Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Hát a szekunder oldali terhelés. Mert amikor a tranyó zár, akkor a nyitási indukció, áttranszformálódik a szekunder oldalra és ekkor nyitnak a diódák. Ez a "záróütemű". (mint a kocsiban a gyújtás, csak ott ilyenkor a gyertya szikrázik) üdv! proli007
Sziasztok Mesterek!
Bassmester belerakta a bogarat a fulembe, kapcsitap ugyileg. Van par vasam bontasbol, elkezdek veluk valamit... Legeloszor egy amator kerdesem lenne Hozzatok: Van egy tapom, kb. 50W-os. Eldurrant benne a fet, viszont van itthon egy par 600V/60A-es IGBT-m. A fet N-csatornas volt, az IGBT-k npn-ek. Az a kerdes, hogy buntetlenul betehetem-e ezt a fet helyere?
Én nem tudom, hogy bele lehet-e, de ha igen, akkor én a helyedben módosítanák a tápon, és akkor többet tudna. 20A-t szerintem simán ki lehetne belőle venni, de akár 30-40A-t is.
Kosz a gyors reakciot!
Igazabol ez csak egy elofok tapja, nincs szukseg nagyobbra. Arra gondoltam, hogy az IGBT megy a fet-hez valo vezerlessel. Momentan nincs itthon csere fet-em, ezert gondoltam kiprobalni. A maradek IGBT-k mennek az uj tapba, de annak meg terve sem szuletett....
Azt hittem, hogy nincs "hozzárendelve" semmi a táphoz, hanem csak próbatáp szerűség.
Jah, ez ragaszkodik az elofokhoz Probatapnak van meg anyag! Sorbakotom egy 25w-os izzoval, aztan teszt....
Na, megtortent a teszt, a tappal sorbakotottem egy 20w/230v-os halogent. mukodik, a szekunder feszultsegek rendben vannak. Ami furcsa, hogy terheletlenul is vilagit halvanyan az izzo. Lehet akkora a nyugalmi arama? Egyaltalan tortenhet valami igy, hogy a fet helyett igbt van? Ugy ertem, gerjedes, vagy instabilitas, ilyesmi....
nekem egy olyan kérdésem lenne hogy az miért van hogy melegszik az induktivitás? Amikor 5A-t veszek ki a rendszerből és az induktivitáson 2-es rézdrót van. Ha kicsi értékű az induktivitás akkor melegedhet? (szerintem nem de lehet nemjól tudom)
Szerbusz!
Ha a 20-as izzó halványan, narancssárgásan izzik, akkor én olyan maximum 20 mA-t sejtek, de inkább mérd meg. Egy 50 W-os tápnak jócskán 10 mA alatt kéne fogyasztania nyugalmiban. Az eredeti fetek mitől szálltak el? A többi alkatrész jó benne? Ha minden oké, kösd rá nyugodtan a 230-ra. (Ireland-ban is 230 van?) Ne félj, nem durranik nagyot
Mellékelj egy kapcsrajzot légyszi, amin megjelölöd az említett tekercset.
ami ennyi infóból elsőre beugrik az a skin hatás...
ez egyébként Attila86 labortápegysége, de mellékelem a kapcsolást, ja és egyébként az induktivitást egy PC ferritjéből csináltam, és mértem (számoltam) és 130uH-it kaptam. Ebbe a kapcsolásba 100uH kellene, de szerintem nem ez itt a baj.
ja és a kép alján található L1-es tekercsről lenne szó
Valószínűleg az a vas amiből csináltad nem megfelelő.
Túl van gerjesztve és azért melegszik. Attila azt hiszem EE42-t használt 3mm légréssel, de ezt ő jobban tudja.
Üdv mindenkinek!
Sajnos kapcs. üzemű tápokban nem vagyok jártas, de szeretnék a leendő erősítőmnek egyet ami LM3886-os IC-vel lessz. Tehát a problémám egy egyszerű kb100W(max)-os kapcs üzemű táp +-36v-tal. Eszembe jutott egy olyan hogy PC- tápját nem lehetne-e átvariálni vhogyan vagy a kimeneteket úgy kötni h kb akkora feszkót adjon ammennyi kell?(+-20- 40v) Tápegységekben csak a hagyományos trafós megoldásokban vagyok kicsit jártas, ezért lehet hogy hülyeséget írtam és nem lehet. Előre is köszönöm a választ!
Hello
Meg tudnátok nézni a nyáktervemet hogy jó e? Elkezdtem magamnak tervezni de nem tudom hogy jó e, meg hogy vannak e benne hibák?Kicsit nagyra sikerült de remélem nem baj.Cimo tápja van elvileg rajtaBővebben: Link. (Sprint Layout 5) Üdv!
Halihow!
Ra van irva a tapra a max terheloaram, ebbol szamolva a nevleges terhelhetoseg 30w. Minden teljesen hideg, az 5v-os agra terhelesnek 12V/20W-os izzot tettem, ugyanugy hideg maradt. Van meg egy pontosan ugyanilyen tapom, ami a DAC-ban uzemel. Nem tudom, mitol szallt el a fet, egy alkalommal bekapcsoltam, es robbant a bizti, minden elozmeny nelkul. Elotte mukodott gond nelkul. A mukodo darabbol halk sipolas hallatszik, ebbol az igbt betetele utan semmi. A feszultsegek tokeletesek, a zarlatvedelem is mukodik. Talan egymas mellett kellene a ket tapot merni.... Ja, itt is 230 van.
Szerintem a Cimó-félét csináld, ETD 39 maggal. Én már kettőt is építettem, ETD 49 és E42 ből, szintén erősítőket táplálok velük. Az utóbbihoz kipróbált nyáktervem is van ha érdekel.
Lényeg hogy jó lett
Az enyémek csak akkor adnak hangot, ha működésbe lép a zárlatvédő, de akkor rendesen csicsereg.
Te megtudod nyitni azt a Lay.-t amit mellékeltél? Én nem látok rajta semmit.
Hello!
Én meg tudom nyitni, akkor viszont itt van JPG-ben. Üdv!
Hali!
Szerintem közelebb kéne rakni az ícét a fetekhez. Hosszúak a Gate-ekhez menő vezetősávok. Mellékelem az enyémet is, hátha érdekesnek találod. Bevált jól működő nyák
Üdv.!
Valószínűleg azért melegszik, mert telítődik a mag. Nem csak az induktivitás értéke számít (sőt, az egyáltalán nem kritikus), hanem hogy a maximális áramnál sem telítődjön a mag. Olyan magot kell használni ami ekkora gerjesztést elbír. A most készülő tápomban (aminek az előszabályozója szinte teljesen ugyan így néz ki) E42-es csévét használtam. Az bírja a gerjesztést. Azt is megteheted, hogy letekersz a tekercsből úgy, hogy azért 70-80uH még meglegyen. Így a magot kisebb gerjesztés 'éri'. De ez nem jelenti azt hogy továbbra sem fog telítődni! De ez itt OFF. Üdv.: Attila
Yello!
Rakj bele rendes graetzet. Bemenetre kisebb puffert (220u eg.) Más fetet, kisebb Qg-vel. A vezérlést rakd be a hűtőborda alá. És vedd figyelemebe nyák tervezésnél ezeket: - Rövid áramutak ahol nem DC folyik - Hurkok kialakításának elkerülése - Lineáris felépítés (Zavarszűrő, Graetz, Puffer, Vezérlés/Fetek, Trafó, Egyen irányító, Puffer) Más: miért kell bele az áramváltó, meg a bs170 és barátai?
Hello!
Köszi a választ de miért kéne bele graetze, miért nem jó a sima dióda, a gratz ha tönkremegy dobhatom ki az egészet, a diódánál egy elmegy kicserélem és annyi. Miért kéne kisebb puffer, eddig mindenhol azt olvastam láttam hogy nem kell vele spórolni. A bs170 és barátai azért kellenek mert "Az IR2153 és IR21531 tartalmaz egy úgynevezett ShutDown funkciót. Ez annyit jelent, hogy ha a CT lábat akár egy MOSFET-tel a tápfeszültség 1/6-oda alá sütjük ki, akkor az egész IC lekapcsol. Ezzel akár megvalósítható a rövidzár-védelem is." A többivel egyetértek! üdv!
Sima graetz strapabíróbb mint az a 4 dióda.
Másrészt ha egy dióda elszál általában zárlatba megy, és akkor viszi a többi hármat is. Kevesebb puffer egyrészt azért kell hogy kíméld a pénztárcád, másrészt hogy kíméld a kismegszakítót. 500u annyira megrántja, még akkor is ha ott az NTC, hogy rögtön elmegy a ménkü. Rövidzár védelem: még mindig nem értem minek van benne a bs170 és barátai, ha ott van a két dióda a rezonáns elemeken, amik korlátozzák a rezonáns kör feszültségét, így megvalósítanak egy rövidzárvédelmet, csupán egy bizti kéne még bele.
köszönöm szépen a kielégítő választ
Mindkét tápom 2x 470µF-450V primer pufferrel üzemel és még sosem csapta le a biztit. A shut down pedig nem rossz hogy benne van, pláne erősítőhöz. Műterheléssel finoman belehet állítani a max áramot és nem kell plusz bizti a táp és a végfok közé.
A Graetz híd valóban jobb mint a diódák. Hűteni lehet (kell is) és megfelelő túlméretezés esetén soha nem lesz vele gond.
Eszembe jutott, hogy miert ne lehetne betenni a primer oldalra egy kesleltetest az elotolteshez, nagyobb pufferek eseten. Mint a nagyobb, hagyomanyos tapoknal.
Bar en is lattam mar pc-tapban 470 mikrot, megsem nyirta a halozatot bekapcsolasnal. Csak egy otlet...
Relés lágyindítóra gondoltál?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |