Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kamera rögzítése

Témaindító: menyus, idő: Máj 16, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) menyus hozzászólása Máj 16, 2009 /

Sziasztok!

Van egy kis gondom ehhez kérnék segítséget, ötleteket. Vettem egy kis MP4 lejátszót ami videót és audiót is rögzít egy AV bemeneten keresztül (kompozit video bemenet). A gondom az hogy ha fekete fehér kamerát kötök a bemenetre azt nem kezeli a készülék. Egy ugyanúgy bekötött szines kamera esetén nincs ilyen gondom, tökéletesen működik. A jelenség az hogy a fekete fehér kamera csatlakoztatása után kb 1 mp ig van (tökéletes) kép, azután megjelenik egy hibaüzenet, miszerint ellenőrizzem a kamera csatlakoztatását és módját. Megmértem szkóppal a kamerák kimenő jelszintjeit, mindkét kimeneten kb 1 V a videójel szintje.Arra gondoltam hogy a FF kamerának kisebb a jelszintje ezért nem érzékeli a rögzítő határozottan, de nem. Szerintem a videójel valamilyen komponensét ellenőrzi a rögzítő a kamera rácsatlakoztatásakor, valami olyat amit a FF videójel nem tartalmaz csak a szines. (pl szinsegédvivő...? de hogy mi értelme van ennek azt nem igazán értem, miért ne rögzíthetne a kütyü FF képet is?) Kérdésem az lenne hogy milyen jelet kéne a FF videójelhez keverni ahhoz hogy "becsapjam " a rögzítőkészüléket és "szinesnek" érzékelje az egyébként fekete fehér kamerát? Ja, és persze ez a bekevert jel képtartományba ne szóljon bele, azaz a képen ne látsszon...
(#) Action2K válasza menyus hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Szerintem a PAL burst hiányzik neki. De akkor miért jó egy mp-ig.
(#) Tomi20 válasza menyus hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Szia
Nem lehetséges, hogy szoftveresen van letiltva? Hogy ne fekete-fehér kamerával használd, vegyél drágább, színeset. Próbálj meg keresni a neten újabb szoftvert, vagy valami hackelt soft-ot, ami nem csak színessel megy. Házilag nem hiszem hogy megoldható lenne, hogy rákeverj olyan jelet, amivel be tudnád csapni. Esetleg a kütyü típusát beírhatnád, hátha talál valaki valamit...
(#) menyus válasza Action2K hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Hát ezaz amit én sem értek. De főleg azt hogy mi értelme van "diszkriminálni" a FF kamerákat..? Mi okuk lehetett hogy ezt így oldották meg? És szerintem ez nem gyári hibás mert 4 db ot vettünk, mind ilyen. Egyszerűen így van gyártva, vagy egy egész sorozat lehet hibás...
(#) menyus válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Manapság nem sok különbség van egy szines és egy FF cmos kamera között. Szinte ugyanannyiba kerülnek. Én egyébként is FF párti vagyok mert sokkal jobb az érzékenységük. Mindjárt utánanézek a tipusának.
(#) menyus válasza Tomi20 hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Majdnem ilyen, azzal a különbséggel hogy az enyémben nincs beépített kamera. A tipus egyezik, de az enyém valami lebutított változat lehet mert 1/3 ennyi ikon van a menüjében mint ami a linken látható a képen.
(#) idlob válasza menyus hozzászólására (») Máj 16, 2009 / 4

Nem hiszem, hogy direkt van tiltva, lehet, hogy a burstből próbálja kideríteni, hogy van-e egyáltalán jel a bemenetén, ill. esetleg ebből dönti el, hogy PAL/NTSC. Valószínűleg van egy alapbeállítása, amit addig használ, amíg ellenőrzi a jelet, ezért villan fel a kép, aztán nem tud a normák között dönteni (vagy azt hiszi nincs jel) ezért lekapcsolja az AD-t, hogy ne zabálja az áramot. Persze ez csak feltételezés.
Ha nagyon nem megy be kell kapuznod egy ál burst jelet, a képen úgyse fog látszani, mivel nincsen modulálva a világosságjel.
(#) menyus válasza idlob hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Köszi ez ígéretesen hangzik! Hogyan néz ki egy ilyen "ál burst" jel? Valami összetett jel vagy valami fix frekvenciájú rezgés? Mivel tudom előállítani egyszerűen? Mert lehet hogy többe kerül a hús mint a leves...

itt a válasz, most már csak az időt és a frekvenciát kéne tudnom. No meg azt, hogyan kell a videójelhez keverni...
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Itt azt írják :

"A burst frekvenciája pontosan megfelel a színsegédvivő frekvenciájának; abból 10 periódust tartalmaz"

tehát lehet hogy pl egy 3,58 MHz es jel bekeverése a videójelbe megoldaná a problémát? Kérdés mennyire kell ezt a jelet a megfelelő időpillanatban bekapuzni, és mennyire kritikus az a "10 periódus".. .
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Máj 16, 2009 /

Mindenesetre kipróbálom, összeütök egy inverteres oszcilllátort, van is hozzá kvarcom.

A pontos időzítés szerintem mindegy, mert úgysincs szín információ. Ha van rá lehetőséged próbáld meg egy video keverő pulton átereszteni a jelet. azok a pultok ráteszik az FF képre a burst-öt. De lehet, hogy egy sima videó is megteszi, mert láttam már felvett FF anyagnál visszajátszáskor színdifferenciás "lebegést". A szinkronjelek (Time Base) korrektek voltak?

Hát video keverőpultom nincsen, egy 1 tranzisztoros összegzőre gondoltam. Lehet hülyeség, nem vagyok otthon videós témában. Ha csak szimplán hozzákeverek a videojelhez egy folyamatos 3,58 MHz es vivőt az nem lesz elég?

Az inverteres oszcillátor négyszögjeles, ez okozhat gondot?

A folyamatos biztos nem jó, s ráadásul még az is számít, hogy mely félképnél milyen fázisban van.
(#) Action2K válasza menyus hozzászólására (») Máj 16, 2009 / 4

Nem. Egy Black Burst Generátor kellene neked. Viszont az a kamera nem vezérelhető külső jelgenerátorról.

Azt hiszem ez a probléma nem oldható meg olyan egyszerűen ahogy én azt gondoltam. Az a black burst generátor valószínűleg kb 3 x akkora méretben építhető meg házilag mint maga a lejátszó amihez kellene. De mindjárt rákeresek erre is, hátha nem olyan bonyi mégsem...

Már gyárilag is háromszor akkora. Bővebben: Link.
Ami még segíthet a Time Base Corrector.

Jó, köszönöm. Akkor ez a project felejtős. Mindenesetre piszok dühös vagyok arra a csíkszemű mérnökre aki kihagyta (vagy épp belerakta... ) a készülék firmware éből azt a pár sor "C" kódot amitől működne a rögzítő FF kamerával is.

Ami eszembe jutott még: Az S-VIDEO, és a CVSB között pont ez az eltérés. Az S-VIDEO-n két szál van, az egyik az FF kép+szinkronok, a másik a burst+szín info. A hagyományos videkokábeleken (CVSB) ez egy kábelen megy keverve. Keress a menüjében erre állítási lehetőséget. Lehet, hogy az "okosabb" verziója külön tudná ezt a kétféle bemenetet kezelni, s akár automatikusan átváltana a jobb minőségű S-VIDEO-ra.
Milyen a bemeneti csatija? Eredeti kábel van hozzá? Nem 4 pólusú jack véletlen?

De igen, négypólusú 3,5mm es jack. Test / audio / video / a legelső tüskén pedig kapja a tápot a kamera, 5 V DC t

Én na rögzítő bemenetére gondoltam. Bocs, ha nem volt egyértelmű.

Én is arról beszélek, nem értetted félre. Ez egy kis biztonságtechnikai rögzítő. Mellékesen lejátszik mp3 at mp4 et is. Van rajta AV bemenet és kimenet is, de csak kompozit videó. Elvileg bármilyen videoforrás köthető rá, amiről felvételt készíthető vele. Én speciel egy 4X4 mm es mikrokamerát akartam rákötni de elakadtam a témaindítóban részletezett probléma miatt. Szóval ez egy kis féltenyérnyi készülék, nem egy stúdiórögzítő... Lehet ezt a részét értetted félre kicsit.

Jól értettem én is Csak még olyant nem láttam, ami maga ad ki tápot a kamerának.

Pedig ez olyan, létezik hozzá gyári opcióként is gyári kamera (gondolom szines... ), sőt még bluetooth kamera is, bár azt nem tudom hogyan kezeli mert nincs benne bluetooth. Lehet az okosabb változatában van.
(#) koszta válasza menyus hozzászólására (») Máj 20, 2009 /

Szia!
Egyszer én is belefutottam egy ilyen problémába.Úgy oldottam meg (nem túl elegánsan),hogy a felvétel indításánál a rögzítő videó kimenetét(ami ugye színes jelet ad ki)visszavezettem a bemenetére. Miután a DVR leellenőrizte a színes jel meglétét,pár másodperc múlva mehet rá a FF kamera,egy váltókapcsolóval.Nekem így sikerült átverni,felvétel közben már nem ellenőrzött a készülék.
(#) Lanemir hozzászólása Dec 12, 2012 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy kb. 4-5 óra, színes filmanyagot szeretnék rögzíteni, pl. 32 Gbyt-os SD kártyára. Mivel interneten csak 8 gb-s kártyafoglalatig árulnak kamerákat, ezért, arra gondoltam, hogy egy megfigyelőkamerát, vagyis annak az AV kivezetését szeretném egy nagyobb méretű memo. kártyára menteni. Ehhez van-e bármilyen szerkezet?
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
(#) kadarist válasza Lanemir hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Szia!
Igen van ilyen szerkezet, úgy hívják, hogy számítógép.
(#) mugab válasza Lanemir hozzászólására (») Dec 12, 2012 /

Talán valami ilyesmire gondoltál...
(#) Lanemir válasza mugab hozzászólására (») Dec 13, 2012 /

Olyan helyen, és olyan körülmények között, ahol használni akarom, nem hiszem, hogy elfér egy számítógép.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem