Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Szia!
Sikerült meghatároznom a zárt dobozom rezonancia frekvenciáját (Fb). Egész nagy pontossággal, fél Hz-en belül meghatároztam. A kapott eredmény 37 Hz lett. "a rezonancia frekvencia alatt az átvitel 12 dB/oktáv meredekségű csökkenő tendenciát mutat, vagyis a rezonancia frekvencia alatt a hangdoboz már csak egyre alacsonyabb hangnyomást tud produkálni, konkrétan a frekvencia feleződése esetén (1 oktáv) 12 dB a hangnyomás csökkenés" Két dolgot szeretnék kérdezni: - ha megfelezem a frekvenciát: 18,5 Hz, ott már 12dB-el csökken a hangnyomás a 37Hz-hez képest ? - valamint F3 frekvenciát hogyan tudnám meghatározni ? Köszi
Hát így ez nem egész pontos meghatározás, hogy hol lesz a -3dB-es pont az függ a hangszóró T-S paramétereitől is, általában nem ugyanoda esik, mint ahol a dobozba épített hangszóró rezonancifrekije van. egy esetben teljesül ez a feltétel, akkor, ha a zárt dobozos rendszer teljes jósága 0,707 körüli érték.
Tudod, a doboz méretezése a hangszórótól függ, nem a külső átmérő alapján faragjuk hozzá...
Igen, azt láttam, ha a Qtc=0,707 akkor Fb=F3
Ha tudnék pontos T-S paramétereket mondani, akkor már meg lehet határozni ? Vagy milyen további vizsgálat kell hozzá ? Illetve Qtc hogyan állapítható meg ?
Pontosan ugyanúgy kell meghatározni, mint a Qts-t, csak a zárt dobozos impedanciamenetből kell kiindulni.
A hangszóró alap T-S paramétereiből is számolható a közelítő átvitel, erre vannak a programok.
Ha elindítottam végre a programot, amiben a rajzok vannak, akkor tudok.
Köszi, lényegében ennyit szerettem volna tudni. Ha lesz időm, meghatározom a legfontosabb T-S paramétereket, az impedanciagörbe alapján, illetve a beépített állapotban is.
És a WinISD-be amikor bepötyögtem az adatokat, és erre kidobott egy (reflex dobozhoz) térfogatot, valamint egy hangolási frekit, és megmutatta, hol lenne F3. (tehát amit legelőször mutattam, és mondtad, hogy hülyeség , Itt a progi egy olyan térfogatot/stb... ajánlott, ahol a lehető legmélyebbre kerül F3, de anélkül, hogy az átvitelben "púp" vagy "teknő" keletkezne Ugyanakkor nem foglalkozik az impulzus válasszal valamint azzal sem, hogy ahogy nő a dobozméret, a membránt csillapítása csökken, és így kevesebb W-ot visel el ? Egyszóval nem veszi figyelembe, mihez kell a láda igaz ? És ezért mondtad, hogy így nem lehet tervezni vele, igazam van
Vagyis a következőt teszi a program, reflex doboznál:
F3=(0,28*Fs)/Qts^1,4 Vb=20*Vas*Qts^3,3 Ez alapján F3=(0,28*24,75)/0,43^1,4=22,58Hz és a doboztérfogat Vb=20*91,12*0,43^3,3=112,48l
Nah viszont itt van még egy régebbi hozzászólásod, megpróbálok erre is válaszolni.. csak kicsit nagon hosszú volt, azért nem fogtam bele eddig.
