Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   29 / 107
(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Nem értem miért állítod konzekvensen, hogy pl a 2N3553-ból max. 1 W RF teljesítmény nyerhető ki?! Én magam is építettem már jópár adót vele, amik bőven 1 W felett teljesítenek (műszerrel megmérve a kimenő teljesítményt), sőt nem egy külföldi, rádióadókat áruló internetes boltban a 2-3 W-os adók végfokában is ez a tranyó van. Megfelelő hűtésről kell gondoskodni, és nincs vele semmi gond, jönnek ki belőle a wattok.
(#) Budai41 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Nézd +a katalogus adatokat és majd rájössz.Egyébként én építettem 2N3866 al 2N3553 al 110Mhz re anno 12Voltról működött és 800mw.nál több nem jőtt ki.4tranzisztoros változatnál sem.Az interneten sokmindent írnak,és árulnak ami gagyi +kamu,mert csak el kell adni a cuccot valahogyan.Pl.2db.tranzisztorral sem lehet 0,5Wattos vez.nélkülit csinálni,aki ért hozzá tud számolni az tudja ezt.A többinek meg mindegy.2N tranzisztorok adatait alldatasheet.com találod.Mindent leírnak.
(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Korábban is hivatkoztál az adatlapokra. Felőlem azt írnak az adatlapba, ami jól esik nekik. Nagyjából egy tucat ilyen adót építettem/mértem már be, és saját szememmel láttam a műszeren a kimenő teljesítmény nagyságát. Innentől kezdve nekem hiába mondja bárki, hogy 800 mW, ha egyszer mérni tudom a 2-2.5 W-ot már 12 V-os táp esetén. 13,8 V-os vagy nagyobb tápról nem is beszélve. A számolgatás, és az adatlapok bújása helyett ajánlom Neked is, hogy egyszer fogj egy teljesítménymérőt, és akaszd rá az adót. Ha egy megfelelő adóból nem jön ki annyi, amennyi kellene, akkor ott konstrukciós hiba van.
Ha legközelebb építenem kell az említett adóból, akkor beviszem az egyetemre, és lefényképezem neked, ahogyan egy hitelesített műszeren megjelenik az egy-két wattos teljesítmény...

(#) Novak válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Engedély nélkül elvileg csak antennára kötni tilos, ha műterheléssel zárod le, akkor abban nincsen semmi illegális Attól függetlenül, hogy a kérdező nem műterhelés fűtésére kívánja használni az adót.
Egyébként távol álljon tőlem, hogy bárkit is bántsak, de az elhangzott párbeszédek alapján engem meglepne, ha a valaki 2 végül egy működő, több km hatótávú adót meg tudna építeni. A kérdései alapján nagyon sok dologgal nincsen tisztában, így nem egy könnyű feladat rádióadót építeni (még kisebbet sem, nemhogy 2 W-osat).
(#) Kovidivi válasza Novak hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
Ezen jót mosolyogtam
(#) Budai41 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Én nem szoktam 1-2Wattos adókat építgetni,mert eladni úgysem lehet amatőrök +építik ill.+veszik a börzéken vagy a boltban a kézi Vhf./70cm.sávú készülékeket 20ez.ért 4Watt.ost is lehet kapni.Profik úgyszint.Műsorsávba ccir-be nem sok értelme van adni telitett a sáv és sokmindent zavarhat.Vez.nélküli mikrofonhoz vagy akár videojel átjátszóhoz is elég 50mW.Rf.Egyébként 7,2Voltról minden kis teljesítményű adó működik amennyiben jól van összeállítva.Fokozatok illesztése száma +felelő.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Üdv!
Óriási tévedés! Minden rádióberendezés gyártása, (építése) forgalmazása (eladása) használata engedélyköteles. Kivétel csak néhány esetben van, akkor is csak a használatra vonatkozik az engedély mentesség, de ezeknél is a megelőző lépések engedélykötelesek. Persze az amatőrők kivételével, de ők is csak az amatőrsávokra építhetnek rádióberendezést.
valaki 2
Más kérdés, a lebukás veszélye, ha az adót műterhelésre járatod, (árnyékolt fülkében) akkor igen nagy valószínűséggel nem fogsz lebukni vele, de ha 1-2 W-nál nagyobb teljesítményű adót antennára kötsz, akkor igen jó esélyed van a lebukásra.
Szerintem igen nagy bátorság kell megfelelő műszerek nélkül adót építeni, pláne ebben a teljesítmény tartományban, különösen gyakorlat, szaktudás nélkül. Nem árt tudni, hogy az adóberendezéseknek a kimenőteljesíményében konstrukciótól, kiviteltől függően viszonylag nagy teljesíménnyel jelen vannak harmonikus, intermoduációs komponensek is, melyeknek jelentős csökkentéséről gondoskodni kell (kimeneti szűrő, illesztő)
Ebben a témában a gyakorlatot pedig jó pár kisteljesítményű, kisebb mint 500 mW teljesítményű adó megépítésével lehet szerezni, és közben megépíteni az adóépítéshez szükséges minimális műszerparkot. (lehetnek igen egyszerű kivitelűek is!)
A valaki 2 meg jó ha tudja, hogy ha zenét közvetít, akkor még az ORTT, és a szerzői jogvédő hivatal is a nyakára mászhat.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Érdekes amit írsz. Erről nem tudtam. Tehát ha én otthon megépítek egy 50 mW-os adót a ccir FM sávra, de soha az életben tápfeszültséget és antennát nem kötök rá, csak prosodik a fiókomban, de megtalálják nálam, akkor elvileg megbüntethetnek?
Vagy ha megépítem, utána eladom külföldre ahol ekkora teljesítmény mondjuk még legális, de itthon még csak ki sem próbálom, akkor az is büntetendő?
Azért ez meglepő. Legalábbis nekem.

(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Senki sem vitatta, hogy 7,2 V-ról lehet működő adót építeni. Ebben szerintem semmi extra nincsen.
Én FM vevőhöz építettem VCO-t, az 5 V-ról ment, ha a kimenetre egy 20 cm-es vezetéket kötöttem, akkor 40-50 méterre könnyedén "elszólt".
Nincsen ebben semmi meglepő.
(#) kendre256 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Az élet tele van szabályokkal...
Pálinkát sem főzhetsz otthon, még akkor sem, ha soha meg nem iszod, meg nem is adod el.
Nem finomíthatsz otthon olajat, nem csinálhatsz fegyvert, robbanóanyagot stb., még ha soha nem akarod felhasználni, akkor sem. Nem csinálhatsz engedély nélkül festőműhelyt (autók festésére), autóbontót, vastelepet, üveggyártó kemencét, és még hosszan lehetne sorolni.
Egy csomó dologhoz engedély kell, a rádióberendezés gyártásához is.
(#) Novak válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Én ezt értem, csak meglepődtem.
Egyébként amiket felsoroltál az mind olyan dolog, hogy ha otthon csinálnád, akkor azzal a saját és mások egészségét/biztonságát kockáztatnád.
(#) kendre256 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Szerintem ez a szabály onnan gyökerezik, amikor még az otthoni rádióépítőket potenciális kémeknek tartották. Az az idő már elmúlt, de a rádióadó építés most is potenciális környezetszennyezés, amivel másokat zavarhatunk, akadályozhatunk, szélsőséges esetben akár katasztrófákat is okozhatunk. Olyan frekvenciákat zavarhatunk, amelyekért mások fizetnek, és a pénzükért elvárják, hogy rendesen tudják is azokat használni.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Üdv!
Ahogy kendre256 írta sok mindent csak engedély alapján lehet. De a témánál maradva ahogy mondani szokás, a törvény nem ismerete....
Ha a fiókod mélyén van egy adó, és bár soha nem használtad, elvileg büntethető, de ez nyilván akkor derülhet ki, ha más okból pl. házkutatást tart a hatóság, akkor már ez is egy "tényállás". Külföldre sem adhatod el, mert ott ugyanezek, (vagy hasonlók, olykor szigorúbb) törvények vannak életben. Az USA-ban börtön jár érte.
Azonban a rádióspektrum ellenőrzött felhasználása nem elsősorban "kémkérdés" hanem sokkal inkább egy nemzetközi együttműködésen alapuló megállapodás, mert ugyebár nincs minden országnak külön, a többiekétől függetlenül felhasználható frekvencia spektruma. Ezt a megállapodást mint minden nemzetközi szerződést törvénybe kell foglalni.
A frekvencia spektrum használatáért mindenhol súlyos összegeket kell fizetni a használójának, ezért jogosan várja el, hogy amiért fizetett azt zavarmantesen használja a céljaira.
Persze a CB, PMR, ISM, (Amatőr) sávok használóinak nem kell fizetni, de nem is kapnak csak korlátozott jogokat a használathoz, és csak a használathoz.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Teljesen igazad van.
Mondjuk erről, hogy nekem a fiókomban van, és csupán a por felfogására használom, mégis büntethető vagyok, erről az a dolog jut eszembe, hogy ha bemegyek egy boltba, és veszek egy kést, és azt otthon megtalálják nálam, akkor lecsuknak, mert potenciálisan akár embert is ölhetek vele?! De amúgy meg csak dísznek használom... Kicsit fura ez így.
(#) Budai41 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
A rádióadó nem jövedéki adóhoz kötött termék mint pl.pálinka.Egyébként gyárthatsz tarthatsz is otthon adópanelt pár db.ot.ezt nem büntetik sehol.Forgalmazni pl.kereskedelemben mindenféle engedélyek +szerzése után lehet.Használatát műsor szórást büntetik.Első esetben figyelmeztetnek +elkobzás,vagy 50ez.ft.Második esetben bemérési dij +büntetés akár 100ez.ft.és elkobzás.Az interneten árulsz 1-2db.ot pl.500mW.max.out.senkit nem érdekel,nem jogi kategoria.
(#) pucuka válasza Budai41 hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Üdv!
Tévedsz! A rádióadó valóban nem jövedéki termék, de nem is állította senki hogy az lenne. A szabályozás valódi okát előbb már leírtam.
A jogi szabályozás nem ismer olyat, hogy 1 -2 db. szabad 3 már nem, és az internetes árulás sem kivétel. Ha nem hiszed, olvasgasd az idevonatkozó szabályozásokat, az NHH oldalán megtalálod.
Az hogy eddíg nem buktál le, az nem jelenti, hogy szabad, gyébként a Te dolgod.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Én most egy jó félórát bújtam az NHH honlapját, de sehol sem találtam az építésre/birtoklásra vonatkozó bármiféle irományt. Megtennéd, hogy linkeled, hogy hol található az általad említett rész?
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Üdv!
Ezt olvasd el
(#) Budai41 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Amatőrsávra 2M.es sáv,építettem már 0,5Wattos adót,166Mhz 174Mhz re 100mW.os pár db.eladtam már +senki nem szólt vissza zavarna valamit.Kimeneti pi szűrőt használok a felharmonikusok elnyomására kiszűrésére.A hatótáv változó 3-400m.-1km.is mértem 14cm.drótantennát alkalmazok.Nem hiszem hogy ez komoly adóberendezés lenne.Műsorsávba +nem bohóckodok nem sok értelme van.
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Köszönöm a csatolt fájlt, tényleg sok hasznos dolgot találtam benne. Viszont ezt sehol leltem benne, hogy nem lehet nálam rádióadó berendezés, azaz hogy nem birtokolhatok egy említett jellegű rádiót büntetés vagy bárminemű következmény nélkül. A gyártásra, üzembehelyezésre valóban le van írva egy-két dolog, de a birtoklásra sehol semmi.
Ráadásul egy ilyen is van benne, idézem:

"A rádióamatőrök által összeszerelt alkatrész készlet, (...) a rádióamatőrök által és számukra átalakított kereskedelmi berendezések nem tekintendők kereskedelmi forgalomban beszerezhetőnek."

A birtoklással szerintem senkinek semmi baja nincs, és nem is lehet elvileg. Az nem okoz kárt, nem sérti senkinek semmilyen jogát, nem zavar semmiféle kommunikációt.
(#) gg630504 válasza Novak hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Igen, birtokolni lehet. Régebben kellett rádióengedély a vásárláshoz, most már nem kell.
Például ha lejár a rádióengedély vagy exitál az engedélyes, a készülék maradhat nálad ( örökösnél ), de az üzemben tartást meg kell szüntetni, azaz le kell szerelni, be kell dobozolni és el kell tenni a spájzba. És természetesen eladható.
Mi rádióamatőrök éppen rádióval kísérletezünk, furcsa lenne, ha nem építhetnénk. Van rá engedélyünk, illetve erre is feljogosít a rádióengedélyünk.
(#) martonlala válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Ígéretemhez híven fölteszem a DIP-kapcsolókkal működő, PIC mélküli PLL áramkör rajzát, és a DIP-beállítási táblázatot.
Az áramkör működése: Az RF jel az IC2 5-ös bemeneti pontjára kerül. A biztonságos triggereléshez, legalább 200 mV csúcstól-csúcsig feszültég kell, általában az oszcillátor kimenetéről véve a vezérlőjelet, az elegendő a biztos működéshez. Az IC a frekvenciát 1/64-ed részére osztja le. Így, ha pl az adó 102,4 MHz-en jár, az IC2 3-as lábán pont 1,6 MHz-es jel jön le. Ezt vezetjük be az IC3 1-es bemenetére. ebben az IC-ben is egy osztó van, de ez nem fix osztású, hanem a DIP kapcsolókkal mi állíthatjuk be az osztási értéket, ami itt most 1024 (DIP 10-es 1, a többi 0). 1,6Mhz/1024=1562,5 Hz. Van az IC-nek egy 12,8 MHz-es ún. referencia oszcillátora (ami 1 kvarcoszci és nagyon pontos), amin szintén van egy osztó, aminek az osztása, mivel az RA0-RA1-RA2 lábakat szabadon hagytuk, (és belül az IC-ben rájuk van kötve egy-egy felhúzó ellenállás a tápra) logikai 1-en van, vagyis leosztja a referenciaoszci jelét 8192-ed részére, azaz mit ad isten: 1562,5 Hz-re. Ez a 2 frekvencia rámegy az IC-ben a fázis diszkriminátorra. Ha az adó frekvenciája nagyobb, mint a beállított érték, az a számláló, ami erre van kapcsolva, midig hamarabb jár le, mint a refenciaoszcillátor számlálója, és a fázisdiszkriminátoron negatív impulzusok jelennek meg. Ezen negatív impulzusok hatására az R1-R3, C1-C2 szűrő által előállított feszültség (ezt vezetjük rá az adó oszciját hangoló varikap diódára) csökken, és "lejjebb húzza" az adó oszcillátorát. Ez lefelé is így igaz. Ha a frekvencia megegyezik akkor pont annyi idő alatt számol le 0-ig a DIP-kapcsolós oszcillátorunk, mint a referencia oszci számlálója, az IC kimentén nem lesz se pozitív, se negatív impulzus, a szűrőáramkör kondenzátorában marad a feszültség, nem változik se fel se le. Ha valakit érdekel az IC még részletesebb működése, az alldatasheet.com-on megtalálja az angol nyelvű adatlapját. Ez a feszültség egyébként kb. 0,3-6V között változik, tehát úgy kell megépíteni az adóoszcillátort, hogy 0,5V-os varikapfeszültségnél menjen Kb. 88MHz-en, 4V-nál meg 108 körül. Az áramkörnek egy 12V-os tápfesz kell, a trimmer kondival lehet a frekit halál pontosan beállítani. Az MC145151-et utoljára két éve tudtam beszerezni a TME-től, kb. 2700 Ft volt az ára. Az osztó IC-t bontott YAESU adóvevőből lehet kitermelni, de jó helyette pl. a MC12022 is, ennek más a bekötése, de segítek ha ilyen van. Ha valakinek nincs otthon PIC programozója, és haver sincs a közelben, hogy beprogramozza, egy működőképes megoldás lehet ez is.
(#) valaki_2 válasza martonlala hozzászólására (») Ápr 25, 2009 /
 
Szia!
Sajnos nem egészen értem az áramkör működését. Ezért szeretném ha elmondanád Nekem hogy mit kell kötni az FBE és VCV pontokra. Csak találgatok, de nekem elsőre az jutott az eszembe, hogy az FBE pontra az adó antennakimenetét kell kötni a VCV pontra pedig a varicap diódát. Ja és szeretnék egy 2W-os adó kapcsolási rajzot is, melynek szintén 12V-ot adhatok. Ha lehetséges akkor légyszíves rajzold le nekem úgy hogy egy kapcsolásban benne van ez a szintézer, az adó, és a végfok is. Az IC-re rákerestem a http://www.hqelektronik.hu/ oldalon, és azt adta ki hogy kifutott tétel. De ettől függetlenül lehetséges hogy Szombathelyen lehet majd kapni. És remélem nem lesz majd drága. Mindenesetre köszi hogy fáradoztál értem
(#) HA3GX hozzászólása Ápr 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Kerestem a neten egy varicap-os Fm-adót, amihez hozzászeretnék építeni egy fűrészjel generátort. Ezt az újonnan épített Fm vevőmhöz szeretném használni, hogy pontosan be tudjam lőni rajta a szükséges frekvenciá(ka)t (88-108). Azért gondoltam erre mert a fűrészjel elég széles frekvenciát betakar. Mellékelem a fent említett kapcsolási rajzokat.
Aki tudja hogy L1 ill. L2 hány menet a rajzon, az legyen szíves megosztani velem mert nem tudok franciául. Ill. a fűrész-jelgenerátort hova kell bekötni az adóba?
Köszönöm
(#) Medve válasza HA3GX hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
Hello, L1 2+2 menet, az L2 20 menet. A fűrészjelet az R1 R2 közös pontjába csatold, egy ~1µF on keresztül. De rakhatod a C4-re is, ha leveszed róla a tápot. Ám az a fűrészjel generátor elég gagyi, én nem ajánlom, inkább műveleti erősítőkkel állitsd elő, abban több örömed lesz.
(#) Medve válasza valaki_2 hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
Hello, jó a tipped, azzal a kiegészítéssel, hogy az FBE pontra ne az erősített jelet, hanem a kisszintű VCO jelet tedd. Valóban, ezek a párhuzamos beírású PLL IC-k már kifutott típusok, helyette a soros beírásúak kaphatóak inkább.
(#) pucuka válasza HA3GX hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
Üdv!
Én sem tudok franciául, de ez nem is baj, mert úgyis portugálul van. (ráadásul brazíliai, igaz így sem tudok)
azonban a kapcsolás egy szuper-regeratív vevő, az nem derül ki hogy milyen sávra, hivatkozik egy Revista elektronica folyóirat 32 projektjére.
Ha ezekután érdekel, a menetszámok:
L1: 4 menet 1 cm átmérőre
L2: 20 menet 1/2 W 1 Mohm-os ellenállásra 28 # AWG huzalból
(#) Medve válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 26, 2009 /
 
Tudok brazíliai portugálul is?
(#) Eclipse85 hozzászólása Ápr 28, 2009 /
 
Sziasztok!
Rádió ügyben szeretnék segítséget kérni. Van jelenleg egy internet rádióm, amit szeretnék fm-en is sugározni. Néztem már pár megoldást, de azok mind max. 100 méterig voltak jók.
Nekem valami olyasmire lenne szükségem, ami kb. 20km-re elküldi a jelet.
Mi jöhetne szóba, és mennyiből lehetne kihozni?
Komoly a szándékom, szóval csak a komoly hsz-eket várom.

Előre is köszönöm!
(#) Sirály333 hozzászólása Ápr 28, 2009 /
 
Hello
Szerintem vegyél egy rádiót azt oda viszed ahova akarod.
Következő: »»   29 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem