Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Energia takarékosság
 
Témaindító: wg_kezdo, idő: Jan 15, 2009
Lapozás: OK   5 / 14
(#) wg_kezdo válasza And hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Hirtelen ez volt kéznél .
Az arányok a lényeg szerintem, hogy egy ilyen senkit sem érdeklő kis egység, mint a modem is egy ország szintjén ekkora energiát követel.
Példának nagyon jó szerintem főleg a mai fiataloknak.
Általában 1W-os felbontású készülékeket találtam csak a legtöbb 10 W-tól kezd mérni ezért gondoltam erre a megoldásra.
(#) wg_kezdo válasza (») Jan 17, 2009 /
 
Igen ez jó ötlet, külön helyesírás ellenőrzővel néztem meg, hogy egybe vagy külön kell írni, de elvileg mindkettőt elfogadta
(#) fege válasza deguss hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Esetleg ez a tipus is megfelelne :5mm-es 8-10cd-s fehér LED
- Típus:5AW4UC
- víztiszta
- minimum 8000mcd (8000-10000mcd)
- 3-3,2v
(#) Norberto válasza fege hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Nagyon jó és okos dolog, hogy felhozódott a téma a LED-ekről és LED-es világításokról, de ha részletekbe folyunk bele, akkor azt legyünk szívesek, a neki megfelelő topikban elkezdeni/folytatni. Azt hiszem, van LED-es világítás otthon nevű topik.
(#) fege válasza Norberto hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Köszönöm a figyelmeztetést , de itt annyi topik van mint égen a csillag
(#) deguss válasza fege hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Igen, a LED megfelelő, de tanácsolom, hogy vegyél 1-2 darabot előtte, és nézd meg, milyen a színhőmérséklete, a spektruma, mert nem nekem kell néznem, tehát lehet hogy ami nekem kellemes, az Neked rideg szín, szóval egy próbát megér, egy-két LED-del kipróbálni.
(#) dilan válasza hapro hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Ahogy az egyik előttem szóló is mondta, a leghatékonyabb mérés a villanyóra kerekének a sebességéből való visszaszámolás. Mindössze egy stopperórára van szükség, meg kell mérni, mennyi idő alatt fordul egy teljes kört a kerék.
Először leméred a kérdéses fogyasztó nélkül, aztán annak bekapcsolásával (csak akkor van szívás, ha közbe beindul pl. hűtő vagy bojler). A kettő különbségéből és az órán látható xxx r/kWh "óraállandóból" kiszámolható a felvett teljesítmény.
Sztem ennél pontosabban és egyszerűbb eszközökkel nem lehet meghatározni az egységnyi idő alatt elhasznált energiát - ami nem más, mint a felvett teljesítmény.
(#) Action2K válasza dilan hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Idézet:
„ami nem más, mint a felvett teljesítmény”

És az áramszolgáltatónak pont ezt fogjuk kifizetni, mert ez a hitelesített mérő, s nem az itt-ott vásárolt akármilyen szerint. Tehát, ha árat akarunk kalkulálni, akkor ennél pontosabb nincs.
(#) hapro válasza dilan hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Köszi, de csak megérteni szerettem volna, hogy miért is nem jó az árammérő X feszültség módszer.
Számolni fogyasztást én is így szoktam ahogy leírtad te is.
(#) dilan válasza hapro hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Jó az - egészen addig, amig nincs jelen váltakozó áram, illetve ha jelen van, akkor csak Ωos ellenállású fogyasztók (ezek általában valamilyen izzószálat tartalmaznak pl. izzólámpa, hősugárzó, vasaló stb.) szerepelnek az áramkörben.
(#) BazsiBacsi hozzászólása Jan 20, 2009 /
 
Mivel elég sokat vagyok ismerősék villanyszerelési boltjába, így 1-2 dolgot tudok a kompakt fénycsövekről (a köztudatba: engergiatakarékos izzókról). Igaz abba a boltba a legolcsóbb 800 pénz körül van, de márkásak.

Egy kompakt fénycsőnek 3 fajta élettartalmi adata van: év, kapcsolások száma, üzemóra. Ha jól rémlik, az egyik beszállító küldött is ilyen tájékoztatót, hogy a kompakt fénycső akkor éri el maximális élettartamát, ha X üzemóra óra után Y percre ki van kapcsolva (asszem 2,7 óra, és asszem 18 perc).

Kompakt fénycsőnek az se tesz jót, ha kevés ideig használod. Tehát mindenképpolyan helyen használd, ahol a fentebb írt tájékoztatóban szereplő kritériumok megvannak. És arra fel kéne az eladónak nyomatékosan hívni a figyelmét, hogy se fényerőszabályzós, se jelzőfényes (kis lámpa, ami lekapcsolt állapotba világít, hogy merre van a kapcsoló) kapcsolóval se használható, mert megrövíditi az éllettartamát.

Ezenkívül még tudni illik róla, hogy a kompakt fénycső veszélyes hulladéknak számít, és vásárláskor kifizetted rá a (legutóbbi tudomásom szerint) nettó 55 forint hulladékkezelési díjat, ami azt takarja, hogy ha te például veszel egy új kompakt fénycsövet, akkor a rosszat kötelesek átvenni, és gondoskodni a hulladék megsemmisítéséről (általában a villanyszerelési boltokban vannak kihelyezve ilyen zöld színű köbö 160 magas dobozok, amibe belerakhatod).

Ha valamit kihagytam, vagy valamit nem úgy gondoltok, ahogy én, írjátok le nyugodtan, utánnajárok, hiszen én is tévedhetek.

Üdvözlettel:
BazsiBácsi
(#) Virgil hozzászólása Jan 21, 2009 /
 
ha valakit érdekel akkor fogyasztásmárőt, most lehet viszonylag olcsón venni most a lidl-ben, 2500 huf-ért.....
mondjuk nemtudom, hogy mit tud, mert a reklámjában nem ír sokat róla és ez most nem olyan amit én korábban vettem ott, de az amit én vettem nagyon bevált pl azt írja, hogy csak 5W feletti fogyasztásokat tud mérni, de nekem mért már 2W-ot is bár nemtudom hogy ez mennyire volt pontos
(#) Norberto válasza Virgil hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Én úgy olvastam, hogy ez csak január 25-étől lesz akciós Vagy van, ahol már korábban az?
(#) wg_kezdo válasza Norberto hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Csatlakozom utánanéztem jan. 25-től akciós.
Ezen kívül láttam náluk led-es lámpát is, erről tudtok valamit?
Azt írja, hogy 18 led van benne és elvileg ahogy elnézem sima lámpába való foglalat.
Ez 220-ról mehet közvetlenül?
Ledes izzó
Ezt is ki lehetne vesézni, hogy mennyire éri meg mennyivel energia takarékosabb stbv...stb...
(#) Action2K válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Mehet simán a 220-ba is, de még a 230-ba is!
kiszámolva 83 forintért jön ki egy led. Az a kérdés milyen van benne? Ha csak gyenge fényű, akkor a HEStore-ban olyat 50Ft bruttóért kapok, a többi meg csak barkács.
Ha ennél nagyobb, akkor már megéri a gyári.
A ledek sorosan lehetnek kötve plusz egy ellenállással. Ennél komolyabbat nem várok tőle.

Fogyasztása kétségkívül miniatűr, de ezek inkább a dekor illetve helyi spot világításra jók a koncentráltabb fényük miatt. Egy 50W-os GU-s égőnél biztos költségkímélőbb egy ékszerbolt kirakatában!
(#) deguss válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Nekem van egy ilyenem itthon, iszonyatos fénye van és én még ennél is olcsóbban vettem, igaz nem sokkal. Nagyon nem éri meg barkácsolni sem, mert kb. ugyan annyi az anyagköltség, és akkor még van vele egy fél órás-órás munka is. A táplálása valóban a 230V váltóról történik, egyenirányítva, simítva. Szép fénye van, jól koncentrált, sötétben akár 50 méterre is elvisz, pontszerű megvilágításra tökéletes.
Amit még mondani tudok róla: Glimmlámpás kapcsolóval kapcsolt foglalba téve a kikapcsolt állapotban is bőven elégséges éjszakai fénynek mintezt mikroamperes áram mellett.
(#) szsrobert válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Üdv!
A 18 ledes 12V-osból vásároltam szintén 1500FT-ért.Fénye jó, 0,05A-t jelzett a multiméter.
(#) wg_kezdo válasza deguss hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Vagyis akkor a mostani spot helyett a sima foglalatba tökéletes lehet.
Na ezt kipróbálom.
(#) Atis57 válasza And hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Szia!
ezen lehet segiteni -- MEG KELL növelni a mérőváltó menetszámát--PL:0,5ról 2-10 re .
nálam 9,5 menetnél adja a 10X felbontást.
(#) szamóca hozzászólása Ápr 27, 2009 /
 
Pilu blogjában akadtam rá erre.
Tényleg, mérte már valaki a valós vízfelhasználását egy gépnek?
(#) potyo válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Ugyan ez nem takarékosság, de van egy tölthető, zselés akkus kézilámpám, aminek elvileg 12V 500mA-es a "töltője". Na ez üresjáratban 15V-ot ad le (belefér, nem stabilizált, trafó+graetz+puffer), de megterheltem 36 ohm-mal, és leesett a feszültség 7,3V-ra! Odáig jutottunk, hogy már meg sem közelíti a valóságot az, ami rá van írva...
(#) szamóca válasza potyo hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /
 
Ma már nem kell valamiféle magyar minősítési bizonyítvány a forgalmazáshoz? Mert arról időnként hallani, hogy a FVF betilt bizonyos termékeket, de hogy kerülnek ezek forgalomba,
(#) Kisvé hozzászólása Ápr 27, 2009 /
 
Helló!
Éppen a napokban olvastam az energiatakarékos izzókról valamit, amiről én ezelőtt még soha nem hallottam, szerintem olyan sokan mások sem.
Ugyebár megvilágítás szempontjából a legtökéletesebb a napfény, mert a fény teljes spektrumát tartalmazza.
Ennél már rosszabb a hagyományos izzók spektruma, de még az elfogadható kategóriába esik. Az energiatakarékos izzóké viszont már nagyon nagyon hiányos. Míg a napfénynél és a hagyományos izzóknál egy szép ívet mutat spektrumának grafikonja, az energiatakarékosé csak tüskékből áll.
Ezek hiányok fáradékonysághoz, általánosan rossz közérzethez, vagy akár hormonzavarokhoz is vezethetnek. Sőt most még be is akarják tiltani a hagyományos izzókat, az energiatakarékosakat meg úgy reklámozzák, hogy egészségesebb, mint a sima.
Szóval ennek "fényében" váltson mindenki
(#) V L válasza Kisvé hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Üdv. mindenkinek. Azért a helyzet az ennél jobb.
Persze választék a kellemes spektrumu fénycsövekből főleg a drágább típusokból van. A hatásfok az emberek számára kellemes szinhőmérséklet esetén egy kicsit kisebb és ez az új fejlesztésű ledeknél is igaz. Persze ha több darabból állítjuk össze a LED lámpát akkor pl. 12db hideg fehér +1db zöld, + 1db sárga + 1db piros stb variációkkal a számunkra kedvezőbb spektrum simán előállítható. Persze ez még forgalomban nincs, de 3 színű már van. Utánna néztem, a LEDek közül a sima fehérek a fénycsővel megegyező hatásfokot tudnak, csak az irányított fényű sugárzás miatt jobb a fénysűrűség, persze a legújabb fejlesztések hatásfoka kétszerese a fénycsönek, de a megtérülés szempontjából rosszabak a négy-tízszeres áruk miatt.
Az izzók kiváltásával a villanyszámlánkat éves szinten tényleg lehet évi 5-10 EFt-vel csökkenteni, de ennél többet spórolhatunk a nagy fogyasztók cseréjével: hűtő-fagyasztó, mosógép, számítógép, TV stb, de csak akkor ha gondosan választunk, és nem növeljük a méretét észnélkül. Nekem a régi hűtő lecserélése évi 15Eft-vel csökkentette a számlát, pedig az új másfélszer nagyobb, vagyis a fajlagos fogyasztása kevesebb mint a fele. Ennek ugyan 30% magasabb volt az ára, ezért amikor akciózták 20%-al akkor vettem meg.
Végül elárulom hogy egy magyar cég gyártott a tengeralattjárókra alkalmazott a nap ciklusát (reggel, déli, esti fény) utánzó lámpákat, amik fénycsövekkel üzemeltek, csak villogásmentes DC módban, speciális fénypor összetételű csövekkel, pont az említett problémák megelőzésére!- csak kb. tízszer drágább a hagyományosnál. Üdv. V L
(#) Atis57 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
szia!
igen , s mindenben bejött a várakozás!
PL: a hűtő A energ . ---több mint 3X fogyaszt .
mosógép -- szintén 70-80 liter vizzel mos.
mosogatógép: 45liter alatt nem tudja,,,
ezek az energiatakarékos lámpá is inkább pocsékolnak -mert: a 16W-s azért 25-30W-t zabál ( ez jön ki melegként )ráadásul a fénye csapnivaló+ kevés is.többet ér a 12V 20W halogén izzó !!!
hát hiába a KINAI MÉRTÉKRENDSZER A VILÁGSZABVÁNY!!
(#) Atis57 válasza V L hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
szia!
nem egészen osztom a véleményedet.
mert:
a leedeknél igen --bár eddig csak 2 helyen láttam beszerelve.
az izzók kiváltása sokat jelent -- a világitás a 2-3. a fogyasztási rangsorban.
az első a villanyboyler -- ennek kiváltása gázra =/3.al, vagy fa stb az is = /2--4,el.
utána a régi hűtő/fagyasztó következik:-itt sokat lehet sporolni
A mosógép sok helyen az 50-100 Ft nyi kategóriában van ---40 C v az alatti mosásnál/esetleg külső melegvizzel.
a TV, DVD, Videó , Számitógép stb részéről a készenléti fogyasztás többe kerül mint a valós !!
sajna sok megoldás éppen azért drágább....- De sokan nem hiSzik el , hogy az utólsó pár 100--1000 Ft adja a készülék értékét. Pl: villanyboyler 25-27 32 eFt-ért.
a legelső csapnivaló- a 32000-s talán a jobbik választás.
de nem igy megy , -megveszik a gagyi/kinai-t aztán nézzem már meg mit lehetne tenni?!?!
(#) potyo válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Ezek mit jelentenek?

Idézet:
„--
=/3.al
= /2--4,el.
:-
---40 C v
....-
?!?!
energ . ---több
,,,”
(#) V L válasza Atis57 hozzászólására (») Ápr 28, 2009 /
 
Figyelmesebben és értelmezve ovasd a hozzászólásom, kössz.
A kicsi (10W alatti) egyenirányitó +puffer...tápok valós fogyasztását nehéz pontosan mérni. A legtöbb mérő sokat csal. A régi forgó.morgó mérőm nem is indult be csak 4W-felett, amivel évi max.1000Ft-nyi nem lett számolva( ha már egy 10w-os izzó is ment akkor 1-2%-ra OK volt.) Ez miatt is az Elmű kicserélte újra, ami az 5W-os valós fogyasztás helyett- a csúcsárammal arányosan ( mivel a folyási szög igen kicsi a csúcsáram Kb. négy-ötszörös) - kb. 20W-ot pörög. Persze ha bekapcsolok egy 15W-os égőt, akkor a mérő kb. 25W-nak számolja. Ugye milyen ügyes- a filléres tétel óránként 1Ft-ot ketyeg most már nekik, ami ugye 8600Ft évente, amiből csak 2200Ft a valós fogyasztás!
Nekem is 8-10 db kis kütyü megy amik 0.5-2W között fogyasztanak: Telefon, rögzitő, TV, monitor, PC, router , modem, antenna erősítő, mikro stb.
Ha napokra elmegyek akkor amit lehet kihúzok a hálózatról.
A gondos választás alatt én azt értettem hogy akár 20 cég kínálatát is végignézve, ha pl. nem találok gazdaságosan üzemeltethető és a számomra jó TV-t, akkor marad még a 4:3-as CRT-s 100Hz-es( 0.8/80W-os fogyasztással), és majd ha lesz ledes háttérvilágítású 50W-ot fogyasztó LCD TV, 1920-as felbontással akkor azért hajlandó leszek pénzt adni.
Nekünk fogyasztóknak kell szemléletet váltani, ha a gagyit akciózzák nekem az akkor sem kell!
Ma már a használd ( jó esetben 1 év) és dobd el eljutott a vedd meg és dobd el szintre!
Egyet kell tenni: messze elkerülni.
Üdv: V L
(#) deguss válasza V L hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Nagyon jól látod a dolgokat, osztom a véleményed. Sajnos az új hűtőgépvásárlás vagy gépkocsiakkumulátor-vásárlás hazánkban tényleg vásárlás és nem csere, mint nyugateurópában. Pl. Auszrtiában kérik a régi gp. akkut, ha venni akarsz egy újat, hogy csak egyetlen példát említsek.
Sajnos kevesen gondolkodnak el azon, hogy tényleg megéri-e lecserélni a hűtőt, sokszor pl. egy tömítéscsere is sokat segítene. Megveszik az újat, a régi meg a sok káros és veszélyes anyaggal általában a lomtalanítások alkalmával a "kupac tetején" végzi. Ugyan így van ez az akkumulátorokkal, egyetleg céget ismerek, akik foglalkoznak akkumulátor felújitással (szulfátmentesítés), mert bizony ami "nem működik" az nem azt jelenti, hogy dobd a kukába. Sokszor megérné ráfordítani egy kis összeget. Vagy pl. sokaknak sajnos nem is fordul meg a fejében a "szárazelem - tölthető elem" kérdés, sajnálnak beruházni, mindig a legolcsóbb kínai vacak elemet veszik meg, holott biztos jobban járnának a tölthetővel.

Sajnos szemléletváltás is szükséges, mit sem ér önmagában az egyébként támogatásra szoruló fénycső, napelem, és hőkollektor. Az utóbbival lehetne a legtöbb energiát megspórolni, egy átlagos háztartás igen jelentős energiafelhasználása (legyen ez villamos energia, vagy földgáz), bizony a melegvíz-előállításra megy el. Ez pedig nem olyan, mint egy TV, ha nem kell kihúzom a konnektorból, meleg vízre mindenkinek szüksége van. Sajnos hazánkban szinte semmilyen támogatást nem élveznek a passzívház építők, a megújuló enerigaforrásokra építkezők.

Csak a rohadt kőolaj. Ez mozgatja az egész világot. Remélem hamarabb elfogy, mint hogy szétcsesznék a földet vele. Talán ha már 2000Ft lesz literje, elgondolkodnak mások is...
(#) potyo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /
 
Nekem a 40W-os izzó az semmi, nálam 100-nál kezdődik a világítás...
Következő: »»   5 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem