Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 3 fázisú 12V-os motor PWM vezérlése
Üdvözletem!
Van egy 3 fázisú 12V-os gravírozó motorom, aminek a teljesítményét PWM-el szeretném szabályozni. Ezt sajnos csak kevés ideig lehet használni, mert nagyon melegszik pár perc működtetés után. Ezért felpörgetés után csak 50%-os kitöltéssel működtettem, ám a helyzet csak romlott. Kvázi úgy működött, mint egy indukciós hevítő. Próbáltam párhuzamos diódákkal csökkenteni az indukciót, de a maximális 50.000 RPM helyett így csak kb. 10.000-ig gyorsul. Ti miként oldanátok meg ezt a problémát?
Igaz, hogy ilyen kicsi háromfázisú motort még nem láttam, de én a PWM helyett inkább olyasmiben gondolkodnék, mint a "nagyobb" motorok frekvenciaváltói.
Hirtelen csak ezt a példát találtam, ha másra nem, a gondolkodást segíteni talán jó lesz, és van az oldalon is frekvenciaváltós téma, ahol szét lehet nézni.
Szia Pako!
Bemész egy modellboltba,és aannyi 3fázisú szabályzójuk van,még el is adnak belőle. Például Rcanda:Bővebben: Link
Köszi a doksit!
Ezek szerint a 3 tekercset sinus hullámmal kellene hajtanom 120 fokos eltolással, és akkor javulna a helyzet?
Szia!
A kérdés nem arra irányult, hogy hol lehet venni, hanem hogy hogyan lehet megoldani. Ha venni szeretnék, hidd el találtam volna boltot ahol kapok. És elektronikai fórumon nem tudom miért boltokat ajánlgatsz megoldás helyett, hangsúly az építésen van. Üdv!
Azt még elfelejtettem irni az előbb,hogy a modellekben a motorszabályzót is a vevő egyik csatornája vezérli négyszögjellel, aminek a szélessége 1 és 2 msec között van.Azzonban ezt a jelet egy szervó teszterrel ellő tudod állitani Bővebben: Link
Ezzel van egy motorszabályzód,amit egy potival a nullától-maxig szabályozhatsz. Üdv
Nah jó, mégegyszer...
Nekem nem modellezéshez kell a gravírozó motor, ergó nem kell modellezős vezérlő. Én is elfelejtettem írni, de már van egy vezérlőm (ami szerintem az első hozzászólásom alapján egyértelműnek kellett volna lennie), csupán azt szeretném átalakítani, nem pedig újat venni. Abban nincs semmi élvezet!
A szinuszos jelalak helyett valószínűleg a négyszög is jó, lásd a winchesterek motorjainak meghajtását (kép).
A vezérlő kontroller helyett akár egy időzítős-számlálós modult is elé lehet tenni, a lehetőségektől függően, a lényeg a kimeneti jelalakok biztosítása.
Üdv!
Nem tudom, lehet hogy igazad van, de a 12 volt az biztos hogy annyi (adattáblán volt). A zárlatot sem tartom valószűnek: a tekercsek csillagba vannak kötve, a közös pont is ki van vezetve. A közös pont és a másik 3 kivezetés között is 1.3 Ohm-ot mértem. Az adattábla szerint 100W-os, így a mért érték reálisnak tűnik. I= U/R = 12/1.3 = 9,23 A P= U*I = 12*9.23 = 110 W Ez így tényleg túl van hajtva 12V-on, ezért szaggattam meg PWM-el, de még mindig melegszik, mintha indukciós hevítő módjára fűtené a házat. Az indukciót nem lehetne csak részlegesen megszűntetni? Ha teljesen lefolytom párhuzamos diódákkal, akkor gyakorlatilag használhatatlan. Talán segítene a helyzeten, ha az indukciós fesz egy részét szűntetném csak meg. Erről mi a véleményetek?
Üdv!
Kedves pako! Azt értem, hogy építeni szeretnél, csak az nem derül ki a kérdésedből, hogy mit. Azt értem, hogy egy gravírozó motorját (teljesítményét?) akarod szabályozni, de nem világos, hogy ez milyen motor. Azt írod, hogy 12 V 3f motor. Ha feltételezem, hogy ez igaz, akkor 3f~ motor, akkor ez csak szinkron, vagy asszinkron motor lehet, ezek viszont nem forognak 10000 1/s-ot, pláne nem 50 000 - t. Az ilyen típusú motorok fordulatszáma kötött, üresjárati fordulatszámuk 3000 1/s körül van, és a fordulatszámot a tápfeszültség frekvanciájának változtatásával lehet szabályozni. (bizonyos határok között) A motor nyomatékát (teljesítményét) lehet szabályozni a kapocsfeszültség állításával, ehhez azonban három darab együttfutó 120 fora eltolt PWM szabályozóra van szükség. A fordulatszámokból gyanítom, hogy a motor nem 3 fázisú, hanem valamilyen egyenáramú motor, váltóról működtetve, akkor viszont nem tudom mit néztél 3 fázisnak. Tehát lehet egy soros komutátoros (burshless) motor, váltóról üzemeltetve, és lehet, hogy kis méretű, ezért nem nagyon szeretik az impulzusos üzemet. (bár általában a modellmotorok bírják, ahogy a linken szereplőkből látszik) Ha külsőgerjesztésű motor, (a forgó rész állandó mágnes) ezek szoktak extrém nagy fordulatszámmal működni, akkor egy kicsit gáz van, mert ezek nehezen viselik az impulzusos meghajtást, ebben az esetben csak a táp egyenfeszültség változtatása befolyásolja a fordulat számot. Az indukciót párhuzamos diódával csökkenteni nem lehet, inkább soros diódával szokás megfelezni a teljesítményt (soros motornál) Tehát, hogy érdemben segíteni tudjunk, tudni kellene a motor típusát, és melyik jellemzőjét kívánod befolyásolni fordulatszám, v nyomaték. (persze hatássál vannak egymásra, de a befolyásolás módja nem mindegy)
Üdv!
Ez egy egyenáramú motor, a 3 fázist úgy értettem, hogy 3 tekercsre kell egymás után kapcsolni a delejt (vagyis 3 fázisban ). A forgó része nem állandó mágnes. Amit szeretnék, hogy felpörgetés után a telseítményéből visszavenni, mert akkor már nincs szükség nagy nyomatékra. Tehát azt szeretném elérni, hogy ne melegedjen. Az adattábláról szívesen tettem volna fel képet, de már kidobtam (egyszer szétszedtem kitisztítani a csapágyakat, ehhez azt is le kellett szednem, vissza meg már nem raktam), de leírom, hogy miállt rajta: DC 12V, 100W, 833Hz, 50.000 RPM
Üdv!
Akkor van egy rossz hírem. Meglehet, hogy a motor, ha eddíg nem, csak mostanában melegszik, menetzárlatos lett. A motor a leításod alapján 3f asszinkron motor lehet, mert ennek az üresjárati fordulatszáma 833 Hz- en kb. 50 000 1/s. ebben az esetben a kobold által belinkelt HDD meghajtó megfelelő teljesítményű változatával, az órajel frekvenciájának változtatásával tudod a fordulatszámot szabályozni. Mivel a motor ún nyomatéktartó, a nyomaték automatikusan mindíg beáll a szükséges teljesítménynek megfelelően, ezzel együtt a fordulatszám kismértékben csökken. Végezzél el egy kis vizsgálatot: Mérd meg a motor üresjáratában a felvett áramát, mérd meg terheléssnél is. A kettőnek jelentős eltérést kell mutatnia, ha nem, akkor a motor menetzárlatos, és persze ettől üresjáratban is jelentősen melegszik.
Üresjáratban 5 ampert vesz vel, terhelésképpen egy csipesszel megszorítottam a tengejt, ekkor 6.8 amperre ment fel. (kb. 70%-os PWM-el menettem)
Az üresjáretban felvett teljesítményt egy kicsit sokallom, egy 100 W -os motor üresjáratban 60 W ? Ezek szerint mégiscsak menetzárlatos. Ezt ohmmérővel nem lehet kimérni, induktivitást lellene mérni, hogy mind a három egyforma-e.
Következetesen PWM - ről beszélsz. Váltóáramú motorokat nem lehet PWM -el szabályozni, legfeljebb elgyengíteni. Valószínűleg van gyári tápegysége, ha van rajta szabályozó nézd meg, hogy mit szabályoz. Praktikusan csak frekvenciát 3f színusszal, vagy egymást nem átfedő négyszögjellel. Olyasminek kellene kinéznie, mint a HDD meghajtó.
PWM-et pont gyengítésre akarom használni, hogy ne melegedjen annyira. A gyári szabályzója nincs meg, ezt a motort úgy lomiztam 500 FT-ért. A csatlakozója volt szétbarmolva, reménykedtem hogy más baja nincs. Ezek szerint mégis?
Ja még valami, nem tudom számít-e, amikor mértem, nem gyorsítottam fel maximumra, 500 Hz körül hajtottam ~30.000 RPM. Most az aldalára fogattam fel hűtőbordákat, kícsit javított a helyzeten. 10 perces járatás után kb 60-70 fokra melegedett.
Akkor mi forgatja a motort? Ahhoz, hogy a motor forogjon, valahol valakinek elő kell állítania a forgó mágneses mező előállításához szükséges 3f~ váltót, ráadásul egyenkomponens nélkül. Az egyenáramú komponens csak a tekercseket melegíti, de nem forgatja a motort. meglehet ezért melegszik, és vesz fel olyan nagy áramot.
Jó lenne, ha valamilyen rajzot felraknál, hogy hogyan hajtod, hogy állítod elő a 3f~ t.
Rajzot majd csak kesőbb tudok felrakni, előbb telepítettem újra a windózt, és még alig van fent valami. Azért leírom szavakkal amennyire lehet. A motor csillag pontja van a +12V-ra kötve, a másik 3 kivezetés pedig 1-1 FET-re megy, amik a földre húzzák a tekercseket. A FET-ek Gate-jei egy-egy AND kapu kimenetére mennek. A kapuk 'A' jelű bemenetei közösítve mennek egy PIC PWM kimenetére, a 'B' jelű bemenetek pedig másik 3 lábra a PIC-en, amit felváltva kacsolgat. Kis holtidő is van a léptetések között.
Elképzelhető, hogy a 12V-ot nem a csillagpont és egy fázis közötti feszültségre, hanem 2 fázis közötti feszültségre adták meg?
Szerintem a 12 V fázisfeszültség, nem pedig vonali.
Egyébként nem biztos, hogy a csillagpontot be kell kötni - lásd ennek a segédletnek a 6. oldalát. A kimeneti félhidak úgy vannak vezérelve, hogy előálljon a szükséges, 120°-ban eltolt forgó mágneses tér.
A megoldás jónak tűnik, de azt hiszem az a baj, hogy az így kapcsolgatott jelnek van egyenkomponense, a kitöltési tényezőtől függően, és ez csak melegít. Valahogyan ezt kellene megszüntetni.
kobold gyorsabb volt. Valószínűleg a 12 V fázisfeszültség, és az egyenkomponens hídkapcsolással szüntethető meg. Jó a segédlet, idevág
Igazából a csillagpontot csak azért kötöttem be, hogy megspóroljak 3 P-csatornás FET-et.
Akkor áttalakítom hídkapcsolásosra, ha úgy sem válna be, rakok rá egy ventit, vagy megpróbálom csökkenteni a tápfeszt. Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget! (Igaz nem pontra menő téma lett, de mindketten megérdemlitek az 50 pontot! Kobold elintéznéd? )
Nem pontért segítettem, ráadásul kobold hozta a megoldást
Pucuka segítő szándéka is nyilvánvaló volt, kérésre pontozva. Magamnak már csak nem adok, nehogy vád érjen...
nekem van 1 3 tekercses léptetőmotorom amihez nem találok STEP/DIR vezérlést.tuti bipolár 3 tekercses,nincs közös kivezetés,csak 3 1forma tekercs,és állandómágneses forgorész,volt belőle 5 db,1et szétszedtem.ha valaki ehhez tudna kapcsolást e-mailba nagyon +köszönném,esetleg motort adok
Üdv!
Én úgy tudom, (lehet hogy rosszul), hogy a léptetőmotoroknak csak két tekercsük van, 90 fokra egymástól, az állórész és a forgórész fogazott, a forgórésznek eggyel több foga van. Ezért egy egy impulzospárral egyszerre csak egy foggal mozdul el ami meghatározza a tengely elfordulásának szögét lépésenként. A floppy fejmozgató motorja ilyen, onnan vehetsz példát. Ha egyáltalán léptető motorod van.
Tegnap reggel megcsináltam a hídkapcsolást, és bevált!
9 órás folyamatson ( :felkialtas: ) működtetés után éppenhogy csak langyosodott!
biztos jól tudod ,nekem is van még vagy 10 léptetőmotorom ilyen is meg olyan is(bipolar-unipolár).de nekem ehhez kéne vezérlés,mert ez a legerőssebb
ma is ***attam,t.leg 6 kivezetés párokban.3 pár. mértem is 12v táppal is próbáltam hát ez illlyyyen Moderálva. -- kobold
Üdv!
Akkor passz... Nálam okosabb emberre van szükséged. esetleg CNC vezérlés, Plotter vezérlés...
Üdv!
Én úgy csinálnám, hogy közösítem a 3 tekercset, ami menne a tápra, a maradék 3 lábat pedig valamilyen számlálóval vezérelném. Nem tudom van e erre alkalmas IC, a 74xx és 40xx típusjelűek között csak lesz valami amivel így megoldható. PIC-ekkel mennyire vagy jóban? Szerk.: Ha a csillagpontot békén hagyod, és csak a 3 kivezetésre koncentrálsz, akkor ugyan olyan motorod van mint az enyém (mármint vezérlést tekintve) |
Bejelentkezés
Hirdetés |