Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mini légpárnás

Témaindító: Braf, idő: Okt 7, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) hhkfk válasza hhkfk hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

megnézni kötelező!!!!
légpárnás készítés házilag
(#) dr_uhu válasza Braf hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

Az elektronika elbírja a 3.6 voltot is. (tapasztalat), vagy használhatsz 4 tranzisztoros vezérlést is(1.2V a vevőnek, és tranzisztoron át 3.6V a motornak). Nameg ha lecseréled az antennát egy 20cm hosszú 0.5-ös rézdrótra, akkor jelentősen feljavul a rádiókapcsolat.
(#) dr_uhu válasza dr_uhu hozzászólására (») Okt 14, 2006 / 4

Itt a 4 tranyós vezérlö rajza. Bocs a minőségért, csak gyorsan összedobtam.

[b] A BMP képformátumot kéretik hanyagolni! Kössz szabi83
(#) szabi83 válasza hhkfk hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

szerintem meg:

ezt

meg azt csak magyarul

csemegézni

üdv all
(#) Braf válasza dr_uhu hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

elbírni elbírja de nem 3.6V ra tervezték hanem 1.2-2.4V ra ezert szertném valahogy 2V korul uzemeltetni
amit adtal kapcsolast 1picit kusza nekem
de ezzel majd "komolyabban" akkor szeretnék foglalkozni ha megoldodott az akkum töltének problémája
bár minden infonak/kapcsolásnak/otletnek örülök
(#) Gory válasza Braf hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

Sziasztok!

Nézegetem egy ideje a topikot és elkezdett érdekelni a téma. Néhány alapvető dolgot kérdeznék, valaki biztosan tud válaszolni.

Először is, lehet hogy hülyén hangzik de én azért választottam pont a légpárnás gépet, mert a lakásban akarom irányítgatni. Itt pedig minden ajtónál 2-3 centi magas küszöb van, amire egy kerekes járművel eég nehéz felmászni. Az lenne a kérdésem, hogy egy légpárnásnak van-e elég emelkedése ahhoz hogy egy 3 centis akadályon át tudjon kelni.

A másik, hogy milyen sebességeket szokás elérni vele? Az én gépem legalább 1,5-2 kilós lenne. (Konkrétan egy sörösüveget akarok behozatni vele a szobámba). Arra gondoltam hogy egy sima régi távirányítós verdából szedném ki a motorokat, és olyat használnék emelni meg haladni is. Szerintetek egy 2 kilós hajóhoz ez elég tolóerő, hogy olyan 3-5 km/h -t elérjek?

Melyik megoldás a jobb, amikor egy nagy propeller van hátul és egy lapáttal irányítjuk, vagy két motor és a kettő fordulatszámát lehet változtatni. Nyilván az első verzió egyszerűbb, egy sima szervót kell vezérelni, míg a másiknál vagy két pwm moduláció, vagy pedig csak lekapcsoljuk a motort a forduláshoz.

Köszi
(#) hhkfk válasza Gory hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

kb. sörösüveg (0,5l) + üveg= kb. 0,7-1,2kg +kb. 2kg= 3,2kg-ot akarsz emelni????? ahhoz jó nagy motorok kellenek majd 3km/h-nál kiömlik a drága sör nem beszélve arról, hogy nem lesz habja

[b]Maradjunk az ésszerű határok között! szabi83
(#) Braf válasza Gory hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

szeritem a 2motoros megoldás az egyszerübb marmint 2tolo + 1 emelőmotor a kormánylapátot szervo motor nélkul nehez lenne megcsinálni emelőmotornak valami nagy fordulatszámu kell (az enyémen az a pici az 5V on 36000rpm-et produkál nem elirás valóban 36000rpm! )
(#) Braf válasza hhkfk hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

nem kell tul nagy motor csak nagynak kell lennie az alapterületének
(#) hhkfk válasza Braf hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

nekem van egy 6V-os 4500rpm-es motorom, azo egy nagy propeller, ha elengedem propellerrel felfelé, akkor pár centi magasan lebeg a levegőben!!!!! csak kevés vezetékem van
(#) Braf válasza hhkfk hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

ilyenem nekem is van amugy azert kell nagy fordulatú mivel nem a légszállitáson van a hangsuly hanem a nyomáson
kicsi dolésszogü propellert használsz +nagy fordulat = nagy légnyomás

[b]szabi83 nyúlt bele
(#) hhkfk válasza Braf hozzászólására (») Okt 14, 2006 /

nekem ugy van, hogy 4 ága van, és a dőlészögük 32-36 fok ( én csináltam balsából)
(#) Gory válasza hhkfk hozzászólására (») Okt 15, 2006 /

Miért olyan sok az a 3 kiló. Szerintem ha terheszállítónak használják igazából a légpárnást, akkor a saját súlyát meg 1 kilót el kell bírnia egy kisebbnek is. Egy 0,33 sör meg nincs is 1 kiló se.
Azonkívül nem ömlik ki mert a sörösüvegeket kupakkal látják el.

Itt biztos van aki már épített és tapasztalatból tudja hogy lehetséges-e. Saját súly +1 kilót felemelni 3-4 centi magasra.

Egy processzor hűtő venti az emelő motornak megtenné? Biztos van ami nem csak 12 v-ról megy hanem 6-ról is. És a fordulat szabályozására rengeteg megoldás van. Kérdés hogy a lapátok azok alkalmasak-e erre a feladatra.

Sebességnek csak annyi kell hogy valami normális tempóval tudjon haladni ahol még irányítani is lehet.
A kormányzásra és haladásra akkor az 1 motor+ lapát szervóval irányítva. Ezt fogom alkalmazni. Tudok is egy kis méretű szervó motort, ami 6 voltról jár és egyszerű forgatni, egy sima 20ms-os pwm jel kitöltésével lehet a fokot pontosan beállítani. És 180 fokban képes elfordulni.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Okt 15, 2006 /

Az a gond a procihűtő ventillátorral, hogy igazából a saját súlyát sem bírja el... Mondjuk hallottam már arról hogy egy 12V-os 6cm-es ventillátort rálkapcsoltak egy pillanatra 60V-ra és akkor felemelkedett
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 15, 2006 /

De egy légpárnásnál van egy nagy felület meg egy szoknya, ami alá befújja a levegőt, és ezért emelkedik meg. Ha meg csak simán leraksz egy ventit, akkor nincs semmi lyen felület igazából ami alá beszorulna a levegő, tehát nem olyan nagy baj az ha így simán nem repül föl, attól még lehet jó.
(#) raron válasza Gory hozzászólására (») Okt 15, 2006 /

Én próbáltam légpárnást procihűtővel, de nem emelkedett fel.
(#) Braf válasza raron hozzászólására (») Okt 15, 2006 /

en is probaltam epiteni egy nagyobbat 12v os 8cm s ventit hajtottam 7.2v rol es megemelte magát+ az akkupakkot kb 40*60 as feluleten :yes: (7.2V 120mAh,egy tábla hungarocell)
(#) raron válasza Braf hozzászólására (») Okt 15, 2006 /

Mily venti volt az?
(#) Braf válasza raron hozzászólására (») Okt 15, 2006 /

egy normál 8cm-s pc venti
(#) Gory válasza Braf hozzászólására (») Okt 15, 2006 /

Nekem a hungarocell nem jó. Egy rendes fa testet szeretnék, ami jóval nehezebb. A 8 centis már elég nagy, nagyobbat nem raknék bele. Ha nem emeli meg akkor a fordulatszám a kevés, vagy esetleg a propeller mérete és kialakítása nem jó?
(#) sirály12 válasza Gory hozzászólására (») Okt 16, 2006 /

Hát sajnos itt több dolog is kevés.

A fordulatszám mindenképp kevés , a propeller kialakítása sem ideális. Egy ilyen motor nem erőgép.

A fa test tovább ront a képen, ekkos már az elektromos meghajtás felejtős, itt már robbanómotoros cucc kell.
(#) Gory válasza sirály12 hozzászólására (») Okt 16, 2006 /

Hi!

A topicnyitó linken is fából készült test van. Köszi a válaszokat mindenkinek, úgy tünik mégiscsak kerekes robotot kell építenem ehhez.
(#) raron válasza Gory hozzászólására (») Okt 16, 2006 /

Próbálj meg egy sinen futó gépet! Vagy ha nagyon magas a küszöb, akkor fogaskereküt!
(#) tbence3 válasza raron hozzászólására (») Okt 16, 2006 /

Próbáljátok ki Balsa 1mmes falapból!Az könnyő de még ha 2lapot is összekötsz akkor is könnyő de elég a 1mmes
(#) Braf válasza tbence3 hozzászólására (») Okt 16, 2006 /

en balsabol csinaltam ezt:yes: alig van maga a test 4-5g
(#) Braf válasza Braf hozzászólására (») Okt 22, 2006 /

szereztem 4db Sony Ericsson T230 as mobilt (elvileg mind rossz,gyakorlatilag jok de nem ez a lényeg) mivel nem tudom "feléleszteni" az en li-ion akumat ezért a telefonok akuját fogom használni (670mAh li-ion)mivel a telefonok "gyakorlatilak mukodnek" igy a töltő kerdése es az akku megoldva
link
(http://www.national.com/pf//LM/LM2788.html) ilyet nemtudok sehol sem szerezni ha valaki tud pls segítsen mert én nem ismeren a boltokat / nem talaltam sehol
(#) Braf válasza Braf hozzászólására (») Okt 22, 2006 /

jah telleg es ebbol az LM2788 bol vagy a 2V os vagy a 1.8V os lenne jo
(#) gergoo hozzászólása Nov 5, 2006 /

hello!

mi is épp légpárnás építésbe kezdtünk.. a vezérlést nem távirányitóval szeretnénk megoldani, hanem egy légpárnásra szerelt pic mikrkontrollerrel. Lenne egy emelő+2 toló ventillátor. Ezeket hogy tudnánk vezérelni? Mi egy gws ICS-300Li szabályzóra gondultunk, csak jelenleg nemtudom hogy kellene bekötni. És ha az megvan milyen jeleket kéne küldenem a pic-kel?
ha jol veszem ki pwm modulácioval?
vagy az is jo lenne ha csak lekapcsolnám az egyik motort a forduláshoz, ha ezt meg tudnám oldani a piccel már boldog lennék.
Csak sajna elég kezdő vagyok még.
előre is kösz

Gergő
(#) Balázs válasza gergoo hozzászólására (») Nov 5, 2006 /

Szia!

A motorok ki- és bekapcsolását nagyon egyszerűen meg lehet oldani egy PIC-re kapcsolt h-híddal. Itt, ezen az oldalon is van egy nagyon jó kis h-híd kapcsolás. A fordulatszámot meg PWM-mel, ahogy mondtad!
(#) gergoo válasza Balázs hozzászólására (») Nov 5, 2006 /

hi!

kösz a gyors választ. Csak még szeretnék tisztázni egykét dolgot A pic-kel előállítok egy PWM jelet és azt elküdöm a szabályzónak ugye? Utána pedig változik a motor fordulatszáma...
ja és erről a PWM jelröl van vmi egyszerű és érthető magyar leírás?
kösz
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem