Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Közvetlenül a fúró tápegységre kötötted áram mérésben az árammérőt? Akkor a műszerben lévő sönt zárta rövidre a tápegységet.
Igen.
Köszi az infot, legközelebb igyekszem jobban figyelni! Üdv vtnagy
Köszönöm a válaszokat!
Neked volt igazad proli007. Én meg bamba vagyok, mert ez a fm modulátor müködik 24 volton is. Bocs! Amúgy megoldodott a probléma, egy mikrókapcsolóval, én akartam túlbonyolitani az egészet. Annyi történt, hogy a szivargyújtó egyik oldalára (már ha van ilyen egy hengernek), felraktam egy mikrókapcsolót, s ez vezérli az izzót, ami a másik oldalán van a szivargyújtónak, s vettem 24 voltos izzót. Mégegyszer kösz a válaszokat!
Sziasztok
Van egy 3 v os feszültség forrásom amely egy db ledet képes ellátni ide kéne egy kapcsolás mejnek segitségével 12 v ot tudok bekapcsolni 12v reléhez kell. thx
Üdv.!
Tudtok nekem frekvenciaosztó IC-ket mondani? Valami jó nagy osztás kellene. (Végeredményben 2880000-es osztást szeretnék, de párat IC-t még egymás után tudok kötni.)
Nem kell pontosan 2880000-es osztás, +-15000 még belefér.
Azt hiszem meg is van:
3db 10 bites számláló kell. Az első kettő 512-ig számol, a harmadik pedig 11-ig. Így 512*512*11= 2883584-es osztót kapok. A következő kérdésem: A hálózati 50Hz mennyire szokott elmászni?
Megépítettem Attila86 kapcsoló üzemű labortápját és a beüzemeléssel van gondom. A maximim feszültségem csak 20 V körül van az 50V helyett. Az áromot és a feszültséget is tudom rendesen szabályozni. Bővebben: labortáp
Üdv.
Szeretnék építeni egy szinusz jelgenerátort első sorban erősítők teszteléséhez. Gugliban találtam ezt a rajzot. Fontos lenne, hogy 1Hz-től lehessen állítani a frekvenciát 20kHz-ig elég finom lépésekben. Ebben a rajzban az tetszett meg, hogy nincsenek frekvencia függő elemek, így az alacsony frekvenciákkal sem lesz gond. Tudom, hogy ehhez még kell egy négyszögjel generátor is, csak kíváncsi lennék a véleményetekre hogy milyen lehet a jelalakja. A részegységek működését értem, de nem áll össze a kép, hogy hogyan csinál ez szinusz jelet. Vagy ha teljesen hülyeség a rajz, akkor valaki linkelhetne egy nem cél IC-s megoldást. A cél IC-vel sincs bajom, tervezem egy komolyabb generátor építését, de addig egy egyszerű is elég lenne. Köszönöm
Szia!
Nekem a tanárom azt mondta, hogy régebben volt ezzel gond, hogy elmászott az 50Hz és nem is foglalkozott vele az áramszolgáltató, így kijöhetett, hogy a napi átlag magasabb vagy alacsonyabb volt mint 50Hz. Mesélte, hogy volt egy órája ami a hálózati frekvenciából számolt és itthon használhatatlan volt, ellenben ugyan olyan óra németben amikor kint volt tökéletesen pontos volt, mert ott is lemászott az 50Hz, de figyeltek a napi átlagra! Viszont azt mondta, hogy ma már nálunk sincs ilyen probléma!
P3 trimmerrel állítható a maximális kimenő feszültség, ezt kellene eltekergetni. Ha nem segít, akkor ellenőrizd R18, P3, P5 és P4 értékeit. Ha stimmelnek, akkor a referenciával nincs rendben valami, annak úgy emlékszem kb 6,2V-nak kell lennie. Ezt közvetlen a C29-en tudod megmérni. Ha nem kb 6,2V, akkor R15 és R16 értékei valószínűleg nem stimmelnek vagy valami más hiba van az áramkörben.
Szia!
Jól gondolom, hogy valamilyen hangfrekvenciás méréshez kéne neked ez? Mert ha ahhoz, akkor szerintem felejtsd el! Ahogy gondoltam ez a szinusz nem valami sima és a biztonság kedvéért leszimuláltam. Az eredményét a mellékletben látod.
Hello!
- Feszültségosztóval csak olyan készüléknek (áramkörnek) lehet a tápellátását megoldani, aminek az áramfelvétele állandó. Kivételt képez, ha az osztó áram sokszorosa a terhelő áram változásának. De ez elég értelmetlen tápegység lenne. - Ha valaminek az áramfelvétele kicsi, akkor egy ellenállással és egy zénerrel megoldható a stabilizálás. (már mint, hogy a tápfesz állandó legyen) - Ha nagyobb, akkor célszerűbb egy háromlábú stabit alkalmazni. üdv! proli007
Hello!
Idézet: „hogy elmászott az 50Hz és nem is foglalkozott vele az áramszolgáltató” Csókoltatom a tanárurat. - A frekvenciának az áramszolgáltatóhoz vaj mi köze van, mert azt az erőművek szabályozzák. (Az régi ÁSZ, ma E-ON nem az erőmű) - Az átlagos frekvencia 49,75Hz volt. És nem azért mert nem figyeltek oda, hanem a kelet európai rendszer túlterheléséből adódott. Egyébiránt még nemvolt napi periódus számláló és kompenzáló készülék. - Ma már mi is az UCTP európai hálózati rendszerére vagyunk kapcsolva, ahol kötelező a három szintű teljesítmény tartalék képzése. (meg is lehet venni más országoktól) Dr. János Bencze: Feasibility study about the synchronous connection between IPS/UPS and UCTP üdv! proli007
Bocsánat az áramszolgáltató vs. erőmű tévedés az én pongyola fogalmazásom! És igen pontosan ezt mondta ő is, hogy a túlterhelés miatt esett a frekvencia, csak míg nálunk ha lesett akkor vissza szabályozták 50Hz-re addig külföldön, ha lesett, akkor mondjuk 50Hz nél kevesebb volt 1óráig akkor utána 50Hz-nél több volt 1óráig,persze megfelelően több és így kihozták, napi átlag 50Hz-re, szemben az itthoni kevesebbel.
De én csak azt mondom, amit ő mondott. Energetika tanár, gondolom tudja mit beszél. (vagy nem )
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem! Kéne nekem ilyen trafó 1x12V 2.8VA 230V 0,24A csak azt szeretném megkérdezni hogy ez hány mA-os? És azt hogy kell kíszámítani? Előre is köszönöm!
Hello!
A 12V*0,24A=2,8VA Tehát ha a két 12V-os teketcset párhuzamosan kötöd, akkor 240mA lehet a terhelő áram. De bárhogy kötöd, nem lehet több a teljesítmény 2,8VA-nál. üdv! proli007
Valóban a referencia feszültséggel volt a gond.
Kicseréltem a TL431-et és szépen megy a táp. Köszönöm a segítséget. Terhelni egyenlőre csak 1-2 A-al tudom mert nemigazán megfelelők a hűtőbordák nagysága. Még 1 kérdésem lenne. Meddig érdemes a kimenő feszültséget P3-all feltekerni. A trafóm 40V-os
Köszi a szimulálást, valami ilyesmire gondoltam én is. Akkor valaki nem tud valami épkézláb megoldást arra, hogy 1Hz-től 20kHz-ig tudjak rendes szinusz jelet előállítani? (természetesen nem egy potival szeretném az egész sávot lefedni, van jacksley kapcsolóm egy jópár darab)
A tápegység maximálisan 40V kimenő feszültségre van tervezve, szóval ennyire.
De a 40V-os trafó kicsit sok! Az egyenirányítva 56,4V, a puffer elkó pedig 50V-os.
Hát ilyen trafó kaptam 1 barátomtól.
Akkor 40V-ra állítom. A puffer kondinak 63V-ost tettem bele. Kéne még valami másból is nagyobb érték.
Köszi, de ezt a topicot (is) átnéztem már, de nincs olyan egyszerű rajz, ami le tudná fedni a teljes hangsávot. Abban bíztam, hogy pár műveleti erősítővel megoldható, de akkor úgy néz ki, nem. Akkor valószínű csak be kell fektetnem egy XR2206-ba. Azért köszönöm a segítséget.
Pedig meg lehet oldani egy OPA-val. Plusz a leválasztás. Keress rá a Wien hídra.
Ha a puffer kondi 63V-os, akkor nincs nagy gond. Még a C30 fóliakondi lehet kritikus, mert az is csak 50V-os. De ez szerintem jobban tolerálja a dolgot mint az elkó. Mást nem kell kicserélni az áramkörben.
(Igazából a C25-C26 is csak 50V-os, de ha a kimenő feszültség 40V-ra van behatárolva akkor az előszabályozó nem engedi hogy azon a két elkón durván 41V-nál több legyen.)
Ezt is megnézheted(csatoltam)
Köszi, szimpatikus az IC, de sajnos nem kapni a HQVideo-nál (onnan szoktam rendelni). Gugliban találtam ezt a rajzot. Ezzel elő tudnék állítani pár Hz től 20kHz-ig szinuszos jelet amellett, hogy ne változzon az amplitúdó?
Hello, volna egy keresem.
PEAVEY XR 696 erositomet kolcson adtam es ahogy szokot tortenni le eget a taro. A legnagyob baj hogy nem talalok semi adatot hogy mijen feszkok vannak a szekunderbe es mijen aram erossegek szuksegesek. Ebben kernek segitseget hogy meg birnam javitani.
Sziasztok!
Van nekem egy rc autóm,működik,de nincs hozzá távirányítóm! Szeretném megoldani hogy írányíthassam.27 mhz a frekvencia,és egy pt 8a978P ic van a vezérlő lapon.Az lenne kérdésem hogy hogyan kéne elkészítenem az adóeszközt. Köszi!
Szerintem itt érdeklődj Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |