Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hol tudnék venni kb 15 centi magas, és 45-46 centi széles, vagy szélesebb, hátrafelé pedig vmi vékony dobozt?
Vízálló kellene...
Hát tökön szúrnod nem kell magad, mert ilyen eszembe se jutott.
Az igazság az hogy egy most néztem meg és nem is 5V hanem egy 3V-os 1Wattos napelemet szeretnék használni valamire, és ahhoz kéne. Akár valami akkumulátor töltő vagy bármi lehetne belőle. Kicsit elnéztem, szóval akkor még az 1A se kellene. És valami egyszerűbb invertert szerettem volna hozzá. Akkor ez nem lehetséges?
Hello!
Egyszerű nincs, csak vacak. Minél kisebb a feszültség, annál nagyobbak a gondok, azaz a veszteség lehetősége. Egyszerűen egy blocking oszcillátorral készíthetnél valamit, de ahhoz is trafó kell. Valamint a veszteség akár több is lehet, mint 50%. Kis veszteséggel kapcsolni itt csak Fet-ekkel lehet, de annak korrekt vezérléséhez is már több mint 3V kell. Legegyszerűbb talán az MC3463A IC-vel elkészített kapcsolás, ezt ajánlanám, de egy tekercs itt is szükséges. Ennek a minimum feszültsége 3V. tehát annál kisebb már nem lehet. (Legközelebb azért körültekintően tedd fel a kérdésedet, mert aki segít, az energiát is visz a dologba, a kérdezővel ellentétben. De hamar "megfárad", ha csak úgy össze-vissza beszélsz!) üdv! proli007
Felteszem a jogos kérdést, minek neked állítható 0..12V? Főleg hogy 0-tól! Nem lenne elég pl. 5V-tól vagy esetleg 4V-tól? Egyáltalán lényeges ez, vagy nem voltál tisztában a kérdés bonyodalmasságával?
Heló
Lenne egy kezdő kérdésem! Ha adott egy kapcsolási-rajz, és azon megvannak adva az alkatrészértékek, meg minden, akkor abból ki lehet számolni annak az elektronikának a körülbelüli áramfogyasztását? És ha igen akkor hogyan? Köszönöm előre is a segítséget! heló
Hello! Nem szált el, csak kiváncsi voltam mások véleményére is, hosszú keresés után megtaláltam az adatlapot. a problémám az, hogy a plafon fesz az 110volt ami a kimeneten van, de tirisztor cserével megoldom.
sziasztok!
én egy (szerintem) egyszerű kérdéssel fordulnék hozzátok. egy egyszerű cnc elektronikát kéne létrehoznom. nem bonyolítottam túl. a pc hangkártya kimenetre kéne egy relét kötni, és amikor az (nagy) jelet kap, akkor működésbe lép, egészen addig amíg a jel abba nem marad... szóval ezt szeretném megvalósítani.. köszönettel: Zsolt
PC hangkártya?Miért nem párhuzamos port?Ott 8 data láb van ami ps/2 módban lehet be és kimenet is.Ezen kívül status bitek amit a nyomtató használ.(bemenet).Egy földelt emitteres npn el (+bázisellenállás)el lehet kapcsolgatlni azt a relét.Ha hangkártyára akarod akkor szerintem egyenirányítani+erősíteni kell a jelet hogy ki tudja nyitni a kapcsolótranyót bár nem javaslom.Talán még ha csak egy bizonyos frekire nyitna több relét is tudnál kapcsolni.
Hello!
"Ha egy hölgynek tudom a mellbőségét és az életkorát, feleségül vehetem?" Naná! mondanám, ha az első nagy a második kicsi... De azért nem lenne érdemes a tulajdonságait is megismerni? Szóval, ahhoz hogy megtudd az áramfelvételt, - Ismerni kell a tápfeszültséget és annak tűrését (esetleges minimum-maximum változását) - Ismerni kell az áramkör működését, és az üzemállapotokat is. - Ki kell tudni számolni a munkaponti áramokat. Ismerni kell az abban szereplő eszközök tápáramfelvételét, kimeneti terhelését. De saccolni azt lehet hasra ütve is. üdv! proli007
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem: LM317T-vel és egy ellenállással beállítva a kimenő áramerősséget (legegyszerűbb áramgenerátor) mennyi led-et tudok sorba kötni, illetve tudok-e több sort párhuzamosan rákötni? Led nyitófesz: 2.5V Iled: 20mA Tápfesz: 14.5V (Autonál azt hiszem ennyi a fesz, ha rendesen tölt a gen.) A válaszokat előre is köszönöm! :yes: Üdv
Heló
Köszi a frappáns választ! Erről lenne szó! Akkor szerinted sacra mennyi?
Hello!
Ennek a kapcsolásnak az áramfelvételét a reléárama fogja leginkább meghatározni, abban az esetben, ha húzva van. Ha el van ejtve, akkor kb. 4mA a fogyasztása. Hogy miért ragaszkodsz ehhez a 230V-os megoldáshoz, fogalmam sincs. Egy kis trafóval előállíthatod a 12V-ot és akkor béke van mindenben. üdv! proli007
Hello!
Az alap kérdés, hogy hány volt áll rendelkezésre a Led-ek számára. A sorba kapcsolt Led-ek nyitófeszültségének összege ezt nem haladhatja meg. - Viszont az LM317-el felépített áramgenerátor maradék veszteségi feszültsége elég tetemes. Az IC működéséhez 2..3V szükséges, és az áramfigyelő ellenálláson is 1,25V feszültség lesz. Ez összesen kb. 4V. Viszont a kocsiban csak töltés alatt (feltöltött aksi esetén) van meg a 14,5V. Normál esetben a névleges feszültség 12V, tehát a Led-ek számára már csak 8V jut. Ez 2,5V nyitófeszültség felett, már 3 soros Led-et jelent csak. - Ha több sort párhuzamosan kötsz, elvész az áramgenerátor értelme. Hiszen annak célja, hogy az áram állandó legyen. Viszont az áram nem biztos, hogy egyenletesen fog eloszlani, és annál nagyobb a vész, minél több a párhuzamos ág, hiszen akkor az áramgenerátor árama is nagyobb lesz. - Soros ellenállással csak akkor korlátozható a Led-ek árama, ha a tápfeszültség állandó. Viszont ebben az esetben lehet érdemesebb kis maradékfeszültségű stabilizátorban gondolkodni és az áramot előtét ellenállással beállítani. 12V kimenetű stab esetén 4db dióda kapcsolható sorba. Viszont így tetszőleges párhuzamos sort hozható létre. - Másik megoldás, minden sornak egyszerű áramgenerátor építés. (két tranyó, két ellenállás) De sok sor esetén ez célszerűtlen. - Egyéb megoldás, kapcsolóüzemű feszültségnövelő kapcsolással a feszültséget megnövelni 24..30V-ra. Akkor a sorba kapcsolt Led-ek száma jelentősen nőhet. Hátránya a bonyolultabb felépítés, és a zavarkeltő kapcsolóüzemű oszcilláció. üdv! proli007
KÖSZÖNET a gyors válaszért!
Csak nem fogom a megúszni a kapcsoló üzemű áramgenerátor eszkábálást... Hacsak: Három sor-ról lenne szó, akkor lehet hogy járható út lenne a tranyó ellenállásal? Skori weblapján láttam egy kapcs. rajzot két ellenállásal és egy NPN tranyóval, csak típus nem volt írva. Talán a BC212 jó lenne erre a célra? És akkor egy ilyen áramkör mindegyik sor elé. Talán ez lenne a legolcsóbb nem? Magyar nyelvű fórumon lehetőleg magyarul. Köszönöm. Frankye
Jogos!
Köszönöm mindenkinek a segítséget! :yes:
Heló
Már nem ragaszkodom hozzá akkor tulajdonképpen kéne egy 9VAC szekunderü trafó!? De hány VA -s legyen? És a 9VAC -ból lesz egyenirányítva és pufferelve 12-13VDC. De mekkora egyenirányító, és mekkora puffert alkalmazzak szerinted? Mondjuk 3VA trafó, 50Volt 1A diódahíd, és 4700µF 50Volt elkó megfelel hozzá? Ha valamelyikekből elég kisebb is azt légyszi jelezd! Köszi a segítségeket! heló
Oké köszönöm szépen
heló
Lenne egy más jellegű kérdésem is, egy konnektornál szétszedés nélkül hogyan lehet megtudni hogy be van e kötve a védőföldelés?
Mindenkit tisztelettel üdvözlök! A kérdésem az, hogy GRAETZ-hídat milyen típusú diódákból lehet készíteni? Egyáltalán lehet-e? Előre is köszönöm!
Lehet, teneked kell kiválasztani a diódák típusát az átfolyó áram stb. szerint.Bővebben: Link
Köszönöm az infót! :kalap:
Legegyszerűbb egy 100 wattos izzóval. Aljzatra kéteres vezeték és földelt dugó. Az egyik vezetéket az egyik tüskére, a másik vezetéket a védőföldre kötöd. Bedugod, az egyik féleképp nem szabad világítania, a dugót megfordítva pedig teljes fényerővel kell világítania az izzónak.
Nálunk nincs fi relé, ezért elfelejtettem, hogy az egyik állásban, amikor világítani kell az izzónak, a relének le kell kapcsolni. Ha van relé.
Igazatok, van abban valóban nem fogalmaztam rendesen, és abban hogy nem voltam tisztába a "kérdés bonyodalmasságával", azaz nem gondoltam hogy ehhez ilyen bonyolult egy kapcsolás. Akkor most, hogy ezzel tisztába vagyunk akkor majd megnézem azt az MC3463A-s IC-t. Azért köszönöm.
Sziasztok!!!
Abban kérnék segitséget vki hozzábbértötöl, hogy merre induljak el a tanulásban... Robotot, szeretnék épiteni elöször is, a végére elég komolyat.... Számitogépröl irányithato robotot. Milyen programozási nyelv a legajánlatosabb hozzá ?? A robotba milyen microprocesszort érdemes tenni ??? Milyen kommunikáciot érdemes használni... Nehéz jol feltenni a kérdést leirom az álmom , hátha hülyének néztek Szoval egy repülö robot, amit pc-röl irányithatsz, kamerával... ilyemsik nem most akarom megépiteni lehet 10 év alatt is, csak ötleteket szeretnék hogy mivel induljak el egyenlöre, pic16f84, soros porti kommunikácio, és java programozás amin elindultam |
Bejelentkezés
Hirdetés |