Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   60 / 782
(#) proli007 válasza lidi hozzászólására (») Máj 4, 2009 /

Hello!
Hát a szekunder oldali terhelés. Mert amikor a tranyó zár, akkor a nyitási indukció, áttranszformálódik a szekunder oldalra és ekkor nyitnak a diódák. Ez a "záróütemű". (mint a kocsiban a gyújtás, csak ott ilyenkor a gyertya szikrázik)
üdv! proli007
(#) mackomester hozzászólása Máj 5, 2009 /

Sziasztok Mesterek!

Bassmester belerakta a bogarat a fulembe, kapcsitap ugyileg. Van par vasam bontasbol, elkezdek veluk valamit... Legeloszor egy amator kerdesem lenne Hozzatok: Van egy tapom, kb. 50W-os. Eldurrant benne a fet, viszont van itthon egy par 600V/60A-es IGBT-m.
A fet N-csatornas volt, az IGBT-k npn-ek. Az a kerdes, hogy buntetlenul betehetem-e ezt a fet helyere?
(#) mark.budai válasza mackomester hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Én nem tudom, hogy bele lehet-e, de ha igen, akkor én a helyedben módosítanák a tápon, és akkor többet tudna. 20A-t szerintem simán ki lehetne belőle venni, de akár 30-40A-t is.
(#) mackomester válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Kosz a gyors reakciot!
Igazabol ez csak egy elofok tapja, nincs szukseg nagyobbra. Arra gondoltam, hogy az IGBT megy a fet-hez valo vezerlessel. Momentan nincs itthon csere fet-em, ezert gondoltam kiprobalni. A maradek IGBT-k mennek az uj tapba, de annak meg terve sem szuletett....
(#) mark.budai válasza mackomester hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Azt hittem, hogy nincs "hozzárendelve" semmi a táphoz, hanem csak próbatáp szerűség.
(#) mackomester válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Jah, ez ragaszkodik az elofokhoz Probatapnak van meg anyag! Sorbakotom egy 25w-os izzoval, aztan teszt....
(#) mackomester válasza mackomester hozzászólására (») Máj 5, 2009 /

Na, megtortent a teszt, a tappal sorbakotottem egy 20w/230v-os halogent. mukodik, a szekunder feszultsegek rendben vannak. Ami furcsa, hogy terheletlenul is vilagit halvanyan az izzo. Lehet akkora a nyugalmi arama? Egyaltalan tortenhet valami igy, hogy a fet helyett igbt van? Ugy ertem, gerjedes, vagy instabilitas, ilyesmi....
(#) bankimajki hozzászólása Máj 5, 2009 /

nekem egy olyan kérdésem lenne hogy az miért van hogy melegszik az induktivitás? Amikor 5A-t veszek ki a rendszerből és az induktivitáson 2-es rézdrót van. Ha kicsi értékű az induktivitás akkor melegedhet? (szerintem nem de lehet nemjól tudom)
(#) Bassmester válasza mackomester hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Szerbusz!
Ha a 20-as izzó halványan, narancssárgásan izzik, akkor én olyan maximum 20 mA-t sejtek, de inkább mérd meg. Egy 50 W-os tápnak jócskán 10 mA alatt kéne fogyasztania nyugalmiban. Az eredeti fetek mitől szálltak el? A többi alkatrész jó benne? Ha minden oké, kösd rá nyugodtan a 230-ra. (Ireland-ban is 230 van?) Ne félj, nem durranik nagyot
(#) Bassmester válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Mellékelj egy kapcsrajzot légyszi, amin megjelölöd az említett tekercset.
(#) gulyi88 válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

ami ennyi infóból elsőre beugrik az a skin hatás...
(#) bankimajki válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

ez egyébként Attila86 labortápegysége, de mellékelem a kapcsolást, ja és egyébként az induktivitást egy PC ferritjéből csináltam, és mértem (számoltam) és 130uH-it kaptam. Ebbe a kapcsolásba 100uH kellene, de szerintem nem ez itt a baj.
(#) bankimajki válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

ja és a kép alján található L1-es tekercsről lenne szó
(#) cimopata válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Valószínűleg az a vas amiből csináltad nem megfelelő.
Túl van gerjesztve és azért melegszik.
Attila azt hiszem EE42-t használt 3mm légréssel, de ezt ő jobban tudja.
(#) Einstein hozzászólása Máj 6, 2009 /

Üdv mindenkinek!
Sajnos kapcs. üzemű tápokban nem vagyok jártas, de szeretnék a leendő erősítőmnek egyet ami LM3886-os IC-vel lessz. Tehát a problémám egy egyszerű kb100W(max)-os kapcs üzemű táp +-36v-tal. Eszembe jutott egy olyan hogy PC- tápját nem lehetne-e átvariálni vhogyan vagy a kimeneteket úgy kötni h kb akkora feszkót adjon ammennyi kell?(+-20- 40v) Tápegységekben csak a hagyományos trafós megoldásokban vagyok kicsit jártas, ezért lehet hogy hülyeséget írtam és nem lehet.
Előre is köszönöm a választ!
(#) yello hozzászólása Máj 6, 2009 /

Hello
Meg tudnátok nézni a nyáktervemet hogy jó e?
Elkezdtem magamnak tervezni de nem tudom hogy jó e, meg hogy vannak e benne hibák?Kicsit nagyra sikerült de remélem nem baj.Cimo tápja van elvileg rajtaBővebben: Link.
(Sprint Layout 5)
Üdv!
(#) mackomester válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Halihow!

Ra van irva a tapra a max terheloaram, ebbol szamolva a nevleges terhelhetoseg 30w. Minden teljesen hideg, az 5v-os agra terhelesnek 12V/20W-os izzot tettem, ugyanugy hideg maradt. Van meg egy pontosan ugyanilyen tapom, ami a DAC-ban uzemel. Nem tudom, mitol szallt el a fet, egy alkalommal bekapcsoltam, es robbant a bizti, minden elozmeny nelkul. Elotte mukodott gond nelkul. A mukodo darabbol halk sipolas hallatszik, ebbol az igbt betetele utan semmi. A feszultsegek tokeletesek, a zarlatvedelem is mukodik. Talan egymas mellett kellene a ket tapot merni.... Ja, itt is 230 van.
(#) Bassmester válasza Einstein hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Szerintem a Cimó-félét csináld, ETD 39 maggal. Én már kettőt is építettem, ETD 49 és E42 ből, szintén erősítőket táplálok velük. Az utóbbihoz kipróbált nyáktervem is van ha érdekel.
(#) Bassmester válasza mackomester hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Lényeg hogy jó lett
Az enyémek csak akkor adnak hangot, ha működésbe lép a zárlatvédő, de akkor rendesen csicsereg.
(#) Bassmester válasza yello hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Te megtudod nyitni azt a Lay.-t amit mellékeltél? Én nem látok rajta semmit.
(#) yello válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Hello!
Én meg tudom nyitni, akkor viszont itt van JPG-ben.
Üdv!
(#) Bassmester válasza yello hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Hali!
Szerintem közelebb kéne rakni az ícét a fetekhez.
Hosszúak a Gate-ekhez menő vezetősávok.
Mellékelem az enyémet is, hátha érdekesnek találod. Bevált jól működő nyák
(#) Attila86 válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Üdv.!

Valószínűleg azért melegszik, mert telítődik a mag. Nem csak az induktivitás értéke számít (sőt, az egyáltalán nem kritikus), hanem hogy a maximális áramnál sem telítődjön a mag. Olyan magot kell használni ami ekkora gerjesztést elbír. A most készülő tápomban (aminek az előszabályozója szinte teljesen ugyan így néz ki) E42-es csévét használtam. Az bírja a gerjesztést.
Azt is megteheted, hogy letekersz a tekercsből úgy, hogy azért 70-80uH még meglegyen. Így a magot kisebb gerjesztés 'éri'. De ez nem jelenti azt hogy továbbra sem fog telítődni!

De ez itt OFF.

Üdv.: Attila
(#) pimi9 válasza yello hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Yello!
Rakj bele rendes graetzet.
Bemenetre kisebb puffert (220u eg.)
Más fetet, kisebb Qg-vel.
A vezérlést rakd be a hűtőborda alá.

És vedd figyelemebe nyák tervezésnél ezeket:
- Rövid áramutak ahol nem DC folyik
- Hurkok kialakításának elkerülése
- Lineáris felépítés (Zavarszűrő, Graetz, Puffer, Vezérlés/Fetek, Trafó, Egyen irányító, Puffer)

Más: miért kell bele az áramváltó, meg a bs170 és barátai?
(#) yello válasza pimi9 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Hello!
Köszi a választ de miért kéne bele graetze, miért nem jó a sima dióda, a gratz ha tönkremegy dobhatom ki az egészet, a diódánál egy elmegy kicserélem és annyi.
Miért kéne kisebb puffer, eddig mindenhol azt olvastam láttam hogy nem kell vele spórolni.
A bs170 és barátai azért kellenek mert "Az IR2153 és IR21531 tartalmaz egy úgynevezett ShutDown funkciót. Ez annyit jelent, hogy ha a CT lábat akár egy MOSFET-tel a tápfeszültség 1/6-oda alá sütjük ki, akkor az egész IC lekapcsol. Ezzel akár megvalósítható a rövidzár-védelem is."
A többivel egyetértek!
üdv!
(#) pimi9 válasza yello hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

Sima graetz strapabíróbb mint az a 4 dióda.
Másrészt ha egy dióda elszál általában zárlatba megy, és akkor viszi a többi hármat is.
Kevesebb puffer egyrészt azért kell hogy kíméld a pénztárcád, másrészt hogy kíméld a kismegszakítót.
500u annyira megrántja, még akkor is ha ott az NTC, hogy rögtön elmegy a ménkü.

Rövidzár védelem: még mindig nem értem minek van benne a bs170 és barátai, ha ott van a két dióda a rezonáns elemeken, amik korlátozzák a rezonáns kör feszültségét, így megvalósítanak egy rövidzárvédelmet, csupán egy bizti kéne még bele.
(#) bankimajki válasza Attila86 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /

köszönöm szépen a kielégítő választ
(#) Bassmester válasza pimi9 hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Mindkét tápom 2x 470µF-450V primer pufferrel üzemel és még sosem csapta le a biztit. A shut down pedig nem rossz hogy benne van, pláne erősítőhöz. Műterheléssel finoman belehet állítani a max áramot és nem kell plusz bizti a táp és a végfok közé.
A Graetz híd valóban jobb mint a diódák. Hűteni lehet (kell is) és megfelelő túlméretezés esetén soha nem lesz vele gond.
(#) mackomester válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Eszembe jutott, hogy miert ne lehetne betenni a primer oldalra egy kesleltetest az elotolteshez, nagyobb pufferek eseten. Mint a nagyobb, hagyomanyos tapoknal.
Bar en is lattam mar pc-tapban 470 mikrot, megsem nyirta a halozatot bekapcsolasnal. Csak egy otlet...
(#) Bassmester válasza mackomester hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Relés lágyindítóra gondoltál?
Következő: »»   60 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem