Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Szia!
Szerintem biztos hogy nem mert ennél másként oldották meg.Van-e olyan minősége mint a VF2 talán de mint mondják puding próbája az evés. De szerintem inkább a VF3 mint ez mert egyszerűbb is és annak biztos hogy jó hangja van de ez csak a magánvéleményem.
Én vidéken lakom és itt a közelbe nincs alkatrész üzlet. Ezért én évek óta a HQ-tól szoktam rendelni, igaz rámegy a posta költség ami olyan 1200-1500Ft között van de elég olcsók és sokmindenük van.
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy az itt szereplővégfokokban lévő elkók hány voltosak én a 270w építgetem
Sziasztok!
Valaki megépítette már a KD Mester féle B5-öt? Nagyon azon gondolkodom, hogy kipróbálom, azzal a jó kis tranyós előfokkal.. én jobban szimpatizálok a tranzisztoros dolgokkal, mint a fetesekkel.. BJT powa ![]()
Helló
Szeretnék segítséget kérni olyan ügyben hogy van egy rossz quad405 ös erősítő, a trafója egyenirányítva +-50 Voltos! Arra gondoltam hogy KD mester 2*130Wattos mosfet végfokát megépítem aminek szintúgy +-50Volt kell! Szerintetek érdemes rá költeni? Úgy értem hangerősségben is meg hangminőségben is megéri nem? Ha a quadnak elég volt az a trafó akkor ennek is elég lesz nem? Köszönöm a segítőkész segítséget! Helló
Sziasztok. Kérlek titeket, hogy segítsetek nekem, ugyanis +-63V-al akarok épiteni 2X300W; 8Ohm-os végfokot. Szerintetek a vf2-vel megvalósitható lenne? Válaszotokat, ötleteiteket előre is köszönöm!
Üdv: Fodor
A tápfesz is kevés, a VF2 is kevés hozzá.
![]()
Érdemes lenne szerintem tanulményoznod KD Mester Monster-ét. Bár ahhoz 8 ohmra +/-90V ami ajánlott.
Nem igazán a monster kell, elég az annihilator, ez pont 300W -os. A topikban megtalálod a szükséges dokumentációt, ha jól emlékszem 300 W -os MOS FET végfok néven van említve.
Tápfesz ügyileg 4ohm -hoz 60V -ot kér, de ha 8 ohm -ot használsz akkor 80V -ra lesz szükséged. Viszont most kicsit körülnéztem, és végül is két Monster nevű végfok van. Az egyik 270W -os, a másik viszont már 450W. Érdekesség a wattokról: a Máv a pályaudvarok hangosítására 100 illetve 250 W -os erősítőket használ, persze nem egy végfok lát el egy pályaudvart.
És érdekességképpen azoknak a jó hangos tölcsérhangszóróknak darabja 25W.
+-63V-al 200W-od lesz 8 ohmon. A Vf2 többszáz watt-osra is megépíthető, de inkább csak szubra. A tápfeszt kell emelni (vagy hidalni) és a feteket párhuzamosítani. És itt jönnek a gondok. Ha ebben a kapcsolásban elkezded a feteket párhuzamosan kötni, már 12-15 kHz-en is olyat torzít hogy a színuszból háromszög lesz. Tudom mert kipróbáltam, és szimuláltam a Tinában is, ahol szintén ez a végeredmény. 2x88V a tápfesze terheletlenül, 2x3db IRFP van párhuzamosan, és 400W-ot ad le a 8 ohmos terhelésre, de az átvitele csak néhány kHz-ig jó.
Nemrég megcsináltam a VF5-höz az sch fájlt Eagle-ben, de nyáktervet még nem volt időm csinálni.
Akinek van kedve, csinálja meg, aztán töltse fel a VF5 topicba. Elvileg a VF5 már 400W-ot produkál, a közeljövőben szeretném megépíteni. És itt van néhány fotó is a VF2-ről, nemrég készült el a +/-40V-os verzió. De régebben, kb egy éve már a +/-60V-osat is megcsináltam. Ez most havernak készült. Üdv! ![]()
Sziasztok! +-50 volt-os tápfesz és 2 ohm-os terheléshez melyik rajzot kell megépíteni és mit kell esetleg módosítani rajta? Mekkora lenne a várható teljesítmény?
Köszönöm a válaszokat! ![]()
Érdeklődnék hogy a vf2-höz egy uj táp mennyibe kerűlne?
És milyet vegyek? V/W?
Érdeklődnék vf2-höz milyen trafót ajánlotok?? 30v-os kapcsolás
V/W és vajon ez mennyibe kerül újonnan?
Stereo-t akarsz építeni vagy mono-t?
Ha stereo-t akkor 300W-os trafót használj, 2x20 vagy 2x22V-osat, ez biztos elég hozzá, van benne tartalék. Egy ilyen toroid max. 9-10e Ft újonnan.
Ha jól emlékszem Király Tibor két darab 24V -os, 100W -os toroidot használ. Ez így dual mono felépítés. Persze lehet egy trafóval is, egy 2x24V 300W trafó bőven elég lesz szerintem, a 24V egyenirányítva és szűrve 32V körül lesz.
Bááár...
Ha jól emlékszem, akkor a konstruktőr valahol említí hogy a végfok olyan 2A körül fogyaszt... Ebben az esetben egy 150W os trafó is megfelelhet akár a célnak, ha két végfok kell, vagyis sztereo. Ez olyan bruttó 6e Ft, az általam gyorsban megtekintett bolt katalógusában. Ehhez képest a 300W -os verzió olyan bruttó 10e ugyanott. A kérdés már csak az, hogy a 4e Ft pluszt megér e a dupla teljesítmény... ![]()
Üdv!
Még régebben összeraktam saját nyákon a VF2-t. Azonban nem indult be. Elfelejtettem berakni a primer körbe a 25W-os izzót, a FET-eknek meg lőttek. Most nyárra megvettem a tönkrement alkatrészeket, új nyákot is csináltam, figyeltem a beforrasztásokra, de semmi. A tünet: az izzó miatt ugye leesik a feszültség, de így is 300mA-t zabál. Arra gondolok, hogy az IC pusztult be. Azonban TL071 volt itthon, arra cseréltem ki és azzal se megy. A másik gyanúm a két MPSA volt. A 92-es meg is döglött. A kérdés igazából az, hogy melyik okozhatta a problémát? Amint tudok beszerzem az MPSA-kat.
Nekem egyszer az egyik Vf3-amnál egy ic okozta a hibát pedig elvileg jó volt mert előerősítőnek működött, de a vf3-ba meg sajnos nem mert nyugalmi áram helyett kb 300 mA fogyasztott, de csak az egyik ágba. Kicseréltem az ic-t és egyből be tudtam lőni a nyugalmi áramot. Azóta is megy. Igaz az vf3 és Ne5534.
Szia!
Na most az általad feltett rajz több helyen is hibás. Lehet hogy jól csináltad meg, de a rajz akkor is rossz. Konkrétan az MPSA92 egy PNP tranzisztor, neked NPN-ként van jelölve, az IRF 9540 P csatornás, neked N csatornás van berajzolva. Ezekből az apró hibákból adódóan lehet, hogy felcseréltél valamit beültetés közben. Javítsd ki a rajzodat, és nézd át a nyákot. Tranzisztort használsz diódaként bekötve. Ez esetben NPN és PNP tranzisztor kell. Itt van egy kiegészítő csomag, ha jól tudom KD Mester-től származik. Ebben le van rajzolva, hogy hogyan kösd be a tranzisztorokat a FET-hez. Ha ezek után sem működik, akkor alaposan nézd át a nyákrajzodat, mert valahol hibádzik, mérd ki a feteket, tranyókat, zénert, cserélj IC-t, ellenőrizd a kondik polaritását, mert lehet már valami megadta magát. Nekem is saját nyákrajz van, elsőre indult.
AZ MPSA92-esnek és az MPSA42-esnek ugyanaz a lábkiosztása, mivel az EAGLE-ben nincsen MPSA92, ezért beraktam egy 42-est helyette. A FET-nél ugyanez a helyzet, velük nem kéne, hogy gond legyen, mert a VF3-ban is így csináltam. Viszont az MPSA-k adatlap szerint azonos lábkiosztásúak. Majd azért megnézem még egyszer. A VF3-on peedig csak BD139-eket raktam. Úgy mint itt. Működik.
Gyorsan átfutva a nyákrajzot...
Mindkét tranzisztor hibásan van bekötve. Szemből nézve, balról jobbra E-B-C. A FET G-re a kollektor csatlakozik. Neked emitter van mind a kettőnél. ![]() ![]() Köszi! Örök hálám! Most már csak alkatrész kéne.... ![]() ![]()
Sziasztok!
Csak futólag megnézve a kapcsirajzott, elsőnek szembeötlik a NE5534 műv.erősítő is hibásan szerepel a rajzon, 3 as 2 lábát cserélni kell. Mert a pozitív visszacsatolás miatt gerjedni fog, de brutálisan. Tovább nem is néztem, csak ezt az észrevételt hiányoltam a többiek írásaiból.
Szerintem szemészhez kéne mennem....
![]() ![]() ![]()
Most nézem csak, hogy nincs igazad! Ha megnézed az eredeti rajzot, azon is így van, csak optikailag tükrözve! A bekötés attól még jó!!
Az lehet hogy tévedek, de akkor jobban el kell merülnöm ennek az erősítőnek a lelkivilágában, mert én még mindíg azt látom, hogy a 3 láb a + bemenetre van vezetve a visszacsatolás. Ezért, nem a jótékony hatású negatív visszacsatolás jön létre, hanem pozitív.
Emiatt feltételezem a rajz hibáját. |
Bejelentkezés
Hirdetés |