Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   494 / 2208
(#) rhesus23 válasza nyikolaj hozzászólására (») Márc 30, 2009
Ezt is egy-egy 6Sn7 hajtja és megfelelő a kivezérlés. Egyébként hallottam ezt az erősítőt, nagyon jó hangja van. A kapcsolása nincs meg, de "ismerem" a hirdetőt is meg az építőt is. Ha érdekel telefonszámot tudok adni, hátha megkeresi a kapcsolást.

6sn7
(#) rhesus23 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 30, 2009
Ellenállással be lehet állítani vagy nem érdemes vele foglalkozni?
(#) littlejoe hozzászólása Márc 30, 2009
Kérték tőlem a pcl86-em4 kivezérlésjelző rajzát.Mivel több helyről ollóztam össze ezért inkább lerajzolom.A két 1mohmos ellenállást én közvetlen a csőkivezetésekre forrasztottam ,így csak egy vezeték kell az anódfeszhez három helyett.Mivel nem volt csőfoglalatom ezért közvetlen a csőre forrasztottam a bekötéseket.Ha nem a kimenőteljesítményt akarjátok mérni akkor érdemes egy fetes kis áramkört építeni cső elé így már vonalszintről is jól mutat.Természetesen az em80 helyett az em4 csövet kell behelyettesíteni.A rajzokat részben az elektoncso.hu ról vettem ,de vigyázat! az
Em 4 bekötése ott rosszul szerepel.
(#) CHZ válasza rhesus23 hozzászólására (») Márc 30, 2009
Csak konkrét kapcsolásra lehetne megmondani ...
Ha fázisfordító fokozatra gondolsz , akkor lehetséges a trimmerpoti használata is .
(#) CIROKL válasza littlejoe hozzászólására (») Márc 30, 2009
Szia ITT még nyák tervet is talász hozzá !
(#) nyikolaj válasza rhesus23 hozzászólására (») Márc 30, 2009
Köszönöm de ez egy PP erősítőnek látszik.
Egészen más munkapontban vannak beállítva a végcsövek.
Vagy egy PSE?
Mert akkor nagyon érdekel a kapcsolási rajza.
De először kipróbálom CHZ mester megoldását.
Amúgy tervbe van véve egy PP erősítő ami 6P3S csöveket használ már beszereztem a kimenőket.
(#) rhesus23 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 30, 2009
Nem-nem én az egész anódkörre gondoltam, de majd, ha mérni kell majd akkor kérdezek ilyeneket. (még a sasszi festésével kínlódok, harmadszori csiszolás után belátom, hogy ecsttel nem lehet szépet...)
(#) rhesus23 válasza nyikolaj hozzászólására (») Márc 30, 2009
Nem tudok róla többet mint ami ott le van írva. Mi ez a 6P3S rajongás? Egyébként nekem is nagyon tetszik!
(#) rhesus23 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 30, 2009
Mint egy karburátor. Egy próbát megér! Hogy te miket ki nem találsz!
(#) Danaman válasza rhesus23 hozzászólására (») Márc 30, 2009
Idézet:
„Mint egy karburátor.”

Meg mint egy gyári festékszóró
(#) nyikolaj válasza rhesus23 hozzászólására (») Márc 30, 2009
Ma hallottam a hangját először.
Nagyon kiegyensúlyozott.
Teljesen másképp szólt mint a többi csövem.

(#) CHZ válasza nyikolaj hozzászólására (») Márc 30, 2009
Arra hívnám fel a figyelmed , hogy az R5 az 18K (nem 1,8k) a felső trióda katódjában , nehogy elírásnak véld , a rajzon lehet, hogy nem igazán kivehető , ezért tettem hozzá ezt a megjegyzést . Csak így teljesülhet a nagyobb erősítés .
(#) lpcollector hozzászólása Márc 30, 2009
Kedves CHZ és Strubi!

Ti "pátyolgattátok" a G807 tetródás SE a "projectemet", ha tudnátok válaszolni néhány kérdésemre, megköszöném.
Némi kísérletezés és mérés után beálltak a következő értékek: anódfesz 408V, anódáram 60mA, segédrács feszültség 231V, vezérlőrács a katódhoz képest -13V. Megpihenhetek, elértem a megcélzott "A" osztályú tetródás üzemmódot?
Még az átvitelt nem vizsgáltam (csak jelszintet mértem egy mérőlemezről), bár CHZ-tól kaptam egy jól használható generátor programot de az erősítő jelen állapotában nem férne el az szkóppal együtt a számítógép-asztalon. (Ezért még csak fülre ismerkedek vele.)
Jó ez az anódról-anódra visszacsatolás, amit ez a kapcsolás alkalmaz? Nyernék valamit azzal ha a kimenőtrafót is belevéve, az első cső megosztott katódellenállására csatolnék vissza?
Az elő és a végcsöveket külön váltófeszültségről fűtöm. Az előfok esetében meg kell emelnem "kiközepelésnél" a közös pontot vagy köthetem földre?
Sajnos túl "erősre" sikeredett a trafón a fűtőfesz, terhelve sem esik 6,74 V alá. Most egy ellenálláshuzalon "ejtem" a fölösleget. Kell ez vagy beleférne a tűrésbe az a 7% plusz?
Előre is köszi.
(#) nyikolaj válasza CHZ hozzászólására (») Márc 30, 2009
Köszönöm gondolatolvasó vagy. :yes:
(#) l48 válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 30, 2009
És kibirtad, hogy nem kötöttél rá zenét? Pedig ez a legnagyobb kisértés. Én már villanymotort is kötöttem erősitőre.(nagy csendben jegyzem meg az tranzisztoros volt)
(#) lpcollector válasza l48 hozzászólására (») Márc 30, 2009
Azt nem mondtam, hogy nem kötöttem rá zenét, csak azt hogy nem mértem meg az átvitelét. Zenén igenis kipróbáltam. A múltkor is jó ómennek bizonyult, ezért most is Dave Brubeck Take Five-jával próbáltam ki először. Medvét még lehet irtani belőle, de a hangjában több energia van mint az EL84SE-ben volt.
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 30, 2009
Jónak tűnnek a fesz és áramértékek, hogy mennyire, azt csak oszcilloszkópon lehet megnézni, ha a színuszt szimmetrikusan vágja (túlvezérlés kezdete), akkor jó.
A csövek majd ki fognak olvadni a kenyereskosárból, az nem egy jó alap az erősítőnek.
A visszacsatolást méréssel, meghallgatással, kipróbálással lehet (és érdemes) próbálni. Nem kell megosztani a katódellenállást, egyszerűen a kimenőtrafó szekunderéről vezess egy ellenállást az előerősítőcső katódjára (kezdheted egy 10 Kohmmal, aztán vagy nagyobb, vagy kisebb kellhet), ekkor a szakunder másik felét testre kell kötni. Lehet hagyni a visszacsatolást az anódnál is, de meg is lehet szüntetni, vagy csak azt hagyni, ellenálláson változtatni, mindent lehet, ami javít.
Ha színusz aránytalan lesz (alja vagy felső fele kövérebb), a segédrácsárammal próbáld először javítani (növelni vagy csökkenteni kellhet a segédrácsellenállást). Nem kell mindenáron ragaszkodni a visszacsatolásokhoz, ha anélkül jobb (erre nem sok esély van), akkor nem kell. Érdemes minden változtatás eredményét megnézni szkópon színusszal is (minél szélesebb frekvemciatartományban vágáshatáron), négyszögjelel is (100 Hz és 10 kHz fél hangerőn, és teljes hangerőn is), és utána meghallgatni mindig.
A fűtésközép mehet a testre, de jó a 807 katódjára is.
A 6,74 V jó fűtőfesznek, nem kell ellenállás.
(#) CHZ válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 31, 2009
Ez a beállítás tuti A osztály , nagyobb áram már sok is lenne . Végleges áramot mérésék alapján állítanék be 1KHz szinusz vizsgálatával , szimmetrikus vágásra törekedve .
Az anódról történő visszacsatolásnak előnye és hátránya is van . Előny : kimenő fázistolása így nem igazán rontja a visszacsatolás hatását , magasabb frekvenciákon sem . Hátrány : így nem javít a kimenő hibáin és kissé terheli a meghajtást . A kimenőről visszavezett NFB kipróbálásával sturbi véleményét osztom , próbáld ki feltétlenül és meghallgatással dönts . Visszacsatolás mértéke sem lehet nagy , mivel ez az erősítő nem igazán rendelkezik erősítés többlettel . Neked ez pontosan előnyős a magas phono kimeneti szintedhez. Méréssel határozd meg mekkora eff. feszültség kell a teljes kivezérléséhez , ebből már fogod látni , hogy van -e lehetőséged NFB alkalmazására . Esetleg kapcsolhatóra csináld .
Mivel katódok alacsony feszültségen vanak , nem lépik túl a feszültségkülönbségek a határadatokat , így közepelve mehet simán GND-re .
6,74V az még megengedhető többlet .
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Márc 31, 2009
Köszönöm a válaszodat!
A kenyérkosár csak az összeállítás és a mérés idejére született így jobban kezelhető, mintha egy sima falapon lenne. Ha összeáll rákerülnek a csövek és a trafók egy 3-as alulemezre, azt pedig egy megfelelően kialakított fakeretbe. A hétvégére megint nálam lesz a függvénygenerátor, akkor fogok mérni.
Mivel Te is azt írtad, és az adatlapokból is ez derül ki, hogy visszacsatolás nélkül 10% körüli a torzítása, ezért enélkül nem szeretném használni.
Nem tudod mennyi lehet egy ilyen G807-es csőnek a várható üzemideje, mert erre nem találtam semmi utalást, igaz még az eredeti orosz adatlapot sem leltem meg?
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 31, 2009
Nem kell törődni a megadott üzemóra adatokkal, ahhoz hogy csak annyit menjen a cső, nagyon pechesnek kell lenni (akár tízszerese is lehet).
(#) lpcollector válasza CHZ hozzászólására (») Márc 31, 2009
Köszönöm, hogy válaszoltál!
Méréshez a hétvégére megint megkapom a kezelhetöbb méretű függvénygenerátort. Ha valamit nem tudok kiolvasni a jelalakokból, akkor majd jelentkeznék.
Kimenőnek az EL84SE-hez készült trafót használom, ennek a kiemelését jól ismered, hiszen a "jelalak-pofozgatásban" Te segítettél.
Az egyetlen amit rögtön megmértem, hogy igazoljam a feltételezésedet a kapcsolás érzékenysége volt. Jelen beállításban (NFB: 100K anódról anódra) a mérőlemez 1KHz-es jele, ami a Hiraga RIAA kimenetén 1,87Veff (MC prepre erősítését csökkentve jött ki ez az érték) a 8 ohmos terhelésen 8,6Veff értéket adott.
Most amit még megtehetek a hétvégéig, hogy kíűzöm a macit, és várom, hogy az asztalos elkészítse a fakeretet, amibe majd belekerül, ha megérdemli
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Márc 31, 2009
Csak egyenlőre azt sem tudom, minek a tízszeresére is várhatok jó esetben (Van még ugyan két tartalék cső, de szeretném tudni, mikor kell másik kapcsolás után néznem. )
(#) mark.budai válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 31, 2009
10-15év ! Gondolj a régi TV-kre, rádiókra! Nagy részük még ma is működik. És nem hiszem, hogy nagyon eltérnének a csöveknek az élettartama.
Lehet, hogy most hagyom a PL500-at, inkább csinálok EL41-el. Valami egyszerű rajzot nem tudtok ?
Szerk: nem lehet egy PY88-al egyenirányítani úgy, mint ahogy a képen van egy diódával?
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 31, 2009
Nem biztos, hogy a 807-el is lesz kiemelése a kimenőtrafónak, nem csak a trafó konstrukciójától függ, lehet, hogy pont jó lesz, majd meglátod méréskor. A 8,6 Veff nagyon jó, megfelel a várakozásunknak (több mint 9 W), ha ebből 7,5 Veff (21 V cs-cs) szemmel szép színusz, akkor szerintem meg lehetsz elégedve, ha az egész (24,5 Vcs-cs) akkor meg pláne.
Az élettartammal nem érdemes foglalkozni, "örök". Ráérsz akkor elővenni a kérdést, ha aktuális lesz, úgysem ez lesz az egyetlen erősítőd (de ha elég jónak találod, nem árt, ha akad egy-két tartalék).
(#) mark.budai hozzászólása Márc 31, 2009
Sturbi, látom itt vagy! Így jó lenne az egyenirányítás? Akkor ide sem kell legalább anódfeszkapcsoló
(#) Action2K válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 31, 2009
Dehogynem! Csak... Kisebb lesz a kapott egyen feszed, nagyobb lesz a búgó feszed. Tegyél be inkább kettő darab PY88-at így.
Igen, így nem kell anódkapcsoló, ez megoldja a "lágyindítást".
(#) lpcollector válasza sturbi hozzászólására (») Márc 31, 2009
"úgysem ez lesz az egyetlen erősítőd "
Igaz lehet, hiszen az elsőn is hamar "túlléptettetek"
Otthon meg folyton csak azt kérdezik, mikor kerül végre valamelyik dobozba, hogy a gyerekeket is be lehessen engedni a zeneszobába halálos áramütés veszélye nélkül
(#) mark.budai válasza Action2K hozzászólására (») Márc 31, 2009
Pont 2db van! Így emelkedik a kapott fesz, akár a szilíciumos egyenirányításnál, vagy csökken?
(#) Action2K válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 31, 2009
Természetesen kettőnél magasabb lesz mint egynél, Viszont a csöveken jóval nagyobb a feszültségesés mint a félvezetősökön. Itt akár 40V is lehet. Nekem bőven van fesz a trafómon, úgyhogy én ezzel fogom csinálni. Megoldódik az anódfesz késleltetéses problémám, s várhatóan elmúlik a 100Hz-es "cicegésem", ami a diódák nyitáskori feszingadozásból adódik.
(#) mark.budai válasza Action2K hozzászólására (») Márc 31, 2009
Nekem is 380V jön le a trafóról, az van a PCL-ben. Azért is AZ41-el van ott egyenirányítva . Azzal a 380V-tal csak búgott, de max hangerőn !
Következő: »»   494 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem