Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   498 / 1320
(#) AM2k válasza trudnai hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

a baj az, hogy nincs mit lefordítani, nekem csak egy hex-em van
(#) watt válasza AM2k hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Elvileg ha disassemblálod az MPLAB-al, talán meg lehet oldani a kapott forrás módosításával. Sajnos elég olvashatatlan lesz a kód, de nem kell olyan sokat módosítani. Igaz, hogy tudni kell mit keress! Ez a nehéz része a dolognak...
(#) trudnai válasza AM2k hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

En mondok jobbat watt-nal! Ezt irtad korabban:

Idézet:
„A baj az, hogy egyik haverom megépítette az akku managert : Link és kérdezte, hogy 16f628a jó lesz-e bele”

Gyorsan raneztem az oldalra van-e forras rajta. Azt ugyan nem talaltam, viszont ok ezt irjak:

Idézet:
„- Vezérlő kontroller PIC16F628A @ 4Mhz”

Namost, ize, khhhm, szoval nem ertem a kerdest ezekutan?
(#) Norberto válasza trudnai hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Az akku-manager kapcsolási rajzán viszont 16F628 van, A betű nélkül.

Ilyenkor van az, hogy hívni kell egy jósnőt vagy mágust, aki megmondja, vajon melyik lehet az elírás.
(#) mate_x hozzászólása Jún 7, 2009 /

Hello!
Amikor a picembe akarok égetni WinPic800-al, akkor ezt írja ki:
Hiba - > cím írása 0x000000
Beírva: 0x1683 Kiolvasás: 0x0003

Egyébként az picet gond nélkül felismeri(16f84a).
Most mi lehet a baj?

üdv:
mate_x
(#) watt válasza mate_x hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Számtalan hiba lehet. Működött korábban az égetőd? (Tudtál vele égetni PIC-et?)

De a kapcsirajzon meg az alkatrész listában sima 16f628 van.
(#) pepe33 hozzászólása Jún 7, 2009 /

18F97J60-at szerettem volna programozni, de valamiért nem sikerül. Egyébként sima 18F-eket eddig fel tudtam programozni. Nézegettem a kapcsolást , de úgy tünik minden jó, esetleg valakinek van valami ötlete hogy mi lehet a probléma?

A PK2 programozásánál végigmegy a progressbar aztán bejön a hibaüzenet.
(#) trudnai válasza Norberto hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Idézet:
„Az akku-manager kapcsolási rajzán viszont 16F628 van, A betű nélkül.

Ilyenkor van az, hogy hívni kell egy jósnőt vagy mágust, aki megmondja, vajon melyik lehet az elírás.”

Bevallom a kapcsolast meg sem neztem -- amugy sem nagyon szeretem mikor PDF-be rakosgatjak a kapcsolast, foleg nem ha ertelmetlenul kulon file-ba pakolgatjak az alkatresz listat, a kapcsolasi rajzot es a panel tervet is. Ha mar compound format-ba teszik (mint pl PDF) akkor miert nem kepesek egy file-ba beemelni ezeket? Amugy szerintem a rajzolo programjukban nem volt kulon 628A csak sima 628 es lustak voltak atcimkezni, ha engem kerdezel.

Na mindegy, lenyeg, hogy akkor viszont az illetovel kellene konzultalni es tisztazni a felreerteseket.
(#) (Felhasználó 25054) válasza pepe33 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Nekem akkor írt ilyet amikor rosz volt a pic de akkor mindig más kóddal és a programozás 4/5 részénél. Vagy nincs valami kis értékű elenállás a pic-en?
(#) steev hozzászólása Jún 7, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék csinálni egy PIC + USB + PDA adatgyüjtő eszközt. Úgy nézne ki, hogy a PIC feldolgozza az analóg jeleket, amjd továbbítja USB-n a PDA felé a mérési adatokat.

Egy problémám van csak, hogy a PDA 99%-a csak client üzemmódban kezeli az USBt és nem tudom hogy milyen protokollt használ, és hogy át lehet e programozni.

Valakinek van valami tapasztalata már ebben?

Ui: remélem sikerült leírni érthetően
(#) icserny válasza steev hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

A Vezérlés PDA-val c.topikban hamarabb találsz e téren tapasztalt embert. Sőt, az is lehet, hogy már előre leírták a választ a kérdésedre!
(#) Prince86 hozzászólása Jún 7, 2009 /

Sziasztok!
Korábban már kértem segítséget itt a PIC-es sebességmérő ügyében.

Mostanra sikerült szereznem hozzá egy normális hőszenzort ami egy KTY81-220 2Kohmos szenzor.

A program most annyit csinál, hogy az AD által átalakított értéket BCD-re alakítja majd kiírja a kijelzőre.

2,7k ohmos ellenállást tettem a szenzor elé így alkotnak egy feszosztót és a szenzoron eső fesz megy rá az AD bemenetre. 23fokon a kijelztett érték 434. 50fokon a kijelzett érték 476. 100fokon a kijelzett érték 570. Kicsit számolgattam és kijött hogy 1fok hatására 1,66ot lép az AD.

Akkor most nekem a programban csinálnom kelle egy olyat hogy a delta AD-t elosztom 1,66-al és a kapott értékhez hozzáadok 23-at és kijön a tényleges hőmérséklet. Aztán a hőfok csökkenésnél bonyolodik a helyzet mikor a kisebb értékből kell kivonni a nagyobbat és figyelni a carry-t mert abból derül ki hogy csökkent vagy nőtt a hőfok.
Lehet ezt egyszerűbben valahogy vagy muszáj a programban ennyi műveletet végezni hozzá? Mert lehet én most túlbonyolítom. Egyébként a mocim hengerének hőmérsékletét mérem majd vele.
A felhasznált PIC típusa 16F874.
(#) pixels válasza Prince86 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Lehet elég lenne az osztóban a fix ellenállás cseréje, vagy trimmert berakni fix helyett, amivel be lehetne hangolni az áramkört, hogy fokonként egész értéket lépjen az AD. Azután csak egy kivonás lesz, és megvan a valós érték.
(#) steev válasza Prince86 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Egy lineáris összefüggésnél legegyszerűbb ha matematikai függvénnyt használsz:

Hőfok=ELTOLÁS + AD*MEREDEKSÉG

ELTOLÁS= 0 celsiusnál az AD érték
MEREDEKSÉG = 1,66

Én igy csinálnám.
(#) steev válasza icserny hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Sajnos az a topic döglött...

Ott sem találtam semmit, de köszi.
(#) Norberto válasza steev hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Az lehet, hogy döglöttnek tűnik... de akár fel is lehet éleszteni.

Ettől függetlenül, mivel a kérdésed a PDA programozására vonatkozott, sokkal inkább oda illik ez a téma, mint ide (az teljesen más kérdés, hogy mellékesen majd egyszer a jövőben x hónap múlva PIC is lesz az eszközhöz illesztve...).
(#) kissi válasza Prince86 hozzászólására (») Jún 7, 2009 / 1

Az ilyen dolgokat nagyon jól lehet táblázattal kezelni ( beolvasott kód 434 , kiírni 23,0 ! ), ha fokonként mérsz 0-110-ig, az 111 elem, ha félfokonként az 222, ezek beleférnek egy összefüggő táblába a 16F874-nél!
Ezzel a megoldásnál még a hőmérő és a PIC nonlinearitását is javíthatod!

Steve
(#) icserny hozzászólása Jún 7, 2009 /

A PIC-kwik projekt (Mesterkedések PIC24 és
dsPIC33 mikrovezérlőkkel) egy újabb fejezettel gyarapodott:
I/O portok
Használjátok egészséggel!

A fejezet tartalma:

* Az I/O portok vezérlő regiszterei
* Az I/O portok programozása
* Mintaprogram: RGB LED vezérlése
* A ki/bement megosztása más perifériákkal
* Szoftveres bemenetvezérlés
* Bemeneti szint megváltozásának jelzése
* Nyomógombbal vezérelt bemenet kezelése
* Mintaprogram: RGB LED nyomógombos vezérlése
* PIC24 periféria kezelő programkönyvtár és mintaprogram gyűjtemény
* Port konfiguráló makrók
* LED villogtatás - használjuk a makrókat
* LED villogtatás - makrók nélkül
* LED kapcsolgatása és státuszgép programozása
* Egy összetettebb feladat

(#) Prince86 válasza steev hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Hmm de nulla foknál kb 377-et fog kijelezni és ha ehhez hozzáadom a 434*1,66-ot az sose lesz 23celsius fok.
(#) icserny válasza Prince86 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Valójában:

AD = ELTOLÁS + Hőfok * érzékenység

Ebből:

Hőfok = (AD - ELTOLÁS)/érzékenység

Ezt az érzékenységet jobb volna 2-re behangolni,akkor egy jobbraléptetés megoldaná az osztást.

De az adataidat nézve úgy tűnik, hogy nem lineáris az összefüggés!
(#) pepe33 válasza (Felhasználó 25054) hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Hogy érted hogy kis mértékü ellenállás ?
Felismeri , de nem tudom programozni mint ahogy az a képen is látszik.

Egyébként a PIC úgy van bekötve mint ITT.
Innen lestem el a bekötést.
(#) icserny válasza pepe33 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Az MCLR láb vajon miért nincs felhúzva?
A PIC_RST jumper két lába, ugye, nincs összekötve?

A probléma megoldva. Több apró hiba volt de már majdnem megoldottunk mindent, de a pic-nek jó volt a 16f628A

(#) pepe33 válasza icserny hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

A PIC_RST helyett egy nyomógombot tettem bele ,az MCLR láb valóban nincs felhúzva , de szerintem a programozásnak attól még mükködni kellene , egyébként próbáltam 10K val felhuzni, de úgy sem volt jó.
(#) steev válasza Prince86 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Igazad van, rosszul írtam:

Ezt akartam:
ELTOLÁS= a 0 AD értékhez tartozó hőfok.

De ez csak lineáris esetben igaz...
(#) Prince86 válasza icserny hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Hogyan hangoljam be 2-re? Az adatlapban van egy táblázat ami 10fokos bontásra jelzi hogy hány ohmos az ellenállás változás és ez igazolja is az általam kisérletezéssel számolt értéket az 1,6-ot. A táblázatot nézve átlagosan 150-160ohmot változik az ellenállása a szenzornak 10fok hőmérséklet változáskor.
(#) icserny válasza Prince86 hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Idézet:
„Hogyan hangoljam be 2-re?”

itt olvashattad...
(#) Prince86 válasza icserny hozzászólására (») Jún 7, 2009 /

Jah hogy a trimmerrel : )
Holnap kipróbálom egy 10k trimmerrel elvileg attól nem lehet nagyobb a PIC adatlapja szerint.
Kösz a tippeket mindenkinek majd jelentkezem mire jutottam. Max ha nem jön be akkor marad a táblázatos módszer.
Jah és nem kéne áramgenerátort is használnom hogy megtartsam az 1mA-t a szenzoron?
(#) icserny válasza pepe33 hozzászólására (») Jún 7, 2009 / 1

Idézet:
„A PIC_RST helyett egy nyomógombot tettem bele”

Ez akkor OK. A VDDCORE/VCAP bemenetre kotott 2x100 nF viszont keves, itt az adatlap szerint 4,7-10 µF kozotti ertek kellene.

Bocs, idokozben kifogytam az ekezetekbol....
Következő: »»   498 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem