Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   164 / 731
(#) pl13 válasza jozsi0001 hozzászólására (») Jún 11, 2009 / 1

Röviden: Nem.

Idézet:
„vannak ennél alacsonyabb frekvenciájú hangsugárzók is és az volna a cél hogy ezt ki is használjuk mármint a tudásukat nem?”

Na igen, de honnan tudod, hogy mire is képes? Az árából? Nem attól, és még nem is a rezonanciafrekvenciától függ h. milyen tartomány lesugárzását bízhatjuk egy hangszóróra. Azt pedig hogy a lengőrendszer nem tudja kezelni ezt a térfogatot és hangolást, nem úgy értettem, hogy károsodna, csak egyszerűen nem működik megfelelően, ettől romlik az impválasz. De ha téged ez nem zavar, akkor. Egész nyugodtan. Majd egyszer kinősz belőle.

30Hz alá csak kevéssel szoktam menni hangolásban (28 vot talán eddig), igazán nem is érdemes olyan hangszórót készíteni, használni szerintem, ami ettől mélyebb frekvencián érezné jól magát. Fölösleges, és pont a zenékben gyakrabban előforduló 40-50Hz körüli tartománynak tenne rosszat egy 22Hz-re hangolt doboz.
(#) Directors válasza pl13 hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Köszi a választ. Gondolkozom most nagyon,hogy vegyek h2000 hangszórót csak azt nem tudom,hogy hogyan szól mert soha nem hallottam még ilyen hangszórót.Na meg,hogy mennyivel szól szebben mint a SAL.

Ezeket nézegettem jobban de nem tudom melyik szólhat szebben.
HA31-422,HA31-421,HA31-422G, Szerinted?
Talán nekem a legszimpatikusabb a HA31-421. Tudnál ehhez a hangszóróhoz valami frankó magas hangszórót?
Zártba vagy reflexbe szólna szebben és mekkora doboz kellhet neki?
(#) pl13 válasza Directors hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Mire is használnád?
(#) Directors válasza pl13 hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Kisebb házibulikra.Otthoni zenehallgatásra de szeretem hangosan hallgatni a zenét.
(#) SALáta hozzászólása Jún 12, 2009 /

pl13 hoz szól a kérdés, szerinted érdemes-e megmenteni egy hangszórópárt?
Mivel típust nem tudok ezért fizikai adatait/állapotát írom le. Mindkét hangszóró azonos típus 15" os. Kosár alu öntvény.
1 hangszóró: pille+ membránszél+tekercs, a membránszél kókány módon lett átalakítva, a pille le van válva deformálódott, a membránszél textilről gumira cserélve, valószínű nem kell új membrán, a tekercs 15 ohmos.
2. hangszóró hasonló, tetézve a mágnes leválásával a kosárról.
Két mély tölcsért szeretnék csinálni a meglévő kétutas gyári közép magashoz (garry), terv van hozzá, bevált bár semmit sem tudok a hangszórókról, a paramétereit kiméretném alkalmas-e egyáltalán abba a ládába. Most van egy kész ládám, egy találkozón kaptam olcsón egy hangszórót és megépítettem hozzá (rt tervek alapján, valószínű ilyet láttál már, egy háromszög egy dobozban az előlapja a háromszög éle, állítólag 75 hz a rezonanciája, nekem tökéletesen megfelel, nagyon szépen kihozza az általam kedvelt zenéből a dobot, őszintén ennek tetszik a hangja ellentétben a TL ládába tett somogyi förmedvénnyel)
Szerinted megéri a két hangszórót feljavítani ilyen állapotban? A javítás költsége valószínűleg 15-20 között lenne. Viszont ilyen áron csak somogyi és társai förmedvény van, valószínű kisebb rendezvényeken helytállna, jobban mint a mostani hivatalnak meglévő technikája. A régi 3 utas somogyi TL/zárt doboz is jobban szólt mint a mostani technikájuk...
(#) jozsi0001 válasza pl13 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Hi! Sokat okosodtam köszönöm a válaszaidat.
(#) pl13 válasza SALáta hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Nem értem egészen. Milyen hsz is van tönkremenve? És miért kell 20 000 a javítására? És mit kaptál a találkozón?
Jelnelg csak annyit tudok hogy van két rossz hangszóród, meg valami RT-s cucc, amiről nem tudjuk hogy mi.. Én ebből nem tudok értelmes válazt kihámozni.. több infó kéne.
(#) pl13 válasza Directors hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Hát a sima 421-422 árát nézve még megéri, a gitárhangszórós változat már annyira nem. Akkor inkább hozzápakolsz némi pénzt, és olcsóbbEminence hszt veszel. Bár az meg kicsit túlzás lesz. Hangnyomásban.
(#) Directors válasza pl13 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Az nem akadály egy picit sem ha nagyobbat szól mert néha nagyobb helységet is fűteni kell vele.
Eminence hangszóróból milyet ajánlanál?
Talán annyi,hogy ha lehet ne kelljen neki óriási doboz és azért 20ezernél drágább se legyen egy hangszóró.Meg ehhez valami frankó kis magas.Az erősítő az B5-ös.(150W 4 ohmra 90W 8 ohmra kb.)
(#) SALáta válasza pl13 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Sajnos a képet nem tudok feltenni, a láda terve a Rádiótechnika évkönyve 1989 es számában a 250. oldalon szerepel.
Két hangszóró között van némi különbség, amin a mágnes rajta van azon a mágnest 3 csavar tartja, amin nincs ragasztott a mágnes. A kosár megegyezik, a jobb állapotú kosara natúr alu a rosszabbé festett, azonban a két kosár ugyan az minden méretre. Nem tudom érdemes lenne e foglalkozni a javításukkal.

az Em. pont azért jó mert nem fűt annyit, és mégis szól. 15 000 körül láttam 300mm-es ß nevű hszt. Az elég szimpatikus volt.

Ez jó lenne hozzá magasnak? Bővebben: Link
Elég a teljesítménye a mélyhez?

Hát ezt így hirtelen én sem tudom, hogy érdemes-e de meg lehet próbálni, én 5000,- körül szoktam ilyesmit javítani, ha találsz valakit a közeledben, akkor lehet, hogy megéri.

Mire is használnád konkrétan?

Nah, nem is tudtam, h. ez már ilyen olcsó. Hát a felhasználási célolktól függ, hogy jó-e neked a lesugárzási szög, és a 4khz fölötti keresztezés. A terhelhetőségével nem lesz gond, sokkal magasabb az érzékenysége, mint a méylközépnek.
(#) SALáta válasza pl13 hozzászólására (») Jún 12, 2009 /

Kiegészíteni a két közép magas ládámat mélyekkel, sajnos nagyon rossz az állapota a két hangszórónak, így kaptam. Otthoni zenehallgatásra gondoltam főleg, egy egy kis rendezvényre vinném még maximum, nagy valószínűséggel a mostani technikánál némileg jobb lenne, nagyon gyatrán szól a két gyári láda ami van a kultúrháznak. A láda amit a találkozói hangszóróval építettem (ismeretlen gyártó, sajnos csak egy darab volt) tökéletesen kiegészíti a közép magast. Persze ez nem ugyan olyan hangszóró, valószínű más lenne a hangja ezekkel.
Javító cég van a közelemben (Beta sound), mindent kiszámolva honlapjukról véve az árat mérés nélkül is 11 lenne, persze csak azok a hibák amiket én látok, lehet vaterán érdemes lenne keresgélnem.

Hát ezt én sem tudom. :
Te milyet ajánlanál hozzá?Olyan célra amire én szeretném használni.

Áh, ők nem tudnak normálisan javítani. Legalábbis én úgy tapasztaltam.

Nem tudom, hogy a cséve sélrült-e és milyen célra lett eredetileg tekerve (érzékenység, vagy inkább méyátvitel). Ettől függ a dolog, hogy alkalmas-e mélyhangszórónak.

mit is nem tudsz?

Magashangszórók tekintetében nem sok választási lehetőség van, ez az Em. más fórumokon fellelhető mérések szerint is még egészen jó választás.

Akkor ez a mély és magas választás megfelelő?
Te milyen dobozba építenéd? Zárt vagy reflex?
Megpróbálok winisd progiba most számolgatni.
(#) neocska hozzászólása Jún 13, 2009 /

Hello!
Azzal a kéréssel fordulok hozzátok, hogy milyen hangszorok kellenek 1darab 3utas 200W 4Ohm-os (hangváltoval együtt) hangfalhoz?
Sajnos a hangfalakhoz nem nagyon értek.
Köszönöm elöre is a segitséget
István
(#) pl13 válasza Directors hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Nem tökéletes, de ettől jobb kompromisszumot hirtelen nem tudok mondani.

Mennyi helyed van a dobozhoz (liter)?
(#) Directors válasza pl13 hozzászólására (») Jún 14, 2009 /

Mostani egy 170literes.Ennél nagyobbat nem akarok.
(#) honyike hozzászólása Jún 15, 2009 /

Sziasztok!

Megvan a láda, már csak bele kéne tenni a reflexcsövet!
Az a gond, hogy a cső hosszabb, mint a hangszóró, ezért egy derékszöggel meg kell törni. Mivel 110-es a cső, ezért szerelvényboltban kaptam hozá előre gyártott derékszög-csövet.

A kérdés: A derékszögnél hol kell nézni a hosszát? Mert ugye nem mindegy, hogy a belső íven mérem, vagy a külsőn..

Köszi!

U.I.: Ha kész, teszek fel képeket! (feltéve, ha szeretnétek)
(#) pl13 válasza honyike hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

csak impedanciaméréssel tudod kideríteni a pontos hangolást.
(#) pl13 válasza Directors hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

60-80 literig el lehet menni különösebb problémák nélkül. Főleg az alsó határfreki módosul, szóval csak a rendelkezésre álló hely szab határt.
(#) Zupp87 válasza Directors hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Kikented sziloplaszttal a beépített szekrényt?
(#) bendoroland hozzászólása Jún 17, 2009 /

Sziasztok.Bocsi hogy ide is írok de máshol nem kaptam választ. A 30cm-es MNC BIG BULL-ra rá lehet e kötni 700wattot?Hogy el bírja e?
(#) Zupp87 válasza bendoroland hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Az unas.hu oldalán 440W RMS van feltüntetve.. de én tartósan max 200W-ot engednék neki. De az is lehet, hogy nagyon alábecsülöm, és bírna 300-at is.. de én a 200-ra szavazok, majd megmondják a nagyok. 700W-tal megkergetve hamar kilehelné a lelkét. Persze tényleges 700W-tal.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Bocsi, én a 40 centiset néztem.. hmm.. 30 centis.. akkor mégiscsak max 200 a szavazatom, ha nem 150.
(#) Tomi20 válasza bendoroland hozzászólására (») Jún 18, 2009 /

Heló
Miféle erősítő ez? Ha autós, akkor a biztosító hány amperes benne? Nekem is van itthon egy 500W-os erősítőm, amibe 20A-es a bizti... Lehet hogy az erősítőd nem is tud leadni 300W-nál többet, csak ráírták, hogy 700W, manapság sajnos ez az általános
Következő: »»   164 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem