Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok ! Én sose tudom jól lefújni a nyákot hol sokat máskor hol keveset fújok rá és nem hívja elő az előhívó folyadék.
Nem tudom milyen technikával fújjam a jövőben a nyákokat. Aki tud az segítsen ![]() Előre is köszönöm a segítséget :taps:
Ügyesen, sokat gyakorolva, egész táblát lefújva, gyakorlat teszi a mestert.
Használj gyárilag lakkozott nyákot. De hogy ennek minek új témát nyitni ![]()
Szia! Csak azért nyitottam új témát mert a Positív 20-all kapcsolatban össze-visza vannak a kérdések+válaszok
De ha nem kellett volna ezért új témát nyitnom Elnézést kérek a Moderátoroktól ![]()
Helló
A "NYÁK készítés kérdések" topic-ban ez elfért volna. Mondjuk korábban nyitottam egy ilyen témát, ami ezzel a P20-al foglalkozik, de zárolva lett. Épp az ilyen problémát szerettem volna kiküszöbölni, hogy ne legyen szétszórva a sok információ. De végül is aki nekiáll keresni, az megtalálja. Előbb-utóbb. Ha jól emlékszem, beszéltünk erről, hogy hogyan kell fújni a panelt. Persze a gyakorlat sokat számít, ami később kialakul. Emlékszel? Kalapácslakk szerű felület. Ha ilyen lesz a lakk, akkor se nem túl kevés, se nem túl sok a lakk a nyákon. üdv.
Keresgéléssel kb 20 perc alatt végigolvasod az összes izgibb infót.
Főnököm mesélte, hogy ők úgy oldották meg, hogy rezsó fölé tartották nyákot, és mozgatták, hogy elfollyon rajta a lakk, így ahogy melegedett a nyák, úgy száradt szépen egyenletesen rá a lakk. Haverom meg megpróbálkozott a pörgetéssel, az se lett rossz, csak a nyák befogással voltak gondjai. Egyébként lehet hogy meg lehetne tartani ezt a topikot, mert tényleg nem lenne rossz, ha ide csak a P20-as dolgok jönnének. (Más tipus, meghalt-e a lakkom, akciós árak valamerre, stb stb)
Szia! Igen beszéltünk a kalapácslakk felületű lefújásról de nem sikerült sehogysem
Azért nem biztos, hogy a fújással van a gond!
Lehet, hogy szárítási problémák vannak! Vagy a filmed túl átlátszó! Módszerem: Tisztítás Törlés papír zsebkendővel. Szárítás hajszárítóval. Vékonyan lefújás P20-al. 10 perc állás. 30 perc szárítás 70 fokon. 20 perc levilágítás 500W-os halogén reflektorral kb. 40cm-ről. (és dupla filmmel) Előhívás lefolyótisztítóval Maratás. Nekem így 99% sikerül. ![]()
Szia! Azért néha nekem is sikerül szépen lefújni a nyákot
![]()
Nekem az a tapasztalatom, hogy meleg nyákra nem igazán jó fújni. Mert én a nyák megtisztítása után gáz felett szárítom meg a nyákot, hogy ne legyen foltos, de ekkor eléggé felmelegszik, meg kell várni, hogy lehűljön szobahőmérsékletre, külömben pöttyös lesz rajta a P20.
A lefújást melegben jó csinálni, mert később szárad meg rajta a lakk és még van idő kicsit mozgatni a paelt, hogy mindenhová egyformán jusson... Én is gáz / rezsó felett még "elegyengetem" a P20-at majd egyből meg is szárítom. Annak függvényében, hogy látom, milyen vastag, vagy vékonyra skerült a P20 lakk, annyi ideig fotózom a nyákot. (megszokottól több vagy kevesebb ideig) és ugyanígy a lefolyótisztítót is ennek arányába hígítom fel.
Sziasztok egyik kép sok lakk másik kép kevés lakk
Így ránézésre nekem tünik se soknak se kevésnek nekem is valahogy így néz ki ha lefújom és megszárad !
Nekem meg pont a hideg jött be.
A meleg hatására nagyon hamar elpárolog a az oldószer a lakkból vagyis előbb megszárad minta hidegben csinálnád. Télen lefújtam a hidegben a hideg pcbt és kint hagytam 20percet cipősdobozban és tükörsima lett a lakk rajta, por is minimális volt rajta.
Hehe. Kandón mi úgy csináltuk, hogy volt egy Hajdú centrifuga, beleesztergálva egy befogópad. Panel befog, lakk megereszt rá, majd fedél zár és száradj ruha
![]()
Ezt a képet még én tettem fel a "NYÁK készítés kérdések" topicban.
A lakkréteg vastagsága mindkét nyákon egyforma. A különbség csak a nyák tisztításában volt. Amelyiken nem terült tökéletesen az nem volt egyáltalán tisztítva, így a zsíros felületekről visszahúzódott a lakk.
Szia! A te képedet azért tettem be mert nekem is ugyanúgy néz ki amikor lefújom és nekem nem volt kép mit felrakni!
Lehet hogy nekem is az a baj, hogy a lefújás előtt Acetonnal és zsebkendővel áttörlöm a nyákot de mikor már a fújásra kerül a sor lefújom és szemcsés lesz a nyák vagyis nem folyik el. Nem tudom mi lehet ennek az oka vagy az hogy Acetonnal törlöm át vagy még zsíros.
Aceton helyett használj inkább valamilyen mosogatáshoz használatos súrolószert pl: ciff, ultra.
Ezek biztosan eltávolítják a zsírt a nyákról és az oxidálódott részeket. Fontos hogy ezek maradékait tökéletesen le kell öblíteni. Én csak simán folyó víz alatt 1200-as csiszolópapírral átdörzsölöm, ameddig a víz egybefüggő filmréteget nem alkot a nyákon. Ha esetleg nagyon zsíros lenne a felülete akkor a csiszolás előtt lemosom folyékony szappannal. Utána pedig "nem fényes" ujságpapír lapjai között itatom fel a maradék vizet. Ez nem hagy maga után szöszöket mint a papírszebkendő vagy a papírtörlő.
Szia. Lehet hogy igazad van és megpróbálok valami mást a nyák tisztítására
Sziasztok, lenne egy örökös problémám amitől nem tudok megszabadulni. Akármilyen szárítási eljárást használok, mindig maradnak tűszúrás szerű lyukak. Csináltam egy nagy próbát, mert már agyamra ment a probléma. Kipróbáltam vékony vastag közepes rétegvastagságot, kipróbáltam egy napos szárítási időt, sütős szárítást, a kettő kombinációját. A rajzolat szép a hívás is jó mert lejön minden aminek le kell, de valahogy csak ottmaradnak az apró lyukak. Tud valaki tanácsot adni a témában? A híváshoz Nátrium hidroxidot használok, a maráshoz pedig vaskloridot.
A HE video rovatába készült film a P20-as eljárásról, hátha ad ötletet!
Steve
Képet tudnál csatolni? Kiváncsivá tettél.
Igen a porra nagyon kell ügyelni. Meg kell várni a hűtőből kivett Positiv20 felmelegedjen 20 fokra. Legalább 5 percig rázni. Ha nem tiszta a felület akkor nem terül szét a Positiv20. Érdemes kissé érdessé tenni a réz felületet. Én erre súrolószert használok vizesen. Én már szerves oldószereket nem használok, mert szerintem nem elég tiszták. Mosogatószert és hidegzsíroldót használok kizárólag. A hidegzsíroldót használom tisztítás mellett előhívásra hígítva és töményen a Positiv20 lemosására is. Legutóbb a Tesco-ba vettem fém dörzsit. Gondoltam milyen jó lesz oxidmentesíteni a nyákot. Tévedtem. Márványos lett a NYÁK-on a Positiv20. Gondolom valami olaj lehetett rajta. Lemostam a NYÁK-ot a hidegzsíroldóval. Ez után már normálisan terült rajta a lakk.
Köszi szépen a válaszokat! Én is a felület előkészítésénél érzem hogy gond lehet. Megnéztem a videót és tényleg van benne pár jó tanács. Nekem a fejjel lefele szárírás jött be nagyon. Szóval kipróbálgatom aztán talán nem lesz gond.
Hello.
Szerintem az a baj,hogy túl meleg a nyák amikor lefújod,és nagyon hamar rászárad. Az én módszerem,hogy beteszem egy pár percre a hűtőbe és a réz réteg kicsit lehűlik és ha ráfújtad a P20-at akkor kevésbé hamar szárad rá a nyákra. Vagy még azis megeshet hogy zsíros a nyák,és azon a kis terülteken nem terül el a lakk. Üdv:petya100
Sziasztok, köszi a rengeteg ötletet. Sokat tanultam belöllük. Az én érzésem, hogy azt rontom el. Hogy ugye száradáskor pár szem por csak beleragad a rétegbe, ami alapvetően nem gond. De azt szoktam csinálni,hogy miután előhívtam a panelt, ráfektetem egy kéztörlőre, söt át is szoktam óvatosan törölni. És ez a felpuhult réteg a porszemeknél letörlődik és tű szerű lyukakat hagy. Úgyhogy próbálom most úgy csinálni, hogy hívóból ki, azután leöblít vízzel, majd be a savba.
A másik, de kissebb gond,hogy a filmet levilágítattni szoktam, nem nyomtatni. Ami egyébként nagyon jó,mert nem kell egymásra rakni több réteget, mert nagyon jó a takarása. De figyelni kell arra is hogy ne sérüljön meg a fólia, elég érzékeny. További jó kisérletezést!! Gergő
Sziasztok!
Szokatlan jelenséggel találkoztam. A Hestore-tól vettem 0.8mm nyákot. A megszokott módon súrolószerrel megtisztítottam, majd megszárítottam. Ráfújtam a Positiv-20-at. Először semmi rendkívülit nem tapasztaltam, de kis idő elteltével olyan jelenséget tapasztaltam, amit nehezen tudok megfogalmazni. Először a nyák széleinél "buborék szerűen" megszűnt a szétterülés. Tehát átlátszóvá vált körök sokasága látszott. Majd az egész nyák területén lyukacsos lett. Szó szerint összecsomósodott a lila lakk. Azt nem tudom, hogy a "lyukak" valójában vékony lakkbevonatok -e? Tehát olyan volt, mintha nem lenne a felület megtisztítva, bár akkor sem így foltosodik. Kipróbáltam újabb lakkal, semmi változás. Kipróbáltam egy régebbi nyákon, gyorsan megtisztítottam súrolószerrel, gyönyörűen szétterült rajta a lakk. A múltkori 0.8mm-es panelemmel nem volt gond. igaz, azok csak pár cm-es panelek voltak, ez meg 6x6cm (igen hajlékony!). Próbáltam csiszolni is, nem segített. Amúgy évek óta súrolószert használok tisztításhoz.
Nekem akkor csinált ilyet, ha nagyon meleg volt a panel/lakk. Olyan 15 fok körül már nem.
Köszi a tippet, kipróbálom.
Bár nem tudom a vastagabb nyáklemezen miért terült szét. Hacsak nem a vékony átveszi a test hőjét. hm...
szia!
általába ilyen jelenség a szilikon jelenléte okoz! az lehetet azon a szerszámon amivel a nyákot öszedarabolták! A szilikont nehéz eltávolitani hagyományos oldoszerekel is tökéletesre ere van külön oldoszer keres autofestékel foglalkozo üzletben ilyen szilikon mentesitö lemososzert ott hamar találsz! ![]()
Csináltam egy képet két panelról.
Bal oldalt a panel amivel nem bírok. Jobb oldalt egy régebbi NYÁK. Jól látható ahol megtisztítottam súrolószerrel. Még a meg nem tisztított területen is jól szétterült. A szilikon ellen a csiszolás sem jó megoldás? visszakerül a felületre? |
Bejelentkezés
Hirdetés |