Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   480 / 3984
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Ápr 14, 2009 /

Tiszteletem! Minap olvasgattam a CRYSTAL RÁDIO, DETEKTOROS RÁDIÓ témát, s lapozgattam az ott mejelenített linkek között is. Valamelyik linken láttam egy fura, de érdekes tekercset. A neve "spider (pók) tekercs". Mivel tud ez többet, mint egy normális tekercs? Engem érdekel, megpróbálnám itthon előállítani... Ha lehet... Köszönöm.
(#) besi99 válasza watt hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Ha a hasonló stílusban beérkező kb 100 kérdésre igy válaszolsz, akkor majd megtanulják, -nyilván, mert jó példát mutatsz-hogyan kell itt beszélni.
(#) Moderátor hozzászólása besi99 hozzászólására (») Ápr 14, 2009

Személyeskedést privátban kérem rendezni!
(#) besi99 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

A furfangos tekercselésnek két előnye is van, egyrészt a nagy tekercsátmérő miatt javul a a körjóság, másrészt az egymást keresztező tekercsvezetékeknek kisebb az önkapacitása, amitől tovább javul a körjóság,azaz a szelektivitás. A következő pozitívum, hogy látványos, és jó térerőnél keretantennaként is képes venni, végül jobban eladható, mint egy sima doboz.
Mindenesetre az biztos, hogy szobadísznek kitűnő lesz
(#) proli007 válasza Rafael hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Hello!
- A forrásban lévő 2,2kohm-os ellenállást nem változtathatod szabadon, mert befolyásolja a Fet munkapontját. (erősen függ a Fet típusától és szórásától)
- Meg kellene mérni, hogy a nyelőn hány volt van. Jó érték, az 5,6..6V, vagy ahhoz közeli feszültség.
- Az erősítést növelheted, ha a forrásban lévő ellenállást egy 10µF-os elkóval átkötöd. (párhuzamosan)
üdv! proli007
(#) Xenen Mo hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Hello!
Olyan feladatot kaptam hogy egy Tompkins I(1)-es fel/le számolót D kapukból tervezzek. Próbáltam a google-al keresni ilyen ic-ket vagy egyéb leirásokat, de semmit nem találtam. Esetleg valaki tud ic számot mondani ami egy ilyen számlálót tartalamaz vagy hogy nézki NAND-ból felépitve?
Köszönöm!
(#) Stephani Mihaly válasza besi99 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Tiszteletem! :kalap: Köszönöm az információt, ha szabad, még megkérdezném azt is, hogy a póktekercses rádió ezek szerint nem igényel ferritrudat? Ugyanis én készítettem 1 rádiót, hagyományos tekercsel, amihez ferritrudat használtam.
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Sziasztok!
Van egy olyan kérdésem, hogy a telefonok aksijában miért van 3 kivezetés?
valamint egy 12V-os aksiról fesz. szabályzással tudnám e üzemeltetni?
valamint 3,7V-ot elő tudok állítani, fesz. szab. IC nélkül?(ugyanis nem találok megfelelőt!)

Vagy legalább telefon töltőt lehet készíteni 12V-ról?

Válaszotokat előre is köszi!
(#) didyman válasza kiskacsa2009 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Félig kívülállóként,vélhetően adatkommunikáció okán, ami lehet egyszerű hőmérséklet-visszajelzés, vagy az akku mellett elhelyezett áramkör által közölt adat.
Az akkutappancsról táplálni lehet, de általában célszerűbb, egyszerűbb a töltőcsatlakozó. Feszültséget bármilyen állítható stabilizátorral (LM317T, vagy kapcsolóüzemnél az MC34063, LM257x sorozat adj modellei) elő tudod állítani, célszerűbb a kapcsolóüzem ekkora feszültségkülömbségre és a kimenetet legalább zener dióda+biztosíték párossal illik túlfeszvédeni.
(#) besi99 válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Amikor ezek a látókőrömben voltak,(1951) még nem volt ferritrúd. ahhoz,hogy ferritrúddal valamit elérjünk,-a kis átmérő ellenére- litze huzalból kellene a tekercset készítenünk. Bontott rádióból lehet kitermelni. Kb 170-180mikrohenryt kell feltekerni minél jobb ( több szálas ) litzéből, kb.80-100 menet
(#) kiskacsa2009 válasza didyman hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Én úgy értettem (csak elfelejtődött odaíródni), hogy a töltő, 12V-os "riasztó" aksiról (melléklet) működne (12V 4,5AH), és erre kéne egy töltő kapcsolás.
Válaszotokat ismét előre köszi!

aksi.JPG

(#) sneider14 hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Nos én még nagyon kezdő vagyok és szeretnék egy dinamót építeni itthon a garázsban de nem tudom min alapul a működése.
Ha valaki megtudna szánni idővel elmondhatná esetleg még képet is küldhetne(a bonyodalmakért előre is bocsánatot kérek).
Továbbra azt se tudom hogy hogyan fogjak neki.
Köszönöm ha segítetek.

segítsetek
(#) sneider14 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

egy kis motort

olyat ami a kiskocsikba van (pl:távirányítós)

köszönöm
(#) Grabovszky2 válasza watt hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Szia!
Köszönöm a segítséget!

Mit jelent nálad az, hogy szabályozná a 30A-t?
-Bocs lehagytam a 12V-ot a 30A elől....

Egyébként igazad lehet, mert egy lm338 kb.:1800.-
ez egy kicsit sok!

De, elméletileg működne nem?
Átböngészem a kapcsolást, amit tőled kaptam.
Ha lesznek kérdéseim, akkor fordulhatok hozzád a kapcs rajzal kapcsolatban?
Előre is kösze!

ja még vmi hogyan tudnám erősíteni?
(#) Gtor022 hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Üdv!
Most ismerkedek az áramkörökkel!
Adott egy áramköri rajz: kondenzátor mellett oda van írva, hogy 110 de az 110 mi? Mert prefixum nélküli Faradnak nagy lenne nem? A mikro és a nano jelölve van, akkor ez milyen lenne?
Előre is köszönöm a segítséget!
Gtor022
(#) Cavalier válasza sneider14 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

GOOGLE?

Ha meg motort szeretnél táplálni, egyszerűbb lenne kihagyni a dinamót, motort, és forgatni azt amit forgatni akarsz.
(#) proli007 válasza Gtor022 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Hello!
Üdv a fórumon. De ha a rajzot is esetleg feltetted volna, lenne rá magyarázat. Mert így azt mondanám erre, hogy bináris 6.
üdv! proli007

oké értem köszönöm
(#) Gtor022 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Üdv!
Ok itt pótolom a hiányosságot!
Pirossal aláhúzogattam amire gondoltam!
Gtor022

Igen végül is bináris 6 is lehetne

rajz.jpg

(#) vizor válasza Gtor022 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Pikofarad több okból is:
- nincs prefixum
- kvarckristályhoz van kötve (stabilizálás céljából)
- 110-es névleges értékűt még csak piko-s kondiban láttam
(a 100-asok is piko-sak)
(#) Gtor022 válasza vizor hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Köszönöm a gyors választ!
Gtor022
(#) Stephani Mihaly válasza besi99 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Nagyon köszönöm az infót, sokat segített.

nagyon szépen köszönöm hogy ennyi időt áldoztál rám és igen ennyi lenne
(#) watt válasza Grabovszky2 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Elvileg működne. Egyébként a HQVideónál csak 1200ft!
(#) Rafael válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Szia Proli! Köszönöm!
Lényegesen megnőtt a hangerőm a 10µF-al. Amúgy 5,62V ott a fesz. (22uF,-100µF-al hangosabbnak kellene lennie, vagy azt hagyjam, mert esetleg bezavarna a FET-nek?)
(#) csezoli21 hozzászólása Ápr 16, 2009 /

Heló
Miért van az hogy ezt az egyszerű kapcsolást megpróbálom leszimulálni programmal, kettővel is és egyikben sem működik? Az egyik a Tina a másik meg a electronic workbench 5,12!
Következő: »»   480 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem