Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Keverőpult építése, javítása
Hali Gamber!
Össze raktam egy monó változatot, jól működik. Időm nem sok van, mert egy 12csatornás dmx-es dimmert építek, május végére el kell készülnie. Utána tervezek egy 3chatronás keverő építést. Addig a gyári numárkom gyűröm partykon És te hogy állsz vele? Üdv!
Hali! Egy összegző erősítő kell még mint master fokozat, és kettő riaa korrektor lemezjátszónak, bár bakalitet ritkán hallgatok, csak régebbi zenéket. Ja és egy fejhallgató kimenet, amit még nem találtam ki hogy sima invertáló erősítő legyen vagy toldjam meg teljesítménytranyókkal is(bd139-140 párra gondoltam. Tápnak egy makrai 35Va-es nyáktrafó, és +-12v-ról hajtanám az egészet jól szűrt stabilizált táppal.
Egyenlőre ennyi, két csatorna amúgy. Üdv!
Sziasztok!
Egy keverő fokozatra lenne szükségem egy zenekari erősítőhöz. Van neki 4 gitár bemenete, 2 mikrofon és egy szintetizátor. A kérdésem az lenne, hogy a csatolt kapcsolásoknál csak 3 bemenet van, azt ki lehet bővíteni 7-re, vagy az már problémás, és melyik fele meg a legjobban zenekari célokra? Próbáltam tranzisztorosat keresni, mert ha minden igaz az IC-s nem a legmegfelelőbb.
Ugyebár ez egy hangszintszabályzó.Azért van odaírva ,hogy "Magas" meg "Mély" mert az egyik a magas frekvenciát a másik meg a mély frekvenciát szabályozza.Az a P1 meg a P2 az egy-egy sztereó 47kiló ohm-os változtatható ellenállás (poti,potméter)
:yes:
Hello!
Pedig az IC-set lehet a legkorrektebben kiegészíteni akár 7 bemenetre is, változtatás nélkül. Itt munkapontokat kell számolni erősítés változik.. üdv! proli007
Szia!
Akkor az mondod, hogy az alábbi keverőt is megépíthetem, és az is jó lesz zenekari célokra, és akár 7 bemenete is lehet?
sziasztok
egy 2 csatornás keverőt szeretnék készíteni. Olvasgattam már elég sokat utánna és szerintem megéri egy sajátot csinálni. Kinézetre erre szerném hogy hasonlíson: Bővebben: Link de viszont tudásban már nem kell hogy olyan sokat tudjon mint már irtam csak 2 csatornás csatornánként 3 sávos eq valamint csatornánként kivezérlésjelző effekt nem érdekel fejhallgató kimenet melyet lehet kapcsolgatni csatornánként egyenlőre ennyit tudok leirni ami fontos ebben kérnék tőletek segítséget segítségeteket előre is köszönöm Link beszúrást ne használj, és ne kezd a mondatokat nagybetűvel, pláne írásjeleket ne pötyögj be. Ki mondta hogy ezt így kell csinálnod? jav:szamóca
Hello!
Igen ez elég egyszerű, de korrekt kapcsolás és bővíthető. Erősítése egyszeres. üdv! proli007
Átnéztem azt a topicot, megnéztem a rajzokat és ha nem értelmeztem félre őket ( pedig meglehe ): ) akkor azokban van erősítő...
Üdv. Én is keverőpultot szeretnék készíteni min. 3 bemenettel.(Tudom hogy van ilyen itt, de azok mind erősítős pultok voltak, nekem nem kell erősítő bele!) Kezdő vagyok, első projekt lenne, (Áramköröket építettem eddig is, de azokat egy óvodás is megépítené... ) alapismeretek elvétve akadnak (úgy ahogy...), műszerem is van egy pár. Nem szeretném túlbonyolítani a dolgot (semmi fantomtáp, equalizer), van egy elképzelésem de egyáltalán nem ragaszkodok hozzá:
>A bejövő hangot szétkapni egy hangváltón, majd potmétereken keresztül újra összeereszteni, aztán ismét potméter, majd ezt összeereszteni a többi hanggal és bele a kimenetbe. >>A tervem vázlatos rajzát mellékeltem (Bocs ha valamit rosszul jelöltem) A rajzon (ha életképes a koncepció) a piros körökkel jelölt műveletek megoldása lenne a kérdéses, vagyis, hogy hogyan eresszük össze a hangokat (jeleket) (végül is ez a lényege)? (a master volume potméter lemaradt) Megjegyzéseiteket, ötleteiteket, megoldásaitokat, rajzaitokat várom! Köszi előre is! Balsa
Persze! Ezen ha nem néztem el semmit, akkor mindegyiken van az erősítő. Telljesen kezdő szinten vagyok, tehát nem igazán vagyok képes leválasztani onnan azt az erősítőt (Mi tartozik hozzá az erősítő részhez és mi a keverő részhez?), tehát erre szeretnék egy rajzot, leírást, megjegyzést, vagy csak azt hogy mit kell kivennem azokból a rajzokból. Ilyesmikre gondoltam. (Legjobban egy rajz segítene, még az is jó lenne, ha az csak a kérdéses rész [a hangok összeeresztésének az áramköri rajza] lenne az a rajz.)
Szia!
Ha nem haragszol, nagyon kezdő szinten vagy! Minden keverő része az erősítő, de ezt nem kell összekeverni a teljesítményerősítővel! A keverés és egyéb jelfeldolgozás (pl. hangszínszabályozás) során mindig csökken a jel szintje, amit feszültségerősítőkkel kompenzálni kell. Ráadásul a különböző jelforrások jelszintje is igen különbözik egymástól, amit keverés előtt azonos szintre kell hozni. Keverés után pedig kell még egy erősítő, hogy a kimenő jelet a végerősítők számára alkalmas szintre lehessen erősíteni, kb. 0.775-2V-ra. De ettől nem kell megijedni, pár műveleti erősítővel meg lehet csinálni az egészet!
@lapose: Kösz, belegondolva logikus a dolog (sok ellenállás, stb.).
@Köbzoli: Kösz neked is, lényegében ugyanezt írtad (most olvastam a másik topicot.[jogos a dupla topic elleni érv!]) Sajnos ez tovább bonyolítja a dolgot: 1.Találtam időközben egy rajzot (bár vannak homályos részletei) (mellékeltem) - Akkor most ez nem jó, mivel nincs erősítő (konkrétan jelölve)? (gyenge lesz a jel?) -Vagy benne van az erősítés? -(Módosítok) A 9v bemenet az erősítés? 2.Hol tudok akkor szerezni műveleti erősítőt?
Így van! kis erősítésű műveleti erősítő kell bele, hogy pl. a CD ről érkező jelet amik rámennek a szabályozókra, s ez által gyengülnek, vissza erősítsd ugyan arra a szintre. Vagy netán még feljebb, a 775mV-os, stúdió / színpadtechnikai szabvány szerinti vonali (0dB-es) szintre.
Köszönöm! Akkor olvasgatok majd.
Utolsó kérdés mára: a föld ez esetben (a rajzon) a táp (-) pólusa?
sziasztok a segítségeteket szeretném kérni van egy 2x4 csatornás keverőpultom és először szétment a táp aztán az előfok ic-k tápot megcsináltam ic-ket rendeltem csak annyira nem értek a dolgokhoz és nem tudom hogy mi az az invertálás hogy kell bekötni egy invertáló előfok ict tolópotira,mi kell hozzá meg ilyesmi előre is köszi mindenkinek üdv, zoli
Az invertálás annyit tesz jelen esetben, hogy a jel fázisát megfordítod. Miért van neked erre szükséged? Kicseréled a hibás icéket és működik tovább a szerkezet.
Nem értem mi a gond :no:
hello csak az a gond hogy semmit nme csinál tápot kap de sehogy nem akar erősíteni aztán arra gondoltam hogy egy külön nyákon beindítanám az előfokot csak nemtudom hogy hogy invertáljam olvasgattam ezt azt csak mit kössek az invertáló lábakra hogy működjön?segítsetek köszi "zoli"
Erre véleményem szerint nincs szükség. Nézd még jobban végig a jelutat, és keress szakadt, vagy repedt forrasztást, vagy a jelútba hibás kondenzátort. Továbbá ha megszaladt a táp, akkor ott is hibás kondik, stab ícék előfordulhatnak még.
Próbaképp megcsinálhatod azt is, ha nincs szkópod, hogy fogsz egy kis számítógéphangfalat, az erősítőjével együtt. A bemeneti csatlakozó testjét a keverő valamely testpontjához forrasztod, az egyik meleg pontra forrasztasz egy 4,7µF/63v os kondit, és végigtapizod vele a jelutat, természetesen előtte a keverő bemenetére köss egy jelforrást. Így meg tudod állapítani, hogy hol, melyik fokozatnál akad el a jel.
hello végignéztem ugy ahogy mondtad és elvileg jónak kell lennie mindennek akkor a táp lehet rossz szerintem mert nem erősít az ic semmit sőt ront a elerősségen mert amikor kikapcsolom elvileg a jelet is meg kellene hogy szakítsa de akkor még jobb és tisztább is .az ic ka4558s kérdésem annyi lenne hogy magyarul melyik lábra mit kössek mert a táp az jelenleg 18v +- test és nemtudom hogy mit csináljak segitsetek köszi
Nekem itt valami nem stimmel A +- táp ha nincs meg, akkor az ic kimenetén nincs semmiféle jel. Ha a tápfesz el van billenve, akkor jöhet ki torz jel az ic-ből. Egyeb ha fordítva tetted be az új ícét a helyére, de akkor szinte azonnal kipukkad. Ajánlom neked az összes ic cseréjét, nem csak az egyes csatornákon, hanem a master, mix, pfl jelutakban is. Figyelj a lábkiosztásra, és az ic megfelelő irányára!
Mi a keverő típusa? Tudnál feltenni képet a béléséről?
köszi hogy válaszoltál a keverő lineartech ds 9900 ezen a nyákon kívül van még pár viszhang effekt hangszínszabályzók meg minden csak anélkül is kellene erősíteni az ic-k nek vannak a csatornák azok at erősíti az egyik ic azt pedig ami a masternél van csak az érdekelne hogy csak simán egy ilyen ic re hogy köthetnék emenőjelet hogy erősítsen is potival vagy ilyesmi mert akkor könnyebb lenne elég sok szerelő gányolta már és utoljára így kaptam vissza nekem ez meg emlék és szeretném megcsinálni csak annyira nem értek hozzá vagy még az lenne a másik kérdésem hogy milyen tápot csináljak nek mert a gyári trafó megvan egyenirányitva 18v stabilizálom meg pufferelem az elvileg elég kéne hogy legyen köszi a segítséged előre is "zoli"
Szia!
Ha megvan a tápnak a +18V és a -18V is a testhez képest, akkor az elvileg jó. A kivezjelző az mutat valamit ha adsz jelet a bemenetre? Nem érdemes külön még belegányolni, az ic cseréjével meg kell oldódnia a problémádnak. alaposan nézd végig a kapcsolókat is, a kis tranyókat is mérd ki, esetleg a visszhang részt próbáld meg kiiktatni. Egyes részek így külön külön nemfeltétlenül működnek magukban. Igazából még mindig nem látom át, hogy mi a pontos baja a gépnek
lényegébe az a baja hogy ..gom sincs aszonták a műszerészek hogy teljesen meghalt vegyek másikat meg minden vettem bele pótalkatrészeket stabkockát kondikat ellenálásokat meg az erősítő ic-k ből egy jópárat fokozatosan ment tönkre sokat buliztunk vele nagyon nagy jelszinteket kapott aztán ami volt (az összes bemenőcsatornán egy nyák amin minden egyes csatornához előfok meg minden )az teljesen kihullott aztán ment egy darabig megint minden frankón aztán megégett a stabilizálás fülhalgatóerősítő .azt se tudom hogy mi az a rakat ellenálás mert van egy talicskányi mindenhol ebbe a cuccba azért gondoltam hogy esetleg van e valami ötleted hogy direktbe hogy kössek egy ilyen ic-t kezdésnek úgy hogy erősítsen is valamit mert elvileg a táp jó csak nem igazán tudom hogyha az ic nek adom a feszt utána az invertáló és nem invertáló bemeneteket hogy és mivel kössem össze.mert ha már az erősítés megvan akkor bekötöm a potikat meg a többi cuccot nem lehet túl nagy baja szerintem egykét ellenálás mehetett el az ic-k körül de nem tudom hogy hogy teszteljem le mert elvileg megkapja a bemenő jelet is az ic meg minden csak nem ugy reagál rá ahogy kéne .na mindegy itt az ic-k adatlapja ha esetleg el tudnád magyarázni hogy mit kössek az invertáló és nem invertáló lábakra azt megköszönném mert már egykét hónapja bogarászom a netet de sehol nem találok ezekhez valami kapcs rajzot hogy egy előfokot építhessek .mit csináljak szerinted (csak annyi hogy elég kezdő vagyok de baromira idegesít és meeg akarom csinálni a cumót)köszi a segítséget előre is
Egy javaslat: Használj kérlek írásjeleket, nagybetűt, szedd össze a gondolataidat, és így írj hozzászólást! Nagyon zavaró olvasni a szövegeidet... Köszi! Üdv!
Valaki tudna segíteni abban hogy egy egyszerű tranyós keverő kéne amivel a mikrofon előerősítő jelét keverné a Zenével hogy együtt mehessen a kettő minél kevesebb alkatrészből. (Vásárlás körülményes)
gondoltam a mellékletben szereplő rajzra de az 9V-os nekem meg 12V-kell...
Tessék itt egy kapcsolás amivel tudod próbálini a IC-ket !
Hello!
Hát ha neked ez a "valami megfelel, akkor nyugodtan kösd rá, a 12V-ra, sokkal rosszabb már nem lehet. De legalább az 1Mohm lábát, ne a tápfeszültségre kösd, hanem a tranyó kollektorába, mert olyan béta függő a kapcsolás, hogy csak na! Ha csak nem torzítót akarsz építeni. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |