Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC mélynyomó autóba

Témaindító: jimmy8, idő: Aug 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) jimmy8 hozzászólása Aug 30, 2007 /

Sziasztok!
Van egy "nagykorú" kadettem, ami nincs elkényeztetve hangszóróhelyekkel.....
Mivel a kocsi az utcán áll (lopásveszély ), ezért azt találtam ki, hogy rakok egy mélynyomót a csomagtartóba (a kalaptartó két oldalán találató 10cm-es rejtett hangszórók kiegészítésére). Mivel nem akarom, hogy sok helyet foglaljon, ezért egy PC hangrendszer mélynyomójára gondoltam (kicsi méret, de elég tisztességesen szól).
Mivel a mélynyomóban lévő erősítő 220v-os és nem akarok 12-220V invertert (felesleges pénzkidobás), ezért kidobnám az egész belsőt, és beraknék egy elektronikát, melynek a következőket kellene "tudnia":
sztereo nagyszintű jel fogadása (bemenet)(fejegységről), egy hangváltó , melyről hajtanám a mélynyomó (4 OHM) hangszóróját, sztereo kimenet a 10 cm-es hangszórókhoz. Valakinek valamilyen kapcsolása v. ötlete? Pici pénzért sikerült szereznemezt a mélynyomót, jó lenne valmit kihozni belőle
(#) Gery válasza jimmy8 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Itt van egy aktív hangváltó ami nagyon jó, itt legalul megtalálot a további kimenetet a 10cmes hangszórók erősítőjének és nemtom mekkora teljesítményű, de egy pc mélynnyomónak sztem ez elég és akkor nemkell inverter Egyébként a 10cm-es hangszórókat a fejegység erősítőjéről kéne üzemeltetni és ha van neki rca kimenete arra rá az aktív pc mélynnyomót. Ha viszont több mint 50Wattos akkor külön erősítő(pl:tda7294) és kapcsüzemű táp kell.

Ja és ha nincs a fejegységnek külön rca kimenete akkor meg sztem felejtős a dolog mert a hangszóró kimenetre ezt így nemlehet rákötni.(viszont ha jól tom van olyan kapcsolás amivel megoldható, ha nagyon fontos).
Ha meg csak rca van akkor meg kell még egy kb 2X20Wattos végfokot építeni.
(#) jimmy8 válasza Gery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Köszi a gyors választ...
Van RCA kimenet a fejegységen, de ki akartam kerülni az erősítő építését-bekötését.
Egyszerűbben leírva olyan megoldást keresek, mint a szobai hifiknél alkalmazott megoldás: Passzív mélynyomó (egy hangszóróval), mely fogadja az erősítőből jövő erősített jelet (a fejegységen 4×50W szerepel, de mint ismeretes, ennek fele sem igaz... ),ebből MONO jelet képez a mélysugárzó számára, viszont a sztereo jelet változatlanul (vágás, szűrés nélkül) továbbadja a két front hangszóróra...

Akkor ha jól értem:
VAn egy 4x50Wattos erősítőd és erröl akarod a két kicsét és az egy mélynomót üzemeltetni. Viszont ha eredetileg nemlehet hídba kötni akkor arra nemtod rákötni a mélnyomót, csak ha szétszeded és a végfok elött hidalod.(ezt nemajánlom ) mert tudomásom szerint a 2 végfok kimenetét nemlehet hidalni hacsak nem olyan az erölködő. Viszont ha nemolyan én azt ajánlom neked hogy 2X50Wattot a két kicsire majd csinálj egy tda1562-őt a mélyhez.
(#) szabi83 válasza Gery hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

és a mélynyomó impedanciával mi lesz?? szerinted mind 1 a fejegységnek, hogy 4, 6 esetleg 8ohm....

mellesleg az a fejegység, meg a többi is 20W körül tud 10%-os torzítás mellet 4ohm/ch!!! lásd tda7384/tda7386

nézdmeg mivan abban a mélynyomóba, biztos valami tda ic, tipus elég, esetleg mérd meg a tápfeszt, amúgy ahogyan szól, nem biztos, hogy sikerül neked is elérni azt..!?

üdv
(#) Gery válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

A két 10cm es magas(ami gyárilag van az autóba szerelve) azt én úgy vélem hogy már alapból megy a fejegységről( a leírtak szerint) és azt akarta kiegészíteni egy pc mélynyomóval úgyhogy hidbaköti a másik két kimenetet. De egy fejegységnél ez sztem nemmegoldható, ezért ajánlottam a tda1562-őt. A mélysugárzó meg gondolom csak 4ohmos ha meg nem akkor viszont fele akorát szól....
(#) titi hozzászólása Aug 30, 2007 /

Hali!
Ha van RCA csati, akkor én úgy csinálnám, hogy a két 10cm-es hangszóró a fejegység végfokjára, a mélynyomó a saját erősítőjével az RCA csatira.
Szerintem is nézd meg a mélynyomóba lévő IC-t, hátha 12V-ról megy.

Vagyis csatlakozom szabi83 javaslatához!
(#) Gery válasza titi hozzászólására (») Aug 30, 2007 /

Arra nemis gondoltam hogy a mélynyomó végfokja 12Voltrol, szabi válaszábol meg ezt nem olvastma ki jó ötlet...
(#) jimmy8 hozzászólása Aug 31, 2007 /

Köszi mindenkinek!
Egy kicsit már késő van,holnap jobban megnézem a mélynyomóban lévő végfokot, hátha valóban 12V-ról megy....
Nem volt szándékomba hídba kötni a fejegység kimeneteit, ugyanis elöl is van két hangszóró rajta, csak ugye azok is 10 cm-esek (sajna ekkora a gyári hely). Azért akartam rákötni valamilyen módon a hátsókkal egy "körre" a mélynyomót, mert azt gondoltam, hátha meg lehet oldani + erősítő nélkül is a dolgot. Jó lenne egy kis mély hang is az autóban.... A 10cm-es hangszórókat lazán kihajta a fejegység erősítője ezért bátorkodtam ilyen ötlettel előállni.
Persze gondoltam, hogy a legjobb megoldás az RCA kimenetre rákotni egy erőlködőt és arra a mélyet, de előbb próbáltam az egyszerűbnek tűnő változatot.
Tehát nemsokára jelentkezem, miután megnéztem mi az ábra a jelenlegi subb-ban lévő erősítővel....
(#) Inhouse hozzászólása Aug 31, 2007 /

Ha már a fejegység hátsó két végfokát akarod használni, akkor vagy egy dupla hangszórós 2*4ohmos láda, vagy egy duplatekercses 2*4ohmos, a lehető legnagyobb érzékenységgel. Azzal egész tűrhető hangot lehet elérni. Volt szerencsém mindkét megoldással találkozni és külön transzverteres erősítő nélkül ezzel a megoldással tudod maximálisan kihajtani a cuccot.
Szerintem ez a PC mélynyomó felejtős, el fog veszni a hangja a csomagtartóban. Valószínűleg egy kisebb méretű, de normál löketű hangszóró, csak a felsőbb felharmónikusokkal trükköznek esetleg benne, oda van hangolva. Azért tűnik jónak a hangja...

Üdv
Inhouse
(#) jimmy8 hozzászólása Szept 3, 2007 /

Tehát a sub kibelezve. És fél siker!!!
A trafón két megcsapolás (a felirat szerint:12V 0,4A és 12,5V 4A.)
Ha rákötöm a kocsiban a szabályozatlan (12-14,5V) feszkót az kinyírhatja?
Viszont van egy kis gond: csak távirányítóval működik minden funkció (hangosítás stb). Valahogy ezt kellene kiiktatni. Majd csinálok egy-két fotót a panelről, hátha valaki tud valami okosat mondani.
Két TDA7377 van benne "erősítésre".
Folyt köv.....

(#) Gery válasza jimmy8 hozzászólására (») Szept 3, 2007 / 4

Az IC max 18V-ot bír szal baja nemlessz. Sztem a távirányító maradhatna azt a 12V 0.4A üzemelteti, de ha nemkell akkor szedd ki.(de akkor kell bele valami ami hangjelre bekapcsolja a végfokot mikor bekapcsolod a fejegységet, vagy manuálisan kapcsolod ki be de arra meg jó lenne a távirányító )
Ja és ha két tda7377 van benne akkor gondolom van neki kimenete további hangszóróra is. Ha úgyis megy 12V rol akkor akár azt is lehetne használni...
(#) titi válasza jimmy8 hozzászólására (») Szept 3, 2007 /

Valóban! Ezt az IC-t autómagnókba szánták.
2*30W, és ez kétszer!
Tehát nyugodtan bekötheted.
Min 8V, max 18V a tápfesz.
Persze előfordulhat, hogy egy kis zavarszűrésre szükség lesz.
(#) jimmy8 válasza titi hozzászólására (») Nov 3, 2008 /

Köszi Fiúk mindenkinek!
Bekötöttem a kocsi tápfeszére, de valóban nem volt jó hangja a csomitartóban, ezért nem került bele...
Inhouse ezt mondta, de támogatom Gery sok segítő hozzászólását, ezért az ő javaslatát fogadom el megoldásnak...
(#) Gery válasza jimmy8 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /

Hát sajnálom, hogy nem lett jó hangja.
A pontot köszönöm szépen, bár mostanában idő híján nem sok időm van mostanában segítő hozzászólásokra sajnos
Na további szép estét
(#) Inhouse válasza jimmy8 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Mostanában így járok...nem baj, nem vagyok ponthajhász...

12V-ról transzverter (vagy más trükk) nélkül 4ohm-ra nincs 30W se... Elméletileg lehetne, de az a fránya hatásfok...

Üdv
Inhouse
(#) m.joco hozzászólása Ápr 2, 2009 /

Hello
Én is PC mélynyomót szeretnék kocsiba tenni, de nem a csomagtartóba, hanem az anyósülés alá, mivel oda befér lefektetve. Így gyakorlatilag egy légtérbe kerül az "utasokkal". Érdemes, vagy sokkalta halkabb lenne mint a szobában? Az erősítőt meg tudom oldani.
Üdv.
(#) Inhouse válasza m.joco hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /

El fog veszni a hangja a menetzajban, annyi ereje meg nem lesz, hogy legalább rázzon...
Autóba legalább 20cm-es mély, de akkor jó minőségű, nagy Xmax-al, jó dobozban, vagy 25-30cm-es már az olcsóbbakból is... 2db nagy ovállal is lehet jó, csomagtartó és kalaptartója, valamint hangszórója válogatja...

Üdv
Inhouse
(#) KeczKa hozzászólása Ápr 3, 2009 /

Sziasztok!

Van egy X-treme 500w-os mélynyomóm és azt szeretném megtudni róla hogy mekkora erősítőt igényel........ha valaki tud kérem segítsen......

Köszönöm előre is....

Üdv: Jocó
(#) muimui válasza KeczKa hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /

Általába egy hangszórót a névleges teljesítményének a felével illik terhelni. Nálam ez azt jelenti, hogy egy 250W-os erölködő elég is lenne oda
(#) KeczKa válasza muimui hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /

Köszi szépen h segítettél, megpróbálom..........
(#) kovácska hozzászólása Máj 4, 2009 /

hello! hogy lehet pc-hez csatlakoztatni mélynyomót?
(#) muimui válasza kovácska hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

ez ugy kezdődik, hogy neked van egy hanfalszetted, megfelelő erősitővel, amiről tudod hajtani a mélynyomót is. Ha ez igy van, akkor innentől csak, a hangkártyád megfelelő kimenetére kell bedugnod egy jack-->RCA kabellel, majd a hangkártyádat megfelelően konfigurálod és kész is.
(#) kovácska válasza muimui hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

köszönöm szépen a válaszod!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem