Fórum témák
» Több friss téma |
Hello.
Építeni szeretnék Pc hez egy 6 sebességes váltót,ehhez egy olyan kapcsolás kellene amiben 6 gomb lenne és ha megnyomom az egyik mikro kapcsolót akkor az addig benyomva marad amig egy másikat meg nem nyomok és így továb....
Isostart kapcsoló,vagy digitális bemenetválasztó topic.Vagy esetleg egy jackley kapcsoló,itt még a sorrend is kötött.
Szerintem meg pont nem kéne addig nyomva maradnia, míg meg nem nyomod a másik gombot,hanem csak 1-1.5 mp-ig. De használd inkább a keresőt! Van már ilyen téma.
6 db SR flip-flopra, és néhány diódára van szükséged. Minden gombhoz tartozik egy-egy flip-flop, amelyet a gomb lenyomásával egy diódán keresztül aktiválsz, a többit pedig ugyanezzel a gombnyomással deaktiválod. Az egész áramkör megépíthető egy telefonkártya méretében. Ha kisebbet szeretnél, ahhoz egy felprogramozott PIC-re lesz szükeséged.
Az nem lenne életszerű. Ha belegondolsz, amikor beteszed sebességbe bármelyik autót, és az jó műszaki állapotban van, kevés az esélye annak, hogy 1-1,5 s múlva önmagától kiugrik sebességből a váltó. Azaz sebességben marad mindaddig, amíg nem kapcsolsz másik sebességbe :bohoc:
Inkább olyan időzítés lenne észszerű, hogy ne a gombnyomás pillanatában váltson, hanem néhány tized másodperccel később. 555-ös IC-vel elvileg megoldható, de szerintem egyszerűbb, ha keresel valakit, aki tud PIC-et programozni.
Itt nem arról volt szó, hogy autóhoz akar digitális sebességváltót, hanem arról, hogy PC-hez kell. Ott megáll a sebességváltó, ahol van, de a kapcsolónak csak 1-1.5mp-ig kell tartani a kontaktust.
[OFF]Én inkább 4 sebességest csinálnék, raknák rá felezőt, meg felső-, alsósort (még egy kapcsoló), aztán jó lenne a kamionos játékokhoz.
De a kettő között oldás van, vagyis brake before make kontaktus kell .
A játékban csak úgy marad sebességben ha egyfolytába nyomva van a gomb és én nem szeretném egyfolytában nyomni csak 1 szer nekilökni a váltót és az addig "benyomva marad" ameddig nem rakom másik sebességbe.
A bemenetválasztó topic aranybánya erre.Pl
Q0 tól Q5 ig mit csinál? meg mit kell oda kötni?? meg hogy működik?
Amelyik gombot megnyomod majd felengeded a hozzátartozó Q kimenet magasra (5V) vált a többi meg 0 lesz,és ezt tárolja.(Ua mint különálló tárakkal csak nem kell annyit huzalozni. Persze ha nem logikai szintek kellenek esetleg analóg kapcsolóval vagy optocsatolóval lehet illeszteni a kimenethez.(esetleg a gombok bekötése segítene eldönteni a kérdést.
Ha kedvem szottyanna építeni egy ilyen váltót, beszereznék hozzá két darab 3 állású kapcsolót, majd úgy raknám egymásra, hogy tengelyük egymásra merőleges legyen. A roncstelepről túrnék egy váltókart, és ráraknám. Úgy nézne ki, és úgy is működne, mint egy valódi váltó.
Én speciel így csinálnám: http://www.youtube.com/watch?v=lQ9Uwf9mWTw
én nem foglalkoznék pic-el. én vettem a bolhán 500 forintér egy 8 gombos, 3 tengelyes joy-t s annak az elektronikáját használom
Sziasztok(felkiáltójel) (enter) lenne egy kérdésem milyen típusú mikrokapcsolókat használtok a h váltó hoz (váltóhoz) és ha kérhetném valaki küldhette egy mailt (segítenétek a bekötésben, mert bár neked nem tünt fel, de ez egy fórum nem a szívküldi) hogy pontosan hová kell forrasztani a vezetékeket nagyon szeretnék egyet összehozni de nem tudom hogy a gamepad.n
hová kell forrasztani (kérdőjel) ELŐRE IS KÖSZÖNÖM A VÁLASZOKAT e-mail címet nem írunk ki, csak ha sok kéretlen levelet szeretnénk kapni. Idétlen rövidítéseket hagyd a chat oldalakon, ez egy szakmai fórum! A mondandódat próbáld értelmesen megfogalmazni, van rá idő sőt még javíthatod is. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |