Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   18 / 248
(#) gtk válasza Libus hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Merofej beallitas celjabol keszult ez a negyszog generator.Azert hogy leellenorizzem magasabb frekin mint a probe adjuston levo, jol dolgozik-e a merofej.
(#) Libus válasza gtk hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

És hány MHz-es a szkópod illetve a kábel?
Igazából a négyszögjel frekvenciája indifferens, a felfutási/lefutási idő a lényeg.

(#) gtk válasza Libus hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Idézet:
„Igazából a négyszögjel frekvenciája indifferens, a felfutási/lefutási idő a lényeg.”
Igen, de ha nem vizszintesek a szintek akkor a szinusz, haromszog, furesz sem lesz jo. Most mar ugy nez ki, hogy rendben a fej beallitas.
Csak azert vittem tovabb ezt a negyszog generator temat, hogy legyen az is skeresen befejezve.Egy kicsit off itt, de szerintem belefer, ha jol mukodne vegre, lehetne hasznalni fej beallitasnal is pl. Megcsinaltam hozza az alulatereszto szurot. Ok, csak igy mar haromszog a jel. Kovetkezo lepesben a szurot beraktam az oszcillator es a kov. smith trigger koze, igy szinte ugyanolyan zajos az egesz mint szuro nelkul.

(#) Libus válasza gtk hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Azért ez nem így van teljesen....

Az hogy egy TTL vagy HC kapu kimenetén a stabil jel mennyire hullámos, az tök mindegy, amíg a komparálási szinteket nem éri el. Ezeket erre tervezték, nem arra, hogy mértani pontosságú négyszögjelet állítson elő.

Egy négyszögjel pedig összerakható nagyon sok szinuszos jelből ld. fourier transzformáció.

Ez nagyjából annyit tesz, hogy pl. egy 50MHz-es négyszögjelet elő lehet állítani egy 50MHz-es alap színusz jelből + páratlan felharmónikusaiból, azaz 50MHz + 150MHz +250MHz stb...persze az összetevők amplitudójai is változnak. Ha te most beraksz egy aluláteresztő szűrőt 64MHz-re, akkor kiszűröd a felharmónikusokat és az alap jeled egyre inkább szinuszos lesz. ( A felfutási idő is a szinuszét fogja közelíteni. )

Gyakorlatilag a szkópod is ezt teszi az Ő saját határfrekijével, az is egy szűrőként viselkedik és az egyébként jó négyszögjeled ez esetben elég rondán fog kinézni.

Meg aztán a szkóp határfrekijét szinuszos jelre adják meg (-3db-es pont) nem pedig négyszögre. Így ha négyszögjellel közelítjük a szkóp határfrekijét egyre rosszabb képet kapunk, miközben az is lehet, hogy maga a négyszögjeled nem is olyan vészes....

A szűrő beiktatása is a fentieket igazolja, ha a schmith trigger elé rakod, akkor a kimeneten ugyan olyan négyszögjelet kapsz, mintha nem csináltál volna semmit. Ha utánna, akkor meg levágod a felharmónikusokat és torzul a jeled. Ua, mint a BWL kapcsoló hatása.

Idézet:
„Az hogy egy TTL vagy HC kapu kimenetén a stabil jel mennyire hullámos, az tök mindegy, amíg a komparálási szinteket nem éri el.”
- Termeszetesen.
Idézet:
„Így ha négyszögjellel közelítjük a szkóp határfrekijét egyre rosszabb képet kapunk, miközben az is lehet, hogy maga a négyszögjeled nem is olyan vészes....”
- 100MHz-es a szkop.
(#) Ballage válasza gtk hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Mondjuk az igaz, hogy ha valódi négyszögjelet akarsz, akkor egy rendes kalibrátort kéne építeni. Nem olyan nagy szám, pl. bármelyik EMG szkóp kapcsolásában van ilyen, legfeljebb át kell méretezni nagyobb frekire, meg modernebb tranyókra.

Vagy csinálhatsz két tranzisztorral Schmitt-triggert is.

Igen, jól sejtettem

Ez megmagyarázza az 50MHz-es kvarcoszci kimenetén miért olyan ronda a jel, hiszen a 150MHz-es felharmónikust már jelentősen vágja a szkópod...
( Az már megint más kérdés, hogy maga az oszci kimenet is TTL szintű és alakú nem túl szép négyszögjelet ad a valóságban)

Illetve ebből következik egy ököl szabály is, miszerint ha négyszögjelet vizsgálsz, akkor a négyszögjel frekijénél jóval nagyobb szkóp határfrekivel kell rendelkezned, hogy tényleg azt lásd, amit mérsz.

Pont ezért viszonylag alacsony a kalibráló kimenetek frekije, mert így a szkóp határfrekije kevésbé szól bele a mérésbe, annál inkább látszik az illesztetlenségből fakadó jeltorzulás. Magyarul, ha jó a felfutási időd/szép a négyszögjel sarka, akkor feltehetően nagyobb frekin is jól fog működni a kábeled, de ott már a szkóp tudása az ami jobban befolyásolja a jelalak hű kirajzolását, remélhetőleg a kábel már kevésbé....

A kvarcoszci ezek szerint negyszog a valosagban? Vagy a smith triggeres oszcira gondoltal?
(#) gtk válasza Ballage hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Erdekelne ilyen kapcsolas.

Hát igen, ezt csak egy pár száz MHz-es másik szkóppal lehetne eldönteni. Valszeg nem tökéletes négyszög a kimenete, elég egyszerű szokott lenni a kapcsolástechnikája ezeknek...

Például itt a 14. oldalon egy rajz.

Ez egy egyszerű astabil, kiegészítve egy meghajtó fokozattal.

Majd megmerem egy kissebb kvarcoszcin es kiderul.

Koszi.
(#) Ballage válasza Libus hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Pontosan erre gondoltam én is.
(#) Malfox hozzászólása Ápr 19, 2009 /

Van két db H(N)313-as orosz miniszkópom,az egyiknek mintha eleve túl lenne vezérelve a bemenete,vagy összeszed vmi zavarjelet,lezártam a bemenetét,de nem segített rajta,ötlet vagy kapcsolási rajza van vkinek?üdv!
(#) Libus válasza Malfox hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /

ITT van egy rajz róla, hátha segít...

Táp szűrôkondik rendben vannak?
(#) Malfox válasza Libus hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /

Köszi szépen,megmondom őszintén még nem néztem,ismerősömé,műszerkábelt keresgélek hozzá.Üdv!
(#) gtk hozzászólása Ápr 21, 2009 /

Valaki meg tudna mondani hogy szkophoz contrast filtert hol lehet kapni? (szinszuro a CRT elott). Ujszeru, zold szinu erdekelne. Meretei: 10x8 cm a racs.
(#) bongy20 hozzászólása Ápr 29, 2009 /

Sziasztok!!

Az az igazság hogy szeretném a segítségeteket kérni egy régi az elektrotechnika gyár által készített csöves oszcilloszkóp rendberakásához!!A probléma a következő lenne bármilyen jelet küldök rá a jel mögött egy másik árnyékjel is megjelenik mi lehet a gondja???illetve hogy vajon hogyan tudnám beállítani a vízszintes vonalat mert egy kicsit ferde és a csövet nem lehet mozdítani potit meg nem találtam meg amivel ezt az állítást lehetne végezni!! Ezenfelül még jelentkezett olyan probléma is miszerint a négyszögjelben megjelent a vízszintes részen egy kis zavarjel illetve a fűrészjelnél is csak ott a felfutó részen jelentkezik!
A segítségeteket előre is köszönöm!!!
(#) bongy20 hozzászólása Ápr 29, 2009 /

sajnos képeket nem rakja fel valamiért de amint tudom mellékelem őket amin látszanak a hibák és úgy talán könnyebb lesz kielemezni a hibát
(#) proli007 válasza bongy20 hozzászólására (») Ápr 29, 2009 /

Hello!
Képet, típusszámot, esetleg rajzot rakjál fel hozzá. De ettől a koros készüléktől, azért sokat ne várj..
- Ha az "árnyék" kép nyújtottabb, mint az első, lehet visszafutás kioltás hibája is.
- A képcső körül, kívül, ha igaz, van egy tekercs, melynek áramkörével módosítható az alapvonal egyenetlensége. De okozhatja az árnyékoló búra hiánya, ill. esetleges felmágneseződése is a gondot.
üdv! proli007
(#) bongy20 hozzászólása Ápr 30, 2009 /

valamiért nem tudok felrakni képeket:S
(#) proli007 válasza bongy20 hozzászólására (») Ápr 30, 2009 /

Biztos bmp-t akartál feltenni. jpg legyen és kicsi.
(#) bzsolti hozzászólása Máj 7, 2009 /

Sziasztok!

Van egy RFT EO211 tipusú szkópom, ami hibás!
Szeretném megjavítani, de nincs rajzom és lövésem sincs mi lehet a baja! A képeken megnézhetitek a sugár milyen torz rajta. Ha valaki tudna segíteni , esetleg rajzot mellékelni azt megköszönném!

Előre is köszi! bzsolti
(#) cimopata hozzászólása Máj 11, 2009 /

Sziasztok!

Sajnos megint rosszalkodik a szkópom: EMG TR1567

A hibajelenség:
Amikor alternáltban akarom használni sajnos csak CH2 jele van a képernyőn. CH1-nek se híre se hamva.
Külön külön CH1-CH2 jó. Chopperelve jó, Addedben is jó.

Van ötletetek hol kellene keresni a hibát?
Én a 10-11 blokk környékére gyanakszom
Mivel a mód átkapcsolást S351-354 a 11-es blokkra gyanakszom. Lehet hogy a kapcsoló kontakthibás.

Mielőtt szétszedem gondoltam megkérdezem, mit gondoltok?
A segítségeket előre is köszönöm.

Üdv!
(#) cimopata válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Pontosabban helyesbítek, véletlenszerűen vagy CH1 vagy CH2 nincsen a képernyőn.
Hmm... érdekes.
(#) Libus válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Jól gondolod, szerintem a bistabil multivibrátor, ami előállítja a csatorna kapcsoló jeleket, nem működik.
Mivel ez egy öreg szkóp, első körben a kontaktusokat ellenőrizném a helyedben, utána a kondikat, kábelek forrasztásait, stb..
(#) proli007 válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Hello!
A TR351/352 bistabil multit alkot. Ha Chopper-nél megy, akkor ott hiba nem igen lehet. Viszont ALT üzemben az eltérítő generátor hajtja meg a bistabilt. Minden eltérítési ciklusban átvált, és kapcsolgatja a CH1-2 csatornákat. (Az normális, hogy hol ez, hol az látható, mert véletlenszerűen áll meg)
A jel a 18. oldalról jön, ahol visszafutáskor a generátor jeléből a (Multi Trace Ampl.) TR734 és 735 egy triggert készít a jelből. Ez a koax-on keresztül jut a 11. oldalon található TR353 bázisába. Majd ennek kollektora a két diódán keresztül rángatja a bistabilt. Mindig azt zárja le, amelyik éppen nyitva van.
Szóval valahol ezen az útvonalon akad el a jel.
üdv! proli007
(#) cimopata válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Helló

Akkor a problémát okozhatja a Multi-trace jel hiánya is nem? Mert maga a multivibrátor működhet mert chopperben van jel.

Sajnos csak ez az egy szkópom van, nem tudom ha a önmagával rámérnék a TR353 bázisára mi történne?

Olyan mintha magamat operálnám.

Esetleg rámérjek multival?

(#) proli007 válasza cimopata hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Hello!
Nem biztos, hogy az "önoperáció" sikeres lesz, mert szerintem a visszafutás isőre esik a trigger, akkor meg ki van oltva a cső..
De esetleg megpróbálhatod a fokozatokat inzultálni egy impulzus generátorral a koax bemenetnél. (Egy 555, mert ahogy nézem, TR735-felől 5V-os lefelé futó trigger érkezik meg. Ha vált a jel, akkor meg látod, hogy csatornát vált a szkóp.
Aztán meg a TR735 kollektorából jövő tüskét is el lehet fogni egy 555-ös monostabillal, mert a jel 5V és negatív tüske van ami pont tudja indítani az 555-öt monostabil módban. Az idő, ha elég hosszú egy Led-en látható, vagy a szkópon már nézhető..
"Szegény ember vízzel főz és maga ... az asszonyt!"
üdv! proli007
Következő: »»   18 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem