni,építs Tda 7294 -el egy végfokot,szerezz hozzá egy 150W-os trafót +/- 24 V,maga az erősítő 2500-ból megvan,minden védelem benn vann,és nem kell méregetned az élesztésnél.Belinkelek neked egyet,ezen rajt van az aktív szubváltó is,maga a kapcsolást az oldalon megtalálod /én is innen vettem/,csak a panel különbözik,azt én átalakítottam,nálam több mint másfél éve mükszik hibátlanul,én egy 25 cm-es 4 ohm -os pioneer-t hajtok vele.Kb 80W sinust ad le,nagy dinamikával.Ha van kérdésed ezzel kapcsolatban, írj priviben.

Tda 7294V.rar
    
(#) monarovauxhal válasza lobbooo hozzászólására (») Feb 2, 2009 /
 
hát jónak jó, csak:
1. honnan szerezzek alkatrészeket, felénk 2 féle bolt van: abc meg kocsma
2. 24 voltos trafót megint nemtok szerezni, 12-esből van 1 zsáknyi, 24-es egy sincs
3. hangszóróm legnagyobb az, ami a tv-be van
4. 100-as erősítő van a háznál, faterom gitárerősítője ( békebeli csöves darab, iszonyat jó hangja van, csak sokat eszik)
5. egyben legnagyobb bökkenő: pénz nyista, mivel nem kapok sehonnan se pénzt, engem nem táplálnak anyámék.
(#) benocs24 hozzászólása Márc 13, 2009 /
 
Hellósztok!
Azt szeretném kérdezni tőletek,hátha valaki tudna segíteni,+-45-50 voltra volna szükségem milyen trafó volna ehez szükséges?
Köszi előre is!
(#) Gery válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Szia!
A trafó váltógfeszét gyök2-vel szorzod és megkapod. Jelen esetben 2x32-35V-os trafóra van szükséged.
(#) distvan hozzászólása Márc 23, 2009 /
 
sziasztok!
nézétek meg 3 részben tudom feltölteni
(#) velyron hozzászólása Jan 17, 2010 /
 
Sziasztok. Valaki tudna-e segíteni ,vettem egy Jamo x8 sub beépíthető erősítőt , rajz vagy leírás kellene róla. Köszönöm
(#) Ronin válasza distvan hozzászólására (») Jan 17, 2010 /
 
Ilyet itt nemigen fog építeni egyhamar senki. Link
(#) golax hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Két kérdésem volna.
1, a trafó milyensége mennyire meghatározó? Van olyan, amilyenből nem érdemes erősítőt építeni? (most nem a JLH-féle magas hangkategóriájaú, hanem a tüc-tücre készülő cuccokra gondolok).
2, TDA7294-re 35 voltot szoktatok tenni, ahogy olvasgatom a fórumot. Nekem egy régi 60 wattos erősítő +- 42v-os táphoz kéne egy olcsó ic vagy tranyós megoldás. (Gondolom csak túlméretezték azt a trafót régen és csak kibír egy 80-90 wattot...) Szerintetek megjárja?

köszi
(#) golax válasza golax hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
hát up
(#) levcso hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
sziasztok! az lenne a kérdésem hogy nekem a szubhoz egy 100wattos autóerősítőm van.12 voltos tápegységgel használom itthon,de ez csak 2 amperos,és ez kevés.de nagyobbat olyan 10-15 A körülit csak építeni lehet?
(#) srgedeon hozzászólása Márc 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Elsőre egy mechanikai kérdésem lenne: hogyan kell szétszedni a a Sony SS-RX88-as dobozt. :nemtudom: Ki kéne cserélnem benne az egyik hangszóróját és első ránézésre nem látom hol kezdjem, szétbarmolni nem akarom, utána össze is kéne raknom

Köszönöm!
(#) Gyukkk hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Sziasztok azt szeretném megkérdezi valakit aki ért hozzá ,hogy nekem van egy ultimate mélyládám 600 wattos és most akarok venni egy Magnat erősítőt aminek az adatai a következők:
Amplifier Type: Dual Channel
RMS Power at 4 Ohms: 130 W x 2
RMS Power at 2 Ohms: 200 W x 2
ezek az adatok és a kérdésem hogy ez az erősítő jo-e a mélyládához vagy sem. Választ elöre is köszönöm.
(#) karpi válasza benocs24 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Vagyis a kivant feszultsegat osztod gyok kettovel .

50/ 1.42 = 35,2V vagyis ahogy a kolega irta 35V valtoaram kell a trafobol hogy 50V egyenaram legyen a ketoldalas egyeniranyitas utan a pufer kondenzatoron.
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem