Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NiMh akku-töltő
Köszönöm a válaszod. A cellánkénti kisütés mindenképpen beletenném a kapcsolásba. Valószínű, hogy az akku töltését én is párban oldanám meg viszont a C/10 töltés nekem kevés. Az akkukat 1 -2 naponta kellene töltenem és ezért gondoltam arra, hogy 1C töltést is tudja a töltő. A töltő áram szabályozása (0<3000mA)azért fontos hogy tudjam 0,05C – 1C között szabályozni a töltést. Sok kapcsolást láttam már de igazából mind áramkorlátozó ellenállással volt megoldva max egy kapcsoló ami (pl. 0,3C; 0,5C) volt választható. Mivel többállású kapcsolót nem szeretnék beépíteni és ezért gondoltam a FET PWM vezérlésével az áram szabályozást. Ami egy kicsit problémát okoz az a FET-es áramvezérlés kialakítása. Ebben a témában még kutakodok, mert ez számomra még járatlan út.
>
Hali!
Egy oldallal ezelőtt a lap alján nagy hoho közzétett egy kapcsolást FET-es áramgenerátorra. Szerintem az megfelelne a célnak.
Hali!
Igen köszönöm. Elméletileg megoldaná a problémámat, ha egy tokban 4 műveleti erősítő lenne. Az árát nézve 4 db belőle vagy 3eFt pénzel megtolná a töltő összköltségét. Azon gondolkodom, mivel lehetne helyettesíteni. Olyan típus amiben 4 műveleti erősítő van és megfelel a célra. Lassan eljutok oda, hogy a trafó megválasztása sem lesz egyszerű. Milyet javasoltok?
Helló !
Nem tudom Neked mihez kell az akku? Én vettem egy Li-ion 7,4 volt 3,6 Amperes akkut processzoros töltővel egybe építve 3000.-Ft-ért ! És zsír új.Nekem szerencsére jó a fényképezőmhöz és a kamerámhoz is . A kamera elmegy róla 9 órát. Igaz ,hogy össze vagyok vele kábelezve de nem zavar. Töltésnél 9-12 volt egyent kell neki adni és 3 óra alatt feltölti. És autó akkuról is tölthető. A fényképezővel nem tudtam még kipróbálni mert kell egy csatlakozó a géphez ami jelenleg nincs.Az akku 20 cm hosszú a többi mérete arányosan látszik a képen
Szia BlackStar!
Én az általad elgondolt töltőt egy ATmega-val oldottam meg. 4 Cellát kisüt, tölt, LCD kijelzés, menü stb.... A lényeg hogy PWM-el oldottam meg. Felépítettem csatornánként egy Step-down kapcsolást aminek a FET-jét az ATmega 4 PWM kimenete vezérel. Tápegységként egy 3,3V-os 3A-es kapcsüzemű tápot használok (9,9W). Így megközelítőleg maximum 1,5A a töltő áram cellánként. Az áramot egy precíz ellenálláson keresztül méri az Atmega saját ADC-je cellánként. A szabályzás áramgenerátoros, amit a szoftware old meg természetesen. Én egy lomha buta szabályzást valósítottam meg: megvizsgálom az áram értéket majd a megfelelő irányban egy bitet változtatok a PWM jelen. Ez megy ciklikusan végig az aksikon egy adott áram hiszterézissel. A PWM jel felbontása miatt (8bit) egyébként se lehet mA-ként állítani, de úgy 500mA magasságában 10mA- a lépcső (nem lineáris!). Létezik 5A-es (3,3V, ) táp is (16,5W) amivel kb. 2,5A lehet elérni cellánként. A gond az, hogy ekkora áramnál már 100mA is lehet egy PWM lépcső változtatása. De ha precízen szeretnél szabályozni akkor javaslom az LT1510 áramgenerátort, amit szintén lehet RC-tagon keresztül PWM-el szabályozni (kisebbik töltőm), bár úgy tudom hogy 1A tud csak. De ha rám hallgatsz akkor ne töltsd az aksikat 0,5-0,6C-nél többel.
Nekem mindenképpen NiMH AA és AAA méretű akkukhoz kell mert a hardver ehhez lett kialakítva. Napi szinten kell tölteni és fontos hogy ne egy fél délelőtt lehessen feltölteni.
Szia! Köszönöm válaszod. Érdekelne az általad megvalósított kapcsolás. Esetleg a kapcsolási rajzot fel tudnád tenni. Előre is köszönöm. A táp részét nálam egy 12V 45VA (3,75A) trafóval oldanám meg (mivel ez már régóta megvan és így ezt nem kell megvenni). Annyira nem fontos hogy nagy töltőáramnál precíz legyen.
Csatolom a kapcsolási rajzot. Ez már a 2.0 verzió, de még nincs véglegesítve, így néhány alkatrész értéke még nem az igazi. A tápról annyit hogy először 5V-ost használtam, de áttértem a 3.3V-ra mert jobban szabályozható a 8 bites felbontással. Az egész töltőt egy adapterról járatom. A stabil 3.3V segít hogy a szabályzás is stabilabb legyen és egyszerű a kód.
Nagyon köszönöm. Gratulálok ez egy korrekt töltő rajz. Sajna az AVR-t nem ismerem de talán majd ha időm engedi Az LM2576 step-down üzemű táp nekem is megfelelne ha nem 3A lenne. Találtam LM2678 5A de ennek az árát is megkérik. Azt hiszem maradok a LM2576 de kettő cellánként egy-egy lesz belőle. A Q2,Q3 FET megfelelne ha más tokozásban lenne (nem melegednek nagyon?) A kisütő áram mekkora legyen? Nem számoltam pontosan utána de nálad olyan 200-300mA körül lehet. Az induktivitásokat hol vetted vagy magad készítetted? Az L5-L8 szintén 3A? Az RT1-RT4 mennyire megbízható információt ad vissza a hőfokról? Gondolom ezek NTC termisztorok. Igazából digitális érzékelőre gondoltam. Lassan kezd összeállni a kép hogy mit is akarok.
Helló !
Nagyon szuper a töltőd. Mindnyájan ilyenről álmodunk, meg a NiMH-dek is. Valamikor teljesen publikus lesz ? Nyák, beültetés,program?
Természetesen nem szükséges AVR-el megoldani, PIC-be is biztos van olyan modell ami tartalmazza a megfelelő egységeket. A két db LM táp jó megoldás ha nagyobb áramot akarsz, viszont a kapcsrajzon még nem módosítottam a típusszámot LM2676-ra. Ez 52 kHz helyett 260 kHz-en megy. Ez azért jobb mert nem lehet kapni kis darabszámban 100 uH 3A induktivitást. Én is a Wurth-től rendeltem mintába párat (2,8 A max). Magad is tekercselhetsz bár az nagyon macera. 260 kHz-en már csak 22 uH kell és ebből van elég nagy áramú. A másik az ár, nézd meg a Lomex-nél, ott kapható ez a típus kb. feléért egy másik gyártótól. A különbség csak, hogy nem LM-el kezdődik (talán TP?). Nem olyan pontos, kicsit zajosabb, de ide kiváló. Nekem a FET-ek jóformán nem is melegednek. Választhatsz más feteket is, csak arra figyelj, hogy logikai szinttel lehessen vezérelni őket. Én a procit azért is járatom 5V-ról hogy jól kihajtsa őket. Kisütő áram: igen. L5-L8 a cella töltőáramához kell igazítani. RT1-RT4 kb +-3C pontos. Nekem nem kell hogy pontos legyen mert csak védelemként szolgálnak. Viszont egy turbó töltőnél ezeknek fontos szerep jut!
Találtam egy helyet ahol lehet kapni 100uH 3A induktivitás akár 1db-ot is. Persze van más értékű is. Itt.. Nekem megfelel a LM2576. A FET tip. még kérdéses mert van itthon IRF9540 de még át kell néznem az adatlapját. Esetleg nincs tipped hogy milyen FET tudnék használni. Mindenképpen TO220 tokozású kellene helytakarékosabb. A a FET-ket mekkora frekvenciával hajtod?
Én már annyira SMD-ben élek hogy néha meg is feledkezem a furatszereltről, pedig abból tényleg jobban lehet kapni 3A-est. FET-et sajnos nem tudok hirtelen, az IRF9540 nem igazán felel meg e célra. Figyelj oda a bemeneti kapacitásra is (Ciss) hogy minnél kisebb legyen. Nekem 16MHz-ről jár a uC és minimális osztást használok, így a PWM jel 64KHz. Ezt nyugodtan lehet felfelé tornázni még ha bírja a PIC, nomeg a fet.
Az induktivitás is SMD? a FET utáni induktivitásnál javasolt a 100uH? Nem lehet kisebb? Azt hiszem a FET lesz a legnehezebb választás. Sajnos most a PIC választása is keresztbe tett mert amelyikben van 4 db PWM kimenet az TQFP tokozású. Ilyen aprósággal még nem volt dolgom. Házilag TQFP tokozású nyákot készíteni és forrasztani...nem tudom hogy belevágjak. Vagy marad a 2 PWM kimenet multiplexelése.
Hát igen, ezért is tértem át az SMD-re, mert nagyobb a választék. Mégis csak jó az az ATmega16, van belőle dip tokos is .Én 3 hónapig dolgoztam a kapcsrajzon amit egy év töltővel való foglakozás előzött meg, és még most se tökéletes, de már jól működik. Lesz még dolgod vele bőven. A 100uH 1A-es ármnál és ekkora frekin javasolt. Ha túl kicsi akkor nagyon zajos lesz a feszültség, és nehéz lesz pontosan mérni az akksi feszt. Nekem így is be kellet tennem egy nagyobb RC-tagot az ADC elé.
Multiplexelni a 2 PWM-et? Most hirtelen nem tudom elképzelni, hogyan lehet úgy négy teljesen más kitöltési tényezőjű jelet előállítani. Lehet kapni TQFP adapter nyákokat. Igaz ugyan annyiba kerül mint a proci, de ha meg nem megfelelő a uC akkor meg ugyan annyi értékű alkatrészt kell mellé szórni és még macerásabb lesz a megvalósítás.
Azt már látom hogy lesz vele dolgom bőven A TQFP adapter hol lehet venni? Nagyon úgy néz ki a dolog hogy TQFP-64 tokozású lesz a PIC. A lábszám miatt örülök is neki. A beforrasztással még talán elboldogulok de a nyák kivitelezése erősen kérdéses. Szerintem ide a hőlégfúvós páka kellene meg spéci folyatószer. Milyen folyatószert használsz az SMD-k forrasztásához?
Hát a TME nevű cégnél láttam már ilyen adaptert, de a Farnell-nál is van (FDH.hu). Más cégnél is akadhat, lehet még a Conrad-nál is. A sűrű lábúakat én egy hegyes pákával szoktam beforrasztani, némi fogyasztószer kíséretében vékony ónnal. Nem aggódok amiatt hogy összezáródnak egyes lábak, mert ónszívó huzallal végigszaladva a lábakon gyönyörűen lejön a felesleg és a zárlat. A youtube-on még videók is vannak SMD forrasztásról!
Köszi a tippeket. Nem gondoltam volna hogy az adapter akár többszöröse a PIC árának. Azon gondolkodtam hogy magam készítem el az adaptert mert akkor álló kivitelt is lehetne készíteni ami számomra nagyon helytakarékos lenne. A gyári adapter áráért akár kettő PIC-t is elszúrhatok Nézegettem a youtube-on és van a témával kapcsolatban bőven videó. Szerintem nekem is menni fog :yes: Esetleg nem tudnád megmondani milyen folyatószert használnak? Gondolom olyat amit nem kell utána letisztítani. A nyák elkészítésénél 12mil vezetősávokat a fotólakkon kívül mivel lehet még átvinni? Van még itthon egy PNP kék transzfer fóliám. Talán a vasalással a 12mil még átmegy. Ha nem akkor marad a fotólakk csak az macerásabb mert több helyen el lehet szúrni.
Akkor inkább azt javaslom neked hogy tervezd meg 10mil minimum vezeték szélességgel az egész cuccot egy kétoldalas nyákra és add be egy gagyi gyártónak. Egy 5x10cm-est kb. 2-3000Ft-ért megcsinálnak. A legjobb házi módszernél azért jobban megcsinálják. Borzasztó rondán néz ki mikor megkapod, a forrasztás gátló pereg le róla, de a célnak megfelel, nem kell nézegetni. Megéri azt a pénzt érte ha belegondolsz mennyi anyagot és időt kell ráfordítanod a kimaratásra. Ezt csak fotólakos módszerrel lehetne jól megoldani, de azt is csak ha van benne tapasztalatod és megfelelő kelléked.
Sajnos a fojasztó szerekben nem vagyok jártas, nekem is csak van . Nekem le kell tisztogatni utána, de nem nagy dolog.
Hali!
Van nekem ez az intelligens töltőm, amin az árambeállítást mindig az ellenállások cseréjével valósítottam meg, de ez már kezd macerás lenni, még akkor is, ha panelba ültethető sorkapcsokat használok. Tehát inkább DIP kapcsolókkal szeretném megoldani, mindegyik kapcsolóhoz tartozna egy fix ellenállás. Arra gondoltam, hogy nem is ellenállásokkal kellene megoldani, mert azokat sorosan/párhuzamosan kellene összekötözni, hogy megkapjam a pontos értéket, hanem valami ellenálláshuzallal. Van is egy régi rossz ventilátoros melegítőm, mi lenne ha annak a fűtőszálát használnám fel? Gondolom azt az 1-2W-ot gond nélkül el tudná disszipálni, és pont akkora darabot vágnék le belőle, amekkora ellenállás értékre van szükségem. Az egyetlen gond talán az, hogy nem lehet forrasztani... Nektek mi a véleményetek az elképzelésemről? Krisz
Háj!
Van egy elég nagy teljesítményű NiCd akksi töltőm. (4 db AA méretű akkut lehet egyszerre tölteni ill. kisütni vele) A kérdésem az, mivel nem vagyok annyira járatos az újabb fajta akksik témájában hogy ezzel tudok-e NiMh akksikat is tölteni, vagy sem???
Hali!
Egy fontos kérdésem lenne: van egy akkupackom: 8.4V, 3000 mAh-s, 7 cellás, Ni-Mh. A gondom az, hogy nekem csak egy mezei 300 mAh-s töltőm van Szóval szerintetek ne is próbáljam meg tölteni ezzel a töltővel? Legalábbis csak addig töltsem, amíg nem szerzek egy normális, nagyobb teljesítményű, kisütéssel is rendelkező töltőt? Na meg... egyáltalán mennyi ideig tartana a teljes feltöltés?
Sziasztok! Meg tudnátok mondani,nekem.Hogy ennél a kapcsolásnál:Bővebben: Link a töltő,és a kisütő ellenállást,hogyan kell kiszámítani? Köszi,előre is!
Oda van írva a kapcsolási rajzra az ellenállások alá. Nincs sok magyarázni való, max annyi, hogy Vaccu-nak vehetsz nyugodtan 1V-ot. Egyszerű OHM törvény az egész...
oké,köszi.De az I disch,és az I charge az az aksinak a töltési áramát jelenti?
Értelemszerűen az I-disch a kisütés árama, az I-charge pedig a töltőáram nagysága.
Köszönöm,és bocs,ha hülyeségeket kérdezek.pl,egy 900 mAh-s aksinál,hogy kell kiszámolni?
900mAh-s akkut 90mA-rel kell tölteni a papírforma szerint, de nyugodtan mehet többel is. Most 90mA töltőáramra számolok (nem hiszem, hogy nem ismered az Ohm törvényt ): Rc = 1.25V / 0.09A = 13.89 Ohm.
Most egy 200mA-es kisütőáramot is: Rd = 1V / 0.2A = 5 Ohm.
Köszi,ismerem,az Ω törvényt.csak nem tudtam,milyen áramokkal kell számolni a kisütést,és a töltést.Kösz mégegyszer.
úgy emlékszem,valahol olvastam,hogy megcsináltad Te is ezt a töltőt.mi a véleményed róla?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |