Fórum témák
» Több friss téma |
megnézni kötelező!!!!
légpárnás készítés házilag
Az elektronika elbírja a 3.6 voltot is. (tapasztalat), vagy használhatsz 4 tranzisztoros vezérlést is(1.2V a vevőnek, és tranzisztoron át 3.6V a motornak). Nameg ha lecseréled az antennát egy 20cm hosszú 0.5-ös rézdrótra, akkor jelentősen feljavul a rádiókapcsolat.
Itt a 4 tranyós vezérlö rajza. Bocs a minőségért, csak gyorsan összedobtam.
[b] A BMP képformátumot kéretik hanyagolni! Kössz szabi83
elbírni elbírja de nem 3.6V ra tervezték hanem 1.2-2.4V ra ezert szertném valahogy 2V korul uzemeltetni
amit adtal kapcsolast 1picit kusza nekem de ezzel majd "komolyabban" akkor szeretnék foglalkozni ha megoldodott az akkum töltének problémája bár minden infonak/kapcsolásnak/otletnek örülök
Sziasztok!
Nézegetem egy ideje a topikot és elkezdett érdekelni a téma. Néhány alapvető dolgot kérdeznék, valaki biztosan tud válaszolni. Először is, lehet hogy hülyén hangzik de én azért választottam pont a légpárnás gépet, mert a lakásban akarom irányítgatni. Itt pedig minden ajtónál 2-3 centi magas küszöb van, amire egy kerekes járművel eég nehéz felmászni. Az lenne a kérdésem, hogy egy légpárnásnak van-e elég emelkedése ahhoz hogy egy 3 centis akadályon át tudjon kelni. A másik, hogy milyen sebességeket szokás elérni vele? Az én gépem legalább 1,5-2 kilós lenne. (Konkrétan egy sörösüveget akarok behozatni vele a szobámba). Arra gondoltam hogy egy sima régi távirányítós verdából szedném ki a motorokat, és olyat használnék emelni meg haladni is. Szerintetek egy 2 kilós hajóhoz ez elég tolóerő, hogy olyan 3-5 km/h -t elérjek? Melyik megoldás a jobb, amikor egy nagy propeller van hátul és egy lapáttal irányítjuk, vagy két motor és a kettő fordulatszámát lehet változtatni. Nyilván az első verzió egyszerűbb, egy sima szervót kell vezérelni, míg a másiknál vagy két pwm moduláció, vagy pedig csak lekapcsoljuk a motort a forduláshoz. Köszi
kb. sörösüveg (0,5l) + üveg= kb. 0,7-1,2kg +kb. 2kg= 3,2kg-ot akarsz emelni????? ahhoz jó nagy motorok kellenek majd 3km/h-nál kiömlik a drága sör nem beszélve arról, hogy nem lesz habja
[b]Maradjunk az ésszerű határok között! szabi83
szeritem a 2motoros megoldás az egyszerübb marmint 2tolo + 1 emelőmotor a kormánylapátot szervo motor nélkul nehez lenne megcsinálni emelőmotornak valami nagy fordulatszámu kell (az enyémen az a pici az 5V on 36000rpm-et produkál nem elirás valóban 36000rpm! )
nem kell tul nagy motor csak nagynak kell lennie az alapterületének
nekem van egy 6V-os 4500rpm-es motorom, azo egy nagy propeller, ha elengedem propellerrel felfelé, akkor pár centi magasan lebeg a levegőben!!!!! csak kevés vezetékem van
ilyenem nekem is van amugy azert kell nagy fordulatú mivel nem a légszállitáson van a hangsuly hanem a nyomáson
kicsi dolésszogü propellert használsz +nagy fordulat = nagy légnyomás [b]szabi83 nyúlt bele
nekem ugy van, hogy 4 ága van, és a dőlészögük 32-36 fok ( én csináltam balsából)
Miért olyan sok az a 3 kiló. Szerintem ha terheszállítónak használják igazából a légpárnást, akkor a saját súlyát meg 1 kilót el kell bírnia egy kisebbnek is. Egy 0,33 sör meg nincs is 1 kiló se.
Azonkívül nem ömlik ki mert a sörösüvegeket kupakkal látják el. Itt biztos van aki már épített és tapasztalatból tudja hogy lehetséges-e. Saját súly +1 kilót felemelni 3-4 centi magasra. Egy processzor hűtő venti az emelő motornak megtenné? Biztos van ami nem csak 12 v-ról megy hanem 6-ról is. És a fordulat szabályozására rengeteg megoldás van. Kérdés hogy a lapátok azok alkalmasak-e erre a feladatra. Sebességnek csak annyi kell hogy valami normális tempóval tudjon haladni ahol még irányítani is lehet. A kormányzásra és haladásra akkor az 1 motor+ lapát szervóval irányítva. Ezt fogom alkalmazni. Tudok is egy kis méretű szervó motort, ami 6 voltról jár és egyszerű forgatni, egy sima 20ms-os pwm jel kitöltésével lehet a fokot pontosan beállítani. És 180 fokban képes elfordulni.
Az a gond a procihűtő ventillátorral, hogy igazából a saját súlyát sem bírja el... Mondjuk hallottam már arról hogy egy 12V-os 6cm-es ventillátort rálkapcsoltak egy pillanatra 60V-ra és akkor felemelkedett
De egy légpárnásnál van egy nagy felület meg egy szoknya, ami alá befújja a levegőt, és ezért emelkedik meg. Ha meg csak simán leraksz egy ventit, akkor nincs semmi lyen felület igazából ami alá beszorulna a levegő, tehát nem olyan nagy baj az ha így simán nem repül föl, attól még lehet jó.
Én próbáltam légpárnást procihűtővel, de nem emelkedett fel.
en is probaltam epiteni egy nagyobbat 12v os 8cm s ventit hajtottam 7.2v rol es megemelte magát+ az akkupakkot kb 40*60 as feluleten :yes: (7.2V 120mAh,egy tábla hungarocell)
Nekem a hungarocell nem jó. Egy rendes fa testet szeretnék, ami jóval nehezebb. A 8 centis már elég nagy, nagyobbat nem raknék bele. Ha nem emeli meg akkor a fordulatszám a kevés, vagy esetleg a propeller mérete és kialakítása nem jó?
Hát sajnos itt több dolog is kevés.
A fordulatszám mindenképp kevés , a propeller kialakítása sem ideális. Egy ilyen motor nem erőgép. A fa test tovább ront a képen, ekkos már az elektromos meghajtás felejtős, itt már robbanómotoros cucc kell.
Hi!
A topicnyitó linken is fából készült test van. Köszi a válaszokat mindenkinek, úgy tünik mégiscsak kerekes robotot kell építenem ehhez.
Próbálj meg egy sinen futó gépet! Vagy ha nagyon magas a küszöb, akkor fogaskereküt!
Próbáljátok ki Balsa 1mmes falapból!Az könnyő de még ha 2lapot is összekötsz akkor is könnyő de elég a 1mmes
en balsabol csinaltam ezt:yes: alig van maga a test 4-5g
szereztem 4db Sony Ericsson T230 as mobilt (elvileg mind rossz,gyakorlatilag jok de nem ez a lényeg) mivel nem tudom "feléleszteni" az en li-ion akumat ezért a telefonok akuját fogom használni (670mAh li-ion)mivel a telefonok "gyakorlatilak mukodnek" igy a töltő kerdése es az akku megoldva
link (http://www.national.com/pf//LM/LM2788.html) ilyet nemtudok sehol sem szerezni ha valaki tud pls segítsen mert én nem ismeren a boltokat / nem talaltam sehol
jah telleg es ebbol az LM2788 bol vagy a 2V os vagy a 1.8V os lenne jo
hello!
mi is épp légpárnás építésbe kezdtünk.. a vezérlést nem távirányitóval szeretnénk megoldani, hanem egy légpárnásra szerelt pic mikrkontrollerrel. Lenne egy emelő+2 toló ventillátor. Ezeket hogy tudnánk vezérelni? Mi egy gws ICS-300Li szabályzóra gondultunk, csak jelenleg nemtudom hogy kellene bekötni. És ha az megvan milyen jeleket kéne küldenem a pic-kel? ha jol veszem ki pwm modulácioval? vagy az is jo lenne ha csak lekapcsolnám az egyik motort a forduláshoz, ha ezt meg tudnám oldani a piccel már boldog lennék. Csak sajna elég kezdő vagyok még. előre is kösz Gergő
Szia!
A motorok ki- és bekapcsolását nagyon egyszerűen meg lehet oldani egy PIC-re kapcsolt h-híddal. Itt, ezen az oldalon is van egy nagyon jó kis h-híd kapcsolás. A fordulatszámot meg PWM-mel, ahogy mondtad!
hi!
kösz a gyors választ. Csak még szeretnék tisztázni egykét dolgot A pic-kel előállítok egy PWM jelet és azt elküdöm a szabályzónak ugye? Utána pedig változik a motor fordulatszáma... ja és erről a PWM jelröl van vmi egyszerű és érthető magyar leírás? kösz |
Bejelentkezés
Hirdetés |