Az azonos hosszúságú oldalak csak azért nem jók, mert úgy egy nagy és erőszakos belső félhullámú rezonanciád lesz valahol 500Hz körül, fölött, az oldalhosszúságtól, és ezen keresztül a hullámhossztól függ a pontos frekvenciája, és mivel a szűrők nem vágnak végtelen meredekséggel, ezért ez érezhető lesz egy 150Hz-nél 12dB/oktáv meredekséggel váltott szubnál is. A WinISD amit ajánl, az egy bonyolult folyamat eredménye, de amíg nem tudod, hogy mikor miért ajánlotta azt a bizonyos térfogatot, addig nem érdemes vele foglalkozni, csak megzavar. Igaz ez zárt és b-reflex dobozokra is. Abban az ajánlatban benne van a belső csillapítás, a doboz, reflexcső jósági tényezője, és a hangszóró T-S paraméterei, ahhoz, hogy a számításoknak legyen valami alapja, az előbbieket lehető legpontosabban kell megadnod, vagy ahol pontosan tudni nem lehet, ott megsaccolnod. De így is előfordul még, hogy hülyeségeket, vagy kivitelezhetetlen, és értelmetlen térfogatot-hangolást ajánl a program, azért mert ne tud gondolkodni, cska egy beépített függvény alapján dolgozik, és nem veszi figyelembe pl. a hangszóró mechanikai képességeit, a felhasználás körülményeit, a te egyéni igényeidet, stb. Ezeket neked kell fejben hozzászámolnod (itt jön a gondolkodós rész, amit csak Te tudsz elvégezni), amellett, hogy figyeled a majdani hangsugárzó várható átvitelét, membránkitérését, és az impulzusválaszra utaló GD-t. Legalább ezt a hármat. Így nagyjából el lehet jutni egy számodra, és a hangszórónak is megfelelő térfogatig, hangolásig. Nah, dobozméretek. Szóval a nagyobb térogatú doboz tényleg kevésbé csillapítja a membrán mozgását, de valószínűleg alacsonyabb lesz benne az alsó határfreki, ha b-reflex dobozról van szó, viszont romlik az impulzusválasz; egyrészt a rezonátor késése miatt, másrészt a hangszóró lengőrendszere is csak egy meghatározott térfogatig működik elfogadhatóan, afölött hatványozottan észrevehetőek lesznek a hibái (természetesen ez a második feltétel a zárt dobozokra is érvényes). A zárt dobozoknál valahol a 0,67-0,65-ös jósági tényező környékén legalacsonyabb az alsó határfrekvencia, ettől kisebb jóságnál laposabban kezd esni az átvitel, tehát a 20-30Hz körüli rész hangnyomása nő, viszont a 80-100Hz körüli tartományé ezzel párhzamosan csökken, így a -3dB-es pontmagasabbra tolódik. Nálad az történhetett, hogy a 110 literes zárt doboz átvitele, és a lehallgató helyiség mélytartománybeli kiemelései (cabin gain) együtt megemelhették a 30-35Hz körül a hangnyomást, ezért hallottad, mérted többnek zártként. Mert ugye ezzel szemben a b-reflex doboz átvitele hangolásfüggően 18-24dB/oktáv meredekséggel esik a -3dB-es pont alatt, míg a zárt 12dB/okt, vagy alacsonyabb meredekséggel. Végül a hangolás. A nettó hasznos térfogatot akkor kapod meg, ha a doboz belső térfogatából kivonod a hangszóró, a reflexcső, és a merevítések által kiszorított levegő térfogatát. Általánosságban: 30Hz-től sokkal alacsonyabbra hangolni nincs érteleme egyetlen dobozt sem, mert az szintén az impulzusválasz, és a terhelhetőség rovására megy, ugyanúgy, mint a túl nagy doboztérfogat, ráadásul ezek a 30Hz alatti frekvenciák zenehallgatáskor igen ritkán jelentkeznek, legfeljebb, mint környezeti zaj vannak jelen. Ennél a hangszórónál zárt doboznak szerintem autóban használva volna értelme, ott a kis zárt tér kiemelése kompenzálná a doboz mélytartománybeli esését, és viszonlyag egyenes lenne az átvitel, de legalábbis zavaró kiemelésektől mentes. Szobában az a 60-80 literes reflexdoboz ami szerintem elfogadható út, kivéve, ha nagyon pici szobáról van szó, ott már megint életképes lehet egy zárt dobozos verzió. Ez azért kicsit fárasztó volt... Még egyszer nem írok ennyit, az biztos. Vagy valaki tartozik ezért valmivel.
Azért ebből a képletből még hiányzik pár dolog. Biztos, hogy nem csak ennyivel számol (bár őszintén WinISD-t sosem használtam, nem tartottam elég jól kezelhetőnek).
A többire szerintem hellyel-közzel megadtam a választ, ha maradt még fehér folt akkor meg kérdezz.
Akkor várok rád esetleg program nevet tudsz adni hogy énis lássam mik vannak?
A két utas hangfal azt jelenti, hogy kétféle hangszóró van benne, amelyek két külön frekvenciasávon működnek, pl. van benne egy 30 cm-es mélyközép és egy 10 cm es magas hangszóró. Ha 2 db HA31-421-est építessz be egy dobozba, az még attól nem lesz két utas. Nem mindegy hogy ezt akarod, vagy pedig tényleg két utas hangfalakat szeretnél. Ha viszont ez utóbbit akarod megépíteni, akkor írd meg, hogy milyen magashangszóróid vannak.
Ezekkel is teljesen tisztába vagyok! Kétutasat szeretnék, a magas sugarzók még nincsennek meg. Arra is szükségem lenne h milyen magas passzol hozzá és hogy hangváltót használjak vagy leválasztó kondit. Nekem valami ilyesmire lenne szükségem mint ami a mellékletbe van.
A program neve AutoCAD, abban szoktam a dobozokat felrajzolni.
Viszont, pár napja Norby14 keresett olcsó 100mm-es hangszórót, és ugye SAL, MNC kilőve, ajánlottam a HA 10-436-ot, de eszembe jutott, hogy a H2000-nél vannak még Sony hangszórók is, sokkal jobbak, mint a kínaiak, és sokkal olcsóbbak is ráadásul, szerintem érdemes megnézni, mert egyik másik egészen jól használható köztük: http://logotech.hu/index.php?module=termekek&sub=termekek.php&akt_m...art=15[link][/url]
Esetleg e-mailon tudsz küldeni nekem doboz terveket?
vagy valami modon hogy megnézzem milyen tervek vannak hangfal épitéshez.
Inkább meséld el itt, hogy mire is volna szükséged, aztán megpróbálok kitalálni valamit ahhoz képest.
Szerencsre most nem egyformák az oldalak
"De így is előfordul még, hogy hülyeségeket, vagy kivitelezhetetlen, és értelmetlen térfogatot-hangolást ajánl a program" Pl.: volt egy mnc hangszóró, 30 centis, beírva az adatokat 300 valahány l jött ki, én meg röhögtem egy jó nagyot Egykét ilyen mnc hangszórónál a T-S paraméterre szó szerint találomra beírtak valamit, de még arra sem figyeltek, hogy 1/Qts=1/Qes+1/Qms, én utána számoltam, és abszolút nem az jött ki, aminek kell. Hát így nincs is értelme beírogatni az adatokat. Lehet, hogy a mostani jbl hangszórómnak sem tökéletesek a megadott adatok, de hogy megbízhatóbb, mint az mnc vagy sal, az tuti. Van a Klinger - Hangdobozépítés c. könyvben jó pár képlet, és eddig még amiket "ellenőriztem" azok az adatok logikusan kijönnek, egyik a másikból - persze ettől még lehet kitaláció, mint ahogy a dB... GD= group delay, gondolom Közben olvasom, de olyan részletesen leírtad, hogy most mindenre nem reagálok, igen...igen...igen... A 30Hz alatt igen-igen ritkán van hang a zenében ez is igaz, eddig egyetlen számot találtam, amiben volt, ott 24 Hz, megszámoltam de az kimondott sinus jelként volt odatolva. Viszont filmeknél már előfordulhat mélyebb hang, pl amikor jön a T-rex Hát most még nem tudtam eldönteni, hogy egy hosszabb csövet szerezzek vagy hagyjam az egészet bezárva, mert nem csak kicsi, de nagyobb szobában is szépen szól zártan, és így nem döng annyira, de valószínű, azt csak a túl rövid 140 / nagy átmérőjű 95 cső okozza, azon mindenképp hosszabbítani kell, ha "csövesre" csinálom. Most nem akarlak tovább zavarkodni, de ha meg lesznek az eredmények, összevetem a gyári adatokkal, és közzé teszem Amúgy én nem számítok olyan nagy eltérésekre, szerintem azért elég korrekt a hangszóró összeszerelése is, nincs rajta kifolyt ragasztó, mint mnc-n stb.... Üdv! És köszi a segítséget
Irtam már hogy egy 3 utas hangfalat szeretnék épiteni de arra azt mondtad hogy nem ajánlod.Akkor egy kétutas hangfalat épitenék 200mm-es mély nyomoval és egy magassal. Majd ird le hogy milyen hangzorot válasszak hozzá akkor.
Tudom de valyon jólenne bele?
100 L-es osztatlan zárt dobozt javaslok 368x464x584 mm belső méretekkel, ehhez szükséged lesz:
2 db 368 x 584 2 db 404 x 500 2 db 584 x 500 18 mm-es bútorlapra. Ha tudsz inkább készíts osztott dobozt, a magasnak és a mélynek külön légtérrel egymástól ferdén elválasztva. Így viszont újra kell méretezni az egészet. Mindenképpen hangváltót javaslok a szebb hangzás miatt.
Úgy látom senki nem olvassa vissza a topikot!
Ez nem hangdoboz építésről szól! Erre van külön téma, hanem hangfal építésről, ami nagy különbség! Csak ez a tudatokban rosszul elterjedt szakzsargon. A hangfal egy olyan hanglesugárzást javító eszköz, ami egy "sík lap "(fal)amibe egy (vagy több) hangszórót építenek azon célzattal hogy elkerüljék az akusztikus rövid zárat, ami a membrán eleje és hátulja között jön létre mély frekvenciákon. Minél nagyobb a hangszóró széle és a fal széle közt a távolság, annál mélyebb a lesugározható hang. (hullámhossz= hangsebesség/frekvencia) Pl: ha a freki amit megakarunk szólaltatni 30Hz, ehez 11.3méteres falba kell építeni a hangszórót. Emiatt nem használjuk a hangfalakat. Helyettük a különféle zárt, vagy nyitott kivitelű hangdobozokba építjük be a hangszórókat, amik összehajtogatott hangfalnak is tekinthetünk.
Ezt a fizika tanáromnak is elmagyarázhatnád! Ilyen vita miatt kaptam szaktanárit! Persze én hasonló dolgot magyaráztam mint te.
Ha a hangdoboz készítés téren valaki tölcséres ládát akar építeni annak tudok segíteni ládatervekbe! De ez kicsivel több ügyeséget és türelmet igényel mint egy sima láda építése. Címem:hammer14@freemail.hu ha a fórumon nem válaszolnék
Az állóhullámok elkerülése érdekében csak annyi a dolgunk hogy minél kevesebb párhuzamos oldalt tegyünk a hangládánkba. Tehát trapéz legyen vagy (gömb ha valaki meg tudja építeni). Ez tapasztalt építőknek már nem újdonság de hát nem is nekik írtam!
Ui: Jó tanács 2 tubus sziloplaszt sem árt a lapok összetételére csavarozás előtt. Sok rossz hangtól megkímél.
Nem érted hogy ez nem idevaló?!
Már más is felhívta rá a figyelmet. #282701
Ez jó nekünk? Létezik ilyen Hsz ?
Elolvastam 5x de képtelen vagyok megérteni... Nembaj majd még 5x
Számold ki a térfogatát.
Az bőven jó neki még,csak mivel ebbe vannak szögben fordított lapok azért montam hogy lehet kéne rajta változtatni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |