Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobozolási technikák, műszerdobozok
Lapozás: OK   12 / 91
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Én csak a saját technikámat mutatom meg. Abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy hozzáférek élhajlítóhoz, lemezollóhoz és CNC-hez (bár azt inkább ritkán). Régebben hozzáfértem még pontheggesztőhöz is! Viszont most még galvánozni is lehet meg KTL festeni is!
Szerintem amatőrnek, mint én is (elektronikai műszerészként automata darukat és PLC-ket javítok), a lejobb ha boltban vesz egy kész műszerdobozt, vagy egy régi videót, vagy Hi-Fi-t kibelez és csak új előlap kell mivel a hátulján már szinte minden ki van alakítva!
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Idézet:
„Én csak a saját technikámat mutatom meg.”
Hát én is csak a sajátomat mutatom meg , szóval ha valaki nem hinné akkor szivesen látom a birodalomban és mindent megtudok neki mutatni élőben ! És akkor a kételkedés kizárva de szerintem már én bizonyítottam itt sok embernek a fórumon !
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Nem kötekedésnek írtam! Semmi kedvem vitázni főleg ha nincs miről. Megnéztem a linket amit megadtál, de lehet hogy nem figyeltem kié az oldal. A képeket néztem... Jó dolgok, csak amatőr szinten, főleg szerszámok hiányában nehezen kivitelezhetők! Most hogy panelba költöztem még egy vacak előlap elkészítése is komoly gondot okozna, ha a munkahelyemen nem tudnám elintézni. Nem még hogy hegeszteni, vagy flex meg ilyenek... A szomszédok szét is rúgnák a se...m! Mert nekik a házimozi nem hangos csak ha már egy szöget a falba ütök már verik a radiátort.... Tök börtön morse!
Amúgy most építem újjá a Texas-om és majd arról rakok fel képeket. Abban még a trafó is saját tekercselésű! Mivel bulizáshoz lesz tervezve ezért maradok a szögvas keretnél és a teherhordó idomoknál. Robosztus hűtés, és gombnyomással hídba kapcsolható ha zenekarnak kell. Vaslemez lesz az egész cucc, mert ütve-vágva lesz, és egy véletlen leejtésnél a 250VA-es trafót is kell valaminek tartani!
Amúgy szivesen találkoznék veled de szerintem ez a távolság miatt nem fog össze jönni.
(#) Sword hozzászólása Ápr 17, 2009 /

Én mostanában készülök egy aludobozt csinálni, ha minden jól megy egy DAC lakik majd benne.
Nem tudom van-e köztetek olyan, aki profi szinten ért a fém megmunkáláshoz?
3mm-es alu lemezből készíteném a dobozt
(kb 100*100*50-es lenne) Az oldala lenne egy db hajlított lemez, a teteje és az alja külön. Na a teteje lenne a lényeg. Meg lehet-e ezt úgy hegeszteni, hogy ha leköszörülöm/csiszolom a varratot, akkor ennek ne legyen nyoma?
Az lenne a lényeg, hogy úgy nézzen ki, mintha csak 1darabból lenne az egész.
Vagy akkor már egyszerűbb lenne egy ilyen vastagságú aluból kimarózni?
(#) Norberto válasza Sword hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Idézet:
„Vagy akkor már egyszerűbb lenne egy ilyen vastagságú aluból kimarózni?”

Azért azt húzósnak találom és ezen felül nagy pazarlásnak tűnne a végtermék hasznos térfogata a kiindulásihoz képest.
(#) Sword válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Az az alapanyag ára meg a munkadíj függvénye. Egy szakembernek nem lenne nagy feladat pontosan megcsinálni, CNC-vel meg még egyszerűbb. Csak ilyen vastag lemez nincs is forgalomban, esetleg guberálás jöhet szóba.
Ha szépen meg lehet hegeszteni, akkor azért jobb megoldás 3mm-es lemezből.
(#) kobold válasza Sword hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Elméletileg meg lehet hegeszteni, ha szerencséd van, nem lesz lunkeres, de a varrat színe legtöbbször polír után is elüt az eredetitől. Ha utána lefújod, inkább ragaszd, szerintem, vannak jó erős kétkomponensűek.
Középsuliban egyébként forrasztottunk alumíniumot ónnal, csak nem volt egyszerű. Ónfürdőbe lógattuk a frissen megtisztított felületet, és folyamatos fürdés mellett egy fogkefényi rézkefével dörzsölgettük (persze, ha már a kefe is forró volt, különben csak ráragadt az ón). Ahol a kefe megsérti az oxidréteget, az ón megtapad, a fürdő miatt levegő sem éri. És az előónozott felületek már ugyanúgy forraszthatók, mint pl. egy acéllemeznél.
(#) szamóca válasza kobold hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Még annyit hozzátennék, a forrasztás egyszerűbb egy speckó forrasztó szerrel. Sajnos a nevét nem jegyeztem meg, de az alumíniumot forraszthatóvá teszi vashoz, vagy rézhez is.
Üdv.

Szerk.
Ezt találtam.
Idézet:
„Aluminium forrasztása, esetleg galvanizálása házilag?!? Igen! (*EM)
Bár kevesen tudják, de elég egyszerűen lehet forrasztani a sokak által forraszthatatlannak, vagy mások szerint csak csak titkos keverékkel való kezelés után forraszthatónak tartott fémet. Be kell vonni cinkkel, azután lehet forrasztani, galvanizálni, stb. A bolti csodaanyagok is ezt teszik, sőt valószínűleg azonosak a következőkben leírt filléres megoldással:
10% trisót (trinátriumfoszfát, háztartásiban kapható), 10% ammóniákszódát (háztartásiban, vegyszerboltban van, egyébként ammóniumhidroxid a beceneve, ezt a varázsszót kell mormolni, vagy a képletét lobogtatni. ) tartalmazó, 90C-fokos oldatban először zsírtalanítjuk a felületet. Ezután 1..2 percre a 40...50 fokra melegített, lejjebb leírt bevonófürdőbe tesszük, majd azonnal lemossuk a kivett tárgyat, mert a felület másképp oxidálódna. Ezután lehet pl. a közönséges gyantás 'cinnel' forrasztani, illetve bármely fémmel normális módon galvanizálni. A fürdőben vékony, de tertós cinkréteg képződik a fém felületén, ez oldja meg a problémánkat...
Ja, a bevonófürdő készítése: Fél liter vízben 50g nátriumhidroxidot, illetve másik fél liter vízben 30g cinkszulfátot oldunk fel. (Lám, mire jó a hengerelem cinkje, meg a ventillált kénpor, ha elégetjük... (háztartási, mezőgazdász szaküzlet, de otthon is lehet találni, mert sokan szeretik kénezve eltenni pl. a körtét. Legalább tudjuk, mit eszünk... ) A két oldatot kell összeönteni, és kész is a fürdő.”
(#) Sword válasza kobold hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Arra gondoltam, hogy utána trisós vízben kifőzném, az se segítene rajta?
Festeni nem szeretném, mert pont a felület lenne a lényeg. Mert ugye akkor csinálhatnám műanyagból is.

Ha meg belülről hegesztem, akkor a külső élek nem lesznek homogének, nem lehet összecsiszolni. Külső varrat kéne a hézag kitöltés miatt. Gondolom az elszíneződés inkább a hőhatás miatt van a varrat környezetében, mintsem a pótanyag miatt, hisz az is pontosan az az alu, általában tisztaságra sem nagy az eltérés.
(#) CIROKL válasza Sword hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Idézet:
„Arra gondoltam, hogy utána trisós vízben kifőzném, az se segítene rajta?
Nos ha még láttál csúnyát akkor ezt felejcsd -el mert a trisós kifőzéshez igencsak nagytisztaságú ALU kellene . A kifőzézes megoldás csak akkor lessz jó ha az ALU nagyon jó minőségű ! Az meg mostanság ritka ? De ezt előzetesen kilehet próbálni egyszerűen , ugyan abból az anyagból amit erre a feladatra szánsz . Csupán egy darabkát kifőzöl és megnézed a végeredményt! Vagy szépen fog kinézni vagy fekete lessz mint az ördög. Én 15 éve heggesztek AVI val és tapasztalatból mondanám hogy amit te akarsz az megvalósítható csak van egy - két alap feltétele ! Ha azt akarod hogy homogén is legyen meg szép is , akor az imént is emlegettem nagyon jó minőségű ALU lemezre lessz szükséged . A heggesztéhez meg egy olyan ember aki már látott AVI heggesztőt közelről ,meg ami lényeges profi módon tudja is használni. Nagyvonalakban ennyi , de viszont azt máris mondanám hogy semmi hozag anyag nélkűl kellene kisérletezni . Szóval csak a saját anyagával összeolvasztva , esetlegesen a saját anyagát használva hozag anyagnak .
(#) Sword válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Nyugi, nem én lennék a "szakember"
Fater már hegeszt vagy 30 éve lánghegesztést kivéve
majd mindennel. Csak gondoltam előbb utánaérdeklődök, h lehetséges-e és csak utána terrorizálom vele.

Persze előtte mindenképp kipróbálnám mintadarabon, meg különböző felületkezelésekkel, csiszolva, polírozva, szálcsiszolva, vagy trisós főzés után lakkozva, stb.
Esetleg keresek v.mi céget aki eloxál nem túl drágán.
Ha sikerül szépen megcsinálni, akkor kár lenne így ******** elrontani. A pótanyagot csak azért gondoltam, hogy nehogy homorú legyen a varrat, domború varratot, főleg ha alu még mindig könnyebb szintbe csiszolni.

Ejnye!
Mod. szamóca
(#) CIROKL válasza Sword hozzászólására (») Ápr 18, 2009 /

Idézet:
„Esetleg keresek v.mi céget aki eloxál”
Vigyázat az eloxálással ugyan az a helyzet mint az imént emlegetett dolgoknál !Ahhoz szintén jó minőség vagyais nagytisztaságú anyag kell ?
(#) belganarancs hozzászólása Ápr 28, 2009 /

Gyorsan végigolvasom ezt a 24 oldalt,aztán kérdezgetek
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Kedves CIROKL!
Abban a szerencsétlen helyzetben vagyok,hogy minden érdekel.Keresek pár képet,írok hozzá kérdéseket,úgy lesz a legegyszerűbb.
(#) belganarancs hozzászólása Ápr 28, 2009 /

Az egyik kérdésem a DOZ erősítő dobozával kapcsolatos-milyen géppel ill. eljárással készült az előlap?
A második kérdésemre már sejtem a választ,de azért megkérdezem,hogy hogyan készült?Mellékelek hozzá képet.

pict1.JPG

(#) CIROKL válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 28, 2009 1 /

A legtöbb dobozolási feladatnál ugyan azt a gépet szoktam használni a DoZ előlapja és az oldal lapjai is ezzel a géppel készült !Ez a gép egy CNC szerszám marógép /Deckel DMU60-as / Azokat a trafó burkoló dobozkákat meg primitív technikával készítettem ! Perforált lemez méretre szabva aztán meghajlít - összeheggeszt és a fedlap fölhelyez és ismét heggeszt. A hegesztés csak simán saját anyagával történik szóval semmi hozag anyag nélkül ! Avival.Ezután szalagcsiszolóval körbecsiszol majd kétszer 5 perc szemcseszórás . Ésa végén kapom ezt a tökéletes fémtíszta dobozt amit már csak festeni kell !
(#) belganarancs válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Deckel DMU60-hoz hasonló gépet eddig csak tv-ben láttam,gondolom ez is hasonlóképpen működhet.Avi-s hegesztésről olvastam már,élőben még nem találkoztam ilyen géppel sem,de a képek alapján nagyon korrekt dolgokat lehet csinálni vele.CNC,Avi,szemcseszórás hol a csudába dolgozol te?(nem kell válaszolni,csak poénkodtam)
Gratulálok a dobozokhoz!
(#) CIROKL válasza belganarancs hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Az AVI ról találtam egy képet hirtelen ha érdekel a CNC akor holnap lefotózom őket ?

Vaterán már találtam egy Avi-t 220ezerért
Persze,hogy érdekelnek a képek!

Milyen tipusú ? Ez anno 680 E volt 2000 be már ennyi idős! Már kétszer elszált a végfoka , meg már a harmadik munkakábelt fogyasztottam el azóta !

POCKI 255 (WELDTRONIC)
DC400V 250A-es.
Azt írja,hogy fél évet volt csak használva.
(#) slogan válasza WD40 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /

Ötletes a postaláda !

Mik a méretek ,hátha kölcsön veszem a megoldást

Üdv : István
(#) CIROKL válasza belganarancs hozzászólására (») Máj 4, 2009 1 /

Sziasztok : nos igértem képeket egy két gépről amivel szoktam a dobozolásom nagyobbik részét elkövetni ! ITT több kép is látható róluk !
(#) lidi válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Uhh, EZ nagyon "súlyos" A szó több értelmében is.

Téged valami alu öntöde szponzorál ?! Vigyázz meg ne lássák a színesfém gyűjtők. A fém dobozok nagyon szépek. Valami cnc-vel vannak kivágva a lapok ? Gondolom belülről élben összehegesztve, majd csiszolva.
(#) CIROKL válasza lidi hozzászólására (») Máj 4, 2009 1 /

Valóban egy ALU öntödében dolgozom ! de viszont ezek a brutális bordák azok az egykori nagy Szovjetúnióból származnak ! És anno egy online piacon vásároltam őket ! / Már nem az én birtokoban vannak azóta ? /
Idézet:
„Valami cnc-vel vannak kivágva a lapok ? Gondolom belülről élben összehegesztve, majd csiszolva.”
Igen ezeknek a dobozoknak a nagyobbik része az CNC vel van megmunkálva ! Nem belülről van heggesztve ! Pont az ellenkezője : kivőlről csak a saját anyagával összeolvasztva.
(#) szabi83 hozzászólása Máj 31, 2009 /

Élhajlítás ?

Mekkora ráhagyás kell, egy "L" profil készítésnél ?
3mm vaslemez
méret: 100mm széles, 33 mm magas

Géppel lenne hajlítva, remélem, ahol szoktam venni vaslemezt, meg tudják csinálni az élhajlítást

Szabi
(#) szamóca válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 31, 2009 /

Én úgy tudom hogy az anyagvastagságot kell ráhagyni, tehát itt 3mm-t.
(#) szabi83 válasza szamóca hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Ma voltam a cégnél és beszéltem a főnökkel, simán meghajtják nekem a 3-as lemezt, ráhagyás nem kell, hanem a belsőméret kell neki, majd telózik, ha kész .

Azért köszi
(#) slogan válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 3, 2009 /

Publikus a cég adata(i) ?

Esetleg Pesten ?
Következő: »»   12 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem