Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 782
(#) mackomester válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Miert ne? Esetleg ssr-rel
(#) Bassmester válasza mackomester hozzászólására (») Máj 7, 2009 /

Ha egyszerre indítom a két tápot, akkor sincs semmi gond.(mindkettőben 2 x 470µF van) A világítást is csak éppen észrevehetően rántja meg. Majd túrok valahonnét egy 6A-es BS-t, ha azzal elindul, akkor kár tovább bonyolítani a dolgot.
(#) mackomester hozzászólása Máj 8, 2009 /

Szepjonapot!

Nah, kb hetfon jon az ETD49-em! Zsir!
A diodak sebessegevel meddig lehet menni? 50ns-os diodaim vannak, ami 20 ns koruli, azok horror aron szerezhetok csak be. A rezokondikkal parhuzamos es a szekunderben levokre gondolok.
(#) Bassmester válasza mackomester hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Azért az sem olyan lassú ám
Én BYW 26 C-ket használok. Itthon kb 80 Ft/db.
(#) Einstein válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Helló!
Érdekelne engem az a 'Cimó-féle" cucc ETD 39-es maggal. Esetleg ha a nyáktervet illetve a kapcs. rajzot belinkelnéd azt nagyon szépen megköszönném!
Előre is köszönöm!
(#) Bassmester válasza Einstein hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

A rajz itt található a HE-n, a "Kapcsolások"-ban.
Nyáktervem pedig E42 maghoz van.Bővebben: Link
(#) Einstein válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 8, 2009 /

Köszönöm szépen!
(#) Bassmester válasza Einstein hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Szívesen
A nyákot át tudod rajzolni sprint layout-tal, hogy belepasszoljon az ETD 39-ed.
(#) Thomas10100 válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Sziasztok!

Én is készülgetek egy rezonáns táppal. Még csak a panelt csináltam meg.

FET-nek 4db 2SK2196 20A-es lesz
3db 330µF/450V puffer
TL494+IR2110 függőleges kis panelen
Toroid trafót még nem választottam
1kW-ot szerintem tudni fog.
Panel eddig 24x15cm, de még talán kisebb lesz a végleges.

FET-ekre és egyenirányító diódákra hűtőbordát lehet szerelni. És kell is ekkora teljesítménynél.

Csatoltam a leendő nyákot

Rezonáns.jpg

(#) mackomester válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Szia Thomas!
Csatolnal egy rajzot a tapodrol? Most kezdek neki az elso rezotapomnak, gyujtom az anyagot....
(#) Thomas10100 válasza mackomester hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

A rajzom még fejben van csak meg
Illetve van egy rajz, de arról hiányzik a vezérlés tápja, meg a puffer, egyenirányítás, és hálózati szűrő.

Az értékek nem a kapcsolás beliek(FET-nél).

Vezerles.sch

(#) Thomas10100 válasza mackomester hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Tessék, kiegészítettem.

Remélem jó minden.

Vezerles.sch

(#) mackomester válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Ezer koszonet!
(#) Bassmester válasza Thomas10100 hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Nekem is tervben van egy nagy, kb 1200-as táp, 2x 400-as végfokhoz. Vettem is már hozzá egy jó kis ETD 59 -N87 magot, de rezonáns tápot ebből nehéz lenne csinálni, mert nem lehet olyan laza csatolású tekercselést csinálni rá, hogy a szükséges szórási induktivitás meglegyen. Ezért úgy döntöttem, hogy valami teljes hidas kapcsolást fogok csinálni ekkora teljesítményre.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Miért ne lehetne csinálni?

1200W hoz már nem is 50uH szórási kell, mert az rengeteg, hanem pl 10uH. 10uH-t nem nagy dolog megtekerni.
Persze jó, ha van valami áramkorlát ami visszaveszi akár a vezérlés kitöltését vagy akár letiltja.
(#) Thomas10100 válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Én ezért csinálom toroiddal.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Akkor ugyan erre a kaptafára megcsinálhatom? Korábban azt javasoltad hogy 494 és 2110 -el csináljak vezérlést. Maradjak a félhidas rezonáns kapcsolásnál? A próba tekercsel 8 uH szórásit mértem az ETD 59 nél.
(#) cimopata válasza Bassmester hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Persze, ekkora teljesítménynél mindenképp TL-IR párosítás.
És mivel van benne szabad műveleti csinálhatsz akár hővédelmet is. Meg áramkorlátot is.
(#) Bassmester válasza cimopata hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Oké, köszi
Ez még csak távlati terv, de ha aktuális lesz a téma akkor majd jelentkezem az amatőr kérdéseimmel
(#) pimi9 válasza cimopata hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

A szórása a főtrafónak nincs kapcsolatban az átvitt telj.-el! Ha kis szórást választasz akkor csak a névleges terhelesnél (1200W) fog teljesülni a ZCS, kisebb telj. esetén (1000W-nál is) már hard switchingben fognak üzemelni a kapcsolóelemek.
(gondold át hogy viszonyul a mágnesezési és a szórási ind. egymáshoz különböző terhelések esetén)

Bassmester:
Tipp: ETD59-et is meglehet tekerni szórótrafónak, középső oszlopra a szekundert, a két szélsőre meg a teljes primér menetszámot egyenként, és megfelelően párhuzamosan kell őket kötni.
(Meg szerintem fölöslegesen nagy az ETD59)
Tipp2: Én félhíd IRFP450-t használnék, IR21531-el, az IR kimenetére 1-1 emitterkövetőt raknék.
Trafónak ETD(3)49 bőven elég lenne, mert kb. 80kHz környékén járatnám. Az áramvédelmet pedig úgy oldanám meg hogy a rez. kondenzátorokról kapacitív osztóval levett feszültség egy értéket meghaladva tiltaná az IR-t. Ez esetben a diódákat el kell hagyni a rezonáns kondenzátorokról.
(#) cimopata válasza pimi9 hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

A túl nagy szórás bekorlátozza a teljesítményt és egyre nagyobb lenne a trafó dropja.
(#) ufy92 hozzászólása Máj 10, 2009 /

1500-2000W-os táphoz hány amperes fetet vagy igbt-t javasolnátok ??
(#) pimi9 válasza cimopata hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

Kivan hangolva rezonanciára!!! Nem korlátoz semmit.
(#) Bassmester válasza pimi9 hozzászólására (») Máj 10, 2009 /

A kapacitiv oszós IR tiltásnak érdekelne az elvi rajza. Köszi.
(#) ufy92 hozzászólása Máj 13, 2009 /

??
(#) cimopata válasza ufy92 hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

20A valószínűleg kevés. Úgyhogy utána ami IGBT-be lenni szokott a 40A-es.

üdv
(#) uli válasza cimopata hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Sziasztok!
Valaki tudna segíteni annyiban, hogy egy olyan kapcs. üz. tápot csináljak, ami 12 Vról feltölt egy kondenzátort 120-150 VDC-re amit én később kisutügetek?
Villanypásztorhoz kellene. Igazából egyetlen kikötésem ha lehetne, olyan nagy frekin működjön, hogy a kutyák ne hallják meg. (44 kHz fölött)
A lényeg az lenne, ne legyen kényes semmire. Egyszerű toroidmagra(vagy kisebb más ferritmagra) tekerném meg, néhány mentetet, ami feltétlen szükséges, huzal hiányában... Nem kell sok-sok A-t elbírnia. Annyi, hogy egy ~50µF-os kondit töltsön fel nekem, amit mondjuk 0,5-2 másodpercenként kisütök.
Gondoltam 555-re, de nem hiszem, hogy az kibírna ekkora frekvenciát. Valaki aki otthon van ebben tudna segíteni? Megköszönném!
Uli
(#) gulyi88 válasza uli hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Mennyire számít a hatásfok? Mert 3W elég ahoz, hogy feltötsd az 50µF kondit 0 ról 150V ra 0,5s alatt.
(#) uli válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Igazából csak annyira számít, hogy egy aksit ne merítsen azért le 2 nap alatt. De mivel ilyen kapcs. üzemű és ferrit magos tápról lévén szó, bitzosan nagyobb a hatásfoka mint egy-egy sima, lemezes trafós változatnak nem? De ha nagyobb hatásfokot kell elérni, felőlem 1 s alatt is feltöltheti a kondit.
3 a lényeg: Egyszerű, olcsó, viszonylag takarékos.
A feszültséggel kapcsolatban olyan 90-100 VAC-re kéne feltranszformálni, az egyenirányítva van olyan 130-140VDC körül van. A kondi 200 Voltos, csak azért írom, nehogy sok legyen végül a fesz. Remélem érthetően fogalmaztam meg a problémám. Kösz és üdv: uli
(#) cimopata válasza uli hozzászólására (») Máj 13, 2009 /

Hát azért vigyázni kell.

Javaslom inkább építs egy rendes villanypásztort. Mert ezeket töltéstárolásra szokták méretezni. Tehát ha belefut a tehén akkor gondolom megcsípi, de ha netán megbicsaklik a lába és nem tud hamar elugrani akkor visszavesz a villanypásztor és nem elektrolizálja szegény állat tejét.
Következő: »»   61 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem