Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   481 / 1320
(#) tom75 válasza potyo hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Más hogy probálom megközelíteni a kérdést

azt tudom hogy a trisd-t kell állítani, de én olyat szeretnék, hogy "d1...3 porton van egy-egy gomb ezek a (bemenetek) és a D4...6 van egy-egy led (kimenetek) amelyek kijelzik az állapotott.

(#) potyo válasza tom75 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

És mi a gond?
(#) tom75 válasza potyo hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

ilyen kénne nekem ez így nem működik nem jo a port hivatkozás

if(!input(PIN_b2))
{valamit csinálunk}

if(!input(PIN_b1))
{valamit csinálunk}

(#) watt válasza olala hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Ha van kedved nézz fel az oldalamra is, talán van néhány dolog, ami hasznodra lehet.
(#) watt válasza tom75 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Ez a feltételes elágazás része lenne a programodnak, esetleg(ebbe most ne menjünk bele). A TRIS regisztereket korábban be kell állítanod. (TRISx = xx).
(#) kisszee válasza tom75 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Az egyes portokra PORTy.Fx { y = A,B,C,D... | x = 0,1,2... } -val lehet hivatkozni.

TRIS regisztereket: TRISx = yz

Feltételes elágazás pedig C szabvány szerint.

Pl.: ( Advanced Microcontroller Projects in C c. könyv szerint ):

1. #define Switch PORTB.F0
  2.  
  3. if(!(Switch)) PORTB = 12;
(#) kisszee válasza kisszee hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Bocsánat, még annyi, hogy a PORTB utáni értéket ne vedd komolyan, csak szemléltetésképpen írtam oda 12 -t.
(#) tom75 válasza watt hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

oldalad megnézése után:

égetőm van pickit 2 utánépített váltpzat proba panelom ugy színtén van.
amim nincs assembler tudás és nem is értem az egész assemblert nagyon alap kéne belőle.
(#) tom75 válasza kisszee hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

köszi ez az ami kellett
(#) kisszee válasza tom75 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Akkor szerintem használd a fórum keresőjét, kb. 25 000 linket találhatsz, mik kellenek a kezdéshez.

Segítség: Például.

Ha pedig MikroC -re akarsz specializálódni ( inkább ne, bár talán kezdésnek nem rossz ), akkor érdemes rákeresni az előző hozzászólásomban szereplő könyvre; a neve ne tévesszen meg, egyáltalán nincs benne semmi advanced.
(#) watt válasza tom75 hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Az oldalamat jelen esetben nem neked ajánlottam. Az assemblernek ehhez semmi köze nincs. A portokat be kell állítani minden nyelvben... (Kérlek a mondatot kezd nagybetűvel és fogalmazz érthetően, tagoltan, írásjalekkel! Köszönöm!)
(#) steev válasza benjami hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Köszi a segítséget, nem kis szenvedés után sikerült elindítani az AD modult, de csak manuálisban, de így is jó. A konfigurációt mauálisra tettem úgy sikerült.

Üdv.
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Idézet:
„A portokat be kell állítani minden nyelvben...”

Igen, csak vannak, ahol leveszik a válladról ezt a "terhet" (hogy aztán ne is nagyon tudd, hogy mi történik pontosan). Ha jól emlékszem, a CCS C-ben lehet #pragma-kkal megmondani, hogy a portok kezelése hogyan történjen, és alapból "automata", azaz ha egy portbitre kiírsz valamit, előtte kimenetre állítja az adott bitet, ha beolvasol, akkor meg bemenetre. Csak aztán tudd követni, hogy hol, mikor, és milyen galibát okozva változnak az adatirányok...
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Idézet:
„Ha jól emlékszem, a CCS C-ben lehet #pragma-kkal megmondani, hogy a portok kezelése hogyan történjen”

Akkor végül is mégiscsak meg kell mondani mi legyen.

Persze értem mit mondasz! Én nem nagyon szeretem ezeket a nyelveket. Sokan azt hiszik, hogy nyernek velük, pedig nem is sejtik mennyit veszítenek. Majd saját kárukon rájönnek, ha nem hallgatnak a segítő szóra. LED villogtatásra, esetleg egy ismert LCD modul vezérlésére kiváló lehet, de ha valami komolyabb dologra van szükség, jön a nagy tanácstalanság.
(#) yankoo válasza benjami hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Hát sajnos igy sem kaptam választ :yes:

Egy kezdő azért kezdő mert ilyeneket nem tud Sok egyéb dolgon kivűl Igazábol egy kezdő kedve nem azért megy el mert nem működik egy kapcsolás, hanem mert sosem kap választ hanem inkább "lenézést" nekem ezt honnan kellett volna tudnom?

Milyen égetőt ajánlsz 16F877 hez amit megtudok építeni soros portra vagy párhuzamos portra mint egy KEZDŐ?

(#) watt válasza yankoo hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Nézz fel az oldalamra, van néhány.
Ja és nem az a baj, hogy kezdő vagy, hanem az, hogy nem tájékozódsz, hanem várod, hogy minden kérdésre kész választ adjon valaki. Itt csak részkérdésekre fogsz választ kapni, a többi a te dolgod. Az alapokat neked kell megszerezned. Erre rengeteg lehetőséged van. Mondjuk kb. 1 év alatt meg is tudod szerezni! Az oldalamon erről is írok. Sok sikert!
(#) yankoo válasza watt hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

köszönöm WLPT_Vpp_mini égetőről lenne néhány kérdésem! 16F877 égethető vele? (gondolom igen) 270 Ohm helyett 220 Ohm is jo? (ennek a lényege ugye hogy 25mA-nél több ne follyon át de lehet hogy buta vagyok )

UI: tetszenek a szélturbinák kár hogy MO-n nem építenek többet és az ok csak az hogy akkor milesz a bevétellel amit az áramszolgáltatónak fizetünk magánemberként pedig egy oylan teljesítményű turbina ami a villamos hálózatot a meleg vizet és a fűtést ellátná nem 2Ft
(#) kisszee válasza yankoo hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Ezt most nem teljesen értem, belinkelték neked a "Miért ne építsünk JDM-et" linket, és te ott nem kaptál választ ? Furcsa, ezt nem akarom elhinni.

Mint kezdő, azt ajánlom, hogy olvasd el a középiskolás első osztályos elektronika könyvet, vagy a 7. -es fizika könyvet. Elég relatív fogalom, érted.

Kicsit tegyük már feljebb ezt a "engem lenéznek a nagyok" féle "sértődöttségi" szintet. Ráadásul belinkeltek neked egy honlapot, amin vannak égetők, de te ezek után is rákérdeztél, hogy mégis milyen égetőt építsek, ennek függvényében nem akarom elhinni, hogy végigolvastad cikket. Aztán pedig megkérdezed, hogy a PIC -edet támogatja -e WLPT_mini, holott ez is benne van a cikkben. NA EZ nem jó kezdés.
(#) trudnai válasza yankoo hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

Idézet:
„UI: tetszenek a szélturbinák kár hogy MO-n nem építenek többet és az ok csak az hogy akkor milesz a bevétellel amit az áramszolgáltatónak fizetünk magánemberként pedig egy oylan teljesítményű turbina ami a villamos hálózatot a meleg vizet és a fűtést ellátná nem 2Ft”

Ez egy kenyes kerdes, de roviden: Nem a bevetelt feltik, hanem a mindenfele barkacsolo kedvu embereket akik tudas es tudasvagy nelkul nekilatnak mindenfele hulladekokbol szelturbinat epiteni hogy a koltsegeket csokkentsek. Raadasul a szelturbinal fold kozelben nem hatekonyak, ha meg magasra epited akkor engedelyeztetni kell kulonbozo szervekkel, pl a legi forgalmat is adott esetben zavarhatja avagy a madarak mozgas teret is stb... Amugy nem csak megvenni kell azokat a turbinakat hanem karban is kell tudni tartani, ami miatt a megterulesi koltsege lehet nem is annyira vonzo...
(#) watt válasza yankoo hozzászólására (») Máj 11, 2009 /

A választ megtalálod a cikkben. Első körben lógasd össze, és ha működik, akkor építsd meg véglegesre, mert egyre több alaplapon van olyan LPT port, ami nem úgy működik, mint a régiek.

Ha nem működik, akkor jöhet az oshon, vagy a WPB_F18. Lényegét tekintve mindkettő egy belépő LPT-s égető. A PICKit2 nem kezdőknek való, de a legjobb mind közül.

Javaslom még tölts el néhány órát(napot!) olvasgatással!

A szélkerék témát pedig javaslom a szélkerekes topicban folytasd, mert ide végképp nem illik!
(#) redoc hozzászólása Máj 12, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék megtanulni PIC-et programozni, már el is kezdtem olvasni a róla talált infóket.
Viszont valaki azt megtudná nekem mondani, hogy mi a különbség a PORTA, PORTB, PORTC és PORTD között? Rengeteg olyan programot láttam, ami a PORTD-t használja. Miért nem például a PORTA-t?

Válaszokat előre is köszi
(#) Amarton válasza redoc hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Minden portnak van egyéb funkciója is.
Pl Analóg bemenet.
Azt a portot használod, amelyik szimpatikus, de az A és B ezek közül analógok és azt jó analóg dolgokra használni.
Ha nem használsz analóg részt, akkor mindegy.
Az adott PIC adatlapjában minden benne van, hogy mit hova kell kötni, pl ha akarsz i2C vagy SPI kommunikációt is.
(#) redoc válasza Amarton hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Tudnál esetleg egy olyan leírást, ahol értelmesen van leírva a PIC-ről "minden"? Mert amiket én találtam, az mind olyan, hogy azt feltételezik, hogy már van közöm a PIC programozáshoz. Szóval nem az alapoktól kezdi.
Például nem írja le a választ az előző kérdésemre, csak annyit ír, hogy vannak ezek a portok és kész.
(#) potyo válasza redoc hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Idézet:
„Tudnál esetleg egy olyan leírást, ahol értelmesen van leírva a PIC-ről "minden"?”

Olyan leírás nem létezik, amiben minden benne van, mert ez egy kicsit nagyobb terjedelmű dolog annál, amit le lehet egyben írni. Vagy ha minden le van írva, akkor meg nem hajlandóak elolvasni, mert "mit képzelek én, hogy olyan hosszút majd ő elolvas". Nagyságrendileg úgy 4-5000 oldalt képzelj el, akkor abban minden benne van. El kell olvasni a leírásokat, amik vannak. El kell olvasni itt a hobbielektronikán az ezzel foglalkozó cikkeket, kapcsolásokat, témákat (igen, ezt a 963 oldalas témát is el KELL olvasni). A témákban rengeteg anyag van belinkelve, amit szintén el kell olvasni, és meg kell érteni. Ez nem az a dolog, amit egy-két nap alatt meg lehet tanulni. Ez minimum egy fél éves tanulás, mire az ember nagyjából képben lesz a dolgokról, feltételezve, hogy előzőleg már otthon van a digitális és valamilyen szinten az analóg elekronikában is.

Tehát van mit olvasni!
(#) watt válasza redoc hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Az adatlap tökéletesen leír(sőt lerajzol) mindent.
Az oldalamon találsz sok hivatkozást, köztük magyart is, de angol nélkül(legalább a szakmai nyelv szükséges) nem fogsz boldogulni.
Arra ne is számíts, hogy nulla elektronikai és bináris logikai ismerettel meg fogod érteni a PIC működését, ezért ha netán ez nincs meg, akkor ezzekkel az alapokkal kezd.
(#) redoc válasza potyo hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Hello!

Tulajdonképpen én nem egyik napról a másikra akarok profi módon érteni a PIC-hez, igaz nagyon jó lenne!
Elektronikai ismeretem van, mert évek óta javítok TV-t, videót stb, a digitális áramkörökkel is tisztában vagyok, mert építettem már egy két dolgot, és nem csak rajzról, hanem volt saját ötlet is.
Folyamatosan olvasom a PIC-ekkel kapcsolatos topicokat és tanulok, csak vagy egy két nem tiszta dolog, amiért írtam ide.
(#) redoc válasza watt hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

A PIC lényegét értem, a működését is értem részben, a programozásával vannak gondjaim. Ami eddigi alap leírásokat olvastam, abban sajnos nem az volt leírva, hogy miért adjuk ki azt az utasítást, hanem az, hogy "ez az utasítás jön, mert kell". Ez szerintem olyan mint a matematika. Bemagolhatja mindenki a kettes szorzótáblát, de semmit sem ér, ha nem magyarázzák el neki, hogy a szorzás alapja az összeadás. Ha ezzel nincs tisztába, akkor sosem fogja tudni, hogy 5*3 az mennyi.
(#) watt válasza redoc hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Az adatlapon lerajzolják a portokat, illetve az eltéréseiket is. Ha érted a PIC működését, akkor értened kell, hogy miként van felépítve a port logikája(hogy kapcsolódik a "CPU" maghoz és a perifériák hogy vannak megosztva rajtuk). Ha ez megvan, akkor érted, hogy milyen eltérések lehetnek a portok között és milyen hasonlóságok egyben. Tehát kérlek nézd meg az adatlapban és arra hivatkozva kérdezz, ha még nem érthető esetleg!
(#) redoc válasza watt hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Rendben van, köszönöm az edigi segítségedet is!
(#) kissi válasza redoc hozzászólására (») Máj 12, 2009 /

Szia!

Ne gondold, hogy első olvasásra fogod megérteni a dolgokat!! TÖBBSZÖR is el kell olvasni, GONDOLKOZNI rajta, egy egyszerű LED bekapcsolással kezdeni, itt megtanulni az alapjait pl. az MPLAB-nak, a szimulátornak, a programozódnak. Ha ezen a szinten már mindent értel, akkor kell továbblépni és próbálkozni a bomyolultabb dolgokkal! Bibliaként a PIC adatlapját kell forgatni, itt szükség van az angol műszaki nyelv alapjaira, de sokat segítenek az ábrák is( ha a digitális technikában tényleg othon vagy!)!
Ne keseredj el, mert a kezdet mindenkinek nehéz és később, már viszonylag gyakorlottként is többször belefutok új dolgokba, új típusokba, melyeken újra
"agyalnom" kell ( nem is beszélve a saját "hülyeségeimből" adódó bakikról )!

Sok szerencsét és többszöri olvasás és próbálkozás után kérdezz bátran ( a saját hibáidból tanulhatsz a legtöbbet, bár azt a legnehezebb felfedezni!), mert ez egy nagyon jó fórum sok segítőkész emberrel!

Steve
Következő: »»   481 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem