Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MPPT töltésvezérlő napelemhez
Témaindító: Dr.God Man, idő: Jún 13, 2009
Témakörök:
Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne , hogy van pár tábla napelemem amit használni szeretnék. Viszont néhány problémába ütköztem! A napelem ami van nekem : üresjárati fesz 62V üzemi fesz 45V , rövidzár áram <1,1A munkaponti áram < 0,9A A gondom az lenne , hogy pillanatnyilag 12V-os akkut szeretnék tölteni vele de a feszültsége a napelemnek nagyon magas! Tudom , hogy a feszt le szabályozni egyszerüen le lehet de amit én szeretnék az kicsit más. Ha jól tudom a feszültség átalakításnál (transzormálásnál) Az áramerősség arányosan nől ha a feszültséget le transzformáljuk. És ugyan így visszafelé ,ha a feszültség nől az áramerősség csökken. Én ezt szeretném kihasználni és a kb 45V 0,9A-t szeretném "le transzformálni" 13-14V ra és így elvileg az áramerősség majd 3A-re nől. Így lényegesen nagyobb töltőáramot kapok mind ha csak stabilizátorral csinálnám! És ezzel maximálisan ki tudnám használni a napelem által előállított áramot! Készítettem egy kis ketyerét ami az egyenáramot váltóárammá alakítja át de a transzformátor amit készítettem hozzá nem az igazi. Kb 1A ből lessz 10V-on 1,5A-em. A kérdésem az lenne , hogy hol lehet a hiba és hogyan tudnám rendesen megépíteni , hogy jól működjön a szerkentyű? Ezen a linken megtudjátok nézni az inverter felépítését. Link A trafót egy tápból kiszedett nagyfrekvenciás trafóból készítettem. A tekercsei: 2x primer tekercs 350menet 0,2mm rézhuzal, a szekunder tekercs 1x 130menet 0,7mm es rézhuzel készült. Várom a véleményeteket és a megoldással kapcsolatos információitokat! Köszi! UI: Ha esetleg kellene valakinek ilyen napelem , tudok pár tábllát szerezni! **
Helló, egyszerre kb. hány napelemet akarsz használni?, mert ha pl. 4-et vagy annál többet, akkor egyszerűen sorbakötöd, és egy PC táp előállítja neked a 12V-ot, elég jó hatásfokkal. De ha csak egyet akarsz, akkor egy sima DC-DC konverter kell. Ilyen IC-ből azért van választék.
Hello!
Egyszerre most 3 tábla van összekötve párhuzamba. Én mindenképpen akkut szeretnék tölteni , hogy este sötétben is tudjam használni a "megtakarított" áramot. Szünetmentes tápot használnék inverternek. Gondoltam én is arra , hogy a készülékek tápját buherálnám meg és a fesz átalakítás-i részét kihagyva stabilizált 12V-ot kötnék rá. Mert szétszedtem a monitoromat és megnéztem a táp részét. Stabil 12V-al működik , az invertere is.Ráadásul a gép amit használok egy laptop aminek a tápja 14V-os gondolom 12V-ról menne gond nélkül. De mindenképpen akkut akarok tölteni mert pl ha olyan odő ven mint ami ma vagy az elmúlt hetekben a felhők miatt egyszer van napsütés , egyszer nincs és az nem lenne a leg kellemesebb ha a gép feszt leállna mert nincs elegendő feszültség... De ha akkut töltök úgy nincs gond mert ha nincs napsütés csak az akku töltése esik le és az akkuból elegendő feszt kapok , hogy üzemeljenek a cuccaim. Ráadásul az akku azért is jó mert nem mindíg használom a gépet és a többi dolgot , ezért a napelem által előállított energia csak kárba vész de ha van akku ez az energia eltárolódik az akkuba és bár mikor kitudom használni. A teljes rendszert vagy 30 napelemből akarom felépíteni de akkor már 48V akkut töltenék.Csak nincs pénz akkura , ezért tesztnek ás átmenetileg 12V-ot kell , hogy használjak.
A PC tápos megoldás egész biztosan nem működne. Rendben van, hogy kapcsolóüzemű, de egyenárammal sajnos nem fog semmit sem csinálni, kipróbálni sem érdemes.
Írtad, hogy jelenleg nincs pénz akkura... pedig egyértelműen az a legjobb hatásfokú megoldás, ha a napelemből kijövő feszültséggel közvetlenül töltöd az akkukat. Akkor nem kell számolni az átalakítás jópár %-os vagy 10 %-os veszteségével. Idézet: „de egyenárammal sajnos nem fog semmit sem csinálni” Ez így nem teljesen igaz, a kapcsoló üzemű tápok 320VDC -ről mennek.
Ha volna pénzem akkura akkor nem kínlódnék ezzel... de mivel nincs pénz így valamit alkotni kell...
A pc-s tápal kapcsolatban , a apcsoló üzemü tápok mindegyike elősször egyenárammá alakítja át a 23V-ot majd nagyvonalakba a nagyfrekvenciás trafóra kapcsolja nagy frekvencián "pulzáltatva" , hogy váltóáramot hozzon létre. Próbáltam több táppal már. működni működik de nem szívesen használnék jó 200V egyenáramot! a majd 50V-al meg működik de elég gyengén...de ha kihagyom a fesz átalakítást akkor meg kellene egy csomó stabilizált feszt készíteni pl 3,3V __ 5V __ 12V__ +12 és -12V , 24V , ez meg macerás lenne... De szerencsére ahogy tellik az idő egyre igénytelenebbek a berendezések és egyre több cucc működikik egyszerüen 12V-ról Így egyre egyszerübbek és olcsóbbak a tápok és egyre könnyebb megkerülni.De sajnos sok olyan dolog van aminek még több feszültség kell!
Ez így van ahogy írod! A táp neve elég jól utal a működésére!
Kapcsoló üzemü tápegység durván és parasztnyelvre fordítva a trafóra nagyfrekvenciával kapcsolgatja az egyenirányított kb 300V feszültséget! Azért kell egyenirányítani a 230V-ot , hogy később lényegesen megnöveljék a frekvenciáját , hogy ne kelljen nagy dög és drága rézből megépített trafót használni mert az alkatrészek filléből kijönnek a trafóban használt réz árához képest! A nagyfrekvenciás áram nem terheli a trafót úgy mint a lényegesen alacsonabb frekvencia , ezálltal lényegesen kissebb trafó is elegendő a táphoz ami persze jóval olcsóbb!
Való igaz, ezt rosszul tudtam. Úgy gondoltam, hogy a PC tápnak van olyan része, ahová kell a hálózati váltakozó feszültség, de néztem kapcsolási rajzokat, valóban egy az egyben egyenáramú igényük van
Egyébként kapcsolóüzemű feszültség-stabilizátorral nem akarsz próbálkozni? Elég magas a hatásfokuk. Írtad, hogy van több ilyen napelemed is, akkor miért lenne olyan fontos, hogy a 0,9 A-es töltőáramból 1,5-2 A-t csinálj? Mármint értem persze, de ha egyszer rendelkezésre áll több tábla napelem, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha párhuzamosan kötsz belőle egy köteget, aztán kapcsolóüzemű stabilizátorral leveszed a feszültséget.
Üdv!
Már volt ilyen téma, pontosan ezzel a problémával.Nézz át ide!
Az ok mindössze annyi , hogy most csak 3 táblát tudtam feltenni mert nincs hely és a szökséges vázszerkezetre nincs pénz. A másik ok , hogy ha egyszerüen csak egy 12V-os akkut akarok tölteni akkor fel tudja mölteni úgy , hogy a lehető leg kevesebb napelemet használom rá. Mert ha nem használom ki a napelemeim tudását akkor pl egy 12W-os napelemként tudom csak használni és szerintem nagy pazarlás lenne a 45W-os napelemet 12W-on használni.
Ha a 3 táblát nézem csak akkor így most van max 3,2A-em 45V-on. De 12V-on ez le tudna adni 10A-t és ez nagyon nagy áramerősség kölömbség! És ezt a 3,2A-t 1db tábla is gond nélkül tudná ,és így nem kellene 3 tábla a 3A eléréséhez. Ha egy 100Ah-s akkut töltök akkor 3A-el töltve jó "20-30" óra kellene , hogy full feltöltse de 10A-rel elég max10óra is! Persze ez azért nem teljesen így van! De a lényeg azért érezhető.
ÜDV!
Háát valóban érintették a témát! Bár a megoldás csak részben található meg , annyival tudtam előrébbjutni , hogy számomra egy "MPPT" töltésvezérlő kellene ! Sajnos amit találtam azok valami veszett nagy árban vannak! Így valami hasonlót kellene építenem mint az MPPT töltésvezérlő. Ez gyakorlatilag azt csinálja , hogy a napelemből bemenő feszt átalakítja a 12V vagy 24V-os akku nak megfelelő feszültségüre és folyamatosan figyeli és korrigálja a bemenő fesz függvényében a kimenő feszültséget. A megoldást sejtem , hogy hogyan lehetne összehozni de sajnos analóg dolgokkal megépítve a tudásomat meghaladja! Viszont sajnos a digitális technikához nem értek... :S
Üdv!
Az a gond a napelemmel, hogy nem feszültség, hanem áramgenerátor. Ebből kell változó munkapontokkal, míndíg a lehető legnagyobb teljesítményt kivenni. Ez egyszerű módon biztos nem oldható meg, (bár egyszerű esetben söntszabályzóval operálnak, de az amúgy sem túl nagy hatásfokot tovább rontani . . .) ezért van gondolom a gyári töltésvezérlőben mikrovezérlő. Sajnos a mikrovezérlőkhöz én sem értek, és nem tudom mit takar az az algoritmus, amire hivatkoznak. Valóban nem olcsó, de azért nem horribilis az ára, ha azt veszed,hogy véd a túltöltés, mélykisűlés, túláram ellen, és további ráfordítás fejében távvezérelhető, távkijelezhető a pillanatnyi állapot.
Helló, szerintem kissé félreártelmezted, amit írtam. Én úgy gondoltam hogy fogsz egy PC tápot pl. egy 200-300W-osat, a napelemeidet sorbakötöd, rákötöd a PC táp bemenetére, és a kimenetére teszel egy kis töltőelektronikát, ami az akkut tölti. De még egy dolog a PC táp 12V-ját 14V-ra kell emelni, ahhoz hogy 12V-os akksit tudjál vele tölteni. Még ami fontos 180-200V DC kell minimum a táp bemenetére, és egészen az ELKO-k feszültséghatáráig mehet.
Jó az ötlet, próbát mindenképpen megér. A PC táp úgyis egyenirányítja a 230 V ot, úgyhogy megkaphatja a 3×65 V DC-t
Én itt idő közben járattam az agyamat és arra jutottam , hogy megoldható a dolog mindenféle kontroller nélkül is és nem kell a népvakító kamu algoritmusos szöveg... mégpedig úgy , hogy : Kellene egy olyan ledes feszültségmérőt készíteni ami 62 és 35V között mér és kb 10 ledes felbontással kb 3V-onként lépt ledet. Ehez kellene egy trafót készíteni aminek a szekunder tekercse 14V és 25V. A primer tekercse 35V és 9x 3V . A ledekkel együtt egy egy tranzisztort vagy relét is vezérelnek úgy hogy kapcsolják vagy bontják a tekercseket.
Valahogy így gondoltam megoldani. Ez még talán egyszerü és viszonylag olcsó.
Háát ezt kipróbálom. Csak nem tudom , hogy a táp kitudje-e hozni magából a 12V-os azt a 10A-t ami a napelemekben rejlik...
De írtam egy elképzelész , hogy hogyan is gondoltam a dolgot.Nézd meg hátha tudunk valamit kiokoskodni ami bizt működne is.
Jól mondod, jó ez az algoritmus amit leírsz, csak van egy kis bibi-je: az egyenáramra (feszültségre) a trafó nem jó.
A pc tápos megoldást előbb kipróbálni gondoltam, kijön-e belőle a rendes helyén a 12 V, és utánna lehet átalakítani, ha beválik.
Természetesen a trafó előtt még átalakítanám váltóárammá az egyenáramot. Ez nem egy nagy dolog. Egy CD4047 ict használva pár db fettel és meg is van. Így már transzformálható.
A tápot megnézem azért de amúgy a táp egy kicsit hasonlóképpen működik mint amit építenék.
Üdv
Jó későn jutottam el ehez a topichoz, de hátha segit tisztázni egy s mást. Az a LED es megoldás semmire sem jó. Azzal csak a feszültséget figyeled, ami akkor a legnagyobb amikor nem terheled a napelemet. Az MPPT lényege, hogy a napelemből épp az aktuális időpontban kivehető legnagyob (UxI) telyesitményre igyekszik ráhangolni magát. Ugy terheli a napelemet hogy a szorzat a maximális legyen. Ezt LED el nem lehet megoldani. 1 megoldás lehet, ha ott ül az ember mellette, figyeli a bejövö áram és feszméző műszereket, fejbe gyorsan összeszorozza és beavatkozik
Nekem 230W os névleg 30Volt és 8 Amperes tábláim vannak. Szeretnék mppt töltésszabályozót épiteni vagy szerezni. Bemenő adatok 24 db 230W 30V 8A
kimenő adatok, 12 voltos 26 Aó olomzselés akkuk 96 darab, és 48darab 43Aó 12 voltos olomzselés akku. A dolgot szigorúan szigetüzemre szánom. 3,5 km-re van a legközelebbi villanypozna.
Sziasztok!
Tudtok nekem ajánlani magyar nyelvű hosszasabb leírást erről az optimális munkapontkeresésről (MPPT) Köszi
A jobb oldali ábrán látod az algoritmust, nemsoká nekem is kell egy ilyen ha kész leírom részletesen, a dolog egyszerű kb 20 soros 1 óra alatt megírható progi egy pic-hez vagy avr-hez. Persze ki kell egészíteni ha töltéshez lesz és az akku feltöltött akkor kapcsoljon ki. A kapott eredmény egy pwm jel lesz aminek a kitöltése változik, ez kapcsolgat egy fet-et, ez lehet step-up vagy step down konverter attól függően hogy le vagy fel kell transzformálni. Akár elkészíthető 4 napelemhez is hogy külön állítsa az opt. munkapontba ami egy közös DC sínen közösítve vannak.
Szevasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy fangpusun prs 3030 töltésszabályozóm, de nem kaptam hozzá kapcsolási rajzot, csak egy bekötésit. Ha van valakinek ilyen (30 A), vagy hasonló és elküldené, vagy megirná hol szerezhetem be, azt megköszönném. Előre is köszi a segítséget: zobokij@t.email.hu
Szia
Lehet már nem aktuális de igen. Mit nevezünk röviden MPPT-nek? A "Maximális munkapont keresés" (Maximum Power Point Tracking) töltési algoritmus angol elnevezését, amely lehetővé teszi azt, hogy egy mikroprocesszor-vezérelt napelemes szabályozó a rendelkezésre álló lehető legtöbb energiát vegye ki egy napelemből és továbbítsa azt tárolásra az akkumulátor felé nagyon kicsi veszteséggel. A legtöbb modern MPPT szabályozó 92-97%-os átalakítási hatásfokkal dolgozik. Télen kb. 20-45% közötti, nyáron kb. 10-15% közötti többletenergiát lehet kinyerni a napelemből egy MPPT napelemes szabályozó használatával Itt pedig részletesebben : Link Én tavaly decemberben vásároltam. van 3 db (18V 5,6A) 100watos panel párhuzamba kötve, pl ködös idöben 1,5-2 A tud. napsütésben 16A környékén.Elméletben akár töbet is kiszed majd ha rendesen kisüt a nap. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
Nekem is aktuális lenne egy mppt töltésvezérlő készítése. 1db 230W-os napelemmel töltenék 2x 74Ah-s sorba kötött akkukat. Folyamatos 5W-os fogyasztásom van rajta, a mostani pwm-es töltővel csak a december-január a húzós hónap. A sorba kötés oka az, hogy a fogyasztó 8-30V között működik és így még a nagyon merülő akkukról is megy pár plusz órát. (Tudom az élettartam rovására)
Egy viszonylag egyszerű megoldáson gondolkodom, de lehet rosszul. Építenék egy DC/DC konvertert, aminek a kimenete az akkun mért feszültség + 1V lenne. Ezzel a fesszel tölteném 1 percig, majd ismét mérnék és állítanám a konvertert. Ez az elgondolás így helyes, vagy nagyon rosszul közelítem meg a dolgot?
Szerintem ne a töltő feszültséget mérd,hanem az akksiét töltés közben.
Töltheted akár 50 volttal is,ha nem léped át akksin mérve töltés közben az(akksira) előírt voltot,és ampert. Az autó generátorok is tudnak simán 50-100V közötti üresjárati feszültséget!
A microchipnek van MPPT-re mintapéldája is, komplett kapcsolási rajzzal együtt. Abból már nagyon szépen el lehet indulni. AN1211 a száma.
Sziasztok!
Múlthéten, megjött ez a töltésvezérlő, ami elvileg MPPT. Háát, érdekes dolgokat produkál, mondhatnám, hogy gyanús. Eleve, nem adja a max áramot, a töltőárammal játszik 1,1- 1.9 Amper között lépcsőzetesen fel-le. Az akkumulátor feszültséget, nem engedte 12,6 Volt fölé, bár lehet keveset töltöttem (100Ah-ás zárt, felitatott akku). Találtam a neten fórumokat, ahol hasonlóan méltatják. Szétszedés után, kicsit hiányos a felépítés, nincs ferritmagos tekercs, van egy fekete dobozka, beltartalma ismeretlen. Ha engedi magát, a PIC kiolvasni, akkor visszarajzolom a kapcsolást, hátha rájövünk a működésére.
Sziasztok!
Sajnos a PIC, kiolvasás ellen védett. De, túrtam még egy kicsit a netet, és találtam egy kezdetleges rajzot is a vezérlőről, és a nyákról. |
Bejelentkezés
Hirdetés |