Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Párhuzamos port átalakítása usb-re
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Norberto válasza PCB hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
by PCB
Idézet:
„Nem olvasod mit ir az aki a topikot nyitója?

„Van egy számítógép amin van egy olyan program ami csak a LPT (párhuzamos) portra tud nyomtatni, mert még nem használja a windows lehetőségeit. Viszont a nyomtató meg egy tuti lézer nyomtató, amin már csak USB csatlakozás van. ”

Néha nem könnyű veletek”


No comment

Másokat "lenéz" (mert nem értik), közben maga sem érti...
(#) gerry válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Igen ezt találtam tegnap én is. Dos2usb, meg még találtam a fentebb belinkelt usblpt kábelt is.

Kapcsolást, meg áramkört nem találtam.

Esetleg még fájlba nyomtatni, de ez gondolom még dos alol nem igen működött régen.

üdv
(#) cszotyi válasza btjp hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Hello ezen az oldalon megtalálod a megoldást , ahol azt irja net use lpt1 \\Roscoe\dj990 /persistent:yes.
Nekem is ilyen gondom volt és mostmár birok nyomtatni a dos-os progiból is( tegnap este óta) :yes: .

(#) PCB válasza Norberto hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Szia !

Nem nézek le senkit, és ez már az utolsó utáni hozzászólásom a témához.

eredeti feltevés részlet :

Idézet:
„amivel csak párhuzamos porttal rendelkező géphez usb-s nyomtatót tudok kapcsolni.”


Ebből arra következtetek, hogy szoftveresen hiába alakitja át az LPT portot USB -re, mert hogy hardveresen nincs.

Ez meg pont az ami ezen segít és van kábel formában is

Üdv !
(#) Gory válasza PCB hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Hi!
Az alap kérdést már G-ley szerintem megválaszolta. Elméletileg lehetséges. El is mondom én hogy hogyan.
Először is a nyomtató USB-n kommunikálna ami mint tudjuk soros, ezért kell egy mikroprocesszor, ami ezt emulálja neki. A másik irányban viszont párhuzamos port lenne, ami nyomtató esetében nemtudom hány biten de kb 8, párhuzamosan kommunikál.
Na most amikor te rádugod az USB nyomtatót egy usb-s gépre, akkor az oprendszer érzékeli a csatlakoztatást és elindul egy kommunikáció, amivel VID PID class és egyéb descriptorokat lekéri az oprendszer a nyomtató USB chipjétől. Ezeknek az adatoknak a függvényében választja ki a megfelelő drivert a nyomtatódhoz. Mikor ez megtörtént, ennek a drivernek a függvényhívásaival fogja a nyomtatást véghezvinni.

Ebből fakadóan, egy új drivert kéne beiktatni a rendszerbe ami az eredetileg USB-re szánt bájtokat párhuzamosan bájtonként küldi az LPT porton. Ezt vagy úgy oldod meg hogy tökúj drivert írsz a nyomtató minden parancsával és egyéb funkciójával, vagy a régi driver kimenetét valahogyan átvezeted egy ilyen párhuzamosító másik driveren. Ebben az új driverben elég a 8 adatvonal használata, ACK és egybek nem kellenek, mert ezeket az usb-s nyomtató nem külön vonalon jelzi, hanem nyilván az USB-n parancsokkal. Erre fel kell készíteni az új drivert. Persze az kérdéses hogy használt-e valamilyen időzítéseket a soros küldésre az eredeti USB driver. Mert akkor figyelni kell erre.
Ezenkívül amikor a nyomtatót csatlakoztatod, és nekill descriptorokat cserélni, azt is kezelni kell. És még az összes egyéb hülye speckóját. Igazán nem tudom miket csinál még.

Ha mindez megvan, akkor a 8 adatvonalra rátoldassz egy FT245 párhuzamos USB IC-t. Ez az adatvonalán megjelenő 8 bitet USB formába rendezi és elküldi a nyomtatónak sorosan ahogy kell. A küldést vezérlő órajel előállítható mondjuk az ack vagy bsy felhasználásával.

Ha valami hibát találtok a levezetésemben szóljatok.
Üdv
(#) G-Lex válasza Gory hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Na végre valaki!

Teljesen jó amit írtál.

Akinek még nem vili:
PIC kell hozzá. és a cél nyomtató driverét kell újra megírni a picbe meg egy interpertert, ami fordít az LPT és az USB között.

Miért nem gyártanak ilyet? mert mindegyik ilyen kábel+ic csak 1 nyomtatótípussal működne.
(#) Gory válasza G-Lex hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Nem feltétlen kell pic, PC-re is meg lehet írni ezeket. De mégis gyártanak ilyet, ott van fenn a link. Szerintem ez azért lehet mert jobban értenek a nyomtatók működéséhez nálunk és driver van a cucchoz.
(#) iamrob válasza Gory hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Egy dolgot azonban kifelejtettetek a gondolatmenetből. Méghozzá, hogy a nyomtató egy "USB device" eszköz, amihez egy "USB host" eszközzel lehet csak csatlakozni. Sajnos az FT245 is "device". PIC azért nem kell az áramkörbe, mert nincs olyan típusa, amely el tudna látni USB host funkciót. PIC-nél sokkal komolyabb kontroller kellene bele. Nem ismerem az Atmel procikat, de ha jól tévedek, az AMR-ek között van erre alkalmas (AVR-ben szerintem szintén nincs).
Két device (mint ahogyan két host) sem tud egymással közvetelnül kommunikálni.
Szóval ennél kicsit bonyolultabb lesz a megvalósítás.
(#) Báddzsó válasza iamrob hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
nem1*ű, a dolog, ilyenkor van az, hogy jobban jár az illető ha vesz egy pci-os usb kártyát (2e Ft) és belenyomja a gépbe+ a belinkelt progik (pl dos2lpt) egyikét telepíti. szerintem...
Persze ha nagyon régi a gép (nincs pci/win95van) akkor ez sem járható út... venni kell egy lpt-s nyomtatót.... ...vagy egy új gépet...
(#) Gory válasza iamrob hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Hi!

Nem felejtettem ki, direkt nem írtam. Ugyanis a fenti áramkörben az FT245, csak annyit látna el, hogy a 8 adatbitjére tett értéket órajelre elköldi a D- és D+ lábain. Ehhez meg nem kell hostnak lennie. A host funkciót a drivernek kell intézni a PC-n amint mondtam is (VID PID descriptorok kezelése, attach detach...)
Amúgy van AVR ami hostként is használható. USB on the go névvel hivatkoznak erre van 2 tipus is. ARM proci az meg elég sok féle van, nem tudok róla nyilatkozni.
(#) iamrob válasza Gory hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Idézet:
„A host funkciót a drivernek kell intézni a PC-n”
- Ez kb. olyan, mintha egy ISA-s alaplapra tennél egy PCI kártyán, aztán majd szoftverből...
A hostnak pont az a feladata, hogy az USB kereteket generálja, többek között a bitsebességet is, amelyből az FT245 az órajelét is kapja, tehát ő soha nem fog tudni, semmilyen szoftver támogatással host lenni. Már csak azért is, mert éppen USB-n keresztül lehet vezérelni, hogy a párhuzamos oldal mit csináljon, nem pedig fordítva. Szerintem ebben megegyezhetünk.
Más spec IC-vel megoldható lenne a dolog elvben, de ahhoz bit szinten ismerni kell az USB-t, ami kevesek kiváltsága.
(#) potyo válasza Gory hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Akkor tisztázzuk:
Az FT245 párhuzamos portját kössük rá a számítógép párhuzamos portjára, az FT245 usb portját pedig a pc USB portjára. Amikor a program az alaplapi LPT portra küld valamit, akkor az FT245 azt mintegy ellopva visszajuttatja a pc-re valamilyen programnak (vagy nevezzük drivernek). Ezután a driver (némi átdolgozás után, ha arra szükség van) egy másik usb porton kiküldi a nyomtatónak a nyomtatnivalót (természetesen a nyomtató közvetlenül a géphez van kötve).
Így gondoltad?
(#) Gory válasza iamrob hozzászólására (») Szept 30, 2006 /
 
Idézet:
„Már csak azért is, mert éppen USB-n keresztül lehet vezérelni, hogy a párhuzamos oldal mit csináljon, nem pedig fordítva. Szerintem ebben megegyezhetünk.”


Ebben nincs teljesen igazad. Az FT245 nem úgy van kialakítva hogy az egy usb-n át vezérelhető pérhuzamos felület. Mivel az USB kétirányú, triviális hogy a párhuzamos oldal felől is lehet az USB-re adatot küldeni, mint már mondtam is, egy órajelet kell neki adni. Ez tény, felesleges vitázni rajta. Ha gondolod példát is mutatok.
Viszont abban igazad van hogy egy hostot célszerűbb alkalmazni, mint szoftverből megíri a funkcióját.
(#) Gory válasza potyo hozzászólására (») Szept 30, 2006 /
 
Nem nem így gondoltam. Én egy elméleti megoldást írtam le, ami szerint az usb funkciókat szoftver csinálná, és egy hardveres illesztés kell. De azóta már kialakult a gyakorlatilag is megvalósítható megoldás

Egy usb host IC-t vagy egy ilyen képességű kontrollert kell illeszeni a párhuzamos portra. (pl AVR usb on the go)
(#) iamrob válasza Gory hozzászólására (») Szept 30, 2006 /
 
Vitatkozni én sem akarok.
Idézet:
„a párhuzamos oldal felől is lehet az USB-re adatot küldeni”
- ez természetesen igaz.
DE! Mint ahogy azt korábban is írtam, de más szövegkörnyezetben, hogy az FT245 nem host. Az USB-n lebonyolított ÖSSZES adatforgalmat minden esetben host kezdeményez. Itt nincs olyan, hogy valaki csak úgy beküld valamit az USB-n. A host generál minden keretet, majd, ha ez arra szólítja fel az eszközt, hogy küldheti az adatot, akkor a keret megfelelő időszeletében ezt megteszi. Ezt követően a host befejezi az adott keretet, ezzel vége egy csomag elküldésének. Ezután ismét elkezd egy keretet, majd az ott leírtaknak megfelelően tovább jönnek-mennek a bitek. Tehát javaslatodnak megfelelően vegyük ezt ténynek. A példát ettől függetlenül megmutathatod.
(#) Gory válasza iamrob hozzászólására (») Szept 30, 2006 /
 
Utánanéztem ennek a dolognak, és neked van igazad. A TXE jel lehúzásával a 8 adatbit nem kerül ki a D- és D+ lábakra, csak a FIFO memóriába. Tehát ebből az következik, hogy nem lehet vele így direktben 1ms kereteket kiküldeni a nyomtatónak, amiben elküldheti az adatait. Habár a bitbang módban a 8 adatvonalat lehet direktben birizgálni az USB felől, visszafelé irányba tényleg nem megy.
Sorry
(#) potyo válasza Gory hozzászólására (») Szept 30, 2006 /
 
Hát érdekes mutatvány lenne, ha a kábel mindkét végét egyszerre akarná a host és a device is vezérelni. Szóval már ebből kiindulva sem lehet.
(#) ssjoco hozzászólása Dec 12, 2006 /
 
Ha valakinek sikeül, akkor szóljon ez engem is érdekel. Megnéztem a linkelt anyagot, 20ért lehet venni cuccost.
(#) ssjoco hozzászólása Dec 12, 2006 /
 
Itt van egy leírás:
http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/bastelecke/Rund%20um%20den%20PC/USB2LPT/index.html.en
(#) agressiv hozzászólása Dec 12, 2006 /
 
PFF.......
Keresd meg a progi windows-os verzióját......
(#) szucs_g válasza ssjoco hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Na! Örülök, hogy mást is érdekel a téma. Az AVR miértek, hogyanok (vagymi) topikban rágtam a srácok fülét, hogy írjuk meg a M8-ba a firmware-t. Az 1.5-ös verzióju adapter kész van.
Van belőle 7-8 db (ennyi PCB-t gyártottak le minimum).
Már csak a firmware-ra várok. Jómagam nem tudok programozni (sajnos).
(#) kegab79 hozzászólása Dec 9, 2009 /
 
Sziasztok!
Kissé elvesztettem a fonalat a fórum olvasása közben.
Nekem egy HP 5L nyomtatóhoz kellene átalakító kábel, mert a nyomtató portos kábelét nem kedveli a gépem usb csatlakozója. A neten sokat láttam, de nem tudom, hogy mind jó e.
Az egyik bolt eladója szerint 6-7 ezer egy ilyen kábel. A webshopokban pedig 2-4 ezer.
Milyent ajánlotok?

Előre is köszi!

Kegab
(#) david10 hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Sziasztok
Nekem erre a célra kellene kapcsolási rajz:Link
Köszönöm
(#) mormi hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.Terveznem kellene egy egyszerű USB-Parallel átalakítót,még pedig úgy,hogy nem használhatok PIC-et. Ehhez kérnék segítséget.Légyszíves akinek van valami leírása vagy bármi tudomása,hogy hogyan lehetne egy ilyet megtervezni segítsen!

Köszönöm szépen előre is!

Üdv, Mormi!
(#) Norberto válasza mormi hozzászólására (») Feb 2, 2013 / 1
 
Hello!

Az FT245 aktuális változata nem felelhet meg az igényeidhez?
(#) _vl_ válasza mormi hozzászólására (») Feb 2, 2013 / 1
 
Vagy egy mikrokontroller, vagy valami cél-IC (ami belül igazából szintén egy mikrokontroller) fog kelleni hozzá. Hogy éppen PIC vagy nem PIC, az már mindegy - logikai kapukból viszont sose raksz össze egy USB eszközt.
(#) mormi hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Helló!

Köszönöm az eddigi segítséget,még egy nagyon apró kérdésem lenne:Megtaláltam egy olyan kapcsolást,ahol LED-eket is használnak az USB-Parallel átalakítónál.Van egy olyan érzésem,hogy a kondenzátorok és ellenállások nagy része csak a LED-ek miatt kell.Valaki megtudna erősíteni,illetve tudna segíteni,hogy pontosan milyen alkatrészeket hagyjak el az áramkörömből.Nem merem az összes kondit elhagyni,ezért gondoltam megkérdezlek benneteket.
Az áramkör

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv,Mormi!
(#) _vl_ válasza mormi hozzászólására (») Feb 6, 2013 / 1
 
Egyetlen egy kondit se hagyjál el, mind kell.
A LED-ek mellett levő ellenállásokat a LED-ekkel együtt kihagyhatod.
(#) mormi hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Rendben,köszönöm szépen a segítséget,akkor elvileg ha így ahogy van megépítem akkor működnie kell ugye? Egyébként a mini usb-t lecserélhetem a hagyományos USB portra ugye?Csak ott akkor mind a 4 lábat ki kell használnom nem úgy mint a mini esetén,mert itt ugye a 4-es nincs kihasználva.
Köszönöm még egyszer a segítséget!
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem