Fórum témák
» Több friss téma |
Miert ne? Esetleg ssr-rel
Ha egyszerre indítom a két tápot, akkor sincs semmi gond.(mindkettőben 2 x 470µF van) A világítást is csak éppen észrevehetően rántja meg. Majd túrok valahonnét egy 6A-es BS-t, ha azzal elindul, akkor kár tovább bonyolítani a dolgot.
Szepjonapot!
Nah, kb hetfon jon az ETD49-em! Zsir! A diodak sebessegevel meddig lehet menni? 50ns-os diodaim vannak, ami 20 ns koruli, azok horror aron szerezhetok csak be. A rezokondikkal parhuzamos es a szekunderben levokre gondolok.
Azért az sem olyan lassú ám
Én BYW 26 C-ket használok. Itthon kb 80 Ft/db.
Helló!
Érdekelne engem az a 'Cimó-féle" cucc ETD 39-es maggal. Esetleg ha a nyáktervet illetve a kapcs. rajzot belinkelnéd azt nagyon szépen megköszönném! Előre is köszönöm!
Köszönöm szépen!
Szívesen
A nyákot át tudod rajzolni sprint layout-tal, hogy belepasszoljon az ETD 39-ed.
Sziasztok!
Én is készülgetek egy rezonáns táppal. Még csak a panelt csináltam meg. FET-nek 4db 2SK2196 20A-es lesz 3db 330µF/450V puffer TL494+IR2110 függőleges kis panelen Toroid trafót még nem választottam 1kW-ot szerintem tudni fog. Panel eddig 24x15cm, de még talán kisebb lesz a végleges. FET-ekre és egyenirányító diódákra hűtőbordát lehet szerelni. És kell is ekkora teljesítménynél. Csatoltam a leendő nyákot
Szia Thomas!
Csatolnal egy rajzot a tapodrol? Most kezdek neki az elso rezotapomnak, gyujtom az anyagot....
A rajzom még fejben van csak meg
Illetve van egy rajz, de arról hiányzik a vezérlés tápja, meg a puffer, egyenirányítás, és hálózati szűrő. Az értékek nem a kapcsolás beliek(FET-nél).
Tessék, kiegészítettem.
Remélem jó minden.
Ezer koszonet!
Nekem is tervben van egy nagy, kb 1200-as táp, 2x 400-as végfokhoz. Vettem is már hozzá egy jó kis ETD 59 -N87 magot, de rezonáns tápot ebből nehéz lenne csinálni, mert nem lehet olyan laza csatolású tekercselést csinálni rá, hogy a szükséges szórási induktivitás meglegyen. Ezért úgy döntöttem, hogy valami teljes hidas kapcsolást fogok csinálni ekkora teljesítményre.
Miért ne lehetne csinálni?
1200W hoz már nem is 50uH szórási kell, mert az rengeteg, hanem pl 10uH. 10uH-t nem nagy dolog megtekerni. Persze jó, ha van valami áramkorlát ami visszaveszi akár a vezérlés kitöltését vagy akár letiltja.
Én ezért csinálom toroiddal.
Akkor ugyan erre a kaptafára megcsinálhatom? Korábban azt javasoltad hogy 494 és 2110 -el csináljak vezérlést. Maradjak a félhidas rezonáns kapcsolásnál? A próba tekercsel 8 uH szórásit mértem az ETD 59 nél.
Persze, ekkora teljesítménynél mindenképp TL-IR párosítás.
És mivel van benne szabad műveleti csinálhatsz akár hővédelmet is. Meg áramkorlátot is.
Oké, köszi
Ez még csak távlati terv, de ha aktuális lesz a téma akkor majd jelentkezem az amatőr kérdéseimmel
A szórása a főtrafónak nincs kapcsolatban az átvitt telj.-el! Ha kis szórást választasz akkor csak a névleges terhelesnél (1200W) fog teljesülni a ZCS, kisebb telj. esetén (1000W-nál is) már hard switchingben fognak üzemelni a kapcsolóelemek.
(gondold át hogy viszonyul a mágnesezési és a szórási ind. egymáshoz különböző terhelések esetén) Bassmester: Tipp: ETD59-et is meglehet tekerni szórótrafónak, középső oszlopra a szekundert, a két szélsőre meg a teljes primér menetszámot egyenként, és megfelelően párhuzamosan kell őket kötni. (Meg szerintem fölöslegesen nagy az ETD59) Tipp2: Én félhíd IRFP450-t használnék, IR21531-el, az IR kimenetére 1-1 emitterkövetőt raknék. Trafónak ETD(3)49 bőven elég lenne, mert kb. 80kHz környékén járatnám. Az áramvédelmet pedig úgy oldanám meg hogy a rez. kondenzátorokról kapacitív osztóval levett feszültség egy értéket meghaladva tiltaná az IR-t. Ez esetben a diódákat el kell hagyni a rezonáns kondenzátorokról.
A túl nagy szórás bekorlátozza a teljesítményt és egyre nagyobb lenne a trafó dropja.
1500-2000W-os táphoz hány amperes fetet vagy igbt-t javasolnátok ??
Kivan hangolva rezonanciára!!! Nem korlátoz semmit.
A kapacitiv oszós IR tiltásnak érdekelne az elvi rajza. Köszi.
20A valószínűleg kevés. Úgyhogy utána ami IGBT-be lenni szokott a 40A-es.
üdv
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni annyiban, hogy egy olyan kapcs. üz. tápot csináljak, ami 12 Vról feltölt egy kondenzátort 120-150 VDC-re amit én később kisutügetek? Villanypásztorhoz kellene. Igazából egyetlen kikötésem ha lehetne, olyan nagy frekin működjön, hogy a kutyák ne hallják meg. (44 kHz fölött) A lényeg az lenne, ne legyen kényes semmire. Egyszerű toroidmagra(vagy kisebb más ferritmagra) tekerném meg, néhány mentetet, ami feltétlen szükséges, huzal hiányában... Nem kell sok-sok A-t elbírnia. Annyi, hogy egy ~50µF-os kondit töltsön fel nekem, amit mondjuk 0,5-2 másodpercenként kisütök. Gondoltam 555-re, de nem hiszem, hogy az kibírna ekkora frekvenciát. Valaki aki otthon van ebben tudna segíteni? Megköszönném! Uli
Mennyire számít a hatásfok? Mert 3W elég ahoz, hogy feltötsd az 50µF kondit 0 ról 150V ra 0,5s alatt.
Igazából csak annyira számít, hogy egy aksit ne merítsen azért le 2 nap alatt. De mivel ilyen kapcs. üzemű és ferrit magos tápról lévén szó, bitzosan nagyobb a hatásfoka mint egy-egy sima, lemezes trafós változatnak nem? De ha nagyobb hatásfokot kell elérni, felőlem 1 s alatt is feltöltheti a kondit.
3 a lényeg: Egyszerű, olcsó, viszonylag takarékos. A feszültséggel kapcsolatban olyan 90-100 VAC-re kéne feltranszformálni, az egyenirányítva van olyan 130-140VDC körül van. A kondi 200 Voltos, csak azért írom, nehogy sok legyen végül a fesz. Remélem érthetően fogalmaztam meg a problémám. Kösz és üdv: uli
Hát azért vigyázni kell.
Javaslom inkább építs egy rendes villanypásztort. Mert ezeket töltéstárolásra szokták méretezni. Tehát ha belefut a tehén akkor gondolom megcsípi, de ha netán megbicsaklik a lába és nem tud hamar elugrani akkor visszavesz a villanypásztor és nem elektrolizálja szegény állat tejét. |
Bejelentkezés
Hirdetés |