Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   413 / 1684
(#) fazksg hozzászólása Máj 18, 2009 /

Sziasztok!
Én életem első erősítőjeként egy TDA2030 alapú végfokot építettem. A belső nem egy nagy szám (2 végfokpanel, toroid pákatrafó, potik...), de a doboz szerintem egész jól sikerült (főleg ahhoz képest, hogy ez az első). Azért 2 potméterrel van megoldva a hangerőszabályzás, mert mikor csináltam, épp pénzszűkében voltam, és mono potik voltak raktáron, illetve akkor bele voltam szerelmesedve Ágoston Lajos könyvébe, és ott is dicséri a szerző ezt a megoldást (a következő erősítőmön sztereo poti lesz, ez biztos ). A potisapkák mahagóni színű páccal 2 rétegben lekent esztergált bükkből vannak. Érdekességük, hogy tökéletesen központosak, mert nem utólag fúrtam őket, hanem a lyukhoz esztergáltam (persze ez itt szükségtelen, csak a kihívás kedvéért készítettem így). Az elő- és hátlapot a 3Byte oldalon leírt módszerrel készítettem, OpenOffice-ban terveztem őket (az előlapon található logo-t is OpenOffice Draw segítségével kreáltam). Az építő jellegű kritikát szívesen fogadom .
Üdv: FazksG
(#) Action2K válasza fazksg hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Szia! Nagyon szépek ezek a gombok! Igényes a lyukhoz való esztergálás. Ami piszkálja a szemem, a doboz illesztései. Ha ezeket észrevétlenebbé teszed, s az összecsavarozási pontokat is elrejted, akkor már gyári is! Gratula!
Egyébként tudjuk, hogy mi az előnye a két mono potinak, de én inkább a PA rendszerekben tartom előnyösnek.
(#) Ricsi89 hozzászólása Máj 18, 2009 /

Tegnap délután készítettem egy állványos fúrót. A hegesztővel kezdek megbarátkozni. Elég elfogadhatóak lettek a hegesztéseim. A nap végére majdnem teljesen elkészültem már csak egy visszahúzórugó kell, ami ma belekerül. Teljesen jól működik, nincs semmi kotyogása. Egy pár kép róla. Az alapja egy kb 1cm-es vas, amire egy forgácslap van ragasztva. Így az egész kb 5kg. Jó súlyos lett.
Kép1 Kép2 Kép3 Kép4
(#) Moderátor hozzászólása Ricsi89 hozzászólására (») Máj 18, 2009

Hmmm... Mintha ezt a hozzászólást (szóról szóra) olvastam volna ma már a fórumon!

Jav.:
Bővebben: Link
(#) Ricsi89 válasza (») Máj 18, 2009 /

Nem szóról szóra volt, csak gondoltam be teszem ide, mert hát ez a ki-mit épített. Meg ezt többen nézik. Hátha valakinek lapul otthon egy rossz nyomtatója és ötletet szerez belőle.
(#) Frankye válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Nem szóról szóra, igaz, hanem lényegében. A baj pedig nem is az, hogy itt szerepel, mert ide való, hanem hogy a "másik helyen" is...
Egyébként ügyes munka, egy részletesebb beszámolót is megérne.
(#) fazksg válasza Action2K hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Teljesen jól látod a problémát, nekem is pontosan ez a két dolog piszkálja a csőrőmet a dobozon. Sokat is gondolkoztam rajta, hogy mit lehetne velük csinálni, de nincs semmilyen ötletem. Persze a fedőlapon a lyukakba még járnak csavarok, csak most nincsenek benne. Gondoltam rá, hogy valamiféle vékony takarólécet kellene rátenni, de az órmótlan lenne (kiállna a doboz síkjából). Ha esetleg van valamilyen ötleted erre, akkor nagyon szívesen fogadom! (Ha esetleg olyan, ami csak másik doboznál lesz bevethető, az is jó lenne, mert már készül a következő készülék ). Kösz egyébként a pozitív lritikát is! Azt meg írtam, hogy ha most csinálnám, sztereo potit tennék rá - a következőn az is lesz. Akkor így lett elkészítve, ilyen is marad .
(#) zolika60 válasza fazksg hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Ha az elő és hátlapot fémből készítenéd és a doboz élébe marnál egy süllyesztést szebb lenne. Ezen is lehet javítani ha az elő és a hátlap élét befested feketére szebbet mutat. Egyébkén gratulálok.
(#) SALáta válasza fazksg hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Ez szép! Gratulálok.
Ha fekete lenne a doboz az éleknél lehetne alumínium szegélyt használni, így profi kinézete lenne akkor már kellene alá gumi láb is.
Én a csavarokat az előlapon láthatóan helyezem el, valami esztétikusat kérek a boltban...
Mindenesetre le a kalappal.
Én csak össze szoktam gányolni és kész , bár lábat teszek alá.
(#) PC Robo hozzászólása Máj 18, 2009 /

Én egy számítógépet építettem az eggyik képen az alap lap és vezetékei a másikon pedig a ventilátor doboza és benne a ventillátor. Ezek a képek egy kicsit régebben készültek mert mostmár kész van de csak holnapra tudok készen lévő képet mutatni.
(#) Moderátor hozzászólása PC Robo hozzászólására (») Máj 18, 2009

Nos, most kell figyelmeztetnem, ugyanis ez a téma az, ami nem erre az oldalra/fórumra való. Igazából semmi speciális nincs benne, megfelelő kártyákat a megfelelő csatlakozókba illesztjük, és kész; valószínűleg a fórumozóknak, akár a hobbijukból ítélve is, legnagyobb része rakott már össze nem egyetlen PC-t, szóval ez a mai világban nem számít specialitásnak.

Szóval, örülünk, hogy már elértél te is erre a szintre, mikor már megy a PC-k összerakása, de ezek a képek és ez a téma talán inkább a www.szamitogep.hu oldalra valók.
(#) fazksg válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

zolika60: Kösz a tippet, a következő doboznál alkalmazni fogom (egyébként is alu elő/hátlapban gondolkoztam). A feketére festés is jó ötlet, majd lehet, hogy kipróbálom.
SAláta: Természetesen gumiláb lesz alatta, ha sikerül beszerezni (de ezt nem tartottam olyan fontosnak, úgyhogy így is késznek nyilvánítottam). Ilyet milyen boltban lehet beszerezni? Vagy esetleg az jó lehet, ha fenyőből esztergálok, lekerekítem az alját, és felragasztom az alaplemezre? Vegülis a fenyő nagyon puha (körömmel simán benyomható), szerintem nem fog összekarcolni semmit... A csavarokra meg azt találtam ki, hogy ezek ún. forgácslapcsavarok, amik valami réztartalmú ötvözettel vannak borítva. Nemsokára készülök venni kémiai ónozót, szeretném kipróbálni, hogy az befedi-e a csavart. Ha igen, akkor meg ilyen módon szép ezüstös (vagy inkább ónos ) színű lesz a feje, és már nem is baj, ha kilátszik. Lehet, hogy semmi nem lesz belőle, de hátha!
Köszönöm a dicséreteket és a praktikus ötleteket!
(#) SALáta válasza fazksg hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Én elektronikai alkatrészboltban veszem, drágálltam érte a pénzt de hát a hobbista már csak ilyen, ha jól tudom 100 volt a kicsinek 200 a nagynak darabja, ez nagyon nagyon kisker ár , ha a He storeba van akkor már megéri onnan rendelni, igaz sokat kell hogy tényleg megérje, de a haveri körrel összefogva már biztos megéri, volt olyan alkatrész ami a kiskerben 3x drágább volt mint a HE Storeban... Egy volt csak ami egy árban volt, de az is azért mert rosszat rendeltek és gyorsan szabadultak tőle.
Szerintem az esztergált fenyő is megteszi, nekem az egyik erősítőm mindig összeragadt a gumilábnál a szünetmentes táppal, igaz jól meg volt pakolva az erősítő is felülről.
(#) MolnarG válasza (») Máj 18, 2009 /

Lehet, hogy ő építette az alaplapot... , csak azt nem tudom, hogy a
Idézet:
„másikon pedig a ventilátor doboza és benne a ventillátor”
alatt mit ért? Lehet a tápegységet?
(#) AMD hozzászólása Máj 18, 2009 /

Sziasztok!
A hétvégén nem unatkoztam. 0-30V, 2mA-3A labortáp.
Elsőre indult mindenféle rendellenes működés nélkül. Feszültségszabályzás OK, leddel kipróbáltam az áramkorlátot és az is működött. Viszont 10k potméter helyett 100K-sat rendeltem, nem tudom miért. Amikor ki akartam próbálni a max áramkorlátot akkor 3A helyett 10A volt. Ez a BU326A-t meghajtó BD139-nek nem tetszett és tönkre is ment. Kiszedtem, baraktam helyette a mellette lévő BD139-et amit BC547-el pótoltam. Két darab 10k ellenálással "megpatkoltam" a potmétert így már 3,65A a max áram. Ja és A BD kapott bordát is. A BU326-on a borda nem végleges, tesztelés közben desztilált vizet melegítek vele fém edényben. Remélem ezzel nem fogom tönkre tenni. Az elko csak ideiglenesen van benne. Nagyobbat teszek majd bele.
Van egy kis rendetlenség.

labortap.JPG

(#) Hunti hozzászólása Máj 18, 2009 /

Sziasztok!
Igaz ezt nem én építettem, sőt fogalmam sincs, hogy ki volt, de még tökéletesen működik. Még a pincében találtam anno, de sajnos azt nem tudom hogy került oda :no: Egyébként egy STK 077-re épített erősítőröl van szó.
Íme a képek:
(#) SzervízMacska válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Szia! Örülök, hogy megy a hegesztés, ez gyakorlásnak nagyon jó. Egy észrevételem lenne: ez a blinderes rögzítés nagyon lábszagú megoldás; nem biztosított az oszlop és a gép tengelyének párhuzamossága és ez törvényszerűen tömeges fúrószár-halálhoz vezet.

Üdv.: SzervízMacska
(#) kaqkk válasza Hunti hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Ez viszon tényleg a KI??? mit épített kategória
(#) Hunti válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Igaz Egyébként van vagy hány kiló.
(#) slogan válasza Hunti hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Ez tetszik !

Én is szívesen megmutatnám már a labortápot ,de nehezen haladok vele
Nehéz egy előlapra varázsolni a 6db kijelzőt és a 6db ICL7107 -et úgy ,hogy a potik is elférjenek

Nincs valakinek ötlete erre ?
(#) kaqkk válasza slogan hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Tegyél bele egy 7107 et egy kijelzővel és kapcsolgasd a mérendő értékeket felváltva a bemenetére és ledekkel jelezd ki éppen mit mér /mutat/ a kijelző olcsóbb is és a hely is megmarad :yes:
(#) slogan válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Hát ja.....
Az lenne a munka könnyebbik fele .....

De már megvettem mindent ,meg is terveztem az előlapot ,már csak a "belsőség" kitalálása van hátra.

elolap.JPG

(#) kaqkk válasza slogan hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Akkor most már tényleg nem értem mi a problémád !
De ne off- ol junk itt tovább talán folytassuk a labortápegység készítése témában
(#) nagy hoho válasza (») Máj 18, 2009 /

Helló ! Itt nem volt szamóca !
(#) nagy hoho válasza slogan hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Helló ! Négy kijelzőt még értem de hatot ? Nézz utána egy kijelző fogyasztásának szorozd be hattal és lehet ,hogy nem is akarsz annyit bele tenni. Ha mégis akkor a nagyobb előlap a megoldás.
(#) slogan válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Köszi !

De külön trafó van mindegyikhez
(#) nagy hoho válasza slogan hozzászólására (») Máj 18, 2009 /

Kezded felcsigázni az érdeklődésemet. A hat db trafót nem lehetne eggyel kiváltani? Kevesebb helyet foglal és lényegesen kevesebb munka van vele. Én is most építem a labortápomat de én az egyszerűségre a jól átláthatóságra törekszem. Semmit nem szerelek az alaplapra csak a 4db gumi lábat. A panelokat úgy helyezem el ,hogy mindenhez hozzá lehessen férni. A táp panel kihajtható a könnyebb szerelhetőség vagy az esetleges későbbi javítás miatt. Mert Murphy megmondta, hogy ami elromolhat az el is romlik.Tényleg mire kell az 5-6. kijelző ???
(#) gtk válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

Ez nagyon jo lett
(#) slogan válasza nagy hoho hozzászólására (») Máj 19, 2009 /

Majd visszatérük erre ,ha kész van ,mert hát a "most építem" nem illik a topic profiljába és nem akarok megint büntit kapni
(#) szücsien hozzászólása Máj 19, 2009 /

Sziasztok!
Szinte teljesen elkészültem a labortápommal. Már csak a feliratozás hiányzik, de lehet marad így ahogy van.Paraméterek: 0-20V, 0-2A a kimenete kapcsolható.
Következő: »»   413 / 1684
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem