Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NiMh akku-töltő
Igen elkészítettem, de a másikat, amelyiknek karakteres kijelzője van. Itt van róla sok kép.
Teljesen jól működik, semmi bajom vele. 1-2 funkciót még nem ismerek, de majd kitapasztalom, hogy van-e különbség köztük a töltés folyamán/végén. Gyenge akkukhoz viszont annyira nem jó, mert azok nagyon érdekes töltési grafikont produkálnak, és vagy idő előtt leállítja a töltés, vagy le sem állítja (pontosabban nem fesz esésre állítja le ilyenkor, hanem a beállított max időre). Most épp két új Varta Ready2Use akkut töltök 400mA-rel (ez az első töltésük), és ahogyan a nagykönyvben meg van írva... A kisütés meg mégjobb, mert szinte ezred volt pontossággal be lehet állítani a lekapcsolási szintet.
Nagyon jól néz ki! A nyomógombok,mit csinálnak?azzal lehet a töltési,és a kisütési időt beállítani?
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy kis "szünetmentes táp" építésében. Egy órához lenne építve,(az óra 5v stabilizált tápról megy.) aminek a tápja naponta párszor ki lenne kapcsolva pár percre. Azon agyaltam hogy lehetne valami töltő kapcsolás, és rajta egy NiMh aksi, csak nem tudom hogy meddig birná ki az aksi a majdnem folyamatos töltést. Van valami ötletetek? Ha valakinek volt már dolga ilyennel, és van valami jobb ötlete örülnék ha megosztaná velem. Válaszaitokat előre is köszönöm!
A menüben lehet velük lépkedni. A balra az ESC, a jobbra az ENTER, a többi pedig fel és le. Ki tudod választani, hogy töltsön, kisüssön, ciklust hajtson végre (előbb kisüt, 10mp-et vár, majd tölt), beállításokat tudsz módosítani (kisütési határ, valami filter, fesz esés értéke, fesz esés érzékelése, min töltési idő, valami min érték, max töltési idő), gyári beállítások, memória kiolvasása.
Folyamatos töltésre ("stand by" használat), inkább ólomakkut kellene használnod, mondjuk egy 6V-osat. Ez korlátlan ideig elviseli a 6.8V-ot (7.2V-ot csak ciklikus üzemben).
Az a gond, hogy 5V-os tápról megy a cucc, és 6.8V-ot már nehezebben varázsolok oda, de ha minden kötél szakad ez is beválhat, és megoldom máshogy a tápot.
Köszi az ötletet!
Ezt a kapcsolást _JANI_ ajánlotta, ezt hogy lehetne az én órámra átalakítani? (ez a kapcsolás)
Ez az akku milyen lehet?
Nem is tudom hogy hívják ezeket az aksikat. Talán puffer akku? Ezek is nikkel alapúak, nem tudom mennyire bírják a folyamatos töltést (végülis sok helyen használnak ilyet, gyári időkapcsolós órákban is van ilyen, legalábbis a digitális fajtában).
Inkább a táplált áramkört kellene valahogy módosítani, hogy áramszünetkor ne legyen kijelzés, csak a PIC kapjon tápfeszt, hogy az időt tovább számolhassa.
Hát ez a kapcsolás ha jól látom pont azt csinálja.
A PIC kapja a tápot az akkuról, az áramkör többi része nem megy, vagyis a LEDek nem villognak. Ha visszajön az áram az egész áramkör kapja a tápot, plusz a másik táp is, amin az aksi van, és elkezdi tölteni. Idézem: Idézet: „Az akku jelen esetben csak 3,6V-os 30mA-es, de ez bőven elegendő a PIC részére 3V-ot szolgáltatni hosszabb áramszünet esetén is.” Nah mondjuk ezt nem értem mert a PIC a Stabilizált 5V-ot szereti.
Vannak alacsony feszültségű típusok is, azt hiszem 2.5 vagy 3-3.3V-tól is működnek, de én annyira még nem vagyok járatos a PIC-ekben.
Talán ez a kapcsolás kicsit szerencsésebb megoldás úgy elemmel mint akkumulátorral...
( * Akkus táplálásnál kell beépíteni! )
Hali mindenkinek!
Kérdeznék: Van egy HAMA Delta 2/4 töltőm. Működik rendesen, de néha a töltésjelző vörös LED villogni kezd. Miért csinálhatja? Nincs leírásom hozzá. Kerestem a NET-en is, de nem találtam. Elnézést, ha nem jó helyen tettem fel kérdésem, de nem találtam megfelelőbb topicot.
Igen , de , mikor villog ?
Tobb toltom van ,mindenfele, a rossz ,zarlatos, tonkrement, (legyengult ) akuknal "villog" vay a masik kijelez egy abrat a LCD-n.Sehol se irja a hasznalati utasitasban mikor mitt jelez , hehe .Amugy automatak es homeressel figyelik a NiMh toltest, Ilyen "villogas" eseten beteszem a gyenge akukat egy normalis toltobe ami hajlndo tolteni ,majd egy ora mulva elfogadja a szuper automaa tolto is .Ezeket az akukat mar nem hasznalom a tobbi jo akuval a nagyfogyasztasu cuccokban.Meg eleldegelnek modjuk taviranyitoban , mouse-ba vagy ehez hasonlo kisfogyasztasu cuccban. Mukdesuk mar nem biztonsagos soha se lehet tudni menyire is vannak toltve .Kinek van ideje bemerni a kisulesi idot adott fogyasztasnal....inkabb veszek ujat.Ugy 1-2 evet kibirnak az akuk aztan mar kezdenek "villogtatni". Ha nem is hasznalod muszaly ugy maximum kethetente feltolteni az akukat .Most megjelentek uj tipusu NiMh akuk amiket csak evente kell ( allitolag) tolteni ha nem hasznalod es elraktarozod feltoltot allapotban.
Hali!
Jogos kérdés! A lényeget hagytam ki! Nos belerakok két 4000mAh-s cellát, elindul a töltés (világít a vörös LED), majd bizonyos idő elteltével villogni kezd. A cellák nem forrók. Ha békén hagyom, akkor van úgy, hogy feltölti és világít a zöld LED, de van úgy, hogy még másnap is villog, de a cellák már forrók. Más két cellával, vagy négy cellával nem csinál ilyesmit. Nagyjából 700mA-rel tölt, tehát gyorstöltő. Biztos, hogy a celláknak van bajuk, de mit jelent a villogás?
Hali!
Ezek AA méretű cellák? Mert akkor az a baj, vagyis a tényállás, hogy 4Ah-s nem létezik ilyen méretben, kivéve a hamisítványok. Szóval itt az akukkal lesz a gond, nem a töltővel.
Igen, AA méretű. Hamisítvány... lehet, ítélkezzetek:
Gondolni mertem volna, hogy Sony. Egyértelműen hamisítvány. Nem volt még vele tapasztalatom, de mások szerint kb 1000mAh-t, vagy még annyit sem tud. Könnyebb is, mint egy minőségi 2000mAh-s akku.
Na látod ebben van igazság! Fele a súlya egy 2,5Ah-nak.
De mit is jelent a villogás?
Valami hibaüzenet lehet. Egyszer építettem egy intelligens töltőt, ami szintén villogással jelzi a hibát. Mivel nem voltak új akkujaim, csak több éves gyengék, akármelyiket akartam tölteni, mindre hibát adott egy idő után.
Helló ! Nekem is van Sonyi akksim ugyan olyan mint a képen. Kisütés után 270 mA-rel töltöttem és 3 óra 40 perc múlva olyan meleg volt ,hogy meg kellett szakítani a töltést. Tehát kb 1 Ampert lehet bele préselni.Kapri hozzászólásában említi,hogy van már olyan akku ami feltöltve tárolható akár egy évig is. Hát én vettem ilyen akkut a fényképezőmbe töltővel együtt . És a sok gagyival való kínlódás után végre van egy normális akku garnitúrám. Ezt az akkut úgy hívják ,hogy eneloop. Kiváló minőségű. A vásárlást követően töltés nélkül tettem a gépbe és 370 képet csináltam vele,és ennek a kb 20 %-a vakus volt. De csak 2000 mA -es
ÉS meg lehet kérdezni, hogy vifil forint volt?
Helló ! Szerintem elérhető áron volt a többi márkához képest 6000.-Ft
Én a töltővel együtt 4000--ért vettem, töltő nélküli szettet meg 3000--ért. A 2000mAh nem kevés, egy ilyen nagyfejű 2700-as a töltés után napokkal már éppenhogy képes ennyit nyújtani, két hét múlva meg már bőven alulmúlja az Eneloop-ot. A gyári töltője nem nagy etvasz, kb. konstans áram, időkapcsolóval (14 óra azt hiszem), úgyhogy én nem azt használom hozzá, hanem a sajátomat.
Amúgy a kb. 12-13 éves Toshiba 1300mAh-s celláim, melyek 98-ig egy Ericsson telefonban szolgáltak, a mai napig működnek a biciklim lámpáiban, melyek impulzusüzemben tartott LED-ek, és a tavalyi évben elég kevés km után idén nem kértek töltést, tettre készen voltak, annak ellenére, hogy hóban-fagyban, kánikulában kinnt vigyorogtak az elemtartóban. Ha van használva rendesen a bicaj, akkoris ki szoktak bírni egy évet. majd egyszer mérek rajtuk kapacitást is (rövidzárási áram 10A körül volt, mikor két éve megmértem!), de egyébként nem tudom, miből rakták ezeket össze, a korukbeli TDK, Varta akkuk már vagy 7-8 éve eldobták a törülközőt, ezeket meg használtam mindenben, amit értem és teszik a dolgukat. Még az eneloop-ról sem hiszem el, hogy túl fogja élni ezeket.
Helló ! Még egy érdekesség az eneloopról. Amikor megvettem meg mértem és minden akkunak 1,326 Volt a feszültsége. Ezred volt pontosan egyformák voltak.
Ez azonos sorozaton belül, azonos töltési görbével nem meglepő, de jó előjel legalábis
Elnézést, ha kicsit OFF.
Van 1 digi fényképezőgépem. 4db cellával üzemel. A gond az, hogy 3...4 hónapon belül már a harmadik garnitúrát eszi meg. És mindig csak egy cella döglik meg, de az 0V-osra. Volt már Energizer, aztán két sorozat GP cella. Gyanakodtam a töltőre is, de máshová használt cellákat meg nem pusztítja. Ja, még annyi, hogy az egyszerre használt cellák (4db) mindig egy csomagolásból voltak, nem kevertem sosem a 4db-os pakkon belüli cellákat úgy, hogy csak egyet cseréltem. Ötlet?
Helló ! Azt meg figyelted ,hogy ez az egy cella mindíg azonos helyen van a gépben ?
Nem sokkal dragabb , de csak 2000mAh-t lattam egyenlore .Kell majd vegyek a 2 eves Duracel
-ek kozul mar negy rossz , csak a 16 oras C/10-es tolto fogadja be (az csak ido-kapcsolos) . |
Bejelentkezés
Hirdetés |