Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   497 / 1320
(#) menyus válasza trudnai hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Ezt speciel nem próbáltam mert most megy. De ha megint "megáll" akkor ki fogom próbálni. Ha máshogy nem egy tesztpanelen, feltéve hogy tudom neki közel ugyanazt a környezetet produkálni mint amikor tönkre ment.. Mindenesetre azzal a mágnessel kicsit "ágyúval verébre", mert az egész kütyü akkustól nincs fél kiló. A következőre majd kisebbet rakok.
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

"Az MCLR láb egy SMD 5,6K val van felhúzva testre, a tápvonalon közvetlenül az ellenállás mellett van egy 100n föld felé. Az MCLR láb is le van húzva 1u val föld felé."

Bocs ezt elírtam, természetesen nem testre hanem tápra van húzva 5,6K val az MCLR láb.
(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Idézet:
„Ezt speciel nem próbáltam mert most megy. De ha megint "megáll" akkor ki fogom próbálni. Ha máshogy nem egy tesztpanelen, feltéve hogy tudom neki közel ugyanazt a környezetet produkálni mint amikor tönkre ment..”

Ha ez a teoria valos amit emlitettem, akkor nyilvan a magneses ternek kell mozognia ehhez -- tehat mikor a magnest rateszed a PIC fole vagy ha attol valtozna a magneses ter hogy egy autora rahelyezed a kesz kutyut. Tehat lehet ha most mukodik akkor nem lesz gond egeszen addig ameddig a magnest le nem valsztod.

Idézet:
„Mindenesetre azzal a mágnessel kicsit "ágyúval verébre", mert az egész kütyü akkustól nincs fél kiló. A következőre majd kisebbet rakok.”

Nagy ereju magnesekkel amugy vigyazni kell, baleset veszelyes is lehet! Ha rakeresel a neodynium szora a googlin es hozza "kills" vagy "finger" akkor eleg erdekes temakat talalsz meg ha jol emlekszem a youtube is mutat vad dolgokat (ket tobb kilos magnes tomb fel meterrol beszippantja egymast, egyenkent 300kg huzoero, a tobbit sejtheted...)

A mágnes két komponenses ragasztóval fel van ragasztva a műanyag házra, szóval azt már onnét nem veszem le. A panelt sem veszem ki csak ha muszáj. Remélem hogy amikor felrakják az alvázra nem fog akkorát "ugrani" a mágneses tér hogy megint hazaverjen valamit. Láttam én is ilyen videókat, de volt már hólyag is az ujjamon mikor ezekkel szórakoztam ami itthon van. 15 centiről már megszeretik egymást ezek is.
(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Idézet:
„Remélem hogy amikor felrakják az alvázra nem fog akkorát "ugrani" a mágneses tér hogy megint hazaverjen valamit.”

Remelem nem az en alvazam lesz Amugy en azt nem ertem, hogy ha az auto aljan lesz akkor hogy fog a GPS mukodni?
(#) icserny válasza menyus hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Idézet:
„A mágnes két komponenses ragasztóval fel van ragasztva a műanyag házra, szóval azt már onnét nem veszem le.”

Miért nyílt a mágnes kör hátrafelé? Ez így nyűgös is, megpazarlás is. A paraszti józan ész szerint a mágneses körnek csak egy helyen kellene megszakítottnak lenni: ott, ahol az alvázra tapad (s akkor az alváz zárja a mágnese kört). Valami lágyvas járom kellett volna, nemde?
(#) bankimajki hozzászólása Jún 4, 2009 /

Tud nekem valaki olyan PIC-et ajánlani, amely lehetőleg 16F-es, a 18-as se baj, de én eddig 16-osokra fejlesztettem. Tehát olyan kellene, amiben min.1, legalább 12bites A/D átalakító van, és min. 18 portja van.

Kipróbáltam, ha a GPS patch antennája az aszfalt felé néz akkor teljesen jó a vétel, 5 - 7 holdat is lát. Valószínűleg az úttestről visszavert szórt műholdjelet veszi. SIRF III chipset van a modulban, gyakorlatilag házon belül (vasbeton födém) nem tudom olyan helyre vinni ahol ne lenne műholdvétel. Igaz hogy ekkor már nem pontos a koordináta, 100 métereket is téved. De az se semmi hogy ilyen körülmények között egyáltalán még lát holdat.
(#) pepe33 válasza bankimajki hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

18F2553 vagy 18F4553 az amit keresel. De a Microchip oldalán válogathatsz más tipust is akár ....
(#) bankimajki válasza pepe33 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Köszönöm. Akkor meg is nézem őket
(#) menyus válasza icserny hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Ehhez a mágnes meg lágyvas dologhoz nem tudok hozzászólni, ilyen mágnesem volt itthon...korong alakú közepén lyuk, és iszonyú erős.
(#) (Felhasználó 25054) hozzászólása Jún 4, 2009 /

Sziasztok! Hogy lehet azt megoldani hogy az analóg digitál átalakítás értéke ne ugráljon? Írtam egy programot amely a potinak az állását írja ki sima analóg digitál átalakítás és azonnal kiíratás de folyamatosan ugrál 2 érték közt ezt hogy lehet kiküszöbölni ha a folyamatos kijelzést meg szeretném tartani mondjuk 100msec-nél ne legyen lassabb. Az áramkör amit építettem az egy hangerő poti állását figyeli analóg digitál átalakítással és 0-99-ig kijelzi egy 2db 7 szegmensesre de sokszor ugrál 2 érték közt és ugye a nagy sebesség miatt az utolsó digitet nem lehet látni.
A PIC egy 16f877-es ( 16F877-20/P ) stabil 5 voltról és az analóg digitál átalakítást 8 biten csinálom de a chieftec tápomról is ezt csinálja és labortápról is! Vagy ezzel nem lehet mit kezdeni ha csak a sebesség rovására de mondjuk akkor is változna max 1 másodpercenként és ez elég zavaró. Előre is kösz a választ. Pepe.

elírtam pedig átnéztem
ha csak a sebesség rovására=vagy csak a sebesség rovására
(#) potyo válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Mondjuk 100 mérés átlagát veszed, és azt íratod ki 100msec időnként. Az egy digites ugrálás lehet normális is, ha épp a határt sikerül eltalálni a potméteren. Persze ugyanígy el lehet találni, hogy ne ugráljon. Szóval ha mindig ugrál, akkor ott valami gond van. Az áramkörről tudsz képet mutatni?
(#) (Felhasználó 25054) válasza potyo hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Szóval akkor pont elkapom azt ahol határon van mert mondjuk 20 beállításból egyszer sikerül oda állítani de persze ez mindig máshol van és nem folyamatosan ugrál csak ennyi lett volna a kérdés. A te ötleted pedig nekema zért nem jó mert ha 100 értéknek az átlagát veszem akkor pl 24 0,1sec múlva a 100 átlag meg 25 akkor ugyan ott vagyok. Ezért bonyolult dolog ez. Majd próbálom nem oda tekerni . Azért köszi.
(#) (Felhasználó 25054) válasza potyo hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Sajnos képem nincs mert már be lett szerelve egy erősítőbe de egy régi videóm van ahol úgy emlékszem még csak 0-5x-ig számol. Ha nagyon érdekel megkereshetem.

Még egy kérdés nem tudom hova írja így hát ide írom mert PIC-el kapcsolatos. Szeretnék csinálni egy lakatfogós multiméter "utánzatot" áramhurok leválasztó és mérő berendezést PIC-el. Épített valaki ilyet már? Esetleg tud valaki segíteni? Milyen a mérő tekercset használjak ( adatok? átmérő menetszám stb ) és milyen áramkör kéne mögé gondolom valami elég speciális precíziós egyenirányítő és erősítő fokozat.Egyen és váltófesz illetve egyen és váltó áram mérésre kéne. Linket esetleg tud valaki?
(#) trudnai válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

Idézet:
„A te ötleted pedig nekema zért nem jó mert ha 100 értéknek az átlagát veszem akkor pl 24 0,1sec múlva a 100 átlag meg 25 akkor ugyan ott vagyok. Ezért bonyolult dolog ez.”

Ha ez igy van akkor vagy nem elegendo a meres ill az erre szant ido, vagy valami nagyon nem stimmel. Extrem esetben radobhatsz egy digit szurot is de felesleges szokott ez lenni. Sokszor amugy en 10 biten merek de az also 2 bitet eldobom - jol lehet felesleges es csak rosszul bevett szokas.
(#) benjami válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

1. Mintavételezel (10 biten)
2. Eltárolod
3. Újból mintavételezel (szintén 10 biten)
4. Ha a mintavételezés értéke legalább 4-el eltér az eltárolt értéktől akkor 8 bites módon feldolgozod és 10 bitesen eltárolod
5. Goto 3

Ok kösz a segítséget mindkettőtöktől meg tudtam oldani átlagolással. Most nem csinálja viszont ha nagyon ügyes vagyok akkor még mindig tudom oda tekeni ahol nem tud donteni de ahoz most már 10 perc megfeszítet koncentráció szükséges .
(#) skeletornb válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Jún 4, 2009 /

A 16f877-es AD-je 10 bites, te azt tudod kiválasztani, hogy jobbra, vagy balra siftelje az ADRESL és ADRESH regiszterekben az értéket. Ez azt jelenti, hogy az alsó, vagy a felső 8 bitet tudod bájtként kezelni. Alapesetben balra siftel a PIC.

Lehet sértő a kérdés, ezért elnézést , de te melyik 8 bitet figyeled? A 10 bitből az alsó 1, esetleg 2 bit tényleg billeg. Rövid pályafutásom alatt még sosem volt ilyen gond, ha a felső 8 bitet figyeltem.
(#) (Felhasználó 25054) válasza skeletornb hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

A baj az volt mivel C ben programozok hogy én 10 biten végeztem analóg digitál átalakitást de megoldottam az alsó 2 bitet nem figyelem köszi mégegyszer a segítséget.
De különben a másik kérdésre is megkaptam a válasz "A 10 bitből az alsó 1, esetleg 2 bit tényleg billeg." mert ezt is kérdeztem hogy ez normális dolog-e.
(#) watt válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

1 digit billegés igen, kettő nem. Egy jó áramkörnél az egy digit sem billeg, csak a határnál. De ezt ki lehet küszöbölni átlagolással, ahogy potyo említette elsőnek!
(#) szilva válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Jún 5, 2009 /

A két érték közti ugrálást úgy érted, hogy mondjuk 56 és 82 (hasraütés, csak azt próbálom érzékeltetni, hogy egymástól jó messzi lévő számok, sok bit eltérés) között, vagy pl. 82-83, azaz csak a legalsó bit ugrál? Az előbbi biztos nem normális, az utóbbi még talán annak is mondható, bár ha csak a felső 8 bitet nézve 10 bites A/D-zés eredményéből áll fenn, akkor az sem teljesen egészséges.

A helytelen eredmény adódhat a nem megfelelően választott ADCLOCK értékből, a csatornaváltás utáni nem elegedő várakozásból, illetve az analóg bemenet nem megfelelő meghajtásából. Ezekre mind ad az adatlap ajánlást, érdemes áttanulmányozni.

Pl. az is okozhat ilyet, ha a fő ciklusban minden mérés előtt az A/D-t bekapcsolod, bemenetet választasz, majd indítod a mérést, nem megfelelő időt várva a bemenetválasztás után. Ha csak egy A/D bemenetről van szó, akkor a program elején kell az A/D modult inicializálni, a megfelelő bemenetet kiválasztani, a fő ciklusban pedig mindig csak egy következő mérést kell indítani.

Nekem a tapasztalat azt mutatta, hogy 16F-eknél kb 1.5k forrásimpedanciával meghajtva az A/D lábat a legkevésbé "zizegős" az átalakítás. Ez praktikusan azt jelenti , hogy én a poti jelét hidegíteném egy párszáz nF kondenzátorral, majd erről a pontról egy 1.5-2.2k ellenállással vezetném a jelet a PIC analóg bemenetére.

Ha még így sem elég stabil a mért érték, akkor ugyan lehet sok mérést is átlagolni, de akár meg lehet valósítani egy digitális, aluláteresztő karakterisztikájú szűrőt is programban, ami a "nagyfrekvenciás" kilengéseket (zajt) lecsillapítja, elnyomja a mért értékekben.
(#) AM2k hozzászólása Jún 6, 2009 /

Sziasztok,
Egy láma kérdésem lenne:
Ha van nekem egy 16F628-ba való hex-em, azt bele lehet tölteni 16F628A-ba?
(#) trudnai válasza AM2k hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Idézet:
„Ha van nekem egy 16F628-ba való hex-em, azt bele lehet tölteni 16F628A-ba?”

Vannak apro elteresek (vegulis az A valtozat egy javitott szilikon) -- de nyilvan teljes bizonyossagot akkor lehetne mondani ha elemeznenk a forrast (vagy ha alapos teszt utan kiderulne, hogy jol mukodik a firmware). Nem tudok ra mast mondani informacio hijjan, minthogy probald meg es utana teszteldd le minden lehetseges funkciojat.
(#) AM2k válasza trudnai hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Ezt írtad:

A baj az, hogy egyik haverom megépítette az akku managert : Link és kérdezte, hogy 16f628a jó lesz-e bele mert simát már nem lehet kapni. Én megnéztem az adatlapot, de igazán különbséget nem láttam, csak abban, hogy kevesebb feszkóval is beéri illetve a belső órajel 20MHz-ig skálázható.
De a baj az, hogy ezzel a 628A-val nem megy. Sima meg nincsen

Még vmi:
PICKit2-vel programoztam fel és ha a konfig biteket én úgy állítom be, hogy ne legyen CodeProtect akkor a hex-ben lévő config beállításokat veszi figyelembe vagy a programozóét?
(#) trudnai válasza AM2k hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Itt van az osszes kulonbseg... Nem sok...

Nezd meg ezek kozul mit hasznal az a firmware mert lehet kell aprosagokat modositani. Config biteknel mindenkepp a 628A-sat kell hasznalni (magyarul az include-nal a 628A legyen berantva ugyanugy ahogy az eszkoz kivalasztasanal is mikor a firmware-t leforditod)

Remelem segitett!
(#) edison14 hozzászólása Jún 6, 2009 /

Szevasztok !!

Azt szeretném kérdezni, hogy az a jmd pic programozó melyet ITT találtok minden PIC-hez jó e vagy csak a PIC16F877-es PIC-et támogatja?

a választ előre is kösz
(#) potyo válasza edison14 hozzászólására (») Jún 6, 2009 /

Következő: »»   497 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem